Mielone z ziemniaczkami z wody + mizeria z sosem gotowym knora do śmietany A na jutro spaghetti alla bolognese w/g mnie :) Dusi się mięsko już ze diwie h i pachnie super tymi ziołami przewspaniałymi :) Młodzi już się ślinią ....Zaraz tzn ok 20:00 zatkam je frittatą :)
U mnie rosoł, kluski sląskie, miesko , z sosem i buraczki, kompot z jagod , sliwek i jablek, jutro reszta rosołku i placki ziemniaczane za mną chodzą:)
Sobota, niedziela i poniedziałek domowo i gościnnie ; karkówka pieczona, golonki na kapuście, rosół i roladki indycze.
Wtorek Czechy- Hradec Kralove i Świętomarcińskie Święto Wina. Wino się lało, rogale krążyły. Obiad w Czrnym Koniu wyśmienity; kurczak w białym winie, żeberka w ciemnym piwie i świętomarcińska kachna na czerwonej kapuście z knedlikami.
Moj i dzieciowy obiad jeszcze w piekarniku ( kurczaki faszerowane jablkami, cebula, rodzynkami, orzechami i bulka dyniowa z cynamonem i imbirem) za to M. Dostal na obiad kanapki z piersia kurzeca w ciescie nalesnikowym, salata, papryka, sosem pomidorowym, smazona cebula, oraz z omletem, salata i ogorkiem.
Bardzo apetyczne danie, polecam jednak usuwanie łusek, jeśli planowane jest podanie ryby ze skórą na talerzu, na który mają wskoczyć też dodatki w postaci sałat, ryżu czy ziemniaków :)
Grochówka - krem (żeby dzieci zjadly bo nie lubia grochu) z grzankami z chleba, na drugie wczorajsze gołabki z miesem i ryzem w sosie pomidorowym, byłka i ogorek konserwowy, do picia sok z jabłek
sobota: prażonki...takie mniam bo lekko się przypaliły na kuchence
niedziela, poniedziałek: rosół drobiowo- wołowy z makaronem z 12 jaj (przepiórczych ), ziemniaki, udka z jarzynowym farszem - powrót po dłuższej przerwie (nadal pycha).... i surówka z pekińskiej, papryk kolorowych i ogórka z octem balsamicznym, miodem i oliwą z pierwszego tłoczenia
Zupa pomidorowa z ryżem ,w sobotę mielone z indyka smażone i gotowane na parze ,ziemniaki ,szpinak i kapusta pekińska z królewskiego stołu ...w niedzielę zupa + frytki ,fasolka szparagowa i mortadela podsmażona z żółtym serem ...
Dziś pulpety w sosie musztardowym ,ziemniaki i surówka z marchewki i jabłka ...
Zrób sobie tylkę z papieru do pieczenia, minuta roboty i napełnione. U mnie co prawda od rur jest M. ale tradycyjnie przygotowuje je w Boże Narodzenie, więc poczekam. Ja zrobię lazanię jak lokalna tradycja nakazuje. :)
Zrób sobie tylkę z papieru do pieczenia, minuta roboty i napełnione. U mnie co prawda od rur jest M. ale tradycyjnie przygotowuje je w Boże Narodzenie, więc poczekam. Ja zrobię lazanię jak lokalna tradycja nakazuje. :)
O taaak! A córeczka w tym czasie na FB posiedzi? Nie ma głupich. Że zacytuję: "U mnie trzeba tyrać!"
Od Pierwszej Komunii próbujemy się jej pozbyć. Tłumaczyłam jak komu mądremu, że sukienkę już ma i niech wychodzi za mąż, póki nie wyrosła. Jak grochem o ścianę. :
Bahati, zerknij w te drożdżówki. I przypominam, że wciąż mi wisisz tartę z jabłkami. Nie podaruję. Będę tak mendzić do końca świata.
Już pisałam Ci jak się robi tę tartę, Boszzzzzz sklerotyk!!! a bułeczki, kobieto o 2 w nocy to ja macham nożem a rano jestem zdziwiona, że bajgle, pieski, świnki, motylki, serduszka itp... wyszły :D
Wątróbka drobiowa z cebulką,ziemniaki z koperkiem,sałatka z pomidora,ogórka, czerwonej cebuli ze śmietaną i octem balsamicznym.Na deser- ciasto drożdżowe z brzoskwiniami i kruszonką.
No to niestety, taką ilość, jak na zdjęciu pożeramy ledwo na 2 obiady (w dwie i pół osoby). A wygląda to tak, że pierwszego objadamy się jak bąki, potem zaglądamy cichaczem (lub zupełnie bezczelnie) do kuchni i podjadamy już ostudzone. I takim to sposobem, na drugi dzień zostaje ino nieco, ledwo co, na zaspokojenie pierwszego głodu z patelni - takie żarłoki jesteśmy, o!
dziś w sumie są będą pierogi z mięsem i barszcz czerwony ... ale przy okazji robienia pierogów, z ciasta które zostaje robimy smaczną pizze na cienkim - bardzo - cieście, dziś z szynką, pieczarkami, czerwoną cebulą i czarnymi oliwkami ...
Koniec ub. tygodnia - żurek, boczek próżony, niedziela na wyjezdzie, poniedziałek - Stroganoff ziemniaki i modra kapusta, wtorek - na szybko ten sam stroganoff z ryzem, dzisiaj i jutro jarzynowa ( a może brukselkowa) typu " łyżka stoi ".
Dziękuję - " na żywo " też było całkiem - całkiem .....
Boczek próżony - rano doprawiony ( w plastrach ) Dość mocno rumiano opeczony na patelni, plasterki ułożone w brytfance "dachówkowo " - i na tej samej patelni zrumieniona cebula ( 2 duże ) - przykryć nią boczek - zagotować wodę - wrzątkiem z czajnika podlać do wysokości mięsa i momentalnie przykryć pokrywką - ogień zmniejszyć - i 30 / 40 minut nie trzeba zaglądać. Jeszcze na parę minut uchyliłam pokrywkę odparowując trochę płynu - i tak wyszło jak widać - sosu mąką już nie zaciągałam.
Same plagiaty. Wczoraj makaron heiworth z krewetkami. Dzisiaj cielęce mielone "mamine", buraczki janeczki669, pieczarki wg Gluba666. Wszystko mniej urodziwe ale smaczne.
hahahahahahahah, jakaś telepatia smakowa czy coo . NNoo ale pochwalę się jeszcze , że dzisiaj nabyłam wreszcie halibuta wędzonego i już nie będę podkradać z Twojego talerza
Dziś zdrowo i dietetycznie: mięso gulaszowe z indyka plus mieszanka mrożonych warzyw uduszone w worku we własnym sosie, oczywiście w piekarniku. Do tego kasza kuskus i dla chętnych ogórek konserwowy
Tak... dodaję bezpośrednio do przyprawionego mięsa do worka do pieczenia. Jak pisałam potrawa we własnym sosie czyli nie dodaję żadnego tłuszczu, mięsko puszcza soki a mrożone warzywa również trochę wody i w tym się dusi. My już po obiadku, było pycha polecam
Kujawska zupka:) tyle że ja znam wersję bez kaszy...u nas jada się z makaronem, albo z szarymi kluchami, czyli bardziej po polsku kluskami ziemniaczanymi zwanymi również golcami:) z pierogami nie jadłam ale oczywiscie wypróbuje przy najblizszej okazji
Dżanina co byś powiedziała na czasową adopcję mojej córki . Gwarantuję, że tania w utrzymaniu :))) Makaron wszelaki może jeść zawsze i wszędzie, czasem już mam dość kluch :)))
Dzieciaki dorastają i na pewnym etapie rozwoju "twórczy nieład " jest im po prostu potrzebny jak powietrze. U mnie pomogło dopiero jak któryś raz z kolei trzeba było na cito poszukać czegoś bardzo " ważnego" a to coś diabeł ogonkiem nakrył. Moja odpowiedz niezmiennie brzmiała wtedy " ja łyżek, garnków i talerzy nie szukam bo są zawsze na swoim miejscu" :) Z czasem dotarło, teraz wszystko w kancik na swoim miejscu i zawsze wie gdzie :):):)
Cierpliwość i jeszcze raz cierpliwość, z czasem sama dojdzie do tego, że porządek jej najbardziej jest potrzebny i jeśli dziecię ma naście lat w żadnym wypadku nie rób niczego za nią ( no może mycie okien).
Mniej więcej takie samo, jak to czy z sosem jemy tagliatelle, czy rurki! A co? Zabolalo cię co as napisała, czy co? Coś się ostatnio strasznie krytyków nałożyło!!!
Dziś u nas flaki wołowe z dodatkiem mięsa wołowego i z indyka, pieczone kotlety mielone z indyka z pieczarkami i serem żółtym, ziemniaki z koperkiem, surówka z kapusty pekińskiej :)
Niedziela - ziemniaki tłuczone, kotlet schabowy smażony na klarowanym maśle (jadłam po raz pierwszy i faktycznie ma zupełnie inny smak) i do tego buraczki przyprawione "na ostro"
Sobota: Zupa pomidorowa z kółami, na drugie znowu makaron z białym serem, do picia sok z pomaranczy.
Dzisiaj: Rosół z makaronem, na drugie skrzydełka z piekarnika, kotlety z piersi kurczaka, surowka z pekinskiej, por i ogorka kiszonego, ziemniaki, do picia sok z jabłek.
Świętuję powrót do pracy po wielu, wielu miesiącach tralalala... Ulubiony ryż smażony z warzywami i filet z indyka, marynowany w zalewie z piri-piri. Była i lampaka wina
Dziś tradycyjny poznański obiad świętomarciński.
Barszcz z pierogami z mięsem, gęś pieczona z jabłkami i cytryną, kapusta modra, pyzy poznańskie. Na deser rogale świętomarcińskie.
Bahus! Piękne to Twoje jedzonko!
U mnie-rolada boczkowa pieczona w ziołach,kluski śląskie i buraczki (mogą być z chrzanem).
Nie wiem na które zdjęcie bardziej mi leci ślinka Bahusku
Dziś robię wielką porcję gołąbków w sosie grzybowo- pomidorowym http://wielkiezarcie.com/recipe66143.html ...
już nie mogę się doczekać. Nic to że zdąrzyłam się oparzyć podczas obierania kapusty hm
fotka będzie później
dołączam do Was.u mnie golonka duszona w kapuście kiszonej oraz barszcz ukraiński.
Weekendowo :)
Sobota:
Smażona na maśle polędwiczka wieprzowa, tłuczone ziemniaki polane stopionym masłem, ćwikła z chrzanem, surówka.
Niedziela:
Polędwiczka wieprzowa z sosem z sera pleśniowego ze szczypiorem, obsmażane ziemniaczki, mix sałat z winegretem.
Dziś kotleciki z piersi kurczaka ziemniaki , buraczki i coleslaw
Czarnina wielkopolska na gęsich podrobach.
Mielone z ziemniaczkami z wody + mizeria z sosem gotowym knora do śmietany A na jutro spaghetti alla bolognese w/g mnie :) Dusi się mięsko już ze diwie h i pachnie super tymi ziołami przewspaniałymi :) Młodzi już się ślinią ....Zaraz tzn ok 20:00 zatkam je frittatą :)
Dzisiaj Pizzowaliśmy
Taką cienką pizze lubię najbardziej :)))
Na ciemniutkim, uwielbiam
Umnie dzisiaj barszcz czerwony z uszkami, na drugie na ciepło ryz z pieczarkami i żółtym serem
U mnie rosoł, kluski sląskie, miesko , z sosem i buraczki, kompot z jagod , sliwek i jablek, jutro reszta rosołku i placki ziemniaczane za mną chodzą:)
a rogale super, corka prZywiozła z Poznania :)
Dzisiaj i jutro pomidorowa z kółkami, na drugie domowe pierogi z miesem i kapusta, do picia sok z pomarańczy.
Kotlet mielony,ziemniaki,bigos,buraczki z papryką.
Pomidorowa z makaronem, kasza gryczana z żeberkami w sosie i ogórki szwedzkie z przepisu toffik
Pizza Niepodległości.
Gołąbki zjedzone więc na dziś muszę coś wymyślić... może wątróbkę wieprzową bo dawno nie było
Sobota, niedziela i poniedziałek domowo i gościnnie ; karkówka pieczona, golonki na kapuście, rosół i roladki indycze.
Wtorek Czechy- Hradec Kralove i Świętomarcińskie Święto Wina. Wino się lało, rogale krążyły. Obiad w Czrnym Koniu wyśmienity; kurczak w białym winie, żeberka w ciemnym piwie i świętomarcińska kachna na czerwonej kapuście z knedlikami.
Nie za dobrze masz przypadkiem?
hahahahahahahahahha
Ale pyszności!
Piszczałko, pyszności oj pyszności ale strach na wagę stanąć hahahahhaha.
:)))
Filet z łososia, smażone ziemniaki, surówki.
Szynka w sosie,ziemniaki,kasza jęczmienna,surówka z kiszonej kapuchy a ja miałam kuskus z warzywami :)
Dorsz panierowany ,ziemniaki i słodko-kwaśna sałata lodowa ...
Piątek sadzone jajka i szpinak - listopadowy weekend rodzinne, kulinarne "szaleństwo" - dzisiaj pomidorowa, smażone kiełbaski, modra kapusta i kompot z jabłek.
kopytka z sosem pomidorowym ...
Pyszna swojska kaszanka odsmażana na skwarkach z wędzonego boczku
Moj i dzieciowy obiad jeszcze w piekarniku ( kurczaki faszerowane jablkami, cebula, rodzynkami, orzechami i bulka dyniowa z cynamonem i imbirem) za to M. Dostal na obiad kanapki z piersia kurzeca w ciescie nalesnikowym, salata, papryka, sosem pomidorowym, smazona cebula, oraz z omletem, salata i ogorkiem.
A oto nasz faszerowany kurczak :)
A oto nasz faszerowany kurczak :)
Domyślam się, że faszerowany jabłkami, orzechami, cebulą, rodzynkami, bułką dyniową, z cynamonem, imbirem i goździkami.Czyż nie tak?Widać gołym okiem przeca!!! :)
krupnik, udka duszone, ziemniaki a dodatek wg upodobania, spiżarnia pełna.
Zielona zupa grochowa,potrawka z parówek,pieczarek i ogórka + ryż ...
Kopytka i brokuł
Mogę się przysiąść? Plissss....
Ależ oczywiście, u mnie czym chata bogata tym goście rzygają
Ależ oczywiście, u mnie czym chata bogata tym goście rzygają
nie wyrabiamZnaczy to,że gościnna jesteś bardzo
Ło matko, dostałam ataku smiechu, a już miałam skubnąć...
Rżyjcie dalej!!!
więcej dla mnie zostanie....
No tak po koniowemu poleciałaś, ale trafiłaś; ja jak mama zrebaka hahahahaha
Placki ziemniaczane po węgiersku.
Gołąbki pieczone.
schabowe,pyrki,szpinak,kapusta kiszona
Wpadam i się spowiadam:
Tamten piątek:
Jajko sadzone, ziemniorki, brukselka, surówka z rzodkwi.
Sobota i niedziela:
Karczek na kapuście, puree i marchewka z jabłkiem i groszkiem.
Poniedziałek:
Rolada mięsno-pieczarkowa, puree i surówka z brukselki.
Wtorek:
Bardzo lajtowe duszone udka, czarny ryż, marchew z groszkiem i pomidory.
Środa:
Babka ziemniaczana + sos pieczarkowy.
I czwartek, czyli wczoraj:
Barszcz ukraiński oraz rozciapciany kurczak w białek potrawce i smażona kasza gryczana.
Spowiedź wysłuchałam ... wróć... obejrzałam.... buziak uśliniłam, a więc rozgrzeszenie dostajesz. No i podziękowania za fotorelację
Kuskus wg Elfiony....
Krupnik z ziemniakami, na drugie gołąbki z sosem pomidorowym i chlebem, do picia sok z pomarańczy.
Pierogi ruskie dziś sama zrobiłam.
Wczorajszą potrawkę z kurczaka i warzyw różnych :)
Wczoraj i dzisiaj łosoś gotowany w wywarze warzywnym z sosem czosnkowym.
Bardzo apetyczne danie, polecam jednak usuwanie łusek, jeśli planowane jest podanie ryby ze skórą na talerzu, na który mają wskoczyć też dodatki w postaci sałat, ryżu czy ziemniaków :)
Też to są moje smaki ...:) mam już w planie łososia na przyszły tydzień !
A najprostszym narzędziem do skrobania ryb jest zwykły kapsel od butelki :)) Inaczej nie skrobięO, kapslem jeszcze skrobać nie próbowałam - dzięki za pomysł :)
W sklepach z akcesoriami dla wędkarzy są specjane skrobaki, bardzo skutecznie czyszczą, nawet okonie i inne trudno skrobalne ryby
Dziś obiad w 20 min.
Makaron z sosem z cebuli i kiełbasy.
A u mnie schabowe, ziemniaki i buraki na ciepło.
Grochówka - krem (żeby dzieci zjadly bo nie lubia grochu) z grzankami z chleba, na drugie wczorajsze gołabki z miesem i ryzem w sosie pomidorowym, byłka i ogorek konserwowy, do picia sok z jabłek
Kotlet mielony, kapusta kiszona z grzybami, ziemniaki.
Spaghetti po mojemu :)
Wczoraj j na obiad u nas pizza 5 sztuk ...dla każdego coś innego :)
O, u nas na dzisiaj zaplanowana właśnie pizza :)
Zaraz sie zabieramdo pracy. Golabki. :)
Klasyka : rosół, schab z szybkowaru, surówka z marchwi i jabłka, ziemniaki
Jak robisz schab z szybkowaru, Janeczko?
Najczęściej w ten sposób http://wielkiezarcie.com/recipe69355.html
Choć dziś z konieczności pominęłam marynowanie.
Dziękuje ;)
Kotlet z fileta kurczaka,ziemniaki,surówka z pekinki,buraczki.
Gulasz indyczy z kaszą , marynowane grzybki i korniszony :)
O, z kaszą - pychota!
Z kaszą nam smakuje najbardziej :)
Barszcz czerwony z uszkami, pieczony udziec z indyka z pieczarkami, kluski śląskie z sosem z pieczenia, buraczki zasmażane ;)
Dopisano 14-11-16 16:07:45:
Strogonow + ryż + na życzenie młodzieży surówka z sałaty ( tradycyjna z cukrem ,octem,śmietaną,ogórkiem w plasterki etc ) :)
Zupa warzywna na rosole z kury i piersi pieczone z pomidorem suszonym i czosnkiem.
Małe opóźnienie z powodu choroby...
sobota: prażonki...takie mniam bo lekko się przypaliły na kuchence
niedziela, poniedziałek: rosół drobiowo- wołowy z makaronem z 12 jaj (przepiórczych ), ziemniaki, udka z jarzynowym farszem - powrót po dłuższej przerwie (nadal pycha).... i surówka z pekińskiej, papryk kolorowych i ogórka z octem balsamicznym, miodem i oliwą z pierwszego tłoczenia
Zupa dyniowa z kluseczkami ziemniaczanymi dla jednych i makaronem dla innych, a dla największych głodomorów jeszcze pieczone ćwiartki kurczaka.
A u mnie z powodu choroby, tylko zupa warzywna na rosole z makaronem
Pyszna na pewno:) Zdrówka, bogdziu
Dziękuję Makusiu
Weekendowo ...
Zupa pomidorowa z ryżem ,w sobotę mielone z indyka smażone i gotowane na parze ,ziemniaki ,szpinak i kapusta pekińska z królewskiego stołu ...w niedzielę zupa + frytki ,fasolka szparagowa i mortadela podsmażona z żółtym serem ...
Dziś pulpety w sosie musztardowym ,ziemniaki i surówka z marchewki i jabłka ...
Jakie apetyczne fotki, głodna się zrobiłam :)
Pulpeciki cielęce w sosie śmietanowym z pieczarkami.
Krupnik jęczmienno-jaglano-ryżowy,karkówka w sosie x 5 wg fufiatki,ziemniaki,surówka z kiszonej kapusty.
Kaczka faszerowana (czyli mięso nadziewane mięsem) pieczona z jabłkami, frytki, buraczki i surówka z włoskiej.
Dzisiaj to samo, tylko z puree ziemniaczanym.
Zupa z mrożonej fasoli na rosole i dojadanie schabu.
Niedawno http://wielkiezarcie.com/recipe5183.html
Nie dziś. Cannelloni z mięsem, pieczarkami i ryżem. Mąż sam wymyślił farsz i sam makaron napełnił. Były smaczne. Niestety nie mam zdjęcia z przekroju
Tu posypane żółtym serem Tu serek pysznie przypieczony
Nie lubię ich napełniać. Na szczęście moja córka ma sprytne paluszki. :)
Narobiłaś mi smaku. Mam paczkę w kredensie, chyba trzeba zrobić.
Raz robiłam dawnoooo temu i jakoś chyba nieudolnie podeszłam do tematu bo szału nie było
Zrób sobie tylkę z papieru do pieczenia, minuta roboty i napełnione.
U mnie co prawda od rur jest M. ale tradycyjnie przygotowuje je w Boże
Narodzenie, więc poczekam. Ja zrobię lazanię jak lokalna tradycja nakazuje.
:)
O taaak! A córeczka w tym czasie na FB posiedzi? Nie ma głupich. Że zacytuję: "U mnie trzeba tyrać!"
Córce nie mów, ale przecież kiedyś W KOŃCU się wyprowadzi na swoje!!! ;D
Od Pierwszej Komunii próbujemy się jej pozbyć. Tłumaczyłam jak komu mądremu, że sukienkę już ma i niech wychodzi za mąż, póki nie wyrosła. Jak grochem o ścianę. :
Bahati, zerknij w te drożdżówki. I przypominam, że wciąż mi wisisz tartę z jabłkami. Nie podaruję. Będę tak mendzić do końca świata.
Już pisałam Ci jak się robi tę tartę, Boszzzzzz sklerotyk!!! a bułeczki, kobieto o 2 w nocy to ja macham nożem a rano jestem zdziwiona, że bajgle, pieski, świnki, motylki, serduszka itp... wyszły :D
Wątróbka drobiowa z cebulką,ziemniaki z koperkiem,sałatka z pomidora,ogórka, czerwonej cebuli ze śmietaną i octem balsamicznym.Na deser- ciasto drożdżowe z brzoskwiniami i kruszonką.
Zdjęcie stare a placki będą nowe:
PIZZA!!! :)
To drugie z zielonym wierzchem chętnie bym zjadła :)
Pizza z cukinią i wędzoną mozzarellą to. :)
A jaką mozarellę rzucasz na ciasto - taką w kawałku kupowanym na wagę? Bo z zalewy, to jak mniemam wędzonej mozarelli nie ma :)
Pierogi z mięsem i surówka z kiszonej kapusty
Widzę, że zdrowiejesz:) i siem cieszem :)
Mogłabym podesłać talerzyk? Tak ładnie wyglądają. U nas dziś wczorajsza zupa i zapiekanki na bułce póki co. Kolację jakąś treściwszą pewnie obmyślę.
Muszę coś robić, bo bezczynność mnie do szału doprowadza. No i tym sposobem mam jeszcze 2 obiady z głowy
No to niestety, taką ilość, jak na zdjęciu pożeramy ledwo na 2 obiady (w dwie i pół osoby). A wygląda to tak, że pierwszego objadamy się jak bąki, potem zaglądamy cichaczem (lub zupełnie bezczelnie) do kuchni i podjadamy już ostudzone. I takim to sposobem, na drugi dzień zostaje ino nieco, ledwo co, na zaspokojenie pierwszego głodu z patelni - takie żarłoki jesteśmy, o!
Hallo! Czy konie to słyszą?
Koni nie jadamy :)
Tiaaaa..... ale konie muszą to dźwigać! Tzn. te wszystkie pierogi!
Chwilowo nie dźwigają, ale to z powodu, że zrobiłam sobie na koniach dupę w kolorze adwentu
No, wiem, czytałam. :)
A ja myślałam, że tylko my tak mamy. Od razu lepiej kamień z serca
Dziś "kapusta sprzątanie lodówki" wyszło bardzo smacznie
Wczorajsze pulpety,ziemniaki i sałatka z buraków i kukurydzy ....
Takie wczorajsze obiady, to ja mogłabym codziennie (tylko tę kukurydzę bym wydłubała :P)
Z kimnem sobie poradziłaś, to z kukurydzą poradzić sobie to już bajki
Oj, nie przypominaj mi, nawet co nieco o tym napisałam, tylko jeszcze nie upubliczniłam
Zastanawiałam się dziś czy sałatkę zrobić z fasolą czy z kukurydzą ...przeważyła jednak kukurydza bo wszyscy ją lubimy ....
Klasyka: schaboszczak z cebulką ziemniaki i kapusta.
Niedziela: lane kluski na rosole, na drugie ziemniaki, kotlety z piersi kurczaka buraczki z papryka, surowka z por i marchewki
Poniedzialek: Lane kluski na rosole, na drugie kopytka okraszane boczkiem
Wtorek: Barszcz czerwony z ziemniakami, na drugie pierogi z miesem i kaputa (zapas z zamrazalki )
Krupnik i zapiekanki pieczarkowe na kajzerkach
dziś w sumie są będą pierogi z mięsem i barszcz czerwony ... ale przy okazji robienia pierogów, z ciasta które zostaje robimy smaczną pizze na cienkim - bardzo - cieście, dziś z szynką, pieczarkami, czerwoną cebulą i czarnymi oliwkami ...
Koniec ub. tygodnia - żurek, boczek próżony, niedziela na wyjezdzie, poniedziałek - Stroganoff ziemniaki i modra kapusta, wtorek - na szybko ten sam stroganoff z ryzem, dzisiaj i jutro jarzynowa ( a może brukselkowa) typu " łyżka stoi ".
Mniamniuśna fotorelacja brawo!! a co to jest "boczek próżony"??
Dziękuję - " na żywo " też było całkiem - całkiem .....
Boczek próżony - rano doprawiony ( w plastrach ) Dość mocno rumiano opeczony na patelni, plasterki ułożone w brytfance "dachówkowo " - i na tej samej patelni zrumieniona cebula ( 2 duże ) - przykryć nią boczek - zagotować wodę - wrzątkiem z czajnika podlać do wysokości mięsa i momentalnie przykryć pokrywką - ogień zmniejszyć - i 30 / 40 minut nie trzeba zaglądać. Jeszcze na parę minut uchyliłam pokrywkę odparowując trochę płynu - i tak wyszło jak widać - sosu mąką już nie zaciągałam.
Ja mam swoją miseczkę, poproszę mi nalać jarzynowej. :)
Ależ bez miseczki proszę - i pamiętam, bardzo dużo brukselki ! Pół gara na balkonie.
Mmmmmm..... dzięki. Ja już nawet surówkę z brukselki robię. Jak sama nazwa wskazuje - z surowej. :)
Tych "kuleczek" idzie u nas sporo - co widać, - ale surowa to dla mnie absolutna nowość !
Uwielbiam brukselkę, więc ją kradnę ;)
Dzisiaj Pyszna Zupka - Pieczarkowa z Czosnkiem i zabielana Serkiem
Tagliatelle a'la carbonara
Poprosiłabym ale już zjadłam zupę mariiteresy.
To trzeba było tyle nie jeść
Gulasz z marchwią i tymiankiem,ziemniaki,surówka z czerwonej kapusty kiszonej ,marchewki i jabłka ...
Kopytka ziemniaczano - serowe i sos grzybowy.
Najzwyklejsze spaghetti z sosem pomidorowym.
Ponieważ dzisiaj wszyscy się tylko mijaliśmy, więc.... leczo.
Ziemniaki piurre, filet z dorsza na maśle klarowanym i surówka z kiszonych ogórków
Currywurst w formie sosu do makaronu :) wczoraj byla forma oryginalna z frytkami, na plastikach z plastikowymi widelcami :)
Rodzinka do wyboru pierogi ruskie lub z mięsem i sos grzybowy, ja z reszty ciasta zrobiłam szerokie wstążki i wciągnęłam z sosem.
No i u mnie pierogi z miesem, ale odsmażane i surówka
Narobiłaś mi ostatnio smaku więc machnęłam mięsne na dziś ruskie na jutro.
Schabowy, pyry, pieczary, surówa :)
Pycha obiad, a te pieczarki jak malowane mniam!!!
Zdradź proszę, jak przyrządzasz te pieczarki?
Dietetyczny krem z brukselki z pulpetami,pycha:) Przepis niebawem :)
Same plagiaty. Wczoraj makaron heiworth z krewetkami. Dzisiaj cielęce mielone "mamine", buraczki janeczki669, pieczarki wg Gluba666. Wszystko mniej urodziwe ale smaczne.
Kopiarka, kopiarka!
Się cielęcinką poczęstuję pozwolisz :)
Nooo nie mogę ...
U mnie znów tak samo po raz drugi ...jak u Ciebie będę miała jutro ...makaron z krewetkami !!!
hahahahahahahah, jakaś telepatia smakowa czy coo . NNoo ale pochwalę się jeszcze , że dzisiaj nabyłam wreszcie halibuta wędzonego i już nie będę podkradać z Twojego talerza
Spokojnie możesz się częstować ...:) nie musisz podkradać .
Pieczone podudzia z kurczaka,ziemniaki,buraczki z papryką.
U mnie wczoraj pieczone łydki z kurczaka, pomidory ze śmietaną i bułeczki pszenno-gryczane.
Filet z łososia na sałatach z kalafiorem, pieczonymi ziemniakami z cytrynowo-chrzanowym beszamelem z dodatkiem koperku.
Ło matko, uśliniłam się
Sodoma, Gomora i czysta rozpusta. Tak lubię!
Wymyślony z potrzeby :)
Dziś zdrowo i dietetycznie: mięso gulaszowe z indyka plus mieszanka mrożonych warzyw uduszone w worku we własnym sosie, oczywiście w piekarniku. Do tego kasza kuskus i dla chętnych ogórek konserwowy
Takie zamrożone Reniu dodajesz?
Takie zamrożone Reniu dodajesz?
Tak... dodaję bezpośrednio do przyprawionego mięsa do worka do pieczenia. Jak pisałam potrawa we własnym sosie czyli nie dodaję żadnego tłuszczu, mięsko puszcza soki a mrożone warzywa również trochę wody i w tym się dusi. My już po obiadku, było pycha polecamPlacki z gotowanych ziemniaków z sosem paprykowym.
Jarska pizza
Ewa powiedziała tylko "o jej zrobisz taką".
No, zrób córci, bardzo smaczna wyszła
Kwasówka dziś z pierogami z pierogami, jutro z ziemniakami.
Pierogi, pierogi bardzo lubię
A co to jest kwasowka?
http://wielkiezarcie.com/recipe64508.html, też nie wiedziałam ,ale w Janeczki przepisach jest.
Kujawska zupka:) tyle że ja znam wersję bez kaszy...u nas jada się z makaronem, albo z szarymi kluchami, czyli bardziej po polsku kluskami ziemniaczanymi zwanymi również golcami:) z pierogami nie jadłam ale oczywiscie wypróbuje przy najblizszej okazji
Comber z królika w śmietanie z rozmarynem.
Makaron i krewetki :)
Naleśniki z domowym dżemem nektarynkowym
Pierogi z kapusta i pieczarkami
Wstyd się przyznać - trzeci dzień spaghetti. Dzisiaj z brokułem i suszonymi pomidorami. I, biada mi, popijałam barszczem as.
Ja makaron mogę jeść 7 dni w tygodniu i żaden wstyd Pychota !
Cieszę się, że barszczy smakuje.
Dżanina co byś powiedziała na czasową adopcję mojej córki . Gwarantuję, że tania w utrzymaniu :))) Makaron wszelaki może jeść zawsze i wszędzie, czasem już mam dość kluch :)))
Jeżeli trochę pomoże w czymkolwiek i lubi zwierzaki, to zapraszam!
Pomoże, pomoże kluchy to dobra waluta wymienna:):):)
Że też na to nie wpadłam ! Może jak swojej zaserwuję makaron przez tydzień , to w końcu odgruzuje swój pokój ... .
Już to przerobiłam, nie pomoże.
Dzieciaki dorastają i na pewnym etapie rozwoju "twórczy nieład " jest im po prostu potrzebny jak powietrze. U mnie pomogło dopiero jak któryś raz z kolei trzeba było na cito poszukać czegoś bardzo " ważnego" a to coś diabeł ogonkiem nakrył. Moja odpowiedz niezmiennie brzmiała wtedy " ja łyżek, garnków i talerzy nie szukam bo są zawsze na swoim miejscu" :) Z czasem dotarło, teraz wszystko w kancik na swoim miejscu i zawsze wie gdzie :):):)
Cierpliwość i jeszcze raz cierpliwość, z czasem sama dojdzie do tego, że porządek jej najbardziej jest potrzebny i jeśli dziecię ma naście lat w żadnym wypadku nie rób niczego za nią ( no może mycie okien).
Sposób myślenia nastolatków :):):)
https://www.youtube.com/watch?v=nzlDYKR5otM
Polski kawior, ziemniaki, ogórek kiszony.
Fotka następnym razem.
Bardzo jesienny gulasz "co ja mam z tym zrobić, żeby nie wyrzucić", surówka z pekinki z chrzanem i marchewką.
Pulpety w sosie,ziemniaki,buraczki z papryką.
bigos z całymi ziemniakami lub chlebem
bigos z całymi ziemniakami lub chlebem
A jakie to ma znaczenie , że z całymi?Mniej więcej takie samo, jak to czy z sosem jemy tagliatelle, czy rurki! A co? Zabolalo cię co as napisała, czy co? Coś się ostatnio strasznie krytyków nałożyło!!!
różnica w smaku i konsystencji
No i wszystko jasne.
Skomplikowane nie?
Pieczony kurczak i frytki
Kurczak po zbójnicku (by Młoda)-jak zwykle pyszny+ pieczone ziemniaki.Kompot truskawkowo-jabłkowy.
Dziś u nas flaki wołowe z dodatkiem mięsa wołowego i z indyka, pieczone kotlety mielone z indyka z pieczarkami i serem żółtym, ziemniaki z koperkiem, surówka z kapusty pekińskiej :)
Dopisano 14-11-23 20:02:11:
Kotlet drobiowy w panierce z płatków kukurydzianych, frytki i surówka z kiszonej kapusty.
Rosół, królik w śmietanie z szybkowaru, ziemniaki, buraczki zasmażane.
Sobota - zalewajka
Niedziela - ziemniaki tłuczone, kotlet schabowy smażony na klarowanym maśle (jadłam po raz pierwszy i faktycznie ma zupełnie inny smak) i do tego buraczki przyprawione "na ostro"
Sobota: Zupa pomidorowa z kółami, na drugie znowu makaron z białym serem, do picia sok z pomaranczy.
Dzisiaj: Rosół z makaronem, na drugie skrzydełka z piekarnika, kotlety z piersi kurczaka, surowka z pekinskiej, por i ogorka kiszonego, ziemniaki, do picia sok z jabłek.
dziś będzie kurczak w pomidorach na ostro ...
Weekend pod znakiem pizzy :)
Tutaj akurat ser żółty i pleśniowy, łosoś, oliwki, kapary.
Poza tym były jeszcze w użyciu mozarella, salami, pieczarki, czerwona cebula.
Wczorajszy rosol z ryzem, na drugie makaron wg heiworth z krewekami, do picia sok z pomaranczy.
Sobota - zupa krem z brukselki z grzanką z parmezanem,kotlet,buraczki i ziemniaki ...
Niedziela - rosół z kaczki,golonki indycze po zbójnicku,ziemniaki ...
Niedziela - ciąg dalszy "jesiennego gulaszu" tym razem z ryżem.
Dzisiaj - kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym.
A u mnie barszcz czerwony i ziemniaki okraszone skawarkami z boczkui cebulką
Mogę się przysiąść?
Oooo, spoko!
Kurczak w gyrosie,ryż,surówka z kiszonej kapusty.
Wczoraj kotlety mielone, ziemniaki, buraki
Dziś pulpety w sosie grzybowo - śmietanowym i kopytka
Świętuję powrót do pracy po wielu, wielu miesiącach tralalala... Ulubiony ryż smażony z warzywami i filet z indyka, marynowany w zalewie z piri-piri. Była i lampaka wina
Oj zazdroszczę Ci tego świętowania :) Ale i ja może tez niedługo będę
Mggi63 , życzę Ci tego z całego serca!!! Fajnie jest być zdrową i stawiać czoła tylko zwyczajnej prozie życia
Dzięki :)Pati trzymaj kciuki mocno!
Pati, apetyczne to Twoje świętowanie.... na zdrówko !!! ...myślę oczywiście też o tej lampce winka
IwciaG, bardzo, bardzo dziękuję, za wsparcie i wogóle....To co??? Sto lat nasze!!!!
Kurczak pieczony,małe marchewki z masłem i makaron po prowansalsku...
Zupa z kalarepy z ziemniakami, na drugie spagetti, do picia sok z pomaranczy.
Ogórkowa, gołąbki z ryżu i mięsa.
ooooooo, a ja myślałam, że z kaszą i ziemniakami te gołabki , bo chciałam się wprosić.
Dziś wersja " dla wybrednych " :):):)
Pyszny barszcz zabielany z moim zakwasem + jajka, ziemniaki całe (oczywiście pokrojone :D), kiełbasa, skwarki. Kto z czym ma ochotę.
Zapraszamy do nowo otwartych "obiadków" http://wielkiezarcie.com/forumThread.php?id=693384&post=693384