Forum

Kuchenne porady

piernik staropolski - przechowywanie

  • Autor: Ju$tysia222 Data: 2014-12-22 12:35:38

    Witajcie :) Dziś przekładam blaty piernika powidłami i oblewam polewą. Mieszkamy w bloku, nie ma balkonu a w lodówce brak miejsca. Stąd pytanie: jak długo ten piernik może stać w temp. pokojowej? Jak go najlepiej przechowywać? Z góry dziękuję za rady i pozdrawiam przedświątecznie :)

  • Autor: gabigold Data: 2014-12-22 21:16:50

    Ja owijam folią i stawiam w miejscu jak najdalej od grzejników, aczkolwiek w zeszłym roku jeden mi spleśniał , więc w tym roku przełożyłam dwa, jeden  wysłany w prezencie a drugi dla nas, reszta czeka na zaś.przeważnie chowam na szafę.albo gdzieś pod stół.

  • Autor: as Data: 2014-12-22 22:15:19

    W foli może pleśnieć. Bez foli najwyżej będzie ciut suchy. W temperaturze pokojowej bez żadnej foli może stać nawet miesiąc. Wiem to z własnego doświadczenia. W foli spleśnieje w tym czasie. 

  • Autor: gabigold Data: 2014-12-22 21:26:27

    Piernik jest tak przepyszny, że długo nie postoi :)

  • Autor: Ju$tysia222 Data: 2014-12-22 21:47:04

    Z blachy 25x40cm wyszły mi trzy podłużne pierniki trzywarstwowe. Część rozdam w rodzinie podczas świątecznych odwiedzin ale mam nadzieję, że to co zostanie postoi ok. tygodnia...

  • Autor: mariola33 Data: 2015-12-21 10:47:23

    Witam, swego czasu miałam podobny problem, wyczytałam, że to może być kwestia rodzaju folii aluminiowej, znajoma poleciła mi coś takiego http://generalfresh.pl/czystosc/artykuly-do-kuchni-i-grilla/folia-aluminiowa-10-m póki co zdaje egzamin :)

Przejdź do pełnej wersji serwisu