Forum

Kuchenne porady

Czy można mrozic ryz z warzywami i kurczakiem ?

  • Autor: reniapos Data: 2014-11-09 13:44:31

    Zrobiłam ryz z warzywami i kurczakiem. Chciałabym nadmiar zamrozić, bo na raz nie zjemy. Czy można byłoby zamrozić? Czy może lepiej przetrzymać w lodówce? Jeśli tak to ile dni? Czy mrożenie nie wpłynie na konsystencję lub smak? Pozdrawiam.

  • Autor: mggi63 Data: 2014-11-09 14:10:40

    Możesz spokojnie zamrozić.Tylko jeżeli potrawa zawiera czosnek to może zmienić smak tzn.zgorzknieć.

  • Autor: Rzymianka Data: 2014-11-09 14:26:48

    Mrożę kiełbasę swojską, mocno czosnkową i nie jest gorzka, kotlety mielone też, pierwsze słyszę, że zamrożony czosnek powoduje gorzknięcie potrawy ?

  • Autor: mggi63 Data: 2014-11-09 15:15:53

    To najwyższa pora usłyszeć Korzystam z porad specjalistów i nie jest to mój wymysł.Tak jak napisałam,że może zgorzknieć tak więc nie we wszystkich mrożonych potrawach to się stanie.

  • Autor: reniapos Data: 2014-11-09 16:39:19

    Nie zawiera czosnku, bo rzadko dokładam czosnek do potraw, (ale podobno tylko chiński czosnek gorzknie. Tak mówiła Pani MG w programie kuchenne rewolucje.)

  • Autor: janeczka669 Data: 2014-11-09 17:50:05

    Mrozisz zapewne uwędzoną kiełbasę, więc czosnek został wcześniej poddany obróbce cieplnej. 

    Kiełbasa z Twojego przepisu jest bardzo dobra i też ją mrożę bez szkody dla smaku.

  • Autor: Ewa1982 Data: 2014-11-09 15:25:37

    Można spokojnie zamrozić.

  • Autor: janeczka669 Data: 2014-11-09 15:54:38

    Nie mroziłam wprawdzie ryżu z warzywami ( kurczak powinien być ok) ale mroziłam gołąbki z ryżu i mięsa. Po rozmrożeniu ryż robi sie trochę brejowaty, mnie osobiście taki nie odpowiada. Spróbuj może zamrozić tylko część a resztę zostaw w lodówce, 2-3 dni spokojnie wytrzyma.

  • Autor: reniapos Data: 2014-11-09 16:40:18

    Wobec tego przetrzymam w lodówce a niewielką ilość przetestuje w zamrażarce.

  • Autor: Zuzanna248 Data: 2014-11-09 16:40:42

    Podzielam zdanie Janeczki, też mi się wydaje, że po rozmrożeniu będzie... mokre nadmiernie.
    Ale jeśli chodzi o gołąbki, nie smakują mi po rozmrożeniu, ale wypróbowałam inny sposób - zamrażam gołąbki zawinięte, układam ściśle w woreczku, a jeszcze lepiej of razu w rondlu, w którym się potem będą piekły, no i kiedy potrzebuję wkładam do piekarnika rondel z takimi zamrożonymi i piekę /dodam może, że wolę gołąbki pieczone, rzadko kiedy gotuję/.

  • Autor: reniapos Data: 2014-11-09 20:03:06

    Ja gołąbki mrożę zawinięte przed duszeniem, wkładam je do osobnych woreczków, aby się nie posklejały. Ja i moja rodzina uwielbiamy duszone. Idealnym wypróbowanym sposobem jest duszenie w wolnowarze. Z ryżem nie robię gołąbków. Jeśli już to dodaje go do farszu aby lepiej się zespolił

  • Autor: megi65 Data: 2014-11-09 18:06:11

    Tu się z Tobą zgadzam .. Gołąbki najlepiej mrozić surowe . Po odmrożeniu ugotować, usmażyć , poddusić , upiec kto tam jak lubi ..))

  • Autor: mggi63 Data: 2014-11-09 18:21:06

    Mroże gołąbki i risotta ugotowane i nic im sie nie dzieje.

  • Autor: megi65 Data: 2014-11-09 18:32:13

    Rissotto to nie wiem jak się zachowuje ..ale kapusta na gołąbkach już poddanych jakiekolwiek obróbce termicznej po odmrożeniu ma .. wygląd i smak .. hmm ścierkowaty . Ale co tam ... najważniejsze, że smakuje

  • Autor: mggi63 Data: 2014-11-09 21:16:15

    Co do kapusty to się zgadzam :)

  • Autor: iwciaG Data: 2014-11-10 19:11:45

    ...też mi nie smakuje ryż po mrożeniu

    miało się podpiąć do Janeczki :(

  • Autor: reniapos Data: 2014-11-09 16:41:09

    Bardzo dziękuje za dobre rady. Miłego niedzielnego wieczorku.

Przejdź do pełnej wersji serwisu