Barszcz czerwony z całymi ziemniakami oraz kluski''ciepane'' ze skwarkami według mojej Babci.To nic innego jak Lemieszka.Identyczny przepis ma Uretan,bo sprawdzałam.
Przegląd tygodnia : czwartek - jarzynowa " łyżka stoi " od środy, piątek - ryba, surówka z pora i marchwi, sobota - schabowy + kapusta z grzybami, niedziela - roladki z brukselką i porem + modra kapusta, poniedzialek - pierożki z kapustą i grzybami, wtorek barsz - z uszkami ( ale nie robione ręcznie ) dzisiaj - cały obiad z jednej blachy i barszczyk.
Wątróbka drobiowa z jabłkiem i cebulą (bez tłuszczu) lub bucatini all'amatriciana do wyboru. Co prawda ja wątróbki nie oddam, więc reszta niech zajada kluchy, skoro lubią. :)
Wątróbka drobiowa z jabłkiem i cebulą (bez tłuszczu) lub bucatini all'amatriciana do wyboru. Co prawda ja wątróbki nie oddam, więc reszta niech zajada kluchy, skoro lubią. :)
Bahati napisz prosze jak robisz wątróbkę bez tłuszczu?
Moja metoda to : kroje jablka w polplasterki, cebule w piora. Wrzucam na patelnie, gdy jablka zaczynaja zmieniac kolor na zloty dolewam kilka lyzek wody. Gdy cebula jest lekko zarumieniona wrzucam watrobke, podlewam 3-4 lyzkami wody, przykrywam, dusze kilka minut. Odkrywam, posypuje pieprzem i majerankiem, sola dopiero na talerzu. Mozna w wersji mniej dietetycznej dolac zamiast wody do watrobki czerwone wino.
Moja metoda to : kroje jablka w polplasterki, cebule w piora. Wrzucam na patelnie, gdy jablka zaczynaja zmieniac kolor na zloty dolewam kilka lyzek wody. Gdy cebula jest lekko zarumieniona wrzucam watrobke, podlewam 3-4 lyzkami wody, przykrywam, dusze kilka minut. Odkrywam, posypuje pieprzem i majerankiem, sola dopiero na talerzu. Mozna w wersji mniej dietetycznej dolac zamiast wody do watrobki czerwone wino.
Panierowana pomidorówka z serem w środku ;) powaznie to ryz z sosem pomidorowym z kosteczka mozzarelli, panierowany w bulce tartej i smazony w glebokim oleju.
Bardzo podobne, z roznych regionow alevzamysl praktyczniebten sam. Moje sa lokalnym przysmakiem ( co prawda ja nie przepadam za smazona pomidorowka, wole oliwki nadziewane ragu i panierowane)
Na dziś i jutro-kapuśniak z kiszonej kapusty,osobno tłuczone ziemniaki polane skwarkami ze słoniny, z cebulką.Poprzednie 2 dni krupnik.W czwartek były smażone filety z dorsza,ziemniaki tłuczone,surówka z kiszonej kapusty i kalafior.
Pieczone filety z kurczaka nadziewane pieczarkami i serem żółtym, posmarowane delikatnie majonezem, surówka z kapusty pekińskiej, fasolka szparagowa z czosnkiem i natką pietruszki :)
Gluba, bardzo lubię zaglądać w Twoje talerze, bo zawsze jest blisko moich upodobań i smaków, ale nasuwa mi się jedno pytanie.. Czy Wy raczej nie jadacie zup, czy tak się składa, że nie wstawiasz ich fotek? :)
Dzięki za zaspokojenie babskiej ciekawości U mnie też zupa ze dwa razy w tygodniu, więc chyba przyjąć należy, że mamy podobnie, Znam takich, np. mój własny Tata, że bez zupy to nie obiad i musi być każdego dnia, choć i odgrzewana się nada. Pozdrawiam:)
U mnie tez zupa musi byc codziennie, zreszta drugie danie tez :))) ale zdaza sie bardzo rzadko ze nie ma tego drugie, jak sa nalesniki tez tez chodze przyglodnawa bo nie zaspokajam gloda.
Zorientowałam się już, że należysz do amatorek zupek:) A dzisiaj, zainspirowana przez Ciebie i chyba misię (?), ugotowałam wielki gar pomidorowej z kółkami Pierwszy raz z takim makaronem, ale będzie częściej, bo moja gimnazjalistka miała radochę jak małe dziecko i, o dziwo, zjadła dwa talerze:)
Kayunia, roladki inspirowane przepisem na Roladki faszerowane wg Karo826. Z poledwicy wieprzowej: mielony indyk z przyprawami, natką i marchewką z rosołu. Z piersi kurczaka:do mielonego inne przyprawy, odrobina mielonych orzechów włoskich i pomidor suszony dodany. To coś, to ciasto francuskie w foremce od mufinek , srodek wypełnioony przesmażonymi pieczarkami z cabulką, szczypiorkiem i mieskiem drobiowym, posypane warstwowo i wierzch serem.
Dziękuję.- już znalazłam Twoją bazę wyjściową do roladek i dodałam do ulubionych:) Coś pokombinuję po swojemu. Te francuskie "ciasteczka" też mnie kuszą, zwłaszcza, że pracy chyba przy nich niedużo ,a i dodatki mogą być dowolne. Raz jeszcze dzięki i pozdrawiam:)
Porządki w lodówce przed rozmrażaniem. Dziś kartoflanka i potrawka z kurczaka w sosie koperkowym. Jutro zupa z ciecierzycy i kasza gryczana ze skwarkami.
Rosół z lanymi kluskami, na drugie- kotleciki mielone z piekarnika(by Glumanda), ziemniaki z koperkiem i duszona marchewka z groszkiem. Na deser- babka cytrynowa.
Dziś u nas zupa grzybowa z makaronem, do wyboru nototenia pieczona lub schabowy, ziemniakiz koperkiem, surówka z pora, marchewki, jabłka i czarnej rzepy ;)
Jutro- barszcz czerwony (gdyż coś trzeba było zrobić z rosołem) i kluski śląskie, nadziewane mięsem (gdyż coś trzeba było zrobić z mięskiem z rosołu).Plus na deser-Najlepsza z Teściowych, która nas nawiedzi po wizycie u fryzjera (gdyż należy na święta wykonać trwałą ala baranek). Już się cieszę na jutrzejszy dzień
Nie nadgryzałam, gdyż obawiam się efektu typu - Najlepszy po naleśnikach. Przypuszczam, że z zadowolenia po fryzjerze smak może być słodko- kwaśny (w normalnym stanie obstawiam kwaśno- gorzki).
Ps: Najbardziej mnie wk.....,że ma kobita 88 lat (i nigdzie się nie wybiera), a kłaków na łbie od cholery i nie posiada zmarszczek. Jakie to deprymujące....
,,Koleżanki"psia mać!!! Śmiejcie się, śmiejcie-a ja tu depresion jak ta lala.
Ps: przepis na urodę- nie farbować włosów(jeno dwa razy w roku trwała- baranek), nie malować paszczy (jeno nacierać kremem Nivea). Kuśwa,mnie to przerasta,ale może która skorzysta.
Ja akurat zbyt często paszczy nie maluję , ale kremem nivea ją nacieram , bo akurat ten najbardziej mi odpowiada. Ale za to w ostatnim roku tak się swoich kudłów czepiłam , że aż siano się zrobiło i trza było trochę schlastać krócej.
No toć mówię, że ma,skoro w tym wieku bezzmarszczkowa..Ja niestety o urodę nie zadbam, bez makijażu wyglądam, jakbym zeszła z tego świata i ktoś mnie po tygodniu złośliwie odkopał
Pieczarki, cebula, papryka, kiełbasa i trochę żółtego sera. Jak w przepisie. Ale zachwycona nie jestem. :( Chyba więcej nie zrobię. Chyba że z innym ciastem.
Ugotowane ziemniaki tłukę ze szklanką gorącego mleka ,odrobiną masła i soli .Posiekaną cebulę szklę na maśle,dodaję mięso mielone i chwilę smażę .Mięso przekładam do naczynia do zapiekania ,a na tej samej patelni robię zasmażkę z masła i mąki ,rozprowadzam rosołem ,dodaję po łyżeczce koncentratu i musztardy .Na przygotowane mięso wylewam sos ,na wierzchu rozsmarowuję ziemniaki i posypuję wiórkami masła .Zapiekam do zrumienienia (na oko ) ...iiiii mam nadzieję ,że jasno napisałam :)))
Mggi63, nawet gdybym chciała to nie podzielę się z Tobą. Zeżarłam ostatnią nogę króla W nowym roku będą nowe zapasy, to zapraszam. Daj znać wcześniej, to mocniej podleje %%
Żurek z kiełbasą i jajkiem, Pomidory faszerowane mięsem i ryżem.
Barszcz czerwony z całymi ziemniakami oraz kluski''ciepane'' ze skwarkami według mojej Babci.To nic innego jak Lemieszka.Identyczny przepis ma Uretan,bo sprawdzałam.
Ochhhh, lemieszkę muszę zrobić w najbliższym czasie. Do barszczu białego...
Jak będziesz robiła to wołaj to się przysiądę :) mniammmm ja samą zjem z okrasą bez barszczu :)
Czyli robię więcej. Wydrę się przez okno (pewnie jutro albo pojutrze albo...).
Ok.Ciebie to na końcu świata nawet usłyszę
To,co wczoraj czyli kapuśniak z wkładką (gotowana pręga wołowa).
Oczywiście wczoraj: kurczak duszony w miodzie z cebulą, ryż, surówka z pekinki z chrzanem albo ogórki w miodzie z chilli.
Przegląd tygodnia : czwartek - jarzynowa " łyżka stoi " od środy, piątek - ryba, surówka z pora i marchwi, sobota - schabowy + kapusta z grzybami, niedziela - roladki z brukselką i porem + modra kapusta, poniedzialek - pierożki z kapustą i grzybami, wtorek barsz - z uszkami ( ale nie robione ręcznie ) dzisiaj - cały obiad z jednej blachy i barszczyk.
Wątróbka drobiowa z jabłkiem i cebulą (bez tłuszczu) lub bucatini
Bahati napisz prosze jak robisz wątróbkę bez tłuszczu?all'amatriciana do wyboru. Co prawda ja wątróbki nie oddam, więc
reszta niech zajada kluchy, skoro lubią. :)
Moja metoda to : kroje jablka w polplasterki, cebule w piora. Wrzucam na
Pięknie dziękujępatelnie, gdy jablka zaczynaja zmieniac kolor na zloty dolewam kilka lyzek
wody. Gdy cebula jest lekko zarumieniona wrzucam watrobke, podlewam 3-4
lyzkami wody, przykrywam, dusze kilka minut. Odkrywam, posypuje pieprzem i
majerankiem, sola dopiero na talerzu. Mozna w wersji mniej dietetycznej dolac
zamiast wody do watrobki czerwone wino.
Zupa pomidorowa z ryżem na drugie kotlety z ziemniaków z sosem pieczarkowym
Poniedziałek, powtórka dania robionego w zeszłym tygodniu, specjalnie dla Pani mojej :)
Filet z łososia na sałatach z kalafiorem, pieczonymi ziemniakami z cytrynowo-chrzanowym beszamelem z koperkiem.
Wtorek, frytki z keczupem :D Pyyycha :D
łomatko ale się uśliniłam... przepięknie upiekłeś tego łososia, ja tak nie umiem hm
Wczorajszy kurczak pieczony,dzisiejszy makaron po prowansalsku + sałata zielona z pomarańczą ,cebulą czerwoną i orzechami ...
Mniam... Kradnę pomysł na sałatę!
...
Dziś u nas rigatoni z kurczaka z kolorowym makaronem firmy L
Dziś barszcz ukraiński, pieczone skrzydełka i pałeczki, ziemniaki, mizeria.
Wczoraj duszaki i zurek do popicia,
dzisiaj krupnik na serduszkach i kopytka z masłem i cukrem.
Z serii "Co wczoraj na obiadek": pomylone, puree i dorotaibasia!
Ratunkuuuuuuuu! Zeżarli mnie na obiad! :D
A bo to pierwszy raz? :D
ważne że smakowałaś
Patatki z sosem bolonskim, zielony kalafior, co kto woli. :)
Pieczone udo indyka , ziemniaki , buraczki
Bogracz (by klio- jak zwykle pyszny)+ świeże bułeczki.
Bitki ze schabu w sosie,ziemniaki,surówka z czerwonej kapusty.
Udka Po Węgiersku wg Bahusa z Pęczakiem...:)
Pyszne danie choć ja zawsze podawałem je z ryżem lub ziemniakami. Następny raz spróbuję z pęczakiem.
Pewnie, że pyszne i pęczakos sprawdził się tu doskonale
Wczoraj: Udka z kurczaka z ryżem i groszkiem konserwowym. Dzisiaj: Papryka faszerowana mięsem i ryżem.
Zupa jarzynowa, kiełbasa smażona na cebuli, ziemniaki i buraczki.
Dzisiaj...rosół z makaronem, ziemniaki, kapusta kiszona, kotlet schabowy.
Plany na jutrzejszy obiad.....pomidorowa z grubym makaronem, ziemniaki, kotlety mielone i buraczki z chrzanem.
Wczorajszy krupnik na serduszkach z ziemniakami, na drugie nalesniki, do picia sok z pomaranczy.
A wczoraj przedwczorajsze pomylone, ziemniaki i tym razem sałata ze śmietaną :/ na wyraźne życzenie Słońca Mego.
Ziemniaki pieczone w ksztalcie frytek, ryba, kapusta z jablkiem i marchewka
Pomidorowa z makaronem,krokiety z pieczarkami polane sosem czosnkowym (pychota....)
---> Dziś w naszym obiadowym menu jest Italia na talerzu,czyli spaghetti wg Ankabu.
Supplì di riso miedzy daniami ;)
a co jest jeśli można wiedzieć?chyba coś z ryżem?widzę ładne szafki kuchenne,mój styl.
łot??
Panierowana pomidorówka z serem w środku ;) powaznie to ryz z sosem pomidorowym z kosteczka mozzarelli, panierowany w bulce tartej i smazony w glebokim oleju.
Właśnie sobie przypomniałam, ze jadłam podobne, ale bez pomidorów, czyli białe jakiś czas temu i mi smakowały bardzo .
coś jak arancini ?
Bardzo podobne, z roznych regionow alevzamysl praktyczniebten sam. Moje sa lokalnym przysmakiem ( co prawda ja nie przepadam za smazona pomidorowka, wole oliwki nadziewane ragu i panierowane)
Razowe rurki z oliwą ,natką,czosnkiem,papryczką i parmezanem ...
Dzisiaj frytki, kotlety rybne i surówka z kapusty
Wątróbka indycza z jabłkiem i cebulą. Przepis Halinki.
Jarzynowa i łazanki.
A u mnie biednie, frytki, jajo sadzone i surówka.
Ze niby u mnie na bogato? bo zupa? wczorajsza :):):)
Schab duszony w sosie,kluski na parze i surówka z białej kapusty lub buraczki z chrzanem.
Smażony pstrąg łososiowy i surówka z kiszonego ogórka, marchwi i cebulki :)
Pyzy od Wkn z cebulka
Młoda łazanki, my kiszkę na cebulce z ziemniakami + ogóras.
Zupa ogórkowa,kiełbasa przysmażana,ziemniaki,surówka z kiszonej kapusty.
Pęczak ,gulasz z żołądków ,kapusta pekińska z jabłkiem i chrzanem ..
Piersi kurczaka w papirusie z suszonymi pomidorami, sałata lodowa ze śmietaną i ziemniaki z koperkiem
Pomidorowa z ryżem, udo z kurczaka, ziemniaki, surówka z marchwi jabłka i pora.
Gołąbki z mięsem i ryżem i drugie z ziemniakami i kaszą wg janeczki669.
Na dziś i jutro-kapuśniak z kiszonej kapusty,osobno tłuczone ziemniaki polane skwarkami ze słoniny, z cebulką.Poprzednie 2 dni krupnik.W czwartek były smażone filety z dorsza,ziemniaki tłuczone,surówka z kiszonej kapusty i kalafior.
U nas krem porowy z grzankami i pieczeń sabaudzka z pręgi wołowej w winie, do tego ziemniaki i surówka z kiszonej kapusty.
Kurczak faszerowany gruszkami,cebulą,masłem czosnkowym i szałwią ,kluski kładzione i sałata z sosem balsamicznym ...
Pieczone filety z kurczaka nadziewane pieczarkami i serem żółtym, posmarowane delikatnie majonezem, surówka z kapusty pekińskiej, fasolka szparagowa z czosnkiem i natką pietruszki :)
Zupa pomidorowa z ryżem lub makaronem, placuszki z kurczaka i surówka z pekińskiej w sosie winegret.
Piątek i sobota - fasolka po bretońsku.
Niedziela - cycki z kaczki (+ ew. jajko), ziemniaki, brukselka i biała rzodkiew.
Weekendowo :)
Polędwiczki drobiowe panierowane na dwa sposoby: w bułce tartej i w sezamie, smażone ziemniaki, smażone oscypki, surówka, mix sałat z winegretem.
Żeberka pieczone, ziemniaki, ćwikła z chrzanem, kiszone ogórki.
Ooo!!! U was już młode ziemniaki są?
Też zwróciłam uwagę na ziemniaczki, pysznie wygladaja
Dziękuję :) Celowo się poświęciłem i wybrałem najmniejsze i w miarę równe :)
Gluba, bardzo lubię zaglądać w Twoje talerze, bo zawsze jest blisko moich upodobań i smaków, ale nasuwa mi się jedno pytanie.. Czy Wy raczej nie jadacie zup, czy tak się składa, że nie wstawiasz ich fotek? :)
Jemy zupy oczywiście i bardzo lubimy. Gotuję przeważnie 1 - 2 zupy w tygodniu, a fotek sam nie wiem czemu nie wstawiam :) Może kiedyś to zmienię :)
Dzięki za zaspokojenie babskiej ciekawości U mnie też zupa ze dwa razy w tygodniu, więc chyba przyjąć należy, że mamy podobnie, Znam takich, np. mój własny Tata, że bez zupy to nie obiad i musi być każdego dnia, choć i odgrzewana się nada. Pozdrawiam:)
U mnie tez zupa musi byc codziennie, zreszta drugie danie tez :))) ale zdaza sie bardzo rzadko ze nie ma tego drugie, jak sa nalesniki tez tez chodze przyglodnawa bo nie zaspokajam gloda.
Zorientowałam się już, że należysz do amatorek zupek:) A dzisiaj, zainspirowana przez Ciebie i chyba misię (?), ugotowałam wielki gar pomidorowej z kółkami Pierwszy raz z takim makaronem, ale będzie częściej, bo moja gimnazjalistka miała radochę jak małe dziecko i, o dziwo, zjadła dwa talerze:)
Sobota i niedziela pod znakiem obżarstwa i gości.
Ale cudne, wszystkiego bym zjadła po trochu :)))
Ale cudne, wszystkiego bym zjadła po trochu :)))
Dziekuję. Częstuj sie do woliOżesz kurde ja cie ty no!!! Mniam :)
Ożesz kurde ja cie ty no!!! Mniam :)
Hahahahaha nooooo.... Ja Twoje polędwiczki w sezamie porywam ok??Wspaniałości! Podpowiesz bliżej jak robisz te roladki i "to coś", o ile dobrze rozpoznałam, z ciasta francuskiego?:)
Kayunia, roladki inspirowane przepisem na Roladki faszerowane wg Karo826. Z poledwicy wieprzowej: mielony indyk z przyprawami, natką i marchewką z rosołu. Z piersi kurczaka:do mielonego inne przyprawy, odrobina mielonych orzechów włoskich i pomidor suszony dodany. To coś, to ciasto francuskie w foremce od mufinek , srodek wypełnioony przesmażonymi pieczarkami z cabulką, szczypiorkiem i mieskiem drobiowym, posypane warstwowo i wierzch serem.
Dziękuję.- już znalazłam Twoją bazę wyjściową do roladek i dodałam do ulubionych:) Coś pokombinuję po swojemu. Te francuskie "ciasteczka" też mnie kuszą, zwłaszcza, że pracy chyba przy nich niedużo ,a i dodatki mogą być dowolne. Raz jeszcze dzięki i pozdrawiam:)
Pyszne to wszystko, a jak zupa, którą z toba gotowałam?
Bogusiu, zupę zrobiłam pieczarkową z serami wg emocji. Zamiast makaronu dodałam pulpeciki cielęce. Chrzanową zrobię w okolicy Wielkanocy
Jestem pod wrażeniem rozmaitości na twoim imprezowym stole, a podejrzewam że słodkości też były.
Jestem pod wrażeniem rozmaitości na twoim imprezowym stole, a
Żenka, było tiramisu i szarlotka z lodami polana ciepłymi malinami. Niestety amatorów na słodkości było niewielu dlatego poszło "na wynos"podejrzewam że słodkości też były.
Same pyszności
Wielkie wow!!! Goście pewnie zadowoleni:)
Wielkie wow!!! Goście pewnie zadowoleni:)
Makusiu, zadowoleni i najedzeni. Twoja surówka z granatem też zrobiła swojeMiło mi bardzo;)
Ale Pyyyszniasty był u Ciebie ,,łikend" Mniaamm :))
A co tam, powiem, może nieładnie....... ale wyżerka
Moje ukochane pieczone kartofle razem ze skora z duuuza iloscia swiezo zmielonego czarnego pieprzu i rozmarynu, gotowany kalafior, jajko sadzone.
Kopytka z sosem, roladka z piersi kurczaka nadziana boczkiem, suszonymi pomidorami i cebulka, kalafior z bułką tartą.
Kotlet z fileta z kurczaka,ziemniaki,szpinak,surówka z kiszonej kapusty.
Synek jadł Makaron po Prowansalsku wg inspiracji Heiworth :) z dodatkiem kawałków pieczonego indyka i natki.
Pomidorowa, kopytka, potrawka z kurczaka.
Kapuśniak, potrawka z kurczaka z ziemniakami i słoikowa sałatka z kapusty.
Zupa pomidorowa z makaronem... a jak zgłodniejemy to może jakieś talarki?!
Naleśniki z serem i musem truskawkowym
patrzę na zdjęcie-widzę krokiety, czytam-z musem truskawkowym...chyba mi ewidentnie coś po drodze oko-mózg szwankuje :D
ale nie zmienia to faktu że obiad musiał być pyszny :)
To obsamażne naleśniki, a te krokiety to pewnie dlatego, że świętami już pachnie
Kusisz coraz bardziej:) Chodzą za mną naleśniki, może tym razem zrobię w Twojej wersji
Pierogi z mięsem i przysmażoną cebulką ...
Wątróbka wieprzowa z jabłkiem i śliwkami wg Halinki
Pulpeciki cielęce w sosie ze świeżych pomidorów i ziól z makaronem.
Dla jednych fasolka prawie po bretońsku ...dla najmłodszego na życzenie ...ryż,sałata,rukola i filet z kurczaka gotowany na parze ...
Kapuśniak i frytki, tyle żeby im sie znudziło i znów szybko nie chcieli :):):)
Porządki w lodówce przed rozmrażaniem. Dziś kartoflanka i potrawka z kurczaka w sosie koperkowym. Jutro zupa z ciecierzycy i kasza gryczana ze skwarkami.
Żeberka cd. z ziemniakami ze szczypiorem, ogórkami kiszonymi, ćwikłą i pieczarkami i ze sosem :)
Język uciekł mi do podłogi =D - a ja na diecie :-(. Też będę mieć na jutro żeberka ale gotowane i tylko 100g :-(.
U nas dziś trochę "gotowca" czyli fix a la strogonow ze schabu plus ryż plus ogórki konserwowe
Rosół z lanymi kluskami, na drugie- kotleciki mielone z piekarnika(by Glumanda), ziemniaki z koperkiem i duszona marchewka z groszkiem. Na deser- babka cytrynowa.
Wczoraj: pierś drobiowa, ziemniaki, brukselka i surówka jabłko z marchewką i chrzanem.
Gulasz wołowy,ziemniaki,sałatka z buraczków.
Zapas z zamrażarki - gołąbki w sosie pomidorowym
Carbonara.
A biedny bahus już 1,5 tygodnia nie dostał obiadu...!
musi ma specjalną dietę..... bez piwa
Pierogi ruskie
Wczoraj krokiety z kapustą i barszcz czerwony, dzisiaj zupa grochowa
Frytki z jajkiem.
Wczoraj pulpety w sosie pomidorowym, ziemniaki, surówka z kopru włoskiego (fenkuł).
Dziś wątróbka duszona z cebulką,ziemniaki, kapusta kiszona.
Dopisano 14-12-05 17:26:32:
Jutro, spaghetti bolognese.Makaron ze szpinakiem i łosoś z pomarańczą ,rukola...
Dopisano 14-12-05 16:52:47:
Na drugie naleśniki z konfiturą truskawkową i cukrem pudrem ...
Dziś prażonki i zimna maślanka
Mniammmm :)
Dziś z racji " wielkich" zakupów okazjonalnie obiad " u chińczyka". Ryż surówka i mix mięs.
Podudzia z kurczaka pieczone,ziemniaki,marchewka.
Wczoraj i dziś golonka gotowana , ziemniaki i ogórek kwaszony.
Karkówka wg przepisu Uretana* ziemniaki i surówka z selera z jabłkiem i śmietaną
Rosół i cyco kurczacze z surówką z pekinki + ziemniaki.
Zroślaki, zdjęcie jutro.
Z racji tego,że dzisiaj pracowałam szybki obiad - frytki,schabowy i surówka z kapusty pekińskiej
Dziś u nas zupa grzybowa z makaronem, do wyboru nototenia pieczona lub schabowy, ziemniakiz koperkiem, surówka z pora, marchewki, jabłka i czarnej rzepy ;)
Dopisano 14-12-07 20:18:53:
Dopisano 14-12-07 20:20:33:
Jutro- barszcz czerwony (gdyż coś trzeba było zrobić z rosołem) i kluski śląskie, nadziewane mięsem (gdyż coś trzeba było zrobić z mięskiem z rosołu).Plus na deser-Najlepsza z Teściowych, która nas nawiedzi po wizycie u fryzjera (gdyż należy na święta wykonać trwałą ala baranek). Już się cieszę na jutrzejszy dzień
Izuś proszę powiedz jak smakuje Teściowa?? zwłaszcza taka NAJLEPSZA z barankiem na głowie
No jak to "jak"? Wymoczy się w zsiadłym mleku i pójdzie do gara!
Nie nadgryzałam, gdyż obawiam się efektu typu - Najlepszy po naleśnikach. Przypuszczam, że z zadowolenia po fryzjerze smak może być słodko- kwaśny (w normalnym stanie obstawiam kwaśno- gorzki).
Ps: Najbardziej mnie wk.....,że ma kobita 88 lat (i nigdzie się nie wybiera), a kłaków na łbie od cholery i nie posiada zmarszczek. Jakie to deprymujące....
"Ps." mnie rozwaliło!
,,Koleżanki"psia mać!!! Śmiejcie się, śmiejcie-a ja tu depresion jak ta lala.
Ps: przepis na urodę- nie farbować włosów(jeno dwa razy w roku trwała- baranek), nie malować paszczy (jeno nacierać kremem Nivea). Kuśwa,mnie to przerasta,ale może która skorzysta.
Hmmm... ciekawe czy Mojemu Panu bym się podobała. I jak by ludzie na ulicach reagowali?
Ja akurat zbyt często paszczy nie maluję , ale kremem nivea ją nacieram , bo akurat ten najbardziej mi odpowiada. Ale za to w ostatnim roku tak się swoich kudłów czepiłam , że aż siano się zrobiło i trza było trochę schlastać krócej.
może twoja teściowa ma trochę racyji???
No toć mówię, że ma,skoro w tym wieku bezzmarszczkowa..Ja niestety o urodę nie zadbam, bez makijażu wyglądam, jakbym zeszła z tego świata i ktoś mnie po tygodniu złośliwie odkopał
No masz Ci poczucie humoru. Ha, ha
Ps.
Kurcze , nie mogę korzystać z emotikonów na iPadzie i fotek nie mogę wrzucać. Może nie na temat , ale ma ktoś taki problem?
Skonałam ze smiechu
Tiaaa... dobrze się śmiać, jak się jeszcze teściową nie jest! Ciekawe, co tam o mnie gadają?
Że nie masz zmarszczek???
Bo się nie maluję i kremem nivea paciam??? Jeszcze sobie ondul zrobię, jak na teściową przystało.
Twoje myśli idą w dobrym kierunku
Dawno się tak nie uśmiałam, dzięki
padłam
Zdjęcia wczorajszych zroślaków.
Oczywiście z barszczem as.
Jaki farsz dałaś do środka?
Pieczarki, cebula, papryka, kiełbasa i trochę żółtego sera. Jak w przepisie. Ale zachwycona nie jestem. :( Chyba więcej nie zrobię. Chyba że z innym ciastem.
Dzięki. U mnie dziś pieczeń z szynki, ziemniaki tłuczone, sos i kiszona kapusta
Dzisiaj resztki od wczoraj, rosół mieszany i kurak wsiowy smażony.
Do wyboru placki z gotowanych ziemniaków z sosem paprykowym lub kopytka z sosem grzybowym i sałatka z papryki marynowanej i ogórka kiszonego.
Ruskie
cała armia:)
Janka, oświetlaj lądowisko, lece !!!!!!!!!!!
Oświetlone, możesz lądować. j
Jedyne co, to prędkość stosownie wytrać byś wielkich przeciągów nie robiła :)
Ale cuda, wiedzę, że ręcznie lepisz jak ja, takie wypieszczone, niebo w gębie . Też lecę.
Lecę z Wami
Im nas więcej tym weselej będzie, z piwniczki moje % zabiorę
czekam :)
Mogę też wpaść?
Zapraszam :)
Marzenka ja jak kiedyś wpadłam to do dzisiaj mam pamiątkę
No ja też taką mam
Kasza jaglana, gulasz, ogórki konserwowe i ogórki w curry.
Dzisiaj będzie mielony z sosem pieczarkowym, ziemniakami i surówką z kiszoej kapusty a na jutro planuję kartacze.
Pierogów ciąg dalszy. Dziś na rumiano:):):) + pomidorowa na własnym przecierze :)
Roladka drobiowa z żółtym serem i pieczarkami, puree ziemniaczane, ćwikła z chrzanem, sałatka marynowana.
Kotlet mielony,ziemniaki,surówka z kiszonej kapusty.
Barszcz ukraiński i zapiekanka pasterska ...
...to ja poproszę kawał....ek tej pyszniastej zapiekanki :))
Iwcia ..częstuj się ! ..Zrobiłam spooooro ...u mnie wszyscy lubią tą zapiekankę ....a taka prosta i nieskomplikowana ....:)
...podpowiesz mi jak ją robisz
Ugotowane ziemniaki tłukę ze szklanką gorącego mleka ,odrobiną masła i soli .Posiekaną cebulę szklę na maśle,dodaję mięso mielone i chwilę smażę .Mięso przekładam do naczynia do zapiekania ,a na tej samej patelni robię zasmażkę z masła i mąki ,rozprowadzam rosołem ,dodaję po łyżeczce koncentratu i musztardy .Na przygotowane mięso wylewam sos ,na wierzchu rozsmarowuję ziemniaki i posypuję wiórkami masła .Zapiekam do zrumienienia (na oko ) ...iiiii mam nadzieję ,że jasno napisałam :)))
...suuuper jasno...:)) Dzięki Wielkie :))
Mogłabyś napisać ile tych ziemniaków i mięsa ?
Wg przepisu to jest 70 dag ziemniaków na 30 dag mięsa ...ja jednak prawie zawsze stosuję "mniej mięcej" w zależności ile czego mam :)
Dziękuję.
Wiem, że kuchnia to nie apteka ale tak mniej więcej na pierwszy raz warto wiedzieć :)
Jasne :)
Rosół na dziś i jutro.
Królik w koniaku i śmietanie.
Ale się uśliniłam....
Mggi63, nawet gdybym chciała to nie podzielę się z Tobą. Zeżarłam ostatnią nogę króla W nowym roku będą nowe zapasy, to zapraszam. Daj znać wcześniej, to mocniej podleje %%
Wpisz mnie na listę oczekujących to w końcu się załapię
No i nie będziesz miała święta Trzech Króli, jakżeś ostatniego zeżarła
Rosół z makaronem, kotlety schabowe wg Kolorowej75, ziemniaki, buraczki (ze słoja)..
Zupa z buraczków, nie żaden barszcz, tylko esencjonalna zupa na żeberkach, żeberka smażone, ziemniaki i surówka z pekinki.
Miały być udka duszone w miodzie i piwie, ale to oto bydlę
ukradło i zeżarło!!!!!!!!!
Tak więc wczoraj wątróbka indycza, frytki i pekinka z czymś tam.
Nie widac, by miał wyrzuty sumienia
A podobno psa trzeba nakarmić, bo rączek nie ma i sam sobie nie weźmie :)
Już kocham bydlę.Psom i kotom wybaczam wszystko,ludziom- nie. W sumie wątróbką by też pewnie nie pogardził.
To jest złodziejka doskonała. Powinna w ZUS-ie pracować.
Piekne !!!
I jaki dumny
I piwem popił?
Zapiekanka pasterska wg Heiworth.
Smakowo bardzo dobra, tylko nad konsystencją muszę następnym razem popracować:)
Domowa pieczeń mielona z ziemniakami, sosem i kiszoną kapusta lub marynowaną papryką.
Domowa pieczeń mielona z ziemniakami, sosem i kiszoną kapusta lub
Pieczeń mielona z ziemniakami? Czy ziemniaki jako dodatek?marynowaną papryką.
As zmieliła wszystko żeby rodzinka nie musiała przeżuwać za długo bo chyba im się spieszyło
Gdzie nam się śpieszyło?
Nie żartuj tak, bo as bierze wszystko na poważnie!
Ziemniaki jako dodatek. Obok pieczeni
Zapraszamy po nowe propozycje obiadowe :) http://wielkiezarcie.com/forumThread.php?id=696874&post=696874