Forum

Kuchenne porady

Pieczony indyk Jamiego Oliviera

  • Autor: asieksza Data: 2014-12-21 21:28:40

    Oglądał ktoś może Wesołe święta Jamiego Oliviera? Pokazywał jak zrobić indyka z nadzieniem z łopatki. Indyk zakupiony, mięsko też , przydałby się tylko dokładny przepis bo jakieś luki w pamięci mamy - oglądaliśmy z mężusiem kątem oka kontynułując świąteczne przygotowania. Jeśli ktoś zapisał czy zapamiętał to proszę o podpowiedź.

  • Autor: megi65 Data: 2014-12-21 22:30:05

    Oj tam .. jak już masz indyka to bez obaw stworzysz swój smak farszu .. nie czekaj na Jamiego . To będzie Twój autorski przepis ... proponuję dodać grzyby suszone,namoczone pokrojone lub zmielone razem z łopatką ,jakieś ''lepiszcze'' (jajca, bułka tarta czy grysik ) + ulubione zioła . Pozdrawiam ))

  • Autor: domia Data: 2014-12-21 23:07:44

    Moja indyczka też czeka na przerób. W tym roku pieczona będzie również w całości ale "pusta" bez wkładu. A podpowiedź megi jakie zioła lubi indyk? Czym mam go przed pieczeniem potraktować.? Toż to delikatna indyczka, nie lubi ostrych przypraw.

  • Autor: megi65 Data: 2014-12-21 23:35:35

    Zależnie od obranego kierunku, możemy indyka przygotować w wersji pikantnej, słodkiej, słodko-kwaśnej, ziołowej i wielu innych. Można oczywiście indyka upiec, wtedy zestaw przypraw będzie zupełnie inny. Do indyka nadaje się w zasadzie wszystko. Wszystkie zioła, kurkuma, papryki, gałka muszkatołowa, nawet korzenne przyprawy takie jak imbir czy kardamon. Dzięki nim indyk nabierze orientalnego smaku i charakteru.

    Podstawą doprawiania delikatnych mięs, a zatem wszystkich mięs drobiowych jest sól i pieprz Niezależnie, jaki fragment mięsa z indyka przygotowujemy, należy natrzeć go solą i pieprzem. Najlepiej potem dodać ziół. Jeśli lubimy – a ja bardzo polecam – kolejnym krokiem jest natarcie mięsa wyciśniętym czosnkiem. Ten sposób jest najprostszym i najbardziej podstawowym sposobem przygotowania indyka, ale jeśli dodamy dużo ziół – w zupełności wystarczy.

    Dla Ciebie Marzenko ... cytuję poradę p. Joanny Chabik

  • Autor: domia Data: 2014-12-22 08:11:12

    No popatrz, będę się uczyć do śmierci. Normalnie przetarłabym olejem całego, nastepnie sól i pieprz i niech nockę odleży.

    Madzia, dziękuję. Każda wskazówka to cenna wskazówka. Będę tworzyć.

  • Autor: bea39 Data: 2014-12-22 13:35:41

    Po prostu wejdź na strone Kuchni + i znajdź przepis albo w googlach na you tube

  • Autor: asieksza Data: 2014-12-22 15:11:16

    No niestety nie znalazłam a pilnie szukałam. Chyba mało kumata jestem.

  • Autor: bea39 Data: 2014-12-22 16:46:02

    Nie mogę wkleić linka    ale www.kuchniaplus.pl/przepisy-kulinarne-kuchni-plus/najlepszy-pieczony-indyk_7610.html

    tyle,że jest bez łopatki.Myslę,że jak pogrzebiesz w necie to znajdziesz. Jamie ma swoje strony.

  • Autor: mgronik Data: 2014-12-22 16:20:03

    Chyba znalazłam, ale po angielsku:

    http://www.jamieoliver.com/recipes/turkey-recipes/jamie-s-christmas-turkey/

    Tu masz po polsku, ale nie jestem pewna, czy to ten sam, a nie mam teraz czasu go dokładnie analizować:

    http://magazyn-kuchnia.pl/magazyn-kuchnia/56,123978,12931681,Swiateczny_pieczony_indyk_,,3.html

    ten drugi, to ten sam, co Kasia wkleiła:)

  • Autor: asieksza Data: 2014-12-22 22:32:32

    Dzięki za podpowiedzi, na pewno skorzystamy ( indyczkiem mężuś się zajmuje).

Przejdź do pełnej wersji serwisu