Forum

Kuchenne porady

Cukier waniliowy -domowy

• Autor: stokrocia Data: 2014-12-14 10:41:35

Bardzo proszę poradźcie Mam dwie laski wanilii o dł.15cm.Chciałam zrobić sobie cukier waniliowy.Znalazłam kilka przepisów,ale ilość cukru na taką samą ilość wanilii różni się i to dużo.Są przepisy na szklankę,a nawet 500g cukru .Ile najlepiej dodać cukru,żeby cukier był aromatyczny.

• Autor: makusia Data: 2014-12-14 11:00:52

Na początek możesz zrobić z 30 dag cukru, ja daję 2 laski na taką ilość, dlatego że mam akurat taki słoiczek. Cukier jest dość aromatyczny, po zużyciu połowy dosypałam świeżego, aromat nadal się utrzymuje.http://wielkiezarcie.com/recipe105502.html

• Autor: neferet Data: 2014-12-14 15:34:25

Ja daję 1 laskę na dwie szklanki drobnego cukru. Wanilię rozcinam i wydłubuję nasionka, resztę kroję na 3-4 kawałki i wszystko mieszam z cukrem. Gotowe jest po ok.10 dniach. Przepis wzięłam kiedyś z internetu, nie wiedząc co z tego wyjdzie, ale pozostałam przy nim do dziś. Aromat wanilii czuć w ciastach wystarczająco jak dla mnie, nie za mocno i chamsko, za to subtelnie i naturalnie. Musisz pewnie wypróbować któryś przepis i po prostu zobaczyć czy ci odpowiada, czy wolisz coś innego - bardziej lub mniej aromatycznego. Powodzenia. :)

• Autor: słodki buraczek Data: 2014-12-14 17:25:17

200 g cukru i jedną laskę wanilii (w niewielkich kawałkach, bez wydłubywania nasionek!) odstawiam na kilka dni w słoiku. Po tym czasie wszystko mielę (wanilia nadal w całości/kawałkach!). Wychodzi z tego bardziej waniliowy cukier puder, ale proporcje wg mnie ok, a i nic się nie marnuje :)

• Autor: pasia50 Data: 2014-12-15 12:41:44

Ja miałam trzy laski ,ususzyłam i zmieliłam w młynku do kawy.Myślę że tak też będzie dobrze.

• Autor: stokrocia Data: 2014-12-18 16:15:59

Dziękuję Wam za bardzo fajne pomysły i porady na ten cukier.Na pewno je wykorzystam,bo wiem,że są przez Was sprawdzone i i dlatego pewne.Myślę,że jak zasypię wanilię pierwszy raz to już będę wiedzieć jaki mocny aromat chcę. Pozdrawiam i dziękuję

Przejdź do pełnej wersji serwisu