mam biszkopt kakaowy , sklepowy , przecięty na 3 blaty , czym proponujecie go przełożyć? mam śmietanę 30%, owoce ale mrożone... i nie wiem co jeszcze byłoby potrzebne ...:)))
A jakie owoce? Jesli wiśnie albo maliny zrobiłabym frużelinę...śmietanę ubijesz z fixem albo zelatyną, wierzch i boki mozesz posypać wiórkami czekoladowymi i wyjdzie pyszna wariacja na temat tortu szwarcwaldzkiego-jednego z moich ulubionych:)
Jakąś wielką specjalistką od tortów to ja nie jestem:) Frużelinę robiłam wg przepisu który podałam i było akuart na dwa blaty, tego górnego juz nie smarowałam frużeliną. Dokładnie tak jak piszesz, blat delikatnie naponczować (bo jednak wchłonie nieco wilgoci z fruzeliny) na to fruzelina, potem śmietana itd... Jeżeli nie masz w planach jakos specjalnie dekorować tortu to dwie śmietany wystarczą, śmietanę dosładzam niewielką iloscią cukru pudru. Duzo zależy od tego jakich owoców uzyjesz
mam biszkopt kakaowy , sklepowy , przecięty na 3 blaty , czym proponujecie go przełożyć? mam śmietanę 30%, owoce ale mrożone... i nie wiem co jeszcze byłoby potrzebne ...:)))
A jakie owoce? Jesli wiśnie albo maliny zrobiłabym frużelinę...śmietanę ubijesz z fixem albo zelatyną, wierzch i boki mozesz posypać wiórkami czekoladowymi i wyjdzie pyszna wariacja na temat tortu szwarcwaldzkiego-jednego z moich ulubionych:)
coś na wzór tego http://www.mojewypieki.com/przepis/tort-szwarcwaldzki-black-forest-cake
mam truskawki , agrest, białe i czerwone porzeczki, malin i wiśni nie mam :( rozmrozić je i dalej robić jak w przepisie?
tu przepis na fruzelinę, można użyc mrożonych owoców http://www.mojewypieki.com/przepis/domowa-fruzelina-czyli-owoce-w-zelu
mam 3 blaty o średnicy 24 cm, ile potrzebuję owoców na frużelinę - 2x tyle co w przepisie , a śmietan o poj.330 ml ubić 2 szt ?
czyli najpierw blaty naponczować, potem frużeina i na to bita śmietana, potem powtórzyć? śmietanę posłodzić? ma być sama czy z czymś ?
Jakąś wielką specjalistką od tortów to ja nie jestem:) Frużelinę robiłam wg przepisu który podałam i było akuart na dwa blaty, tego górnego juz nie smarowałam frużeliną. Dokładnie tak jak piszesz, blat delikatnie naponczować (bo jednak wchłonie nieco wilgoci z fruzeliny) na to fruzelina, potem śmietana itd... Jeżeli nie masz w planach jakos specjalnie dekorować tortu to dwie śmietany wystarczą, śmietanę dosładzam niewielką iloscią cukru pudru. Duzo zależy od tego jakich owoców uzyjesz
dzięki, zrobiłam z truskawkami i bitą śmietaną, tężeje, zobaczymy czy wyszedł, to pierwszy mój tort w życiu, a trochę lat mam :) dziękuję :)
czekam na wieści czy wyszedł :)