Witam, proszę o poradę, zrobiłam farsz na pierogi z kapusty i grzybów, farsz wyszedł trochę za rzadki.Boję się że rozmoczy mi ciasto, jak sobie z tym poradzić?
Weź farsz do ręki farsz odciśnij porządnie i po kłopocie. Dlaczego jest za rzadki nie odcisnęłaś dobrze kapusty czy za dużo masła dałaś przy smażeniu cebulki?
Witam, proszę o poradę, zrobiłam farsz na pierogi z kapusty i grzybów, farsz wyszedł trochę za rzadki.Boję się że rozmoczy mi ciasto, jak sobie z tym poradzić?
Dosypać tartej bułki.
Weź farsz do ręki farsz odciśnij porządnie i po kłopocie. Dlaczego jest za rzadki nie odcisnęłaś dobrze kapusty czy za dużo masła dałaś przy smażeniu cebulki?
Starałam się mocno odciskać, ale jednak zostało tej wody:)
Ja odparowałabym na wolnym ogniu, Tak długo, aż osiągniesz pożądany efekt.
Ochhhhh narobiłaś mi smaka. Już moczę grzyby. Jutro będą pierożki. Mniam
Bardzo wszystkim dziękuję, odparowałam na gazie i farsz wyszedł idealny:)
Mnie zawsze ratuje cebula (w tym przypadku też pasowałaby):
- suszona (mam 2 ulubionych producentów) lub
- prażona (najchętniej od Aldiego, pakowana chyba po 20 dkg), wchłonie nadmiar płynu i doda smaczku.
Pomysł z podgrzewaniem na szerokiej patelni i odparowaniem też jest skuteczny, tylko wymaga czasu i długiego mieszania, by nie przypalić farszu.
Pozdrawiam.
Odparowujesz na gazie - jak radziła koleżanka. Nigdy inaczej nie robię.