Forum

Kuchenne porady

czym zneutralizować ostrą paprykę

  • Autor: ekkore Data: 2014-12-03 21:21:19

    Czym neutralizujecie bardzo ostrą paprykę?

    Zrobiłam pastę z bakłażana. Moja wina - bo papryczka była bardzo mała (serano) - nie oczyściłam jej, tylko pokroiłam z pestkami - licząc na delikatne podostrzenie - wczoraj bez pestek było ledwie pikantne. Ale nie myślałam, że ona taka bojowa.

    Mleko już dolewałam.

    Dodałam też serka kremowego, który niweluje ostrość jalapenio. No chyba, że to błędne kombinowanie - i boczek neutralizuje.

    Nie pomogło. Pasta dalej ostra.

    Za wiele nie mogę dodać - bo to już gotowa pasta do smarowania. Nie chcę też robić drugiej porcji - bo ta co jest starczy na trochę (a w tej wersji na baaaardzo długo).

  • Autor: toffik Data: 2014-12-03 22:05:50

    Ostrość łagodzą wszelkiego rodzaju tłuszcze. Dobra jest też pełnotłusta śmietana. Nie wiem tylko jak to się będzie z pastą miało. 

  • Autor: ekkore Data: 2014-12-03 22:26:47

    masło!

    To mogę dodać - nawet myślałam o wrzuceniu kawałka "dla smaka"

    Czyli jednak nie serek a boczek - w jalapenio faszerowanym serkiem, pieczonym, owiniętym w boczku - z ostrej papryki pozostaje łagodna.

Przejdź do pełnej wersji serwisu