Wiem, ze jest tysiąc przepisów na makowiec z biszkoptem, kruchym ciastem, serem i zawijańce . Moje pytanie jest takie: czy znacie masę makowa taką, która po upieczeniu nie jest sucha? Czy tylko dodatek jabłek "robi" ja wilgotną. W ubiegłym roku piekłam na święta seromakowiec i niestety warstwa makowa była sucha a takiej chyba nikt nie lubi. Są tez masy makowe z masłem i bez która wybrać. Myślę ze ten temat interesuje nie tylko mnie, Serdecznie pozdrawiam.
Ostatnio znalazłam taki przepis-http://wielkiezarcie.com/recipe15172.html . Nie robiłam go wprawdzie jeszcze,ale zapowiada się smakowicie i roboty przy nim nie wiele.
Wiem, ze jest tysiąc przepisów na makowiec z biszkoptem, kruchym ciastem, serem i zawijańce . Moje pytanie jest takie: czy znacie masę makowa taką, która po upieczeniu nie jest sucha? Czy tylko dodatek jabłek "robi" ja wilgotną. W ubiegłym roku piekłam na święta seromakowiec i niestety warstwa makowa była sucha a takiej chyba nikt nie lubi. Są tez masy makowe z masłem i bez która wybrać. Myślę ze ten temat interesuje nie tylko mnie, Serdecznie pozdrawiam.
Piekłam taki torcik i masa zawsze była ok. dla pewności można dodać łyżkę masła lub oleju
http://wielkiezarcie.com/recipe77646.html
witaj, spróbuj zrobić z mojego przepisu MAKOWIEC KLASYCZNY ZAWIJANY.
masa nigdy nie jest sucha a ciasto nie odchodzi od maku. pozdrawiam
Ja do masy makowej dodaję dodatkowo masło orzechowe. Doprawdy fajny smak i nie jest suche.
Ostatnio znalazłam taki przepis-http://wielkiezarcie.com/recipe15172.html . Nie robiłam go wprawdzie jeszcze,ale zapowiada się smakowicie i roboty przy nim nie wiele.