Forum

Gawędy o jedzeniu

łopatka wołowa

  • Autor: iza1 Data: 2014-12-04 09:24:18

    mam ok. 11,2 kg łopatki wołowej dojrzewającej - co z niej zrobić ? wyjdą rolady? może coś innego?

  • Autor: iwett Data: 2014-12-04 09:38:14

    Cześć! Hmmnnnn kurczę toż to masz problem - faktycznie:) Podaj adres i cenę to Ci pomogę. A tak faktycznie część do zamrażary a reszta do przetworzenia idą święta więc nie bedzię problemu z konsumpcją zwłaszcza jeśli zwołasz większość rodziny. Rolady, pieczyste do chlebka, mielone itp. Wesołych Świąt!

  • Autor: iza1 Data: 2014-12-04 09:53:31

    pieczyste do chlebka ? co to ?

  • Autor: jolka60 Data: 2014-12-04 10:28:33

    Pieczeń.

  • Autor: renataz36 Data: 2014-12-04 09:41:07

    Nie rozumiem formułki " dojrzewającej" czyli co?? świeża tuz po zabiciu krowy? czy już sobie leży jakiś czas suszy i dojrzewa??

  • Autor: iza1 Data: 2014-12-04 09:52:51

    to 'wyrób' Sokołowa , zapakowana łópatka i tak na niej jest napisane :)

  • Autor: jolka60 Data: 2014-12-04 10:35:55

    Reniu,to łopatka,która "leżakuje",czyli dojrzewa,aby skruszała przed "pichceniem"..Jak wyczytałam,przez 21 dni.Nic nie ma o suszeniu.Raczej leży w chłodni.

  • Autor: jolka60 Data: 2014-12-04 10:38:03

    Iza,ponad 11 kg?Jeśli tak,to masz pole do popisu.Może tu coś znajdziesz.

    http://sokolow.pl/pl/oferta/miesa,17.html#meet-types

  • Autor: iza1 Data: 2014-12-04 11:04:41

    1,2 kg :))) przepraszam ...

  • Autor: renataz36 Data: 2014-12-04 11:45:12

    no to mnie też przeraziło 11 kg mięcha.... myślałam sobie... "to musiało być krówsko"

  • Autor: Maria K Data: 2014-12-04 15:46:41

    Z tak małego kawałka, zrobiłabym gulasz lub bitki, a jak jest bardzo chude, to oczywiście tatar:)

  • Autor: ekkore Data: 2014-12-04 15:53:55

    U mnie byłoby na pewno lasagne - akurat idealna porcja mięsa na blachę

  • Autor: iza1 Data: 2014-12-04 19:10:15

    U mnie byłoby na pewno lasagne - akurat idealna porcja mięsa na blachę

    ekkore a jak to zrobić ?

  • Autor: ekkore Data: 2014-12-04 20:35:33

    Ja najczęściej robię tak http://wielkiezarcie.com/recipe61005.html

    Makaron układam raz w wzdłuż, raz w poprzek - w ten sposób zapiekanka mi się nie rozchodzi przy krojeniu.

    Ale na Wz przepisów multum - można wybierać

  • Autor: bogdzia Data: 2014-12-04 19:26:20

    Właśnie dostałam od sąsiada w poczęstunku kawał łopatki z kośćmi z młodego bydełka, kosci wycięłam, pieseł już się oblizuje, to co się nadawało do pocięcia w plastry będzie na rolady, a reszta zmielona na kotlety i gołabki.

  • Autor: iza1 Data: 2014-12-04 20:08:38

    ale kotlety z wołowiny są twarde...

  • Autor: ekkore Data: 2014-12-04 20:23:50

    Ale bogdzia mówi o mielonych.

    A rolady powinny wyjść z każdego mięsa - przecież bardzo długo się je dusi

  • Autor: iza1 Data: 2014-12-04 20:57:08

    Ale bogdzia mówi o mielonych. A rolady powinny wyjść z każdego
    mięsa - przecież bardzo długo się je dusi

    tak , mielone twarde ... a lasagne jak zrobić ?

  • Autor: ekkore Data: 2014-12-04 21:16:52

    Jak się boisz, że kotlety  mielone za twarde - zrób pieczeń rzymską. Do mięsa dolej mleka - wyjdzie idealnie. Na wszelkie dania mielone lepiej jak mięso ma trochę tłuszczu (przynajmniej dla mnie)- on i tak się wytopi w trakcie pieczenia, a w ten sposób nie wyjdzie suche.

    U mnie dzisiaj na obiad pieczeń z mięsa mielonego wołowego z jajem w środku - będzie pieczeń z oczami. Na jakieś 600-700 g mięsa dałam ok. 240 ml mleka. Plus dwa jaja. za godzinę idzie do piekarnika.

    Linka do przepisu na lasagne masz wyżej.

  • Autor: bogdzia Data: 2014-12-04 22:03:31

    Oj tam, zadbam o to by nie były twarde, dodam co nieco tłustszego i będą palce lizać

  • Autor: madina99 Data: 2014-12-05 11:34:27

    Ja robiąc mielone daję mięso pół na pół wołowinę z wieprzowiną.

Przejdź do pełnej wersji serwisu