Upiec będzie do chleba i na ciepło. Nie pamiętam skąd mam ten przepis, ale robiłam go i wyszła pyszna.
Szynka glazurowana
Składniki: ●2 kg szynki bez kości ●marchewka, cebula, por ●łyżka nasion kolendry ●laska cynamonu ●łyżka czarnego pieprzu ●2 liście laurowe ●ok. 20 goździków ●sól; składniki na glazurę: ●20 dag cukru trzcinowego ●100 ml Porto lub wina Madera ●25 ml czerwonego octu winnego ●20 dag miodu
Szynkę włóż do dużego garnka i zalej zimną wodą. Wodę posól, dodaj pokrojone: marchewkę, cebulę, por oraz cynamon, pieprz, kolendrę i liście laurowe. Doprowadź do wrzenia, a potem zmniejsz ogień i gotuj na bardzo małym przez 2,5 godz. W razie potrzeby uzupełniaj wodę wrzątkiem tak, aby szynka była cały czas przykryta wodą. Podczas gotowania usuwaj z wierzchu szumowiny.
Po ugotowaniu ostrożnie wylej wywar i odstaw na chwilę do ostudzenia. W tym czasie włącz piekarnik i nagrzej go do temperatury 180ºC.
Szynkę włóż do naczynia żaroodpornego, jej wierzch ponacinaj w nieduże romby, a następnie powtykaj pomiędzy nie goździki.
Przygotuj glazurę: wsyp cukier trzcinowy, wlej ocet winny i wino do rondla i doprowadź do wrzenia. Następnie dodaj miód i jeszcze raz zagotuj, po czym zdejmij z ognia. Połowę glazury wylej na wierzch szynki, piecz przez 15 minut, a potem dolej jej jeszcze trochę i piecz przez kolejne 35 minut. Podczas pieczenia polewaj szynkę glazurą jeszcze około 4-5 razy. Po upieczeniu wyjmij szynkę i odstaw ją na około 20 minut do ostygnięcia. Szynkę można przygotować na dzień lub dwa przed podaniem.
Szynkę planuję na jutrzejszy obiad,ponieważ będę miała gości.Jeśli macie jeszcze jakieś pomysły bardzo proszę napiszcie.Na razie ją natarłam i szukam pomysłu dalej.Najchętniej zrobiłbym ją w sosie. Myślałam o upieczeniu tradycyjnym i pokrojeniu jej do sosu,ale dalej już brakuje mi pomysłu.
Kupiłam 2kg. szynki(mięsa),podpowiedzcie co zrobić z niego na święta i się nie narobić?
Upiec będzie do chleba i na ciepło. Nie pamiętam skąd mam ten przepis, ale robiłam go i wyszła pyszna.
Szynka glazurowana
Składniki: ●2 kg szynki bez kości ●marchewka, cebula, por ●łyżka nasion kolendry ●laska cynamonu ●łyżka czarnego pieprzu ●2 liście laurowe ●ok. 20 goździków ●sól; składniki na glazurę: ●20 dag cukru trzcinowego ●100 ml Porto lub wina Madera ●25 ml czerwonego octu winnego ●20 dag miodu
Szynkę włóż do dużego garnka i zalej zimną wodą. Wodę posól, dodaj pokrojone: marchewkę, cebulę, por oraz cynamon, pieprz, kolendrę i liście laurowe. Doprowadź do wrzenia, a potem zmniejsz ogień i gotuj na bardzo małym przez 2,5 godz. W razie potrzeby uzupełniaj wodę wrzątkiem tak, aby szynka była cały czas przykryta wodą. Podczas gotowania usuwaj z wierzchu szumowiny.
Po ugotowaniu ostrożnie wylej wywar i odstaw na chwilę do ostudzenia. W tym czasie włącz piekarnik i nagrzej go do temperatury 180ºC.
Szynkę włóż do naczynia żaroodpornego, jej wierzch ponacinaj w nieduże romby, a następnie powtykaj pomiędzy nie goździki.
Przygotuj glazurę: wsyp cukier trzcinowy, wlej ocet winny i wino do rondla i doprowadź do wrzenia. Następnie dodaj miód i jeszcze raz zagotuj, po czym zdejmij z ognia. Połowę glazury wylej na wierzch szynki, piecz przez 15 minut, a potem dolej jej jeszcze trochę i piecz przez kolejne 35 minut. Podczas pieczenia polewaj szynkę glazurą jeszcze około 4-5 razy. Po upieczeniu wyjmij szynkę i odstaw ją na około 20 minut do ostygnięcia. Szynkę można przygotować na dzień lub dwa przed podaniem.
Dziękuję za przepis,kiedyś wykorzystam,ale myślałam o wykorzystaniu jej na obiad.
Kiciu, ale to jest i na obiad i do chleba:)
Szynkę planuję na jutrzejszy obiad,ponieważ będę miała gości.Jeśli macie jeszcze jakieś pomysły bardzo proszę napiszcie.Na razie ją natarłam i szukam pomysłu dalej.Najchętniej zrobiłbym ją w sosie. Myślałam o upieczeniu tradycyjnym i pokrojeniu jej do sosu,ale dalej już brakuje mi pomysłu.
Natrzyj przyprawami (nawet te gotowe zestawy są niezłe) i upiecz.Do obiadu tez jak znalazł.To,co się wytopi,będzie bazą do sosu.
Pyszna jest taka pieczona szynka w sosie musztardowym! :-)