Bardzo proszę poradźcie Mam dwie laski wanilii o dł.15cm.Chciałam zrobić sobie cukier waniliowy.Znalazłam kilka przepisów,ale ilość cukru na taką samą ilość wanilii różni się i to dużo.Są przepisy na szklankę,a nawet 500g cukru .Ile najlepiej dodać cukru,żeby cukier był aromatyczny.
Na początek możesz zrobić z 30 dag cukru, ja daję 2 laski na taką ilość, dlatego że mam akurat taki słoiczek. Cukier jest dość aromatyczny, po zużyciu połowy dosypałam świeżego, aromat nadal się utrzymuje.http://wielkiezarcie.com/recipe105502.html
Ja daję 1 laskę na dwie szklanki drobnego cukru. Wanilię rozcinam i wydłubuję nasionka, resztę kroję na 3-4 kawałki i wszystko mieszam z cukrem. Gotowe jest po ok.10 dniach. Przepis wzięłam kiedyś z internetu, nie wiedząc co z tego wyjdzie, ale pozostałam przy nim do dziś. Aromat wanilii czuć w ciastach wystarczająco jak dla mnie, nie za mocno i chamsko, za to subtelnie i naturalnie. Musisz pewnie wypróbować któryś przepis i po prostu zobaczyć czy ci odpowiada, czy wolisz coś innego - bardziej lub mniej aromatycznego. Powodzenia. :)
200 g cukru i jedną laskę wanilii (w niewielkich kawałkach, bez wydłubywania nasionek!) odstawiam na kilka dni w słoiku. Po tym czasie wszystko mielę (wanilia nadal w całości/kawałkach!). Wychodzi z tego bardziej waniliowy cukier puder, ale proporcje wg mnie ok, a i nic się nie marnuje :)
Dziękuję Wam za bardzo fajne pomysły i porady na ten cukier.Na pewno je wykorzystam,bo wiem,że są przez Was sprawdzone i i dlatego pewne.Myślę,że jak zasypię wanilię pierwszy raz to już będę wiedzieć jaki mocny aromat chcę. Pozdrawiam i dziękuję
Bardzo proszę poradźcie Mam dwie laski wanilii o dł.15cm.Chciałam zrobić sobie cukier waniliowy.Znalazłam kilka przepisów,ale ilość cukru na taką samą ilość wanilii różni się i to dużo.Są przepisy na szklankę,a nawet 500g cukru .Ile najlepiej dodać cukru,żeby cukier był aromatyczny.
Na początek możesz zrobić z 30 dag cukru, ja daję 2 laski na taką ilość, dlatego że mam akurat taki słoiczek. Cukier jest dość aromatyczny, po zużyciu połowy dosypałam świeżego, aromat nadal się utrzymuje.http://wielkiezarcie.com/recipe105502.html
Ja daję 1 laskę na dwie szklanki drobnego cukru. Wanilię rozcinam i wydłubuję nasionka, resztę kroję na 3-4 kawałki i wszystko mieszam z cukrem. Gotowe jest po ok.10 dniach. Przepis wzięłam kiedyś z internetu, nie wiedząc co z tego wyjdzie, ale pozostałam przy nim do dziś. Aromat wanilii czuć w ciastach wystarczająco jak dla mnie, nie za mocno i chamsko, za to subtelnie i naturalnie. Musisz pewnie wypróbować któryś przepis i po prostu zobaczyć czy ci odpowiada, czy wolisz coś innego - bardziej lub mniej aromatycznego. Powodzenia. :)
200 g cukru i jedną laskę wanilii (w niewielkich kawałkach, bez wydłubywania nasionek!) odstawiam na kilka dni w słoiku. Po tym czasie wszystko mielę (wanilia nadal w całości/kawałkach!). Wychodzi z tego bardziej waniliowy cukier puder, ale proporcje wg mnie ok, a i nic się nie marnuje :)
Ja miałam trzy laski ,ususzyłam i zmieliłam w młynku do kawy.Myślę że tak też będzie dobrze.
Dziękuję Wam za bardzo fajne pomysły i porady na ten cukier.Na pewno je wykorzystam,bo wiem,że są przez Was sprawdzone i i dlatego pewne.Myślę,że jak zasypię wanilię pierwszy raz to już będę wiedzieć jaki mocny aromat chcę. Pozdrawiam i dziękuję