Potrzebuję Waszej rady. Robiłam wiśniówkę i mam litrowy słoik wiśni w spirytusie. Pomyślałam sobie, że zrobię Tort Szwarcwaldzki dla siebie i dla męża na święta, a dzieciakom jakiś inny. Teraz potrzebuje Waszej rady. Jak upiec biszkopt wiem. Nie wiem jak zrobić krem żeby taki tort poleżał też 2-3 dni, a śmietana nie rozpłynęła się. Tak naprawdę nigdy nie robiłam tego tortu i nie wiem jak zrobić tą masę bo to chyba nie jest sama bita śmietana. Będę Wam wdzięczna za wszelkie rady i przepisy. Wpisywałam w naszą wyszukiwarkę, ale nic mi nie wyskakuje pod tym tortem. Jeśli macie jeszcze jakieś przepisy na wykorzystanie tych wiśni będę wdzięczna. Pora mi zabrać się za ich wykorzystanie. :)
Witam, tutaj sposob wykonania po niemiecku, tradycyjny tort szwarcwalcki : https://www.youtube.com/watch?v=OHwPCEheNwE
na biszkopt:
7 jajka, 240 g. cukru, szczypta soli (jajka w temp. pokojowej i to wszystko dlugo ubijac ok. 15-20 min.)
dalej 150g. maki, 50 g. kakao, 50g. maki ziemniaczanej (lub budyniu), 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia, 60 g. stopionego masla.
nasaczenie: 20 g cukru, 20 ml. wody (zagotowac), 100ml. wisniowki.
warstwa wisniowa: sloik wisni (680g), 45 g maki ziemniaczanej (lub budyn), cynamon, 60g. cukru, sok 1/2 cytryny- na soku ugotowac budyn i dodac wisnie i wystudzic.
krem: 700ml. kremowki, 25ml. wisniowki, 65g. cukru 9 listkow zelatyny ( na filmie jest argantina (nie znam po polsku?)
dekoracja: 1 gorzka czekolada, 300ml. kremowki, zelatyna lub smietanfix ( odpowiednio na ta ilosc cieczy), wisnie.
Sposob wykonania jest pokazyny, zycze udanej zabawy i udanego wypieku, pozdrawiam.
Kochani!
Potrzebuję Waszej rady. Robiłam wiśniówkę i mam litrowy słoik wiśni w spirytusie. Pomyślałam sobie, że zrobię Tort Szwarcwaldzki dla siebie i dla męża na święta, a dzieciakom jakiś inny. Teraz potrzebuje Waszej rady. Jak upiec biszkopt wiem. Nie wiem jak zrobić krem żeby taki tort poleżał też 2-3 dni, a śmietana nie rozpłynęła się. Tak naprawdę nigdy nie robiłam tego tortu i nie wiem jak zrobić tą masę bo to chyba nie jest sama bita śmietana. Będę Wam wdzięczna za wszelkie rady i przepisy. Wpisywałam w naszą wyszukiwarkę, ale nic mi nie wyskakuje pod tym tortem. Jeśli macie jeszcze jakieś przepisy na wykorzystanie tych wiśni będę wdzięczna. Pora mi zabrać się za ich wykorzystanie. :)
Z góry bardzo Wam dziękuję.
Monica W&O
http://wielkiezarcie.com/recipe101934.html
basia19 - sama śmietana
http://wielkiezarcie.com/recipe42769.html
To przepisy, które mnie odpowiadają.
P.S. Masa z samej śmietany nigdy mi się nie rozpłynęła.
Dziękuje :):)
Jeśli typowy tort schwarcwaldzki wyda Ci zbyt skomplikowany proponuje coś łatwiejszego i może spokojnie postać kilka dni w lodowce
http://wielkiezarcie.com/recipe51465.html
... wlasnie mialam polecic jeszcze ten Twoj: http://wielkiezarcie.com/recipe48006.html , pozdrawiam.
Witam, tutaj sposob wykonania po niemiecku, tradycyjny tort szwarcwalcki : https://www.youtube.com/watch?v=OHwPCEheNwE
na biszkopt:
7 jajka, 240 g. cukru, szczypta soli (jajka w temp. pokojowej i to wszystko dlugo ubijac ok. 15-20 min.)
dalej 150g. maki, 50 g. kakao, 50g. maki ziemniaczanej (lub budyniu), 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia, 60 g. stopionego masla.
nasaczenie: 20 g cukru, 20 ml. wody (zagotowac), 100ml. wisniowki.
warstwa wisniowa: sloik wisni (680g), 45 g maki ziemniaczanej (lub budyn), cynamon, 60g. cukru, sok 1/2 cytryny- na soku ugotowac budyn i dodac wisnie i wystudzic.
krem: 700ml. kremowki, 25ml. wisniowki, 65g. cukru 9 listkow zelatyny ( na filmie jest argantina (nie znam po polsku?)
dekoracja: 1 gorzka czekolada, 300ml. kremowki, zelatyna lub smietanfix ( odpowiednio na ta ilosc cieczy), wisnie.
Sposob wykonania jest pokazyny, zycze udanej zabawy i udanego wypieku, pozdrawiam.
Proszę bardzo, może się przyda albo będzie dla kogoś inspirację http://www.mojewypieki.com/przepis/tort-szwarcwaldzki-black-forest-cake