Makowce zawsze piekę trochę dłużej. Tutaj myślę, że po 35 minutach pieczenia wylej biszkopt i piecz do jego zezłocenia. W sumie to będzie razem ok. 1 godziny. Wszystko zależy od piekarnika i temp. w jakiej będziesz piekła ciasto.Uda się z pewnością.Tekla
To zależy od grubości warstwy makowej - jak grubo nakładasz mak, to lepiej go troszkę podpiec i potem wylać biszkopt. Jeżeli warstwa maku jest cieńsza - można od razu wylać biszkopt i zapiekać wszystko jednocześnie (jak ktoś już pisał - do lekkiego zezłocenia wierzchu ciasta). Z podpiekaniem samego maku trzeba uważać - łatwo go przesuszyć i potem nawet polewa lub lukier nie dodadzą mu smaku/wilgoci.
Witam, czy macie dziewczyny taki przepis? Po jakim czasie pieczenia makowca dać na wierzch biszkopt i jak długo piec całość? Pozdrawiam. Gosia.
Może nie japoniec http://wielkiezarcie.com/recipe21858.html ,http://wielkiezarcie.com/recipe5580.html,ale może się przyda.
Makowce zawsze piekę trochę dłużej. Tutaj myślę, że po 35 minutach pieczenia wylej biszkopt i piecz do jego zezłocenia. W sumie to będzie razem ok. 1 godziny. Wszystko zależy od piekarnika i temp. w jakiej będziesz piekła ciasto.Uda się z pewnością.Tekla
To zależy od grubości warstwy makowej - jak grubo nakładasz mak, to lepiej go troszkę podpiec i potem wylać biszkopt. Jeżeli warstwa maku jest cieńsza - można od razu wylać biszkopt i zapiekać wszystko jednocześnie (jak ktoś już pisał - do lekkiego zezłocenia wierzchu ciasta). Z podpiekaniem samego maku trzeba uważać - łatwo go przesuszyć i potem nawet polewa lub lukier nie dodadzą mu smaku/wilgoci.
Tego właśnie się obawiam pieczenie na wyczucie - nie mam doświadczenia, dziękuję wszystkim i pozdrawiam. Gosia
tu masz przepis Makowiec do góry nogami /jolka001 - ja nie robiłam, ale komentarzy jest sporo
Ja taki makowiec robię mak na spód na wierzch biszkopt ,po upieczeniu odwracam biszkopt idzie na spod.