Forum

Kuchenne porady

pieczone czy pazone?

  • Autor: reniapos Data: 2014-12-20 19:56:08

    W lodówce marynuję sobie karczek i schabik. Mam dylemat, bo zastanawiam się czy upiec w piekarniku, czy upażyc w rękawie w kąpieli wodnej. Nie wiem czy wpłynie to na smak? Myślałam żeby po upażeniu podpiec do zarumienienia, ale czy będzie taki sam efekt jakby się piekło w piekarniku?

  • Autor: marzena89gb Data: 2014-12-20 21:04:35

    Też marynuję karczek . Co roku piekłam . Jednak w tym roku postanowiłam sparzyć w szynkowarze. Sama jestem ciekawa co z tego wyjdzie. Powiem tylko , że kiedyś ugotowałam taki marynowany boczek , był wspaniały , rozpływał się w ustach. Co do schabu , może spróbuj zrobić schab w 10 min. Będzie napewno pyszny.

  • Autor: mariolan76 Data: 2014-12-21 01:47:21

    Ja taki marynowany schab zawsze obsmażam na patelni do zrumienienia a potem do woreczka foliowego i do wody gotuje ok 45 min i 15  min zostawiam jeszcze w gorącej wodzie potem studzę Taki schab jest mięciutki i soczysty . Jeśli chodzi o karkówkę to pieke w piekarniku ale pod przykryciem ona ma zawsze troszkę tłuszczyku który sie wytopi i zawsze wychodzi soczysta .

  • Autor: reniapos Data: 2014-12-21 11:25:25

    Jaki duży kawałek schabu gotujesz 45 min? ja mam dwa po jakieś 1,5 kg. Czy to nie zależy od wagi?

  • Autor: mariolan76 Data: 2014-12-21 14:02:08

    Szczerze to nie wiem czy to zależy od wagi ale zawsze mam kawałek ok 1,5kg . Proponuje każdy kawałek włożyć do osobnego woreczka związać i do gotującej wody w duży garnek tak aby całe mięsko było zanurzone w wodzie ale wiązanie nad woda tak aby woda sie tam nie dostała  i przykryć przykrywka jeśli masz watpliwości można czas gotowania troszkę przedłużyć . W woreczku powstanie pyszny sosik który ja rozcieńczam woda dodaje żelatynę i ostygnięty  schab kroje na plastry daje nadzienie z jajek i chrzanu  i zalewam i mam chab w galarecie . Właśnie jeden kawałek sie marynuje w lodowce  potem zrobię właśnie ten schab w galarecie .

  • Autor: reniapos Data: 2014-12-21 20:14:18

    Bardzo dziękuję za sprecyzowaną wypowiedz. Skorzystam na pewno i schab ugotuję, a karkówkę upiekę.

  • Autor: jolka60 Data: 2014-12-21 15:12:29

    Reniu,czas gotowania czy pieczenia nie zależy od wagi schabu,ale od jego grubości.Jednakowo piecze się schab o długości 30,jak i 20 cm.Najlepszy jest ten środkowy.Cienki szybciej się piecze,bo szybciej osiągnie pożądaną temperaturę,a po drugie zazwyczaj pochodzi z młodszego tucznika.

  • Autor: reniapos Data: 2014-12-21 20:15:09

    Dziękuje:)

  • Autor: Herbaciana Data: 2014-12-21 06:21:59

    Może po prostu włóż do rękawa, ponakłuwaj go i upiecz w piekarniku. Wyjdzie Ci soczyste mięsko z chrupiącą skórką. Udanego mięska życzę

  • Autor: kasiachodziez Data: 2014-12-21 08:55:28

    Podpinam się pod wątek u mnie rozmrożony schab 1,5kg czeka na przeróbke.Przeczytałam chyba z setke przepisów i nie mogę się na nic zdecydowac.

  • Autor: renataz36 Data: 2014-12-21 12:08:03

    Ja mam zamarynowaną i już zwiniętą i zamrożoną roladę z boczku, zawsze piekłam ją samą na blaszce (czasem obok schabu czy karczku) albo w rękawie i w piekarniku. Tym razem po rozmowach w pracy z koleżankami postanowiłam... mięso po rozmrożeniu opiekę dookoła, żeby pozamykać pory (no i otrzymać ładny kolorek), potem włożę w rękaw do pieczenia i będę go gotować w kąpieli wodnej. Czas tak jak w pieczeniu (od zagotowania) 1 kg mięsa - 1 godz gotowania, potem należy zostawić w garnku w tej wodzie aż do ostygnięcia.

  • Autor: reniapos Data: 2014-12-21 20:25:38

Przejdź do pełnej wersji serwisu