Moja kaczusia wazy 2,30 więc myślę że wyjmę ją wieczorem do zlewu i na rano powinna być ok., można też w lodówce wtedy niestety z 24 g ale ja mam nie ogrzewaną kuchnię więc najczesciej robię to na tacy na kredensie lub w zlewie
Za każdym razem jak robisz (piszesz),że masz kućmok ...myślę ,muszę go zrobić ! ...no i czas leci i znowu nie zrobiony ...mam wielką ochotę na niego :) ...myślę ,że bardzo dobry !
Dzisiaj resztki po małym bankieciku sobotnio-niedzielnym. Tatar z łososia z kaparami na grzankach,zupa- krem ze świeżych pomidorów, mocno bazyliowo-czosnkowa, z mini kluseczkami, polędwica marynowana w ziołach, obsmażona , następnie zapiekana z mozzarellą i pomidorem, podana na makaronie szpinakowym , cycki japonki, gęś faszerowana kaszą z rydzami i prawdziwakami, kapusta czerwona zasmażana z jabłkiem, sałatka imprezowa z WŻ, zwykła jarzynowa, tradycyjnie; roladki faszerowane i boczek faszerowany czosnkiem marynowanym w chili i oliwie, sałatka z pomidorem suszonym, mozzarella i ziarnami z WZ
No, no faktycznie mały bankiecik prawie jak wesele:) A masz może przepis na tę gęś i kapustę czerwoną? Ale pyszności!
Kapustę tradycyjnie: drobno pokroić i sparzyć wrzątkiem, odcedzić. Zetrzeć do kapusty jabłko kwaśne na tarce jarzynowej, zalać wodą do 1/3 wysokości kapusty, sól , łyżka cukru i gotować do miekkości (lekko chrupka, nie rozgotować) i dodać łyżkę octu. Na tłuszczu ( u mnie tłuszcz wytopiony z gęsi ) zeszklić drobno pokrojoną cebulę, dodać łyżkę mąki lekko zrumienić. Połączyć z kapustą i chwilę pogotować. Doprawić do smaku octem, solą, pieprzem.
Na farsz do gęsi wstawę przepis na dniach. Przeczytałam w necie chyba sto sposobów , ale po wysłuchaniu rad Mamy zrobiłam "po swojemu". Jedynie rydze to inspiracja z neta, a u mnie dostatek mrożonych. Następnym razem zrobię tylko z grzybami leśnymi, mrożonymi z odrobiną suszonych. Pozdrawiam .
Szkoda było wyrzucać rozbite jaja, więc zrobiłam panierowaną wątróbkę z indyka. Nie będzie to jednak moje ulubione danie. Najlepsze z tego były ziemniaki hehehe
Na mocno rozgrzanym tłuszczu (masło i olej) obsmażam na rumiano roladki, zdejmuję z patelni. Do pozostałego po smażeniu tłuszczu i smaku z roladek dodaję masło, mąkę i robię dość ciemną zasmażkę do której powoli dolewam zimnego wywaru cały czas mieszając by nie powstały grudki. Przekładam na patelnię usmażone wcześniej roladki, ewentualnie dolewam jeszcze płynu i duszę na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa (zależnie od wielkości roladek 30-60 min). Roladki wyjmuję na talerz, sos jeśli trzeba doprawiam. Gotowe :)
4/5 rodziny zajadalo placki ziemniaczane z jogurtem naturalnym ( a niektorzy z chlebem...) a pozostala 1/5 kasze kukurydziana i salata z porem, czerwona cebula i jogurtem.
No cos w tym sylu. M. uwielbia dwie pajdy chleba a w srodek placek ziemniaczany. :D co poradzic, sa i tacy, ktorzy placki ziemniaczane z cukrem jedza, tych to juz woda swiecona traktuje ;)
Pozostaje w pomidorowych klimatach - hm, dzisiaj planuję uszykować garnek jedzenia: kiełbaska, pieczarki, papryka czerwona i zielona, marchewka, fasola biała i czerwona, cebula, wszystko w pomidorach. Do tego może być nawet chleb. Albo ryż - żeby się bardziej najeść :-)
Wczoraj: rosol z makaronem, na drugie piersi kurczaka w sosie wlasnym, ziemniaki surowka z por i ogorka kiszonego.
Dzisiaj: krupnik z ziemniakami, na drugie nugetsy z kurczaka, ziemniaki i surowka z pekinskiej, por i kukurydzy w majonezie, do picia sok z pomaranczy.
Nic, a tak dokładnie, to zupa ogórkowa i wczorajsze pieczone kurczaki, ryż, makaron, co kto chce i sałatka, co kto przyniesie sobie z piwnicy. Ale ja jeszcze nic, bo śniadanie późno jadłam i do obiadu jeszcze nie dojrzałam.
Nowy Rok - tradycyjne noworoczne danie włoskie, przynoszące szczęście i pieniądze - zampone cotto czyli świńska nóżka faszerowane różnistymi, pysznymi farszami, puree z parmezanem i czarna soczewica na ostro. Dodatkowo polski akcent - surówka z czerwonej kapusty. Drugiego stycznia powtórka.
Przedwczoraj i wczoraj: gulasz z szynki z rozmarynem i ogromną ilością warzyw dostępnych w domu, puree, buraczki i dla chętnych (czyli "mła") surówka z czerwonej kapusty.
Dzisiaj pewnie surowe owoce i warzywa - mięso precz.
Zupa z kukurydzy z podsmażonymi plasterkami kiełbasy,ziemniaki,kapusta pekińska z królewskiego stołu i dla jednych kotlet z kurczaka a dla drugich filet z kurczaka w miodzie z rodzynkami ...
U nas też pierogi, ale nie w takiej ilości. 18 ze śliwkami, cukrem, śmietaną i cynamonem, 44 z mięsem z gęsi i warzywami z rosołu na gęsinie. Na pierwsze rosół z gęsi - rzecz oczywista :)
Gęsina jako mięso niespecjalnie trafia w mój smak ale za to rosół...poezja normalnie! pod warunkiem, ze pyrkocze na maleńkim gazie kilka godzin-przynajmniej ja tak gotuję :)
Gotuję rosół z gęsi, kaczki i indyka lub skrzydełek kurczaka. Ale nie jemy tego samego dnia - wątroba by wyskoczyła:). Wstawiam rosół po ugotowaniu do lodówki lub jak teraz zimą na taras. Na drugi dzień mam grubą warstwę pysznego smalczyku, który ściągam z wierzchu i........przepyszny nie za tłusty rosołek.
Też dzisiaj taki rosołek ugotowałam. Mój syn lubi tylko taki tłusty rosół i mówi, że w rosole musi pływać tłuszcz, bo rosół bez tłustych oczek, to nie jest rosół tylko jakaś lura na wodzie. :)
Pewnie,że musi być tłusty też nie lubię lury ale w tej kombinacji mięs to łycha stoi jak w bigosie;) Nawet po zdjęciu smalcu nadal jest tłusty ale czuć smak mięs. Za pierwszym razem gdy tak ugotowałam to czułam przy jedzeniu jak bym jadła tłuszcz nie czułam smaku rosołu a tak to zapewniam,że po odtłuszczeniu jest przepyszny. Nigdy nie gotuję rosołu na samym kurczaku bo mi śmierdzi w ostateczności są to ewentualnie skrzydełka. Używam zawsze mix-u gęś, kaczka, indyk, wołowina.
Poza tym taki pierwszy tłusty rosół świetnie się nadaje do marynowania suchych mięs typu schab, indyk, szynka. Wspaniały smak po upieczeniu lub ugotowaniu.
Dzisiaj też zrobiłam taką kombinację drobiu, ale akurat bez wołowiny. Przeważnie dodaję i wołowinkę, ale dzisiaj miałam ochotę tylko na rosołek z tych 4-ch gatunków drobiu. Ażeby rosołek był mniej tłusty, to można go ugotować z chudszych części. Wtedy nie ma tak dużo tłuszczyku i nie trzeba odstawiać. Uważam, że jednak rosołek ma najlepszy smak w dniu gotowania. Przynajmniej dla mnie wtedy jest najsmaczniejszy, chociaż w następnym dniu też jest dobry, ale już nie tak. Oczywiście najlepszy drób jest z wiejskiego chowu, ale nie zawsze można taki mieć. Akurat korpus miałam z wiejskiej kaczuszki. :)
Ja uwielbiam rosół świeżo ugotowany. Aby pozbyć się tłuszczu - łychę wazową zanurzam tuż-tuż pod powierzchnię rosołu, mocno dmucham - tłuszcz się "wydmuchuje" na boki i nie ma go nad łyżką i wtedy ( w trakcie dmuchania) podnoszę łyżkę i nalewam rosół. Wtedy wilk syty i Manchester City - mam w talerzu tyle oczek, ile trzeba.
Rosół pychota, ja gotuję go na skrzydłach gęsich, a potem mięso mielę z włoszczyzną, przyprawiam solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej, robię miękkie ciasto na pierogi, kleję kleję kleję mozolnie, i gotowe ugotowane pierożki podaję okraszone złotą cebulą na maśle prażoną i osoloną - coś pysznego, można jeść aż się pęknie!
Takiego mi smaka narobiliście tym rosołkiem ze chyba jutro ugotuje będzie super na rozgrzewkę po spacerku a może i skuszę sie na zrobienie pierogów kto wie
Nam został kawałek ciasta z robienia pierogów. Ugotowałam ziemniaków, zezłociłam cebulę na maśle, połączyłam wszystko z pokrojoną w kostkę szynką, przyprawiłam solą i pieprzem. Wyszło 28 pycha pierogów polanych solonym klarowanym masłem, mrrrr :) I jeszcze kawałek ciasta mi został, może jutro uda się je jakoś wykorzystać.
Jeśli chodzi Ci o moskole to są to placki (takie jak tarte,ziemniaczane ) pieczone na blasze pieca bez tłuszczu nie w piekarniku i są one lekko chrupiące ,nie ociekające tłuszczem .
Natomiast francek (forma babki,placka )jest zapiekany w piekarniku i później polany sosem grzybowym i on nie jest chrupiący tylko delikatnie rozpływający się w ustach.
Wielkie dzieki, babke ziemniaczana robie dosyc czesto.Jakos zle przeczytalam i myslalam, zo to cos innego.Niestety tak super blaszki jak Twoja nie posiadam i "troche" zazdroszcze.
...też takie pamiętam:) Robiłam z Zakopiańskich przepisów ...z gotowanych zimniorów...ciasto trochę przypomina te na kopytka:) Piecze się oryginalnie na blasze pieca, a ja na suchej patelce i do tego masełko czosnkowe:) pychota:))
...już 25 stycznia pojem w Zakopcu.....Mmmmm, na samą myśl:)
...to fajowo, mój Bubuś ma niespełna 8 lat i pewnikiem cieszyłby się takimi dobrociami na drugie śniadanie.... ciekawa jestem jaka by była reakcja Pani na takie sałatkowe śniadania...hi hi hi:) Może sprawdzę jak Młodemu podejdzie makaronowa, zimna sałatka....Ja takie do pracy nosiłam ( ryżowe i makaronowe ) jak Twój syn:)
Dziś u nas już obiadek ...pieczone kotlety mielone z indyka z pieczarkami, ziemniaki z koperkiem, surówka z sałaty rzymskiej, pomidora,ogórka i czerwonej cebuli z jogurtem greckim 0 % ...i dużo zielska do tego ;)
Ja wczorajszy rosół, bo ponoć dobry na to grypiszcze, które mnie dopadło, a reszta spagetti przyrządzone przez moją najstarszą w takiej ilości, że nawet 6 dodatkowych osób się najadło.
Zupa gulaszowa, ryba duszona z warzywami
Bahus żyje.....zjadł obiad...już się martwiłam... Lubię Twoje zdjęcia.
Bahus żyje.....zjadł obiad...już się martwiłam... Lubię
Twoje zdjęcia.
Żyję, żyję ale co to za życie
Mini-mieloniaki z serem, ziemniaki, marchewka z groszkiem.
Zupa pieczarkowa i pieczone gołąbki z sosem pomidorowym.
kurczaczek w warzywach ... z czosnkiem i ziołami ...
Dla rodziny kapuśniak na żeberkach, syn jeszcze ziemniaki , buraczki i mięcho, dla mnie warzywka duszone i filecik :)
Zupa ryzowa, racuchy z jablkami
ryz z warzywami dla mnie
Dzisiaj Mężuś pichci, będzie gulasz podrobowy, mniam;) http://wielkiezarcie.com/recipe94438.html
Pomidorowa z ryżem i bigos już świąteczny z ziemniakami ....a co mi tam:)
Wtorek był pyszny krupnik na żeberkach
środa łopatka (od szynki) w plastrach w sosie z papryką i ogórkiem konserwowym, ziemniaki i modro kapusta (sklepowa)
czwartek......... no sosu trochę zostało więc tylko kaszę gryczaną dogotuję i damy radę
Barszcz i pierogi ruskie,a raczej ''ucha'' z serem ricotta.
Jarzynowa, pulpety w sosie koperkowym, ziemniaki i surówka; marchew, jabłko, por.
Zupa pomidorowa z makaronem i racuchy z jabłkami
Wczoraj mięsko zapiekane ala pizza , ziemniaki pieczone i pomidorki lub kwaszona kapusta . Dziś kapuśniak lub smażona kiełbasa i frytki i pomidorki.
zupa fasolowa na wędzonych skrzydełkach , papryka faszerowana ryżem z mięsem plus sos grzybowy
Fasolka po bretońsku
Bitki z szynki w sosie,ziemniaki,surówka coleslaw.
Dziś kolejne sprzątanie w zamrażarce... paszteciki (mamusi) plus barszczyk czerwony
Kupiłam w Lidlu kaczkę (będzie na "po" świętach), więc trzeba ją gdzieś zamrozić hm
Reniu,pozwolsz że zapytam czy kaczkę rozmrażasz w lodówce i jeżeli tak to ile czasu to zajmuje?
Moja kaczusia wazy 2,30 więc myślę że wyjmę ją wieczorem do zlewu i na rano powinna być ok., można też w lodówce wtedy niestety z 24 g ale ja mam nie ogrzewaną kuchnię więc najczesciej robię to na tacy na kredensie lub w zlewie
Dziękuję.Pierwszy raz będę robiła rozmrożoną.Ale wyczytałam,ze lepiej jak w lodówce rozmraża się to nie jest twarda po upieczeniu.
Wczoraj i na dzisiaj też są.... Pierogi ruskie dla moich panów z masełkiem i pieprzem, dla mnie z olejem rzepakowym zimno-tłoczonym i pieprzem :))
Też tak wcinam są pyszne:)
:))
Nie wytrzymałam, karp smażony
Dopisano 14-12-12 19:05:10:
Na drugie kapuśniak na wędzonym żeberku.
pysznosci!
Naleśniki z dżemem
Łosoś z parmezanem i krakersami ,makaron razowy z czosnkiem i oliwą ,mix sałat z miodowo-musztardowym vinegrette.
Dzisiaj będzie kućmok czyli moja ukochana babka ziemniaczana
Dopisano 14-12-13 19:03:43:
oto dowód obiado kolacyjny hahaZa każdym razem jak robisz (piszesz),że masz kućmok ...myślę ,muszę go zrobić ! ...no i czas leci i znowu nie zrobiony ...mam wielką ochotę na niego :) ...myślę ,że bardzo dobry !
Dzis obiad na szybko
Kotlet z fileta kurczaka,ryż,surówka z kiszonej kapusty.
Wczoraj pieczone skrzydełka z ryżem a dzisiaj typowo niedzielny obiad - rosół z makaronem, pieczeń z szynki,ziemniaki i zasmażane buraczki
Dopisano 14-12-14 14:52:16:
Dziś udka z piekarnika, ziemniaki i surówka z kiszonej kapusty, kiszonych ogórków, marchewki z oliwą i pieprzem
Kotlet jagnięcy ze świeżym tymiankiem i płatkami chili, ziemniaki, surówka z marchewki, selera i jabłka :)
Roladki schabowe w sosie grzybowym,ziemniaki surówka z kiszonej kapuchy.
Rosół, schab z szybkowara, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty.
Zalewajka kminkowo-cebulowa z groszkiem ptysiowym a na drugie pyzy z mięsem.
Dzisiaj resztki po małym bankieciku sobotnio-niedzielnym. Tatar z łososia z kaparami na grzankach,zupa- krem ze świeżych pomidorów, mocno bazyliowo-czosnkowa, z mini kluseczkami, polędwica marynowana w ziołach, obsmażona , następnie zapiekana z mozzarellą i pomidorem, podana na makaronie szpinakowym , cycki japonki, gęś faszerowana kaszą z rydzami i prawdziwakami, kapusta czerwona zasmażana z jabłkiem, sałatka imprezowa z WŻ, zwykła jarzynowa, tradycyjnie; roladki faszerowane i boczek faszerowany czosnkiem marynowanym w chili i oliwie, sałatka z pomidorem suszonym, mozzarella i ziarnami z WZ
Wiesz co zaraz powiem...
Wiesz co zaraz powiem...
Wiem...... hahahahahhahahahahahNo, no faktycznie mały bankiecik prawie jak wesele:) A masz może przepis na tę gęś i kapustę czerwoną?
Ale pyszności!
No, no faktycznie mały bankiecik prawie jak wesele:) A masz może przepis na
tę gęś i kapustę czerwoną? Ale pyszności!
Kapustę tradycyjnie: drobno pokroić i sparzyć wrzątkiem, odcedzić. Zetrzeć do kapusty jabłko kwaśne na tarce jarzynowej, zalać wodą do 1/3 wysokości kapusty, sól , łyżka cukru i gotować do miekkości (lekko chrupka, nie rozgotować) i dodać łyżkę octu. Na tłuszczu ( u mnie tłuszcz wytopiony z gęsi ) zeszklić drobno pokrojoną cebulę, dodać łyżkę mąki lekko zrumienić. Połączyć z kapustą i chwilę pogotować. Doprawić do smaku octem, solą, pieprzem.
Na farsz do gęsi wstawę przepis na dniach. Przeczytałam w necie chyba sto sposobów , ale po wysłuchaniu rad Mamy zrobiłam "po swojemu". Jedynie rydze to inspiracja z neta, a u mnie dostatek mrożonych. Następnym razem zrobię tylko z grzybami leśnymi, mrożonymi z odrobiną suszonych. Pozdrawiam .Podeślij troszkę tych resztek:)
Też się piszę na te resztki
podudzia z kurczaka z cebulą i papryką, ryż i marchewka z chrzanem
Kurczak w pomarańczach i sezamie,ryż naturalny z kukurydzą i dymką ...
Dziś czerwona zalewajka (czyli z burakiem)
W piątek: spaghetti z warzywami.
W sobotę: pieczone skrzydełka, ziemniaki, brukselka i surówka z pekinki.
W niedzielę: rosół z makaronem i fasolą, wyżej wymienione skrzydełka, puree, brukselka i surówka z pora.
Wczoraj lekko: bakłażan grillowany z pesto i pomidory z cebulką.
Wczoraj " dojadanie" niedzieli.
Dziś fasolka po bretońsku i gołąbki z ryżu i mięsa na co najmniej 3 dni :)
Na dzisiaj upiekłam klopsa z kolorową papryką, do tego będą ziemniaki i sałata ze śmietaną
Wczoraj z braku czasu naleśniki z serem,dzisiaj ziemniaki,kotlet z karkówki moczony w mleku z cebulą,smażony w panierce i surówka z kiszonej kapusty.
Świąteczny bigos i ziemniaki.
Krzywe bo to dzieciaki z matką większość ulepiły ja tylko na początku pokazałem jak :) Moje z lewej strony som :)
Pierogi ruskie.
Mniam zostałoo coś????
Zostało, zostało :) i celowo nie zamroziłem bo coś czułem, że dziś będę chciał powtórkę :)
Poszłam na łatwiznę: Kiełbaska smażona z cebulką,ziemniaki i bigos:)
pół dnia roboty i 10 min. przyjemności
Hahaha prawda najprawdziwsza :) Ale za to jaka pychota !
Szkoda było wyrzucać rozbite jaja, więc zrobiłam panierowaną wątróbkę z indyka. Nie będzie to jednak moje ulubione danie. Najlepsze z tego były ziemniaki hehehe
hahahaha, wróć do przepisu Halinki, oszczędności nie zawsze nam idą w smak
Wątróbka drobiowa smażona z cebulką, ziemniaki, surówka.
Dzisiaj resztka klopsa dla panów a dla mnie jajko sadzone + ziemniaki + kiszony ogórek
Gulasz z szynki, ziemniaki, pieczarki faszerowane żółtym serem, surówka.
Podjadanie bigosu z piekarnika, a niby miał być na... po świętach
Na mieście pierogi ruskie, w domku chińskie smaki.
Wczoraj Golonki indycze po zbójnicku wg.Mloda, Dziś M dokończy i cosik się jeszcze dorobi :))
Kartacze polane zrumienioną cebulą mniam
Wczoraj cycki, ziemniaki, brukselka i surówka z pekinki z rodzynkami.
Dzisiaj - jako, że jesteśmy same - frytki i dokańczanie wczorajszej surówki i brukselki. Już nie mam barszczu...
Pomidorowa z makaronem, na drugie nalesniki z dzemem, do picia sok z pomaranczy
Kwasówka z ziemniakami i kiszka domowa.
Wyśmienita ryba w pieczarkach, ziemniaki i surówka z kapusty pekińskiej
A ta ryba w pieczarkach to z jakiegoś konkretnego przepisu czy inwencja własna.
prosze bardzo... http://wielkiezarcie.com/recipe25119.html
Jak minie cały ten szał świąteczno-noworoczny wypróbuję bo brzmi smakowicie.Dziękuję i pozdrawiam
Schaboszczaki lub wątróbka drobiowa,ziemniaki,surówka z czerwonej kapusty.
Na szybko: udka z patelni we własnych wydzielinach, ziemniaki i pekinka z rodzynkami.
Barszcz czerwony z ziemniakami, na drugie potrawka http://wielkiezarcie.com/recipe51764.html z chlebem, do picia sok z pomaranczy
Gulasz wieprzowy z pieczarkami od Bahusa, ziemniaki i surówka z pekinki
Rosół, uda z kurczaka, ziemniaki, ogórki lub sałatka ze słoika - co kto lubi :)
Podudzia pieczone z kurczaka,ziemniaki,surówka z czerwonej kapusty.
Lane kluski na rosole, łopatka w sosie własnym, kluski ziemniaczane i modra kapusta, do picia sok z wisni.
Lane kluski na rosole, na drugie frytki, do picia sok z pomaranczy.
Dziś dojadanie gulaszu z kaszą i kiszoniakiem. Na jutro robię moje "skrzydełka inaczej"
Duszaki na boczku i żurek do picia.
Roladki schabowe z salami, żółtym serem i kiszonym ogórkiem w sosie własnym, puree ziemniaczane z koperkiem, ćwikła z chrzanem.
WOW superowe te roladki, własnie coś takiego spróbuje jutro na świąteczny obiad. A zdradzisz jak robisz ten piękny aksamitny sosik??
Sosik? Nic nadzwyczajnego :)
Na mocno rozgrzanym tłuszczu (masło i olej) obsmażam na rumiano roladki, zdejmuję z patelni. Do pozostałego po smażeniu tłuszczu i smaku z roladek dodaję masło, mąkę i robię dość ciemną zasmażkę do której powoli dolewam zimnego wywaru cały czas mieszając by nie powstały grudki. Przekładam na patelnię usmażone wcześniej roladki, ewentualnie dolewam jeszcze płynu i duszę na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa (zależnie od wielkości roladek 30-60 min). Roladki wyjmuję na talerz, sos jeśli trzeba doprawiam. Gotowe :)
Schab pieczony, kluski śląskie i buraczki.
Ludziska pora wracać do "normalnego" jedzenia haha
Póki co: sobota kwaśnisty żurek z tłuczonymi ziemiakami (razem ze skwarkami z boczku i rumianą cebulką)
niedziela: kaczka pieczona z jabłkami i nutą pomarańczy
poniedziałek: reszta kaczki, a kto się nie załapie... może sadzone jajko do ziemniaków
Dzisiaj jem kaszę jaglaną z piersią kurczaka w sosie pomidorowym własnej roboty - z pomidorów, koncentratu pomidorowego i wybranych przypraw. Mniam!
Flaczki z kurczaka :)
4/5 rodziny zajadalo placki ziemniaczane z jogurtem naturalnym ( a niektorzy z chlebem...) a pozostala 1/5 kasze kukurydziana i salata z porem, czerwona cebula i jogurtem.
Czyli na zasadzie:
- Są frytki?
- Ziemniaki nam się skończyły.
- Nie szkodzi, mogą być z chlebem.
No cos w tym sylu. M. uwielbia dwie pajdy chleba a w srodek placek ziemniaczany. :D co poradzic, sa i tacy, ktorzy placki ziemniaczane z cukrem jedza, tych to juz woda swiecona traktuje ;)
Też jakoś do mnie nie trafia.
Jakaś kaczka.
Pozostaje w pomidorowych klimatach - hm, dzisiaj planuję uszykować garnek jedzenia: kiełbaska, pieczarki, papryka czerwona i zielona, marchewka, fasola biała i czerwona, cebula, wszystko w pomidorach. Do tego może być nawet chleb. Albo ryż - żeby się bardziej najeść :-)
Wczoraj: rosol z makaronem, na drugie piersi kurczaka w sosie wlasnym, ziemniaki surowka z por i ogorka kiszonego.
Dzisiaj: krupnik z ziemniakami, na drugie nugetsy z kurczaka, ziemniaki i surowka z pekinskiej, por i kukurydzy w majonezie, do picia sok z pomaranczy.
Kurczak Korma z ryżem .
Nic, a tak dokładnie, to zupa ogórkowa i wczorajsze pieczone kurczaki, ryż, makaron, co kto chce i sałatka, co kto przyniesie sobie z piwnicy. Ale ja jeszcze nic, bo śniadanie późno jadłam i do obiadu jeszcze nie dojrzałam.
Król w sosie, na pomidorową nutkę :D
Kluski ciemne od Praliny. Z roladkami,sosem i surówką z kapusty pekińskiej oraz kompot ze śliwek.
Rosół, królik w sosie smietanowym, ziemniaki i korniszony:)
Rosół, królik w sosie smietanowym, ziemniaki i korniszony:)
ciekawe, kto od kogo zgapiłGęś faszerowana kaszą gryczaną, grzybami leśnymi i podrobami :)
Gulasz wieprzowy z rozmarynem podany do śląskich klusek :)
Strogonow wieprzowy, ziemniaki + dodatki.
Dzisiaj polędwiczki w sosie borowikowym :)
Grochówka, na drugie placki ziemniaczane z kleksem smietany i cukrem, do picia sok z pomaranczy.
Spaghetti z sosem pomidorowym o kiełbaską a dla mnie z pomidorami suszonymi i czosnkiem.
Flaki wołowo-cielęce z pieczywem.
Rosół z makaronem, na drugie karczek http://wielkiezarcie.com/recipe42044.html ziemniaki i brokuł w sosie czosnkowym, do picia sok z pomarańczy.
Tradycyjny niedzielny rosół,na drugie ziemniaki,Boeuf Stroganow,surówka z kiszonej kapusty i kompot wiśniowy.
Kotlet schabowy,ziemniaki,sałatka z buraczków,pieczarki duszone.
Nowy Rok - tradycyjne noworoczne danie włoskie, przynoszące szczęście i pieniądze - zampone cotto czyli świńska nóżka faszerowane różnistymi, pysznymi farszami, puree z parmezanem i czarna soczewica na ostro. Dodatkowo polski akcent - surówka z czerwonej kapusty. Drugiego stycznia powtórka.
Przedwczoraj i wczoraj: gulasz z szynki z rozmarynem i ogromną ilością warzyw dostępnych w domu, puree, buraczki i dla chętnych (czyli "mła") surówka z czerwonej kapusty.
Dzisiaj pewnie surowe owoce i warzywa - mięso precz.
Bardzo mnie zaciekawiły te faszerowane nóżki jak je robisz ?
A w życiu Romana! Nie ma szans, żebym sama potrafiła. Z Włoch mam, kupione w normalnym, kulturalnym sklepie. :D
Zupa z kukurydzy z podsmażonymi plasterkami kiełbasy,ziemniaki,kapusta pekińska z królewskiego stołu i dla jednych kotlet z kurczaka a dla drugich filet z kurczaka w miodzie z rodzynkami ...
Pulpety w sosie,kasza jęczmienna,sałatka z buraczków,surówka z kiszonej kapusty.
Wczorajsza produkcja ...295 sztuk ...ruskie, z kapustą i grzybami, ze szpinakiem, białym serem,mozzarellą, czosnkiem i chili :)
Dopisano 15-01-06 7:38:51:
Dopisano 15-01-06 7:39:36:
Chyba do domu i na wynos te pierożki?
U nas też pierogi, ale nie w takiej ilości. 18 ze śliwkami, cukrem, śmietaną i cynamonem, 44 z mięsem z gęsi i warzywami z rosołu na gęsinie. Na pierwsze rosół z gęsi - rzecz oczywista :)
Nie jadłam nigdy z gęsi pierogów ani rosołu
Gęsina jako mięso niespecjalnie trafia w mój smak ale za to rosół...poezja normalnie! pod warunkiem, ze pyrkocze na maleńkim gazie kilka godzin-przynajmniej ja tak gotuję :)
Gotuję rosół z gęsi, kaczki i indyka lub skrzydełek kurczaka. Ale nie jemy tego samego dnia - wątroba by wyskoczyła:). Wstawiam rosół po ugotowaniu do lodówki lub jak teraz zimą na taras. Na drugi dzień mam grubą warstwę pysznego smalczyku, który ściągam z wierzchu i........przepyszny nie za tłusty rosołek.
Też dzisiaj taki rosołek ugotowałam. Mój syn lubi tylko taki tłusty rosół i mówi, że w rosole musi pływać tłuszcz, bo rosół bez tłustych oczek, to nie jest rosół tylko jakaś lura na wodzie. :)
Pewnie,że musi być tłusty też nie lubię lury ale w tej kombinacji mięs to łycha stoi jak w bigosie;) Nawet po zdjęciu smalcu nadal jest tłusty ale czuć smak mięs. Za pierwszym razem gdy tak ugotowałam to czułam przy jedzeniu jak bym jadła tłuszcz nie czułam smaku rosołu a tak to zapewniam,że po odtłuszczeniu jest przepyszny. Nigdy nie gotuję rosołu na samym kurczaku bo mi śmierdzi w ostateczności są to ewentualnie skrzydełka. Używam zawsze mix-u gęś, kaczka, indyk, wołowina.
Poza tym taki pierwszy tłusty rosół świetnie się nadaje do marynowania suchych mięs typu schab, indyk, szynka. Wspaniały smak po upieczeniu lub ugotowaniu.
Dzisiaj też zrobiłam taką kombinację drobiu, ale akurat bez wołowiny. Przeważnie dodaję i wołowinkę, ale dzisiaj miałam ochotę tylko na rosołek z tych 4-ch gatunków drobiu. Ażeby rosołek był mniej tłusty, to można go ugotować z chudszych części. Wtedy nie ma tak dużo tłuszczyku i nie trzeba odstawiać. Uważam, że jednak rosołek ma najlepszy smak w dniu gotowania. Przynajmniej dla mnie wtedy jest najsmaczniejszy, chociaż w następnym dniu też jest dobry, ale już nie tak. Oczywiście najlepszy drób jest z wiejskiego chowu, ale nie zawsze można taki mieć. Akurat korpus miałam z wiejskiej kaczuszki. :)
Gotuję rosół z kilku rodzajów mięs i obowiązkowo dodaję wołowinkę ale muszę jeszcze dodac gęsinkę
Ja uwielbiam rosół świeżo ugotowany. Aby pozbyć się tłuszczu - łychę wazową zanurzam tuż-tuż pod powierzchnię rosołu, mocno dmucham - tłuszcz się "wydmuchuje" na boki i nie ma go nad łyżką i wtedy ( w trakcie dmuchania) podnoszę łyżkę i nalewam rosół. Wtedy wilk syty i Manchester City - mam w talerzu tyle oczek, ile trzeba.
Rosół pychota, ja gotuję go na skrzydłach gęsich, a potem mięso mielę z włoszczyzną, przyprawiam solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej, robię miękkie ciasto na pierogi, kleję kleję kleję mozolnie, i gotowe ugotowane pierożki podaję okraszone złotą cebulą na maśle prażoną i osoloną - coś pysznego, można jeść aż się pęknie!
Takiego mi smaka narobiliście tym rosołkiem ze chyba jutro ugotuje będzie super na rozgrzewkę po spacerku a może i skuszę sie na zrobienie pierogów kto wie
Nam został kawałek ciasta z robienia pierogów. Ugotowałam ziemniaków, zezłociłam cebulę na maśle, połączyłam wszystko z pokrojoną w kostkę szynką, przyprawiłam solą i pieprzem. Wyszło 28 pycha pierogów polanych solonym klarowanym masłem, mrrrr :) I jeszcze kawałek ciasta mi został, może jutro uda się je jakoś wykorzystać.
Karczek pieczony w rękawie,ziemniaki,surówka z czerwonej kapusty.
Domowy fast food ... wrapy z piersią kurczaka, warzywami i sosem czosnkowym :)
Ale smakowicie wyglada jak bym zjadła takiego domowego fast fooda
Dziękuję...przyznam,że dobre były...drapieżnicy donowi połknęli w locie.
Wczoraj krupnik z ziemniakami na drugie chili con corne jadalnych miseczkach jadalnych
Dzisiaj pomidorowa z makaronem, na drugie pulpety w sosie pieczrakowym, ziemniaki sałatka z cukini, sałatka z ogórkow kiszonych i buraczki z papryka.
Barszcz z jajkiem, schab/kurczak pieczony,sos, ziemniaki, sałatka szwedzka.
Wczoraj ...francek z wyrzoskami i moskole z sosem z podgrzbków + grzane wino :)
A po "naszemu" ?...............moglabys przetlumaczyc?
Mogę tak ?...
http://www.koziazagroda.com/zziemniakow.php
Pewnie, ze mozesz!
Super dania, a powiedz czy te placki z piekarnika wychodza chrupiace ?
Jeśli chodzi Ci o moskole to są to placki (takie jak tarte,ziemniaczane ) pieczone na blasze pieca bez tłuszczu nie w piekarniku i są one lekko chrupiące ,nie ociekające tłuszczem .
Natomiast francek (forma babki,placka )jest zapiekany w piekarniku i później polany sosem grzybowym i on nie jest chrupiący tylko delikatnie rozpływający się w ustach.
ślinka cieknie ;)
Wielkie dzieki, babke ziemniaczana robie dosyc czesto.Jakos zle przeczytalam i myslalam, zo to cos innego.Niestety tak super blaszki jak Twoja nie posiadam i "troche" zazdroszcze.
Moskole to placki ale z gotowanych ziemniaków, przynajmniej takie jadam na stoku w Białce Tatrzańskie...z masełkiem czosnkowym...już za trzy dni:)
...też takie pamiętam:) Robiłam z Zakopiańskich przepisów ...z gotowanych zimniorów...ciasto trochę przypomina te na kopytka:) Piecze się oryginalnie na blasze pieca, a ja na suchej patelce i do tego masełko czosnkowe:) pychota:))
...już 25 stycznia pojem w Zakopcu.....Mmmmm, na samą myśl:)
Zupa z buraczków na wczorajszym rosole i pyszne pierogi z mięsem z przepisu Makusi.
pozostałości z niedzieli ... szynka, schab ze śliwką, kluski, sos pieczeniowy ... buraki z chrzanem
Kurczak w pomarańczach,ryż basmati i surówka z kapusty czerwonej od Wkn...
. Danie wylądowało w koszu niestety i powstał makaron z czosnkiem, ziołami na oliwie .
A taki makaron na oliwie i czosnku moim zdaniem jest najlepszy !!!...Nie ma co płakać ...smaczne foto :)))
Pewnie,że dobry...często dzięki Tobie robię makaron z czosnkiem i chili ,ale nie znoszę wyrzucać jedzenia do kosza :)
Ooo... taki makaronik czosnkowo-ziołowy, to ulubieniec mojego synusia :) choć ,,spageterią" klasyczną nie pogardzi :)
smaczniasta fotka:))
Dziękuję Iwciu ...mój synuś jutro do szkoły na drugie śniadanie sobie ten makaron zażyczył ;)
na zimno??
Tak ...on często bierze różne takie tam..ryże,makarony z warzywami i kurczakiem ...ćwiczy na siłowni ;)
...to fajowo, mój Bubuś ma niespełna 8 lat i pewnikiem cieszyłby się takimi dobrociami na drugie śniadanie.... ciekawa jestem jaka by była reakcja Pani na takie sałatkowe śniadania...hi hi hi:) Może sprawdzę jak Młodemu podejdzie makaronowa, zimna sałatka....Ja takie do pracy nosiłam ( ryżowe i makaronowe ) jak Twój syn:)
Zupa marchewkowo-groszkowa, naleśniki z parówkami zapiekane w sosie serowym (wg MR), kompot truskawkowo- jabłkowo-gruszkowy.
We wtorek i wczoraj - pieczony pstrąg + ryż i pekinka z pomarańczą.
Z przepisu nutelli - dla mnie przepyszne.
Interesuje mnie... ta pekinka z pomarańczą?Proszę o przepis.
Misiu, na szybciutko, pokrojona pekinka, pokrojona pomarańcza (albo parę mandarynek), dałam garść rodzynek, symbolicznie doprawiłam i kiedy pomarańcza puściła sok - dosłownie pół łyżki majonezu (albo oliwy). Wot, wsio.
Dziękuję ,na pewno skorzystam :)
Bitki wieprzowe w sosie musztardowym ,ziemniaki ,surówka z kapusty czerwonej i z kapusty pekińskiej ...
Naleśniki z indykiem, bakłażanem i pesto buraczkowo-orzechowym (pycha jadłam pierwszy raz):)
Wczoraj strogonow wg edzi.
Pierogi ruskie - dziś i juto.
Nadrabiam niedosyt karpia, dzisiaj z pieczonymi warzywami.
Dziś na obiad pieczonki z kefirem.
Makaron na aromatyzowanej czosnkiem oliwie z polędwiczkami, papryką, oliwkami, kaparami i prażonym czosnkiem :)
placki plus kefir lub śmietana ...
Sadystyczne zdjęcie, torturuje nasze kubki smakowe. Ta fotka aż chrupie apetycznie!
Bitki w sosie ,kopytka i sałatka z białej kapusty ...
Ruskie w naleśnikach :)
U mnie też
Rosol z makaronem, na drugie bitki wieprzowe w sosie wlasnym buraczki z papryka i ziemniaki, do picia domowy sok wisniowy.
Rosół z makaronem i cielęce kotlety.
Pyszne mięsko wg Joli,ziemniaki sałatka z kiszonego ogórka,papryki konserwowej i cebulki.
Filet z kurczaka panierowany ,zapieczony z pieczarkami i żółtym serem ,ziemniaki i surówka z pora,marchewki i jabłka ....
Żurek na bogato: z wędzonym żeberkiem, kiełbaską, ziemniakami, jajem na twardo. Dla chętnych- duszone pieczarki z cebulką i świeżym pieczywem.
Szybka bezmiesna zupa pomidorowa, dla mnie w kubku, reszta z ryzem w sposob cywilizowany jadla lyzkami z miseczek. :)
wieprzowina "meksykańska, warzywa z patelni + brązowy ryż
Dziś u nas już obiadek ...pieczone kotlety mielone z indyka z pieczarkami, ziemniaki z koperkiem, surówka z sałaty rzymskiej, pomidora,ogórka i czerwonej cebuli z jogurtem greckim 0 % ...i dużo zielska do tego ;)
Pieczone, a takie apetycznie soczyste :)
Gołąbki pieczone,ziemniaki.
Rosół, ryba w sosie koperkowym, ziemniaki, surówka z domowej kapusty kiszonej.
Gołąbki zawsze, gotowane, smażone z sosem lub bez.
Gotowałam i owszem przez prawie 30 lat a teraz czas na zmiany bo idziemy z postępem (dla mnie wygodniej) ale smażonych nie wykonywałam
Ja wczorajszy rosół, bo ponoć dobry na to grypiszcze, które mnie dopadło, a reszta spagetti przyrządzone przez moją najstarszą w takiej ilości, że nawet 6 dodatkowych osób się najadło.
No to ja podsyłam rodzinę. :)
Rosoł z makaronem, piersi kurczaka w ziolach, ziemniaki sałatka z pekinskiej z kukurydza i koperkiem w majonezie.
Dotychczas same zupy: barszcz ukraiński, potem cebulowa z pulpetami mięsnymi, na weekend rosół z Jasiem
Dodatkowo wczoraj i dziś - mielone, ziemniaki, marchewka z groszkiem i surówka z selera i kiwi.
kiełbasa z patelni, bigos i ziemniaki ...
Spaghetti z oliwą ,czosnkiem,papryką i natką,+ wczorajsze udka pieczone z tymiankiem i cytryną ...
Wczoraj i dzisiaj cielęcina z warzywami.
No ful wypas...tylko pozazdrościć
Zupa jarzynowa,krokiety z pieczarkami i ketchupem.
To ja kradnę krokieta...mniam.