Forum

Kuchenne porady

Co z szynki?

  • Autor: Kicia150 Data: 2014-12-22 19:16:10

    Kupiłam 2kg. szynki(mięsa),podpowiedzcie co zrobić z niego na święta i się nie narobić?

  • Autor: aggusia35 Data: 2014-12-22 20:17:13

    Upiec będzie do chleba i na ciepło. Nie pamiętam skąd mam ten przepis, ale robiłam go i wyszła pyszna.

    Szynka glazurowana

     Składniki: ●2 kg szynki bez kości ●marchewka, cebula, por ●łyżka nasion kolendry ●laska cynamonu ●łyżka czarnego pieprzu ●2 liście laurowe ●ok. 20 goździków ●sól; składniki na glazurę: ●20 dag cukru trzcinowego ●100 ml Porto lub wina Madera ●25 ml czerwonego octu winnego ●20 dag miodu

     Szynkę włóż do dużego garnka i zalej zimną wodą. Wodę posól, dodaj pokrojone: marchewkę, cebulę, por oraz cynamon, pieprz, kolendrę i liście laurowe. Doprowadź do wrzenia, a potem zmniejsz ogień i gotuj na bardzo małym przez 2,5 godz. W razie potrzeby uzupełniaj wodę wrzątkiem tak, aby szynka była cały czas przykryta wodą. Podczas gotowania usuwaj z wierzchu szumowiny.

     Po ugotowaniu ostrożnie wylej wywar i odstaw na chwilę do ostudzenia. W tym czasie włącz piekarnik i nagrzej go do temperatury 180ºC.

     Szynkę włóż do naczynia żaroodpornego, jej wierzch ponacinaj w nieduże romby, a następnie powtykaj pomiędzy nie goździki.

     Przygotuj glazurę: wsyp cukier trzcinowy, wlej ocet winny i wino do rondla i doprowadź do wrzenia. Następnie dodaj miód i jeszcze raz zagotuj, po czym zdejmij z ognia. Połowę glazury wylej na wierzch szynki, piecz przez 15 minut, a potem dolej jej jeszcze trochę i piecz przez kolejne 35 minut. Podczas pieczenia polewaj szynkę glazurą jeszcze około 4-5 razy. Po upieczeniu wyjmij szynkę i odstaw ją na około 20 minut do ostygnięcia. Szynkę można przygotować na dzień lub dwa przed podaniem.

  • Autor: Kicia150 Data: 2014-12-22 23:35:03

    Dziękuję za przepis,kiedyś wykorzystam,ale myślałam o wykorzystaniu jej na obiad.

  • Autor: aggusia35 Data: 2014-12-23 17:36:48

    Kiciu, ale to jest i na obiad i do chleba:)

  • Autor: Kicia150 Data: 2014-12-25 20:22:39

    Szynkę planuję na jutrzejszy obiad,ponieważ będę miała gości.Jeśli macie jeszcze jakieś pomysły bardzo proszę napiszcie.Na razie ją natarłam i szukam pomysłu dalej.Najchętniej zrobiłbym ją w sosie. Myślałam o upieczeniu tradycyjnym i pokrojeniu jej do sosu,ale dalej już brakuje mi pomysłu.

  • Autor: jolka60 Data: 2014-12-22 23:39:50

    Natrzyj przyprawami (nawet te gotowe zestawy są niezłe) i upiecz.Do obiadu tez jak znalazł.To,co się wytopi,będzie bazą do sosu.

  • Autor: MartaKret Data: 2014-12-29 14:30:16

    Pyszna jest taka pieczona szynka w sosie musztardowym! :-)

Przejdź do pełnej wersji serwisu