Forum

Kuchenne porady

Jakie dania, na patelni ceramicznej grillowej?

  • Autor: irenab Data: 2014-11-21 18:24:20

    Witam. Jak w tytule -patelnia ceramiczna grillowa-jakie fajne dania można przygotować na takiej patelni?Mięsne, bezmięsne wszelkie pomysły mile widziane

  • Autor: aggusia35 Data: 2014-11-21 22:54:12

    Ja tam nie wiem bo mam tylko teflonową, ale przygotowałabym wszystkie na które przyjdzie mi ochota i nadają się do grillowania np.

    - karkówka grilowana lekko nacięta z rozmarynem i solą

    - pierś z kurczaka tez nacięta z tymiankiem

    - stek cielęcy

    - polędwica wieprzowa

    - wszystkie warzywa grillowane ja lubię najbardziej cukinię

    - ryby wg. gustu i smaku

  • Autor: madina99 Data: 2014-11-21 23:17:13

    Mam taką,można robić wszelakie dania grillowe a także przyrządzać warzywa-ja robiłam bakłażana,jak dla mnie pychota.

  • Autor: irenab Data: 2014-11-22 15:01:18

    A czy jeżeli grillujesz smarujesz patelnie tłuszczem?

  • Autor: Smosia Data: 2014-11-22 17:04:59

    U mnie taka patelnia służy głównie do grillowania karkówki lub kurczaków (piersi pocięte na kawałki); ryby i wszelkie warzywa też czasami na niej przyrządzam. Przed nagrzewaniem lekko smaruję ją olejem lub (od niedawna) klarowanym masłem. Aby warstwa tłuszczu była minimalna używam do smarowania pędzelka silikonowego. Pozdrawiam, życzę smacznego grillowania.

  • Autor: irenab Data: 2014-11-23 19:42:05

    Dziękuję za wszystkie odpowiedzi :)pozdrawiam.

  • Autor: as Data: 2014-11-23 20:30:59

    Może to Ci się przyda troszeczkę http://wielkiezarcie.com/forumThread.php?id=631030&post=631030 Mi przydało się ostrzeżenie bahusa by za wcześnie nie przewracać mięsa i że po dodaniu oleju do marynaty nie trzeba już tłuszczu więcej dawać na patelnie.

  • Autor: irenab Data: 2014-11-24 19:42:05

    Dzisiaj robiłam karkówkę najpierw marynowałam kilka godzin a potem hop na patelnię :)muszę przyznać że była boska ;)

  • Autor: renataz36 Data: 2014-11-23 21:21:07

    A ja kupiłam grillową patelnię ceramiczną (pierwsza w moim życiu) i przyznaję użyłam ją dosłownie 1 raz... próbowaliśmy z synem przygotować kiełbaskę z grilla. Piec i okoliczne blaty kuchenne ukropione strzelającym tłuszczem hm to co dopiero gdybym piekła zamarynowaną karkówkę?? No i patelnia leży sobie w szafce a ja nie umiem odważyć się na kolejne użycie. 

    A może coś robię na tak??

  • Autor: as Data: 2014-11-23 21:25:27

    Ja smażyłam marynowane filety drobiowe. Było super ale jakoś użyłam tylko 1-2 razy i stoi. 

  • Autor: Smosia Data: 2014-11-24 12:09:28

    Ja wczoraj, po raz n-ty zgrillowałam karkówkę na takiej patelni (tłuszcz: troszkę masła klarowanego). Obyło się bez pryskania, a opieczona była pięknie i bardzo nam smakowała. Wcześniej przyprawione mięso stało w lodówce około 1 godz.

    To raczej była wina (z tym pryskaniem) samej kiełbasy, a nie patelni. Pozdrawiam.

  • Autor: renataz36 Data: 2014-11-24 12:28:42

    Kurcze a może masz rację, że to o kiełbasę chodziło.... jeszcze myślałam że może zbyt duzy stopień nagrzania patelni??

  • Autor: as Data: 2014-11-24 12:29:55

    albo patelnia była mokra 

  • Autor: irenab Data: 2014-11-24 19:43:51

    Znowu się czegoś nowego dowiedziałam,jak to dobrze wiedzieć że zawsze można na Was liczyć :)wielkie dzięki i miłego wieczorku Kochane Zarłoczki ;) 

  • Autor: borniak78 Data: 2014-11-25 10:06:10

    Moja rodzinka uwielbia grilowane krewetki! http://wielkiezarcie.com/recipe106986.html pozdrawiam

Przejdź do pełnej wersji serwisu