Witam. Jak w tytule -patelnia ceramiczna grillowa-jakie fajne dania można przygotować na takiej patelni?Mięsne, bezmięsne wszelkie pomysły mile widziane
U mnie taka patelnia służy głównie do grillowania karkówki lub kurczaków (piersi pocięte na kawałki); ryby i wszelkie warzywa też czasami na niej przyrządzam. Przed nagrzewaniem lekko smaruję ją olejem lub (od niedawna) klarowanym masłem. Aby warstwa tłuszczu była minimalna używam do smarowania pędzelka silikonowego. Pozdrawiam, życzę smacznego grillowania.
Może to Ci się przyda troszeczkę http://wielkiezarcie.com/forumThread.php?id=631030&post=631030 Mi przydało się ostrzeżenie bahusa by za wcześnie nie przewracać mięsa i że po dodaniu oleju do marynaty nie trzeba już tłuszczu więcej dawać na patelnie.
A ja kupiłam grillową patelnię ceramiczną (pierwsza w moim życiu) i przyznaję użyłam ją dosłownie 1 raz... próbowaliśmy z synem przygotować kiełbaskę z grilla. Piec i okoliczne blaty kuchenne ukropione strzelającym tłuszczem hm to co dopiero gdybym piekła zamarynowaną karkówkę?? No i patelnia leży sobie w szafce a ja nie umiem odważyć się na kolejne użycie.
Ja wczoraj, po raz n-ty zgrillowałam karkówkę na takiej patelni (tłuszcz: troszkę masła klarowanego). Obyło się bez pryskania, a opieczona była pięknie i bardzo nam smakowała. Wcześniej przyprawione mięso stało w lodówce około 1 godz.
To raczej była wina (z tym pryskaniem) samej kiełbasy, a nie patelni. Pozdrawiam.
Witam. Jak w tytule -patelnia ceramiczna grillowa-jakie fajne dania można przygotować na takiej patelni?Mięsne, bezmięsne wszelkie pomysły mile widziane
Ja tam nie wiem bo mam tylko teflonową, ale przygotowałabym wszystkie na które przyjdzie mi ochota i nadają się do grillowania np.
- karkówka grilowana lekko nacięta z rozmarynem i solą
- pierś z kurczaka tez nacięta z tymiankiem
- stek cielęcy
- polędwica wieprzowa
- wszystkie warzywa grillowane ja lubię najbardziej cukinię
- ryby wg. gustu i smaku
Mam taką,można robić wszelakie dania grillowe a także przyrządzać warzywa-ja robiłam bakłażana,jak dla mnie pychota.
A czy jeżeli grillujesz smarujesz patelnie tłuszczem?
U mnie taka patelnia służy głównie do grillowania karkówki lub kurczaków (piersi pocięte na kawałki); ryby i wszelkie warzywa też czasami na niej przyrządzam. Przed nagrzewaniem lekko smaruję ją olejem lub (od niedawna) klarowanym masłem. Aby warstwa tłuszczu była minimalna używam do smarowania pędzelka silikonowego. Pozdrawiam, życzę smacznego grillowania.
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi :)pozdrawiam.
Może to Ci się przyda troszeczkę http://wielkiezarcie.com/forumThread.php?id=631030&post=631030 Mi przydało się ostrzeżenie bahusa by za wcześnie nie przewracać mięsa i że po dodaniu oleju do marynaty nie trzeba już tłuszczu więcej dawać na patelnie.
Dzisiaj robiłam karkówkę najpierw marynowałam kilka godzin a potem hop na patelnię :)muszę przyznać że była boska ;)
A ja kupiłam grillową patelnię ceramiczną (pierwsza w moim życiu) i przyznaję użyłam ją dosłownie 1 raz... próbowaliśmy z synem przygotować kiełbaskę z grilla. Piec i okoliczne blaty kuchenne ukropione strzelającym tłuszczem hm to co dopiero gdybym piekła zamarynowaną karkówkę?? No i patelnia leży sobie w szafce a ja nie umiem odważyć się na kolejne użycie.
A może coś robię na tak??
Ja smażyłam marynowane filety drobiowe. Było super ale jakoś użyłam tylko 1-2 razy i stoi.
Ja wczoraj, po raz n-ty zgrillowałam karkówkę na takiej patelni (tłuszcz: troszkę masła klarowanego). Obyło się bez pryskania, a opieczona była pięknie i bardzo nam smakowała. Wcześniej przyprawione mięso stało w lodówce około 1 godz.
To raczej była wina (z tym pryskaniem) samej kiełbasy, a nie patelni. Pozdrawiam.
Kurcze a może masz rację, że to o kiełbasę chodziło.... jeszcze myślałam że może zbyt duzy stopień nagrzania patelni??
albo patelnia była mokra
Znowu się czegoś nowego dowiedziałam,jak to dobrze wiedzieć że zawsze można na Was liczyć :)wielkie dzięki i miłego wieczorku Kochane Zarłoczki ;)
Moja rodzinka uwielbia grilowane krewetki! http://wielkiezarcie.com/recipe106986.html pozdrawiam