Cześć! Hmmnnnn kurczę toż to masz problem - faktycznie:) Podaj adres i cenę to Ci pomogę. A tak faktycznie część do zamrażary a reszta do przetworzenia idą święta więc nie bedzię problemu z konsumpcją zwłaszcza jeśli zwołasz większość rodziny. Rolady, pieczyste do chlebka, mielone itp. Wesołych Świąt!
Reniu,to łopatka,która "leżakuje",czyli dojrzewa,aby skruszała przed "pichceniem"..Jak wyczytałam,przez 21 dni.Nic nie ma o suszeniu.Raczej leży w chłodni.
Właśnie dostałam od sąsiada w poczęstunku kawał łopatki z kośćmi z młodego bydełka, kosci wycięłam, pieseł już się oblizuje, to co się nadawało do pocięcia w plastry będzie na rolady, a reszta zmielona na kotlety i gołabki.
Jak się boisz, że kotlety mielone za twarde - zrób pieczeń rzymską. Do mięsa dolej mleka - wyjdzie idealnie. Na wszelkie dania mielone lepiej jak mięso ma trochę tłuszczu (przynajmniej dla mnie)- on i tak się wytopi w trakcie pieczenia, a w ten sposób nie wyjdzie suche.
U mnie dzisiaj na obiad pieczeń z mięsa mielonego wołowego z jajem w środku - będzie pieczeń z oczami. Na jakieś 600-700 g mięsa dałam ok. 240 ml mleka. Plus dwa jaja. za godzinę idzie do piekarnika.
mam ok. 11,2 kg łopatki wołowej dojrzewającej - co z niej zrobić ? wyjdą rolady? może coś innego?
Cześć! Hmmnnnn kurczę toż to masz problem - faktycznie:) Podaj adres i cenę to Ci pomogę. A tak faktycznie część do zamrażary a reszta do przetworzenia idą święta więc nie bedzię problemu z konsumpcją zwłaszcza jeśli zwołasz większość rodziny. Rolady, pieczyste do chlebka, mielone itp. Wesołych Świąt!
pieczyste do chlebka ? co to ?
Pieczeń.
Nie rozumiem formułki " dojrzewającej" czyli co?? świeża tuz po zabiciu krowy? czy już sobie leży jakiś czas suszy i dojrzewa??
to 'wyrób' Sokołowa , zapakowana łópatka i tak na niej jest napisane :)
Reniu,to łopatka,która "leżakuje",czyli dojrzewa,aby skruszała przed "pichceniem"..Jak wyczytałam,przez 21 dni.Nic nie ma o suszeniu.Raczej leży w chłodni.
Iza,ponad 11 kg?Jeśli tak,to masz pole do popisu.Może tu coś znajdziesz.
http://sokolow.pl/pl/oferta/miesa,17.html#meet-types
1,2 kg :))) przepraszam ...
no to mnie też przeraziło 11 kg mięcha.... myślałam sobie... "to musiało być krówsko"
Z tak małego kawałka, zrobiłabym gulasz lub bitki, a jak jest bardzo chude, to oczywiście tatar:)
U mnie byłoby na pewno lasagne - akurat idealna porcja mięsa na blachę
U mnie byłoby na pewno lasagne - akurat idealna porcja mięsa na blachę
ekkore a jak to zrobić ?Ja najczęściej robię tak http://wielkiezarcie.com/recipe61005.html
Makaron układam raz w wzdłuż, raz w poprzek - w ten sposób zapiekanka mi się nie rozchodzi przy krojeniu.
Ale na Wz przepisów multum - można wybierać
Właśnie dostałam od sąsiada w poczęstunku kawał łopatki z kośćmi z młodego bydełka, kosci wycięłam, pieseł już się oblizuje, to co się nadawało do pocięcia w plastry będzie na rolady, a reszta zmielona na kotlety i gołabki.
ale kotlety z wołowiny są twarde...
Ale bogdzia mówi o mielonych.
A rolady powinny wyjść z każdego mięsa - przecież bardzo długo się je dusi
Ale bogdzia mówi o mielonych. A rolady powinny wyjść z każdego
mięsa - przecież bardzo długo się je dusi
tak , mielone twarde ... a lasagne jak zrobić ?
Jak się boisz, że kotlety mielone za twarde - zrób pieczeń rzymską. Do mięsa dolej mleka - wyjdzie idealnie. Na wszelkie dania mielone lepiej jak mięso ma trochę tłuszczu (przynajmniej dla mnie)- on i tak się wytopi w trakcie pieczenia, a w ten sposób nie wyjdzie suche.
U mnie dzisiaj na obiad pieczeń z mięsa mielonego wołowego z jajem w środku - będzie pieczeń z oczami. Na jakieś 600-700 g mięsa dałam ok. 240 ml mleka. Plus dwa jaja. za godzinę idzie do piekarnika.
Linka do przepisu na lasagne masz wyżej.
Oj tam, zadbam o to by nie były twarde, dodam co nieco tłustszego i będą palce lizać
Ja robiąc mielone daję mięso pół na pół wołowinę z wieprzowiną.