Forum

Kuchenne porady

Mały biszkopt

  • Autor: ekkore Data: 2014-12-11 20:21:52

    Moja koleżanka z Brazylii w przyszłym tygodniu ma urodziny. Jako, że jest tutaj na niecały rok - sprzęta kuchenne nie są w jej posiadaniu i generalnie stołuje się na mieście.

    Od czasu do czasu podrzucę jej domowy chleb i coś do niego.

    Myślałam, żeby upiec jej mały tort.

    Macie może przepis na mały biszkopt? Naprawdę mały - jakieś 15-17 cm. Nie mogę mieć żadnego zapasu (Upiec na dwie tortownice tradycyjny przepis) - bo zaraz potem ona leci na Święta do domu, my parę godzin wcześniej - więc by się zmarnował. A sama nie bardzo mam chęć się podejmować grzebania w proporcjach biszkoptu.

    Myślę, że mnie poratujecie

  • Autor: as Data: 2014-12-11 20:29:08

    Wystarczy proporcje zmniejszyć i z każdego przepisu zrobisz mały biszkopt. Tylko musisz mieć małą tortownicę. Tortownica 20 cm to mi z dwóch jajek na całą formę wyrasta. 

  • Autor: mggi63 Data: 2014-12-11 20:57:54

    As to ja chyba tak nie potrafię bo mam przepis z 4 jajec na taką tortownicę:)

  • Autor: ekkore Data: 2014-12-11 21:00:31

    Za mocna w biszkoptach nie jestem. Więc nawet się nie podejmuję zmniejszania. No może w ostateczności.

    Najbardziej przydałby mi się sprawdzony przepis.

    Ja mam przepis na 8 jajek lub nawet 10, do tego 170 g mąki.

    Zakładając 170 g maki. Jak zredukuje jajka do 2 (przy 8) to mąki zostanie mi 42,5 g. Chyba strasznie mało.

    Tortownice mam - nawet dwie, jedna mniejsza od drugiej.

  • Autor: as Data: 2014-12-11 21:09:22

    Podam Ci mój zmniejszony ale dobrze by było byś najpierw zrobiła próbę czy Ci wyjdzie i czy nie trzeba więcej ciasta

    2 jajka

    6 łyżek cukru

    6 łyżek mąki

    6 łyżek oleju

    prawie cała łyżeczka proszku do pieczenia

    http://wielkiezarcie.com/recipe42451.html

  • Autor: mggi63 Data: 2014-12-11 21:14:58

    As ale to nie jest przepis na biszkopt a raczej babkowaty placek

  • Autor: as Data: 2014-12-11 21:19:23

    Może i nie jest to biszkopt ale ja robię do tortów i super super wychodzi, wygląda i smakuje. 

  • Autor: mama Jędruli Data: 2014-12-11 21:06:58

    Proponuję takie proporcje:

    3 dżajca

    2 kopiate łyzki mąki pszennej

    1 łyżka mąki ziemnaczanej

    1 płaska łyżeczka pdp

    szczypta soli do białek

    Musi wyjść nie ma opcji żeby nie. jak za duży wyrośnie to skroisz górkę do równego i po kłopocie.

    Pozdrawiam serdecznie

  • Autor: mama Jędruli Data: 2014-12-11 21:09:25

    A..... u mnie biszkopty to zawsze łyżkowo a nie wagowo

  • Autor: mama Jędruli Data: 2014-12-11 21:10:37

    Zapomiałam....... pół szklanki cukru

  • Autor: as Data: 2014-12-11 21:12:00

    to dopisz jeszcze do wyższego wpisu Czas nie minął jeszcze

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2014-12-11 21:14:39

    http://wielkiezarcie.com/recipe356.html

    Nie ma bata, żeby nie wyszedł. Ziemniaczana do pszennej jak 2:1. I wszystko na pół. I oczywiście krócej piecz. Jakieś 20-25 minut.

  • Autor: as Data: 2014-12-11 21:21:36

    ten raz robiłam i wyszedł mi tragicznie. Nie polecam. W komentarzach nawet zdjęcie wkleiłam na 8 stronie. Biszkopt piekę od dziecka. Z różnych przepisów i tylko z tego jednego mi nie wyszedł.

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2014-12-11 21:22:43

    No popatrz. Wzruszyła mnie twoja historia. Na 13 stron pozytywnych komentarzy, tobie nie wyszedł, mimo że pieczesz od dziecka. To podaj swój przepis, ale na biszkopt a nie placek.

  • Autor: as Data: 2014-12-11 21:29:21

    Jak piekę prawdziwy biszkopt z wielu przepisów z WZ. Nie mam w tej chwili zaznaczone które to są więc nie wstawię konkretnych przepisów

  • Autor: frygfryda Data: 2014-12-11 21:59:52

    Ja właśnie dziś piekłam taki mały biszkopt w tortownicy o średnicy 18 cm. Wyszedł super równiutki i w dodatku bez problemu dał się podzielić na 3 blaty. Wzięłam 1/4 szklanki mąki pszennej, 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej, 1/2 szklanki cukru, 2 jajka, płaska łyżeczka proszku do pieczenia. Piekłam ok.25 minut w 150 stopniach przy włączonym termoobiegu. Życzę powodzenia

  • Autor: Herbaciana Data: 2014-12-13 18:18:00

    Ja mam właśnie taki przepis tylko podwojony, bo tortownica duża, no i nie dodaję proszku, ale dla"pewnej pewności" odrobinę można dodać. Powodzenia.

  • Autor: ekkore Data: 2014-12-12 16:05:40

    Dzięki wszystkim. Spróbuję zrobić z tego ostatniego przepisu.

    Jako krem - do środka i na wierzch będzie krem kokosowy - wiórki kokosowe gotowane w mleku i potem ucierane z masłem.Może bita śmietana do dekoracji- gdyby wydawał mi się zbyt "kolczasty" od wiórek. Nasączony ekstraktem kawowym

    Taki, prosty, mały.

    Do tego kupimy jakieś czekoladki, a koleżanka - krawcowa z zamiłowania uszyje torebkę (naprawdę szyje super torebki, nawet je sprzedaje).

  • Autor: Teresa40 Data: 2014-12-12 16:19:39

    Zeby wiorki w kremie nie byly ,,kolczaste,, to zmiel je w mlynku do kawy. Wystarczy zalac goracym mlekiem i zostawic do calkowitego wystudzenia . Tez beda super,ja zawsze miele wiorki do masy.Pozdrawiam.

  • Autor: ekkore Data: 2014-12-12 16:22:42

    Nie mam młynka do kawy.

    Amerykańskie wiórki są inne - mniej sztuczne, a bardziej wyglądające jak wycięte z prawdziwego kokosa. Mam wrażenie, że bardziej wilgotne - ale z wyglądu a nie w sensie, że bardziej mokre. Nie umiem tego opisać słowami.

    Ale to zobaczę - jak zrobię.

Przejdź do pełnej wersji serwisu