Forum

Gawędy o jedzeniu

Kruche korpusy babeczek

  • Autor: ellena24 Data: 2014-12-16 11:04:57

    Witam serdecznie. chciałam upiec na święta takie kruche korpusy babeczek ale czym je nadziac żeby nie zmiekly i stały na stole jak inne drobne ciasteczka, myślałam o nadzieniu z polewy z krowek

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2014-12-16 11:51:56

    Oj, to ja się podłącze pod wątek. Podajcie jakiś link do fajnych kruchych babeczek, nie bardzo mam teraz czas szukać. I czy mając metalowe foremki trzeba je smarować/jak radzicie sobie z zakamarkami?

  • Autor: makusia Data: 2014-12-16 12:42:47

    Dżanino, zakupiłam ostatnio tłuszcz w sprayu , super się sprawdza właśnie do foremek z "zakamarkami"  

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2014-12-16 12:58:35

    W sklepie czy w necie?

  • Autor: makusia Data: 2014-12-18 17:46:13

    W necie, nie widziałam w sklepie . 

  • Autor: ellena24 Data: 2014-12-16 21:17:54

    Ja moich nie smarowałam niczym wystarczył tłuszcz z babeczek , a miałam malutkie 4cm 

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2014-12-16 21:19:41

    Dzięki. Potem mi przyszło do głowy, że smarować to raczej przy biszkoptowych trzeba.

  • Autor: makusia Data: 2014-12-16 12:43:23

    Upieczone korpusy czekają na masę , na ostatnią chwilę, przynajmniej u mnie :)

  • Autor: Teresa40 Data: 2014-12-16 16:07:47

    Ciasto kruche ma wystarczajaca ilosc tluszczu ze nie ma potrzeby smarowac foremek.

    Kiedys robilam babeczki czesciej,przepis mialam z opakowania na nie, ale to bylo ponad 20 lat temu,dzisiaj robie ciasto na oko.

  • Autor: pavett Data: 2014-12-16 17:36:08

    Ja suche korpusy w środku polewam czekoladą w zależności od potrzeb, gorzką, mleczną czy białą i ta czekolada tworzy taka jakby skorupkę i nic nie przesiąka.

    A moje ulubione babeczeki  to z nadzieiem żurawinowym wg.Nigelli

    -60ml czerwonego porto

    -75g miałkiego brązowego cukru

    -30dkg żurawiny

    -1 łyżeczka mielonego cynamonu

    -1 łyżeczka mielonego imbiru

    1/2 lyżeczki mielonych goździków

    -po 75 g koryntek i rodzynek

    -30g suszonej żurawiny

    -drobno otarta skórka i sok z jednej mandarynki

    -25 ml brandy

    -kilka kropel aromatu migdałowego

    -1/2 łyżeczki aromatu waniliowego

    -2 łyżki miodu

    W dużym rondlu na małym ogniu rozpuszczamy cukier w czerwonym porto. Dodajemy żurawinę, cynamon, goździki, koryntki, rodzynki i suszoną żurawinę. Dodajemy otartą skórkę i sok z mandarynki

    Gotujemy powstałą mieszankę około 20 minut, aż owoce się rozpadną i wchłoną większość płynu. Owoce żurawiny bardzo łatwo pękają, ale gdyby się tak nie stało, to trzeba będzie masę lekko rozetrzeć przy pomocy drewnianej łyżki.

    Zdejmujemy z ognia a gdy lekko przestygnie, dodajemy brandy, ekstrakty oraz miód. Ucieramy energicznie drewnianą łyżką, żeby owoce zmieniły się w pastę usianą żurawinowymi klejnotami.

    Po lekkim ostudzeniu nadziewamy korpusy.

    Mozna też surowe korpusy nadziać i razem zapiekać. Ja do kruchego ciasta które będe nadziewać takimi żurawinkami dodaje jeszcze sok wyciśnięty z jednej pomarańczy.

    Pychota i zawsze pierwsze znikają.

    Dopisano 14-12-16 17:53:22:

    Bardzo często robię też babeczki z przepisu MIENTY lekkie jagodowe pyszne.Polecam

    http://wielkiezarcie.com/recipe85414.html

  • Autor: madina99 Data: 2014-12-16 19:28:53

    Czy może być tylko żurawina suszona?

  • Autor: pavett Data: 2014-12-16 20:00:09

    Szczerze mowiac nigdy nie probowalam, ale mysle ze mozna. Tylko ja bym czesc zurawiny namoczyla a potem odpowiednia porcje odwazyla.

  • Autor: madina99 Data: 2014-12-16 20:30:46

    I tak zrobię,pięknie dziękuję za szybką odpowiedź:)

  • Autor: pavett Data: 2014-12-16 20:48:50

    Prosze bardzo. Mam nadzieje, ze zasmakuja tak jak nam.

  • Autor: madina99 Data: 2014-12-18 17:45:29

    Czy mogę je zrobić wcześniej np.w sobotę i gdzie wtedy przechować.

  • Autor: ellena24 Data: 2014-12-16 21:19:08

    Ten pomysł z czekolada rewelacyjny bardzo dziekuje

  • Autor: pavett Data: 2014-12-17 16:12:10

    Proszę bardzo:-)

  • Autor: mariateresa Data: 2014-12-17 18:04:08

    Wypełnienie babeczek doradzą Tobie bardziej doświadczone w temacie koleżanki, ale Mikołajkowe czapeczki są śliczniutkie - akurat na dekorację takich ciastek - Pozdrawiam !

Przejdź do pełnej wersji serwisu