Forum

Kuchenne porady

Tort Schwarcwaldzki -Jak go zrobić?

  • Autor: aggusia35 Data: 2014-12-12 08:22:56

    Kochani!

    Potrzebuję Waszej rady. Robiłam wiśniówkę i mam litrowy słoik wiśni w spirytusie. Pomyślałam sobie, że zrobię Tort Szwarcwaldzki dla siebie i dla męża na święta, a dzieciakom jakiś inny. Teraz potrzebuje Waszej rady. Jak upiec biszkopt wiem. Nie wiem jak zrobić krem żeby taki tort poleżał też 2-3 dni, a śmietana nie rozpłynęła się. Tak naprawdę nigdy nie robiłam tego tortu i nie wiem jak zrobić tą masę bo to chyba nie jest sama bita śmietana. Będę Wam wdzięczna za wszelkie rady i przepisy. Wpisywałam w naszą wyszukiwarkę, ale nic mi nie wyskakuje pod tym tortem. Jeśli macie jeszcze jakieś przepisy na wykorzystanie tych wiśni będę wdzięczna. Pora mi zabrać się za ich wykorzystanie. :)

    Z góry bardzo Wam dziękuję.

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2014-12-12 08:44:42

    Monica W&O

    http://wielkiezarcie.com/recipe101934.html

    basia19 - sama śmietana

    http://wielkiezarcie.com/recipe42769.html

    To przepisy, które mnie odpowiadają.

    P.S. Masa z samej śmietany nigdy mi się nie rozpłynęła.

  • Autor: aggusia35 Data: 2014-12-12 11:31:53

    Dziękuje :):)

  • Autor: mariolan76 Data: 2014-12-12 12:14:18

    Jeśli typowy tort schwarcwaldzki wyda Ci zbyt skomplikowany proponuje coś łatwiejszego i może spokojnie postać kilka dni w lodowce

    http://wielkiezarcie.com/recipe51465.html

  • Autor: stokrotka390 Data: 2014-12-12 12:43:06

    ... wlasnie mialam polecic jeszcze ten Twoj: http://wielkiezarcie.com/recipe48006.html , pozdrawiam.

  • Autor: stokrotka390 Data: 2014-12-12 12:40:35

    Witam, tutaj sposob wykonania po niemiecku, tradycyjny tort szwarcwalcki :  https://www.youtube.com/watch?v=OHwPCEheNwE 

    na biszkopt:

    7 jajka, 240 g. cukru, szczypta soli (jajka w temp. pokojowej i to wszystko dlugo ubijac ok. 15-20 min.)

    dalej 150g. maki, 50 g. kakao, 50g. maki ziemniaczanej (lub budyniu), 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia, 60 g.  stopionego masla.

    nasaczenie: 20 g cukru, 20 ml. wody (zagotowac), 100ml. wisniowki.

    warstwa wisniowa: sloik wisni (680g), 45 g maki ziemniaczanej (lub budyn), cynamon, 60g. cukru, sok 1/2 cytryny- na soku ugotowac budyn i dodac wisnie i wystudzic.

    krem: 700ml. kremowki, 25ml. wisniowki, 65g. cukru 9 listkow zelatyny ( na filmie jest argantina (nie znam po polsku?)

    dekoracja: 1 gorzka czekolada, 300ml. kremowki, zelatyna lub smietanfix ( odpowiednio na ta ilosc cieczy), wisnie.

    Sposob wykonania jest pokazyny, zycze udanej zabawy i udanego wypieku, pozdrawiam.

  • Autor: Weron!ka Data: 2014-12-12 14:49:58

    Proszę bardzo, może się przyda albo będzie dla kogoś inspirację http://www.mojewypieki.com/przepis/tort-szwarcwaldzki-black-forest-cake

Przejdź do pełnej wersji serwisu