Witajcie, zwracam się z pytaniem tutaj, bo wydaje mi się, że udzielicie mi najlepszych odpowiedzi.
Jestem raczej początkującą kucharką, studentką także nie miałam za bardzo kiedy się szkolić w kuchennej sztuce, nie dysponuję też takimi cudami jak melaksery, miksery, maszyny do krojenia itp. Studiuję za granicą w wielokulturowym towarzystwie i właśnie- chciałabym przygotować dla nich ' traditional polish dish', bo już się zaczynają dopominać o coś dobrego. Tylko ja nie wiem co.
Myślałam o pierogach, ale Chinka mnie ubiegła i przygotowała coś jak nasze pierogi (nawet o tym samym kształcie), a chciałabym żeby to było łatwe, ale też trochę ambitne, pokazujące bogactwo naszej kuchni. Z drugiej strony musi być z ogólnie dostępnych składników, bo nie użyczę tu gdzie jestem wszystkiego (nie ma np. kaszy manny, co zauważyłam).
Nie chciałabym żeby to było ciasto, bo sernik czy makowiec można znaleźć wszędzie, w różnych odsłonach, ale zawsze. I wolałabym unikać dużej ilości mięsa, bo po prostu nie umiem go przygotowywać ( poza kurczakiem, to jakoś zniosę :).
Nota bene ja zabieram do wieczór bożonarodzeniowy do szkoły właśnie taką tradycyjną sałatkę jarzynową - w przyszły wtorek (bo to nasz ostatni tydzień w szkole w tym semestrze). I bochen swojskiego chleba.
i jestem bardzo ciekawa propozycji innych narodów- choć odrobinę poznać świat.
A z polskich dań - to pyzy z nadzieniem, knedle owocowe. A może barszcz z krokietem albo pasztecikami.
Albo bardziej skomplikowane - gołąbki. Dla uproszczenia w wersji odwróconej (nie zawijane w kapustę - tylko posiekana dodawana do mięsa.
Albo gęsty żurek. Albo kartoflana - zaprawiona chrzanem.
Rosół z makaronem. Albo pomidorówka z ryżem (to tak po kujawsko-pomorsku bardziej - niemniej mi kojarzy się z dzieciństwem).
Witam, dziewczyny dobrze podpowiadaja, takie paszteciki mozesz tez zrobic z gotowego ciasta francuskiego z ulubionym farszem, a golabki z kapusty wloskiej latwiej sie zawijaja. Od siebie dorzuce pyzy, a moze rybe po grecku? , pozdrawiam
Może Chinka zrobiła pierogi , ale czy będą takie same jak Twoje? Uważam , ż mogłabyś zrobić , ruskie, lub na słodko z serem , albo z kaszą gryczaną i z serem.
BIGOS. to najbardziej polskie danie.Zapisane we wszystkich annałach sztuki kulinarnej, jako typowo polskie. Barszcz czerwony z uszkami. Żurek z jajkiem, z kiełbasą. Zrazy wołowe zawijane. KOTLET SCHABOWY-to chyba najłatwiejsze i schab jest wszędzie, co prawda kotlet schabowy to tąnsza odmiana sznycla wiedeńskiego. Polska pomidorówka, placki ziemniaczane,zupa ogórkowa, botwinka,szczawiówka, flaczki- do zup obowiązkowo małe pulpeciki z mięsa mielonego wołowo-wieprzowego.
A może naleśniki? Mąkę, jajka, wodę, piwo, mleko chyba uda Ci się kupić. Farsz możesz zrobić praktycznie ze wszystkiego: twarogu, powideł, mięsa. A jeżeli chcesz coś bardziej wyszukanego do zawiń w placki naleśnikowe kiełbasę salami z żółtym serem i oliwkami, albo szynkę z żółtym serem i ananasami.
A może zrazy wołowe śląskie takie z boczusiem i kiełbaską bo ogórki kiszone to nie wiem czy tam są:) A propo jeśli to nie tajemnica to gdzie studiujesz?
Witajcie, zwracam się z pytaniem tutaj, bo wydaje mi się, że udzielicie mi najlepszych odpowiedzi.
Jestem raczej początkującą kucharką, studentką także nie miałam za bardzo kiedy się szkolić w kuchennej sztuce, nie dysponuję też takimi cudami jak melaksery, miksery, maszyny do krojenia itp. Studiuję za granicą w wielokulturowym towarzystwie i właśnie- chciałabym przygotować dla nich ' traditional polish dish', bo już się zaczynają dopominać o coś dobrego. Tylko ja nie wiem co.
Myślałam o pierogach, ale Chinka mnie ubiegła i przygotowała coś jak nasze pierogi (nawet o tym samym kształcie), a chciałabym żeby to było łatwe, ale też trochę ambitne, pokazujące bogactwo naszej kuchni. Z drugiej strony musi być z ogólnie dostępnych składników, bo nie użyczę tu gdzie jestem wszystkiego (nie ma np. kaszy manny, co zauważyłam).
Nie chciałabym żeby to było ciasto, bo sernik czy makowiec można znaleźć wszędzie, w różnych odsłonach, ale zawsze. I wolałabym unikać dużej ilości mięsa, bo po prostu nie umiem go przygotowywać ( poza kurczakiem, to jakoś zniosę :).
No moje drogie, jakieś pomysły?
Liczę na pomoc!
Sałatka jarzynowa taka nasza tradycyjna:)
No sałatkę umiem akurat zrobić :)), chociaż tu nie ma takich marchewek jakich normalnie używamy do sałatki, są tylko surowe.
A coś do tego? Nie wiem, może gołąbki, chociaż to się tak długo robi chyba...
Gołąbki to dobry pomysł. :) tu jest super opisany przepis. http://wielkiezarcie.com/recipe34724.html
Surowe wystarczy ugotować - i po problemie.
Nota bene ja zabieram do wieczór bożonarodzeniowy do szkoły właśnie taką tradycyjną sałatkę jarzynową - w przyszły wtorek (bo to nasz ostatni tydzień w szkole w tym semestrze). I bochen swojskiego chleba.
i jestem bardzo ciekawa propozycji innych narodów- choć odrobinę poznać świat.
A z polskich dań - to pyzy z nadzieniem, knedle owocowe. A może barszcz z krokietem albo pasztecikami.
Albo bardziej skomplikowane - gołąbki. Dla uproszczenia w wersji odwróconej (nie zawijane w kapustę - tylko posiekana dodawana do mięsa.
Albo gęsty żurek. Albo kartoflana - zaprawiona chrzanem.
Rosół z makaronem. Albo pomidorówka z ryżem (to tak po kujawsko-pomorsku bardziej - niemniej mi kojarzy się z dzieciństwem).
No ja normalnie używam surowej marchewki i gotuję, a jakich się normalnie używa?
Witam, dziewczyny dobrze podpowiadaja, takie paszteciki mozesz tez zrobic z gotowego ciasta francuskiego z ulubionym farszem, a golabki z kapusty wloskiej latwiej sie zawijaja. Od siebie dorzuce pyzy, a moze rybe po grecku? , pozdrawiam
Może Chinka zrobiła pierogi , ale czy będą takie same jak Twoje? Uważam , ż mogłabyś zrobić , ruskie, lub na słodko z serem , albo z kaszą gryczaną i z serem.
A masz u siebie kapustę kiszoną ?
Akurat jest kapusta kiszona Rolnika w dziale "kuchnia obcych narodów", zaraz obok sosu tabasco :))
No nie wiem, pamiętam że mama zawsze dodawała taką ze słoiczka mieszaną z groszkiem, także nie próbowałam wcześniej gotować marchewki.
Gołąbki właśnie chciałabym w kapuście, żeby się tak ładnie prezentowały :)
Wykorzystam te pomysły stopniowo, żeby ich trochę pozaskakiwać :)
Zrób im polski bigos.:)
BIGOS. to najbardziej polskie danie.Zapisane we wszystkich annałach sztuki kulinarnej, jako typowo polskie. Barszcz czerwony z uszkami. Żurek z jajkiem, z kiełbasą. Zrazy wołowe zawijane. KOTLET SCHABOWY-to chyba najłatwiejsze i schab jest wszędzie, co prawda kotlet schabowy to tąnsza odmiana sznycla wiedeńskiego. Polska pomidorówka, placki ziemniaczane,zupa ogórkowa, botwinka,szczawiówka, flaczki- do zup obowiązkowo małe pulpeciki z mięsa mielonego wołowo-wieprzowego.
A może naleśniki? Mąkę, jajka, wodę, piwo, mleko chyba uda Ci się kupić. Farsz możesz zrobić praktycznie ze wszystkiego: twarogu, powideł, mięsa. A jeżeli chcesz coś bardziej wyszukanego do zawiń w placki naleśnikowe kiełbasę salami z żółtym serem i oliwkami, albo szynkę z żółtym serem i ananasami.
A może zrazy wołowe śląskie takie z boczusiem i kiełbaską bo ogórki kiszone to nie wiem czy tam są:) A propo jeśli to nie tajemnica to gdzie studiujesz?
witaj Ada,
kasza manna to semolina porridge lub cream of wheat, powinno byc kolo makaronow lub na stoisku dla dzieci:
https://www.google.ca/images?q=cream+of+wheat&rlz=1I7GGIE_en&oe=UTF-8&gfe_rd=cr&gws_rd=ssl&hl=en&sa=X&oi=image_result_group&ei=ylKFVL26LZS2yATJs4CIBw&ved=0CCkQsAQ,
https://www.google.ca/images?rlz=1I7GGIE_en&hl=en&tbm=isch&q=semolina+porridge&revid=602621745&sa=X&ei=NFGFVJ7FJYOxyQTGgIH4BA&ved=0CEMQ1QIoBQ