Forum

Kuchenne porady

Orzechowiec makowy

  • Autor: iwett Data: 2014-12-20 10:28:54

    Witam! Wątek skierowany do znawców wypieków. :) Otóż wymyśliłam sobie na nadchodzące Świeta ciacho połączenie orzechowca z makowcem. Chciałabym aby blaty orzechowe były przełozone masą makową.

    No i teraz nie wiem jak to upiec - czy najpierw upiec same blaty potem przełożyć masą i znowu piec? Czy też na surowe blaty nałożyć masę i wszystko razem upiec? Wierzch i boki chcę posmarować kremem na bazie mascarpone i masło orzechowe. Jakoś to ciacho od paru dni za mną "chodzi" a nie chcę go sknocić:(

    POMOŻECIE?!

  • Autor: megi65 Data: 2014-12-20 15:54:47

    Iwett ! Moja Droga ... robisz wielosmaki ...Jak chcesz pobawić się w ''eksperymena'' to na dwoje babka wróżyła. Gdzieś czytałam przepis ,ze biszkopt był przekładany masą makową i nie zapiekany, ponoć pięknie ściągnie się.

    Jeśli ja miałabym upiec takie ciacho to blaty orzechowe przełożone warstwa maku pieczone razem. Z kremu zrezygnowałabym na rzecz .. dobrej polewy czekoladowej lub karmelowej ... takie picasso + biały lukier ..)

  • Autor: iwett Data: 2014-12-21 12:43:16

    Masę makową to swoją bym zrobiła -nie uważam tej puszkowej ale teraz pytanie jak długo takie cosik piec aby było upieczone?

  • Autor: jantarka Data: 2014-12-20 16:42:37

    Witam,Ja bym upieczone blaty przekładała gotowaną masą makową,

  • Autor: martynka 13 Data: 2014-12-20 21:20:39

    Pomyślałam o tym samym

  • Autor: Monika09 Data: 2014-12-21 07:03:44

    I ja też :)

  • Autor: megi65 Data: 2014-12-21 10:02:14

    A nie wydaje się Wam ,że taka masa prosto z puszki czy urabiana przy krojeniu ciasta będzie zbyt luźna ?

  • Autor: martynka 13 Data: 2014-12-21 10:10:36

    Nie miałam na myśli takiej prosto z puszki, ale gotowaną (smażoną). Do takiej masy dodaję jajka i mąkę i gorącą przekładam upieczone wcześniej ciasto. Masa się nie rozlatuje i ciasto nie jest suche.

  • Autor: Monika09 Data: 2014-12-21 16:46:15

    Ja nie myślałam o masie z puszki. Mam przepis na biszkopt z makiem. Piekę biszkopt, przekrawam go na pół i przekładam gorąca masą makową. Margarynę z cukrem rozgrzewam, dodaję mak zmielony, mąkę, jajka, zapach i trochę to podgotowuję i przekładam. Dobrze się kroi i czasem dodaję mniej mąki niż mam w przepisie, bo jest wręcz zbyt ścisła do delikatnego biszkoptu.

  • Autor: Kluko Data: 2014-12-21 14:17:23

    Ja robię makowiec z masą makową na murzynku. Piekę tylko murzynka i na to wykładam masę makową. A masa makowa musi być zwarta. Z puszki się nie nadaje, bo na pewno będzie wypływała.
    Nie pamiętam dokładnego przepisu (bo w pracy jestem.... i nie mam swoje kajeciku przy sobie), ale mak najpierw się gotuje, później się go mieli (koniecznie 6 razy - wiem, że brzmi to przesadnie, ale masa jest wtedy o wiele bardziej delikatna i prawie nie wyczuwa się ziarenek). Następnie zmielony mak przekłada się do garnuszka, dodaje miód, cukier, białka jaj i masło. Wszystko się "smaży" o 1-1,5 godziny na małym ogniu (niestety trzeba przy tym stać cały czas, bo pod koniec bardzo łatwo się przypala). Taką masę wykładam na ciasto i schładzam całość. Na wierzch wykładam jeszcze krem orzechowy i polewam czekoladą. Niebo w paszczy ;)

Przejdź do pełnej wersji serwisu