Forum

Kuchenne porady

masa do ciasta

  • Autor: Piper Data: 2014-12-04 18:11:56

    mam pytanie, zamierzam zrobic rafaello i zastapic zwykle maslo margaryna. W przpisie jest "wymieszac goracy budyn z maslem i zostawic do wystygniecia po czym przelozyc placki.". Czy ta masa faktycznie bedzie ok i dam rade przelozyc placki, czy nie stanie sie jakas breja do wyrzucenia?

  • Autor: Zuzanna248 Data: 2014-12-04 18:31:03

    Rafaello robię ucierając masło i dodając stopniowo zimny budyń, ale są też ciasta, gdzie masło dodaje się do gorącego budyniu, np. w kremówce, czy innych. A co do zamiany - myślę, że jeśli dasz dobrą margarynę to będzie ok.

  • Autor: megi65 Data: 2014-12-04 20:01:10

    Właśnie przed chwilą wyrzuciłam taki '' kremik'' na bazie gorącego budyniu , czekolady i masła .. Taaadam piękną breja pooszła . Aczkolwiek kiedyś przekładałam ciasto snicers takim ciepłym budyniem z masłem i wszystko było ok ... dzisiaj totalna klapa... .

    Ciasto zmodyfikuje ot ... będzie malinowo-truskawkowe z serkiem straciatella ... ooo ))

  • Autor: figusia Data: 2014-12-04 20:11:43

    Dzisiaj przekładałam placki miodowe właśnie budyniem z margaryną.W gorącym mleku roztopiłam margarynę i dalej gotowałam jak budyń.Wyszło super , nic się z tą masą nie stało.Na 1l mleka dałam 3 budynie po 40g

  • Autor: ekkore Data: 2014-12-04 21:24:19

    Zobacz masę z tego przepisu http://wielkiezarcie.com/recipe23210.html

    Jest rewelacyjna - tyle, że ona zawiera ściągające całość jajka.

  • Autor: Monika09 Data: 2014-12-04 22:33:25

    Ja zrobiłabym tradycyjnie - ukręciłabym margarynę i dodawała po trochu ostudzony budyń. Zresztą tak mam w swoim przepisie na Rafaello, a później dodaję jeszcze do tej masy wiórki kokosowe. A zastąpienie masła margaryną - zazwyczaj tak robię i jest ok.

  • Autor: mariateresa Data: 2014-12-05 00:17:50

    Proszę bardzo -  krem do tortu  Rafaello,  prawdziwe  aksamitne nadzienie ( jak w reklamie cukierków ) -  wykonanie  kolejno :

    Wieczorem -  podgrzać mocno śmietanę kremówkę, ( ale nie zagotować ) rozpuścić w niej tabliczkę białej czekolady. Wystudzić.  Włożyć na noc do lodówki na najwyższą półkę.

    Rano -  ugotować budyń.  Wystudzić.  Margarynę utrzeć na puch.  Dodawać po łyżce budyniu.  

    Ubić kremówkę z lodówki.   Delikatnie wymieszać z kremem  budyniowym.  

    Masą przekładaj tort,  na koniec cały posmaruj resztą kremu,  i  g r u b o  obsyp wiórkami kokosowymi  -  już bez żadnej dekoracji.

    Nie wsypuję wiórków do kremu,  (grube obsypanie całego tortu wystarczy)  i nigdy nie dodaję masła / margaryny do gorącego budyniu.    Pozdrawiam !

  • Autor: madina99 Data: 2014-12-05 11:21:21

    I to będzie świetny krem do Rafaello :)

  • Autor: mariateresa Data: 2014-12-05 00:36:31

    Przepraszam -  zapomnialam.  W środku cukierka Rafaello,  w tym aksamitnym nadzieniu jest migdał.   Kup paczuszkę  migdałów  w płatkach  cieniutkich jak pergamin  ( są chyba po 100 gram )  i kiedy posmarujesz pierwszy krążek tortu kremem,  posyp tymi płatkami  -  ale najwyżej 25 - 30 gram -  tyle wystarczy .

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2014-12-05 09:33:23

    Możesz jeszcze podać ilości w tym przepisie? Bo chyba go nie ma na WŻ.

  • Autor: mariateresa Data: 2014-12-05 11:36:41

    Dobrze,  - wstawię po południu przepis na wykwintny  " Królewski tort Rafaello "  -  choć przyznam,  że nie lubię polecić czegoś,  czego sama nie robiłam i nie posiadam fotorelacji  z mojej kuchni, 

    Planuję zrobić go w styczniu, to wtedy przepis uzupełnię zdjęciami.   Pozdrawiam !

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2014-12-05 12:15:03

    Dzięki. Ja na pewno skorzystam.

Przejdź do pełnej wersji serwisu