Forum

Kuchenne porady

Masa makowa

  • Autor: mw1111 Data: 2014-12-11 12:40:56

    Wiem, ze jest tysiąc przepisów na makowiec z biszkoptem, kruchym ciastem, serem i zawijańce . Moje pytanie jest takie: czy znacie masę makowa taką, która po upieczeniu nie jest sucha? Czy tylko dodatek jabłek "robi" ja wilgotną. W ubiegłym roku piekłam na święta seromakowiec i niestety warstwa makowa była sucha a takiej chyba nikt nie lubi. Są tez masy makowe z masłem i bez która wybrać. Myślę ze ten temat interesuje nie tylko mnie, Serdecznie pozdrawiam.

  • Autor: hanah30 Data: 2014-12-11 12:59:45

    Piekłam taki torcik i masa zawsze była ok. dla pewności można dodać łyżkę masła lub oleju

    http://wielkiezarcie.com/recipe77646.html

  • Autor: almad Data: 2014-12-11 13:08:40

    witaj, spróbuj zrobić z mojego przepisu MAKOWIEC KLASYCZNY ZAWIJANY.

    masa nigdy nie jest sucha a ciasto nie odchodzi od maku. pozdrawiam

  • Autor: iwett Data: 2014-12-11 14:08:52

    Ja do masy makowej dodaję dodatkowo masło orzechowe. Doprawdy fajny smak i nie jest suche.

  • Autor: kaszkaj Data: 2014-12-11 14:16:14

    Ostatnio znalazłam taki przepis-http://wielkiezarcie.com/recipe15172.html . Nie robiłam go wprawdzie jeszcze,ale zapowiada się smakowicie i roboty przy nim nie wiele.

Przejdź do pełnej wersji serwisu