Ciasto na makaron musi być dosyć twarde, więc nie wiem czy w automacie uda Ci się to zrobić.
Mój przepis jest taki: 1/2 kg mąki /u mnie Basia tortowa/
5 żółtek
około 1/2 szklanki wody, jak mąka bardzo sucha można dać więcej. Dobrze zagniecione ciasto musi trochę poleżeć, wtedy łatwiej jest je wałkować w maszynce.
Mawi,coś z tym "nie tak".Makaronu nie robi się z mąki chlebowej (nazwa jej sama wskazuje,do czego jest przeznaczona,o dodawaniu drożdży też pierwszy raz słyszę i nie stosuje się określenia "bochenek".Jeśli Tobie się nic nie pomyliło,pewnie "redaktor" tej książeczki dał ciała.Już nie takie cuda można było wyczytać.Jeszcze ten "rozmiar",no nie,podany w gramach.Rozmiar określa się w jednostkach długości,a nie w gramach.Powinno być napisane "ciężar".
Mam dwumieszadłowego Moulinexa. Przepis na makaron z książeczki dołączonej do maszyny:
830 g mąki (nie tortowej, zwykłej białej),130 ml wody, 5 jajek, 1,5 miarki (dołączona do automatu) soli. Kolejność dodawania składników, jak powyżej. W Moulinexie program 12, na 15 minut. Tutaj podobny przepis z Netu.
Potrzebuję przepis na ciasto na makaron do wyrabiania w automacie do pieczenia chleba.
Mam maszynę, ale nie mam przepisów.
Posiadam także przestawkę do robienia makaronów do maszynki do mięsa.
Ciasto na makaron musi być dosyć twarde, więc nie wiem czy w automacie uda Ci się to zrobić.
Mój przepis jest taki: 1/2 kg mąki /u mnie Basia tortowa/
5 żółtek
około 1/2 szklanki wody, jak mąka bardzo sucha można dać więcej. Dobrze zagniecione ciasto musi trochę poleżeć, wtedy łatwiej jest je wałkować w maszynce.
Ja nigdy do ciasta na makaron nie dodaję wody,gęstość ciasta reguluję mąką i jajkami i to są wszystkie składniki makaronu - tak mnie uczyła mama.
Dajesz całe jajka, a ja tylko żółtka, więc dodaję wodę.
Witam ja robię makaron bardzo często na każde 100 gram mąki daję 1 jajko wyrabiam ręcznie a wałkuję
Mam automat z Biedronki i w książeczce z przepisami mam taką recepturę :
rozmiar bochenka 910 gram
woda 250ml
sól 1 łyżeczka
olej 2 łyżki stołowe
cukier 2 łyzki stołowe
mąka chlebowa 3 szklanki
drożdze suszone 1 i 1/2 łyżeczki
czas trwania programu 1,5 godziny
z tego przepisu jeszcze nie korzystałam, życzę udanej próby:)
Mawi kolega chciał przepis na makaron
To jest przepis na makaron z książeczki dołączonej do automatu do pieczenia chleba!
A to przepraszam ale nie słyszałem jeszcze o makaronie, który robi się na drożdżach, człek całe zycie się uczy :)
i napisane jest, że to na rozmiar bochenka 910 gram
Mawi,coś z tym "nie tak".Makaronu nie robi się z mąki chlebowej (nazwa jej sama wskazuje,do czego jest przeznaczona,o dodawaniu drożdży też pierwszy raz słyszę i nie stosuje się określenia "bochenek".Jeśli Tobie się nic nie pomyliło,pewnie "redaktor" tej książeczki dał ciała.Już nie takie cuda można było wyczytać.Jeszcze ten "rozmiar",no nie,podany w gramach.Rozmiar określa się w jednostkach długości,a nie w gramach.Powinno być napisane "ciężar".
Mam dwumieszadłowego Moulinexa. Przepis na makaron z książeczki dołączonej do maszyny:
830 g mąki (nie tortowej, zwykłej białej),130 ml wody, 5 jajek, 1,5 miarki (dołączona do automatu) soli. Kolejność dodawania składników, jak powyżej. W Moulinexie program 12, na 15 minut. Tutaj podobny przepis z Netu.