Piernik ciemny,pierniczki z bakaliami,struclę z marcepanem i sernik pina colada.Jak znam siebie to na pewno jeszcze orzeszki z nadzieniem z kasztanków i beziki z kremem mlecznym-zestaw może ulec pewnym modyfikacjom ale niewielkim.
Piernik ciemny,pierniczki z bakaliami,struclę z marcepanem i sernik pina colada.Jak znam siebie to na pewno jeszcze orzeszki z nadzieniem z kasztanków i beziki z kremem mlecznym-zestaw może ulec pewnym modyfikacjom ale niewielkim.
Nadzienie z kasztanków mnie zaciekawiło, zdradzisz więcej madino?
' to portal kulinarny w języku polskim , więc prosimy o wpisy w tym języku ' cytat z dnia wczorajszego . Prosimy o odrobinę konsekwencji .
Czekałam na taką uszczypliwą reakcję
"Wkleiłam" karteczkę , nawet dziecko potrafi ją odczytać, więc spokojnie, to zupełnie co innego :)
* kolorowa czcionka jest zarezerwowana dla adminów i moderatorów , w sytuacji kiedy mają coś ważnego do zakomunikowania, więc usunęłam go z Twojego wpisu:)
Kasztankowe nadzienie do orzeszków. 40 dkg kasztanków,100 g masła,3 płaskie łyżeczki cukru pudru.Cukierki rozpakować i zostawić w ciepłym miejscu aby zmiękły.Ugnieść je widelcem lub końcówką tnącą miksera.Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem.Do utartej masy dodawać masę kasztankową - zmiksować razem.Napełnić połówki orzeszków,połączyć je ze sobą.Wynieść w chłodne miejsce lub schłodzić w lodówce aby krem stwardniał.Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Na pewno miodownik, sernik, piernik staropolski, Biala Pavlova,jesli dorwe mak to makowiec. Oprocz tego pierniczki, ciasteczka, torrone z migdalami i duuuzo pianek do goracej czekolady.
O boszzzzzz oczywiście PANETTONE!!!! co prawda roboty z nim od cholery, ale muszę, po prostu muszę! dwie sztuki mam w zamrażalniku, jedna bedzie przełożona ganache z gorzkiej czekolady druga z białej, jako torciki. :)
2 szklanki cukru, miod i wode umieszczamy w jednym garnku, podgrzewamy do 130st C. W drugim garnuszku namaczamy w pozostalej wodzie zelatyne i dodajemy aromat. Gdy syrop cukrowy osiagnie 115 st ubijamy bialka, ale nie przebijamy. Zelatyne rozpuszczamy , nie gotujemy. Do syropu o temperaturze 130 st C wlewamy zelatyne, mieszamy. Calosc wlewamy powoli do ubitych bialek, ciagle miksujac okolo 10 minut. Mase przelewamy do foremki delikatnie posmarowanej olejem i obsypanej polowa skrobi z cukrem pudrem. Wstawiamy do lodowki na 3 h. Po tym czasie podwazamy nozem, przerzucamy na blat obsypany skrobia i cukrem pudrem, tniemy dowolnie. Lepiej do ciecia posmarowac ostrze niza lub foremek odrobina oleju. Obtaczamy w cukrze pudrze dla odmiany z dodatkiem skrobi. :)
Pienik staropolski musi być, już dojrzewa:) Serowiec i makowiec też musi być :) Orzeszki nadziewane, pierniczki rozmaite, jakieś orzechowe ciasteczka, miodownik i coś jeszcze wymyślimy) U mnie same łasuchy:)
U nas myślę, że będzie piernik staropolski,makowiec,sernik i ciasto makowo-jabłkowe. Na pewno mnóstwo malutkich ciasteczek jak co roku-za półtorej tygodnia zabieram się za pierwsze ciachusia.
Nad ciastami jeszcze myślę...może coś się zmieni ze względu na urodziny mężusia w święta i to "okrągłe":) i wielki zjazd rodzinny.
Już piszę kochana..właśnie spisałam na kartce. Te będą na pewno...dużo roboty, ale większość "pójdzie " na sprzedaż. Oczywiście dla nas też będą robione:)
-rogaliki z marmoladą
-rogaliki orzechowe("panierowane w cukrze pudrze, a część oblana czekoladą)
-ciasteczka sklejane marmoladą(dwoma rodzajami:węgierkową i nutelą ze śliwek),ozdabiane lukrem, czekoladą(różną) i dekorowane jeszcze
-ciasteczka z bezą, sklejane marmoladą różaną,a środek obtoczony w kokosie
-bezy(2 lub 3 kolory)
-ciasteczka orzechowe na andrucie
-bomby(obtaczane w kokosie, cukrze,orzechach i kolorowej posypce)
-smalcówki
-grzybki na surowo(borowiki i muchomorki)
-kawa na surowo
-ule kakaowe i orzechowe
-małe babeczki z karmelem i bakaliami
-maleńkie babeczki jeżyki z nadzieniem z kasztanków
-kokoski odpustowe(jak dorwę olejek, bo jeszcze nie mam)
sama..."pomaga" mi w tym najmłodszy, poddając moją cierpliwość wielkiej próbie...
w zeszłym roku miał 3 lata("pomagał"..aj, jak pomagał...tak, że mam upiekła orzeszki bez cukru i jeszcze do kilku wpadek konkretnych się przyczynił) i miałam nadzieję, że w tym będzie lżej...ale chyba nie ;)
Normalnie klon Hope nam się ujawnił:) bez urazy oczywiście....ja czasem wpadam w wir pieczenia, smażenia i gotowania, robię kilka rzeczy naraz ale Tobie to chyba nawet do pięt nie dorastam ;)
Od lat niezmiennie piernik staropolski.Na kilka dni przed Świętami piekę,a potem nadziewam przednimi powidłami lub jakąś masą.Na stole również nie zabraknie makosernika i drożdżowego ciasta.
Ty wiesz, że to dobre pytanie? Wydawało mi się, że mam go w ulubionych. Wydawało mi się... Muszę przekopać zasoby WŻ. To był ciasto nacinane i odpowiednio wywijane. Smaczne i efektowne. Aaaa, i zapomniałam o Gwieździe Betlejemskiej, która też popełnię.
Mam ochote w tym roku na jakies wykwintne ciasto, ale niestety konceptu brak.Bedzie makowiec "topiony", piernik nastawilam z pol porcji ( jakos nie za bardzo mi wchodzi), ale inni chetnie, chetnie.Mam jeszcze w planie z Maryska (wnuczka) pierniczki upiec.............3D super foremki kupilam.
Dopisano 14-11-26 22:48:29:
Chyba to ciasto zrobie, bylo pyszne, http://wielkiezarcie.com/recipe26826.html
U mnie jest aktywny i się otwiera, a użytkownika wpisałam prawidłowo, bo skopiowałam ze strony z przepisem. Widzę zresztą poniżej, że sprawa już się wyjaśniła;)
...ale to tylko ciasta...poczekaj na wątek "menu świąteczne" :) u mnie bedzie piernik staropolski, niemiecka drożdżowa strucla z bakaliami, brukowce-to na bank, sernika chyba nie zrobię ze względu na ciężarną cukrzycową bratową co by jej przykrosci nie robić....
No to ja raczej nie pomogę bo szykuję duuuużo na Wigilię i potem dojadamy przez kolejne dni...w pierwszy dzień świąt u mnie nie gotuje sie obiadu, mam cos ewentualnie podszykowane na drugi dzień, cos co tylko wrzucam do piekarnika a samo sie robi -ale to tylko ewentualnie, jeśli wigilijne dania sie skończą albo na maksa obrzydną :)
Ależ sernik dla ciężarnej z cukrzycą jest jak najbardziej OK. Sama przez to przechodzę i na święta będzie sernik, ale bez spodu. Inne ciasta raczej odpadają, ale sernika sobie nie odmówię.
Ja też jestem przerażona tą ilością ciast.Kiedy to wszystko zjeść?A w święta przecież są też inne dobroci U mnie będzie piernik staropolski, pierniczki i jakieś lekkie ciasto;)
U mnie sledzi brak to niech chociaz ciasto dobre bedzie. ;) no i trezba gosciom dac na odchodnym, zeby nie wrocili nastepnego dnia, tylko w domu pozarli, prawda??? ;)
U mnie sledzi brak to niech chociaz ciasto dobre bedzie. ;) no i trezba gosciom dac na odchodnym, zeby nie wrocili nastepnego dnia, tylko w domu pozarli, prawda??? ;)
Dżanina, łączę się z Tobą w przerażeniu ;) Ja zawsze piekę pierniki i moje wianuszki biało-czarne, bo wieszamy je też na choinkę, czasem jeszcze jedno ciacho, a pozostałe 2-3 ciasta zostawiam mamie .
Jednak bardzo chętnie zawiozę do rodziców pyszny sernik ( taki prosto od krowy ), tylko gdzie znaleźć taką krowę....wszystkie znane mi krowy dają banalnie tylko mleko... .
A wiem że lubią, bo sama zawsze babcine krowy karmiłam jabłkami i dawałam im te z robakami, a one je zjadały, po czym chodziłam wmawiając wszystkim, że nasze krowy są mięsożerne ;). Ale to wybrakowane "źwierzęta" były, bo ani sernika ani nic innego poza mlekiem od nich nie dało się wyegzekwować
Witam niedzielnie, widze, ze planow macie duzo u mnie na swieta bedzie tort ormianski (zamiast piernika), pierniczki i ciasteczka i moze serniczek na swieta lub na sylwestra, pozdrawiam.
U mnie też tradycyjnie, piernik, pierniczki, makowiec kruchodrożdżowy, keks, wschód księżyca i na życzenie córci tiramisu, no i może jeszcze sernik z jogurtów, i oczywiście ciasto, które znam jako orzechowiec, jak nałuskają mi orzechów.
U mnie wszystkie świąteczne ciasta ze sprawdzonych przepisów z WZ:
- makowiec japoński - przepis wstawiła Jamaica
- sernik czarno - biały od Wkn
- keks od kucbog
- orzechowiec by runaway
Nowością będzie tzw. ciasto "lodówkowe" - grupę ciast wymagających przechowywania w lodówce moja nastoletnia córka właśnie tak nazwała i zostało:). Padło na czekoladowo -śmietankowe od mego65:)
W zeszłym roku, idąc za Waszą radą, pierwszy raz odważyłam się zamrozić ciasta i na Sylwestra miałam jak znalazł, dlatego wolę upiec więcej niż za mało.
U mnie będzie piernik staropolski,keks, sernik-tylko nie mogę się zdecydować który, marysieńka,katarzynka (jakoś tak imiennie wyszło) i pewnie jak co roku wyskoczy jeszcze coś nieplanowanego.
Dopisano 14-12-01 23:19:50:
Zapomniałam o orzeszkach bez których święta - to nie święta jak twierdzi mój mąż.
Boszzzz, do swiat jeszcze tyle czasu a u mnie juz pierniki i pierniczki z 3,5 kg maki upieczone, a z nastepnych 3,5 w lodowce ciasto dojrzewa. :D Dzieciaki codziennie jedna blaszke pierniczkow pieka i pozeraja, wczoraj upieklam 3 pierniki z dzemem truskawkowym i masa grysikowa oraz nadziewane dzemem pierniczki, ktore juz ide oblac czekolada. Dzis tez upieke pierniczki do ciasta Katarzynka.
Witam.W tym roku na Święta po raz pierwszy robię piernik staropolski-holly, 3 rodzaje ciastek : ciasteczka orzechowe-Jola123, ciasteczka z sera białego-ania_art, ciasteczka dmuchane z przepis mamy i ciasto 3 bit.Na Nowy Rok makowiec Nasz ukochany z przepisu aniaoogorek
Jakie ciasta na pewno upieczecie na zbliżające się święta? ja tradycyjnie piernik staropolski, sernik nad resztą się jeszcze nie zastanawiałam.
Piernik ciemny,pierniczki z bakaliami,struclę z marcepanem i sernik pina
Nadzienie z kasztanków mnie zaciekawiło, zdradzisz więcej madino?colada.Jak znam siebie to na pewno jeszcze orzeszki z nadzieniem z
kasztanków i beziki z kremem mlecznym-zestaw może ulec pewnym
modyfikacjom ale niewielkim.
U nas maleńkie babeczki(naprawdę maleńkie) z nadzieniem z kasztanków, a na górę powtykane będą prażone słupki migdałowe:) taki jeżyk:)
pyszne są:)
Jasne,tyle,że teraz nie mam dostępu do przepisów ''pisanych'' bo jestem w pracy ale po południu zerknę i na pewno się podzielę przepisem.
' to portal kulinarny w języku polskim , więc prosimy o wpisy w tym języku ' cytat z dnia wczorajszego .
Prosimy o odrobinę konsekwencji .
' to portal kulinarny w języku polskim , więc prosimy o wpisy w
tym języku ' cytat z dnia wczorajszego . Prosimy o odrobinę
konsekwencji .
Czekałam na taką uszczypliwą reakcję
"Wkleiłam" karteczkę , nawet dziecko potrafi ją odczytać, więc spokojnie, to zupełnie co innego :)
* kolorowa czcionka jest zarezerwowana dla adminów i moderatorów , w sytuacji kiedy mają coś ważnego do zakomunikowania, więc usunęłam go z Twojego wpisu:)
Dołączam do zainteresowanych.
Kasztankowe nadzienie do orzeszków. 40 dkg kasztanków,100 g masła,3 płaskie łyżeczki cukru pudru.Cukierki rozpakować i zostawić w ciepłym miejscu aby zmiękły.Ugnieść je widelcem lub końcówką tnącą miksera.Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem.Do utartej masy dodawać masę kasztankową - zmiksować razem.Napełnić połówki orzeszków,połączyć je ze sobą.Wynieść w chłodne miejsce lub schłodzić w lodówce aby krem stwardniał.Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Dziękuję :)
Obiecałam,to wstawiłam-taka jestem,pozdrawiam:)
Dziękuję pięknie, wykorzystam :)
:) Pozdrawiam.
Ja też wykorzystam ;)
Zrobię jeszcze półkule z czekolady białej i ciemnej i chyba amoniaczki albo czekoladowo-pomarańczowe ciasteczka.
Na pewno miodownik, sernik, piernik staropolski, Biala Pavlova,jesli dorwe mak to makowiec. Oprocz tego pierniczki, ciasteczka, torrone z migdalami i duuuzo pianek do goracej czekolady.
O boszzzzzz oczywiście PANETTONE!!!! co prawda roboty z nim od cholery, ale muszę, po prostu muszę! dwie sztuki mam w zamrażalniku, jedna bedzie przełożona ganache z gorzkiej czekolady druga z białej, jako torciki. :)
Zainteresowały mnie te pianki - sama robisz?
Sama :) 2 szklanki cukru +185 ml wody, 12 listków żelatyny +185ml wody, 2 białka, 1g waniliny, 1 łyżka miodu, odrobina oleju, 3 łyżki cukru pudru, 3 łyżki skrobi kukurydzianej/ziemniaczanej i termometr cukierniczy to wszystko, czego potrzebujesz. :)
Bahati, 12 listków zelatyny, to ile tej w proszku? Ty miszczyni więc pytam
12 gram (4 łyżki)
dziękuję
Dzięki, w moim przypadku potrzebna jeszcze wiedza co do sposobu wykonania.
2 szklanki cukru, miod i wode umieszczamy w jednym garnku, podgrzewamy do 130st C. W drugim garnuszku namaczamy w pozostalej wodzie zelatyne i dodajemy aromat. Gdy syrop cukrowy osiagnie 115 st ubijamy bialka, ale nie przebijamy. Zelatyne rozpuszczamy , nie gotujemy. Do syropu o temperaturze 130 st C wlewamy zelatyne, mieszamy. Calosc wlewamy powoli do ubitych bialek, ciagle miksujac okolo 10 minut. Mase przelewamy do foremki delikatnie posmarowanej olejem i obsypanej polowa skrobi z cukrem pudrem. Wstawiamy do lodowki na 3 h. Po tym czasie podwazamy nozem, przerzucamy na blat obsypany skrobia i cukrem pudrem, tniemy dowolnie. Lepiej do ciecia posmarowac ostrze niza lub foremek odrobina oleju. Obtaczamy w cukrze pudrze dla odmiany z dodatkiem skrobi. :)
I teraz wszystko jasne, dziękuję i pozdrawiam.
Pienik staropolski musi być, już dojrzewa:) Serowiec i makowiec też musi być :) Orzeszki nadziewane, pierniczki rozmaite, jakieś orzechowe ciasteczka, miodownik i coś jeszcze wymyślimy) U mnie same łasuchy:)
U nas myślę, że będzie piernik staropolski,makowiec,sernik i ciasto makowo-jabłkowe. Na pewno mnóstwo malutkich ciasteczek jak co roku-za półtorej tygodnia zabieram się za pierwsze ciachusia.
Nad ciastami jeszcze myślę...może coś się zmieni ze względu na urodziny mężusia w święta i to "okrągłe":) i wielki zjazd rodzinny.
Daj znać kochana, jakie ciasteczka upieczesz:)
Już piszę kochana..właśnie spisałam na kartce. Te będą na pewno...dużo roboty, ale większość "pójdzie " na sprzedaż. Oczywiście dla nas też będą robione:)
-rogaliki z marmoladą
-rogaliki orzechowe("panierowane w cukrze pudrze, a część oblana czekoladą)
-ciasteczka sklejane marmoladą(dwoma rodzajami:węgierkową i nutelą ze śliwek),ozdabiane lukrem, czekoladą(różną) i dekorowane jeszcze
-ciasteczka z bezą, sklejane marmoladą różaną,a środek obtoczony w kokosie
-bezy(2 lub 3 kolory)
-ciasteczka orzechowe na andrucie
-bomby(obtaczane w kokosie, cukrze,orzechach i kolorowej posypce)
-smalcówki
-grzybki na surowo(borowiki i muchomorki)
-kawa na surowo
-ule kakaowe i orzechowe
-małe babeczki z karmelem i bakaliami
-maleńkie babeczki jeżyki z nadzieniem z kasztanków
-kokoski odpustowe(jak dorwę olejek, bo jeszcze nie mam)
-kulki kokosowe
-guziczki nugatowe lub bałwanki
-ciasteczka księżyce
-pierniczki
-ciasteczka "świeczki"(jak dorwę foremki)
-orzeszki jasne i ciemne(dwa rodzaje nadzienia)
Koniec i kropka:)
Pozdrawiam wszystkich bardzo, bardzo:):):)
Ło matko, sama to wszystko przygotowujesz czy ktos Ci pomaga ?
sama..."pomaga" mi w tym najmłodszy, poddając moją cierpliwość wielkiej próbie...
w zeszłym roku miał 3 lata("pomagał"..aj, jak pomagał...tak, że mam upiekła orzeszki bez cukru i jeszcze do kilku wpadek konkretnych się przyczynił) i miałam nadzieję, że w tym będzie lżej...ale chyba nie ;)
a wszystkie moje chłopy(sztuk 3...od synów po męża), podjadają i zajadaja ile wlezie...taka ich pomoc....ale dywany zawieźli do prania...sami
Normalnie klon Hope nam się ujawnił:) bez urazy oczywiście....ja czasem wpadam w wir pieczenia, smażenia i gotowania, robię kilka rzeczy naraz ale Tobie to chyba nawet do pięt nie dorastam ;)
gdzie mi tam do niej:) ale jak trzeba, to nie ma wyjścia...
Ojojoj, ale podniosłaś poprzeczkę : ))
A ta "kawa na surowo" mnie zaciekawiła, co to?
Jest w moich przepisach:)
http://wielkiezarcie.com/recipe39162.html
Dziękuję , zapowiada się super:)
pozdrawiam:):):)
Tort makowy, makowiec warstwowy i zawijany, miodownik, sernik z brzoskwiniami, pierniczki brukowce, śliwki w czekoladzie i jakies z bitą śmietaną,
Dopisano 14-11-26 20:42:04:
Zapomniałam dodać najważniejsze (dzięki Jasieńko), pierniczki na początku grudnia będę piec i ozdabiaćAleż proszę bardzo:)
Od lat niezmiennie piernik staropolski.Na kilka dni przed Świętami piekę,a potem nadziewam przednimi powidłami lub jakąś masą.Na stole również nie zabraknie makosernika i drożdżowego ciasta.
U mnie piernik staropolski, sernik gotowany, może karpatka, wafle przekładane jakąś masą ale jeszcze niewiem jaką.
Nic. Pierwszy raz chyba odkąd sama robię święta.
Będziemy kolędować po domach w rodzinie - kto nas przyjmie, niech nas karmi.
Nic. Pierwszy raz chyba odkąd sama robię święta. Będziemy kolędować po
domach w rodzinie - kto nas przyjmie, niech nas karmi.
Też tak chcę!
Makowiec, sernik i piernik, nic więcej, bo potem 4 literki rosną .:)
Drobne pierniczki, wieniec adwentowy, coś do tego bliżej niezidentyfikowanego, ale niewątpliwie jadalnego i... duuuuużo makówek!!!!
jaki to robisz wieniec adwentowy? :)
Ty wiesz, że to dobre pytanie? Wydawało mi się, że mam go w ulubionych. Wydawało mi się... Muszę przekopać zasoby WŻ. To był ciasto nacinane i odpowiednio wywijane. Smaczne i efektowne. Aaaa, i zapomniałam o Gwieździe Betlejemskiej, która też popełnię.
No... to teraz bardzo Cię jeszcze poproszę o coś bliższego na temat tej gwiazdy:)
Tym razem będzie łatwiej:
http://wielkiezarcie.com/recipe105488.html
I się drzewko posypało... ;)
dziękuję:)
Ha, a ja na WŻ nie znalazłam. A warto by wrzucić w wątek o drożdżówkach na przykład.
Mam ochote w tym roku na jakies wykwintne ciasto, ale niestety konceptu brak.Bedzie makowiec "topiony", piernik nastawilam z pol porcji ( jakos nie za bardzo mi wchodzi), ale inni chetnie, chetnie.Mam jeszcze w planie z Maryska (wnuczka) pierniczki upiec.............3D super foremki kupilam.
Dopisano 14-11-26 22:48:29:
Chyba to ciasto zrobie, bylo pyszne, http://wielkiezarcie.com/recipe26826.htmlJa z "wykwintnych" to chyba ferrero zrobię.
Twój link się nie otwiera. Powiesz, co to?
To Przepis - placek z pomarańczy - tort, Przepis udostępniony przez alfa_beta
http://wielkiezarcie.com/recipe26826.html
Twój link się też nie otwiera! Dzięki namiarom znalazłam użytkownika alfa_beta, ma 0 wstawionych przepisów.
...........
Droga koleżanko!!!!!!!! Użytkownik "alfabeta".
Widocznie przepis zostal usuniety,widoczny jest dla osob, ktore mialy go w ulubionych.
alfabeta................wrocila (kiedys alfa_beta) i przepis jest dostepny.Ciasto polecam..............pyszne!
Okej. Teraz wszystko zrozumiałe.
Jeśli, to ciasto zrobię z masą budyniową, bo nie trawię mas z masła z cukrem. Już wrzuciłam w ulubione.
U mnie jest aktywny i się otwiera, a użytkownika wpisałam prawidłowo, bo skopiowałam ze strony z przepisem. Widzę zresztą poniżej, że sprawa już się wyjaśniła;)
Niom, rozwikłało się. I tak dzięki za pomoc.
Czytam was i jestem przerażona ilością ciast. :D
Ja na pewno sernik (prosto od krowy), a jako drugie ferrero albo rafaello albo kostkę alpejską albo....
Głosowanie trwa.
Dopisano 14-11-28 7:55:57:
Rodzina zagłosowała, że jeszcze ......albo 3-bit bogdzi....ale to tylko ciasta...poczekaj na wątek "menu świąteczne" :) u mnie bedzie piernik staropolski, niemiecka drożdżowa strucla z bakaliami, brukowce-to na bank, sernika chyba nie zrobię ze względu na ciężarną cukrzycową bratową co by jej przykrosci nie robić....
Oj, własnie czekam bo jakoś w tym roku nie mam pomysła.
No to ja raczej nie pomogę bo szykuję duuuużo na Wigilię i potem dojadamy przez kolejne dni...w pierwszy dzień świąt u mnie nie gotuje sie obiadu, mam cos ewentualnie podszykowane na drugi dzień, cos co tylko wrzucam do piekarnika a samo sie robi -ale to tylko ewentualnie, jeśli wigilijne dania sie skończą albo na maksa obrzydną :)
Ja czekam czy i w tym roku pojawi się TotaLoveR i zabłyśnie 20 ciastami, "bo przecież goście będą". Tylko jakoś zdjęć do tej pory niet!
Ależ sernik dla ciężarnej z cukrzycą jest jak najbardziej OK. Sama przez to przechodzę i na święta będzie sernik, ale bez spodu. Inne ciasta raczej odpadają, ale sernika sobie nie odmówię.
...jesli ktos poprzestanie na jednym kawałku to tragedii nie będzie...ale jeśli ktoś jest sernikożercą to lepiej go nie piec :)
Ja też jestem przerażona tą ilością ciast.Kiedy to wszystko zjeść?A w święta przecież są też inne dobroci U mnie będzie piernik staropolski, pierniczki i jakieś lekkie ciasto;)
U mnie sledzi brak to niech chociaz ciasto dobre bedzie. ;) no i trezba
I to jest argument!gosciom dac na odchodnym, zeby nie wrocili nastepnego dnia, tylko w domu
pozarli, prawda??? ;)
Człowiek całe życie się uczy
Dżanina, łączę się z Tobą w przerażeniu ;) Ja zawsze piekę pierniki i moje wianuszki biało-czarne, bo wieszamy je też na choinkę, czasem jeszcze jedno ciacho, a pozostałe 2-3 ciasta zostawiam mamie .
Jednak bardzo chętnie zawiozę do rodziców pyszny sernik ( taki prosto od krowy ), tylko gdzie znaleźć taką krowę....wszystkie znane mi krowy dają banalnie tylko mleko... .
Aaaa.... to koleżanki rodzina na wsi ma taki dziw natury! :D
A seromak też zrobi ? Albo jakby nakarmić jabłkami, to by była szarlotka prosto od krowy...
A wiesz, że krowy bardzo lubią jabłka, więc pewnie i szarlotki dają (bo krowy dają)
A wiem że lubią, bo sama zawsze babcine krowy karmiłam jabłkami i dawałam im te z robakami, a one je zjadały, po czym chodziłam wmawiając wszystkim, że nasze krowy są mięsożerne ;). Ale to wybrakowane "źwierzęta" były, bo ani sernika ani nic innego poza mlekiem od nich nie dało się wyegzekwować
A czy aby na pewno były płci żeńskiej?
Mleko się lało..., ale młoda byłam i głupia ( z wiekiem mi przeszło...szkoda, że tylko jedno ) i nie zagłębiłam się w temat ;)
Ciekawi mnie gdzie ta krowa ma piekarnik, bo jak taka obrotna to z serem z pewnością se poradzi :):):)
Witam niedzielnie, widze, ze planow macie duzo u mnie na swieta bedzie tort ormianski (zamiast piernika), pierniczki i ciasteczka i moze serniczek na swieta lub na sylwestra, pozdrawiam.
U mnie też tradycyjnie, piernik, pierniczki, makowiec kruchodrożdżowy, keks, wschód księżyca i na życzenie córci tiramisu, no i może jeszcze sernik z jogurtów, i oczywiście ciasto, które znam jako orzechowiec, jak nałuskają mi orzechów.
Jest tutaj przepis na ten konkretnie sernik z jogurtów?
Tak, to jest przepis dodany przez Marikę, tylko ja go trochę zmodyfikowałam, ale ten oryginalny też jest super. Polecam.
Dzięki.
U mnie wszystkie świąteczne ciasta ze sprawdzonych przepisów z WZ:
- makowiec japoński - przepis wstawiła Jamaica
- sernik czarno - biały od Wkn
- keks od kucbog
- orzechowiec by runaway
Nowością będzie tzw. ciasto "lodówkowe" - grupę ciast wymagających przechowywania w lodówce moja nastoletnia córka właśnie tak nazwała i zostało:). Padło na czekoladowo -śmietankowe od mego65:)
W zeszłym roku, idąc za Waszą radą, pierwszy raz odważyłam się zamrozić ciasta i na Sylwestra miałam jak znalazł, dlatego wolę upiec więcej niż za mało.
U mnie będzie piernik staropolski,keks, sernik-tylko nie mogę się zdecydować który, marysieńka,katarzynka (jakoś tak imiennie wyszło) i pewnie jak co roku wyskoczy jeszcze coś nieplanowanego.
Dopisano 14-12-01 23:19:50:
Zapomniałam o orzeszkach bez których święta - to nie święta jak twierdzi mój mąż.Piernik Staropolski z 1/4 porcji ciasta. Pierniczki z 1/4 porcji ciasta i jeszcze jakieś jedno ciasto chyba ale nie mam pojęcia jakie.
Ooo korzystasz dużych przepisów, że musisz je redukować czy rodzina słodkie dokładnie dla rodziny ...wyliczone ? :DD
To z ilu dkg maki robisz pierniczki? Ja zrobiłam już z dwóch porcji, czyli z 1kg mąki i to dopiero początek.
Boszzzz, do swiat jeszcze tyle czasu a u mnie juz pierniki i pierniczki z 3,5 kg maki upieczone, a z nastepnych 3,5 w lodowce ciasto dojrzewa. :D Dzieciaki codziennie jedna blaszke pierniczkow pieka i pozeraja, wczoraj upieklam 3 pierniki z dzemem truskawkowym i masa grysikowa oraz nadziewane dzemem pierniczki, ktore juz ide oblac czekolada. Dzis tez upieke pierniczki do ciasta Katarzynka.
Mam nadzieję, że chociaż na innym jedzeniu zaoszczędzasz???
No jasne, pierniki tanie sa :)
*sernik Smakosi-mała blaszka
*ciasto latte machiato-mała blaszka
*ciasto z kaszą manną-mała blaszka
*orzechowiec-mała blaszka
*kora orzechowa-mała blaszka
*makowa panienka-mała blaszka
to dla nas i gości.....a dla ludzi...sporo,ale jeszcze nie znam dokładnej ilości bo zamówienia wciąż spływają...zdjęcia wstawię krótko przed Wigilią
Witam.W tym roku na Święta po raz pierwszy robię piernik staropolski-holly, 3 rodzaje ciastek : ciasteczka orzechowe-Jola123, ciasteczka z sera białego-ania_art, ciasteczka dmuchane z przepis mamy i ciasto 3 bit.Na Nowy Rok makowiec Nasz ukochany z przepisu aniaoogorek