Mam prośbę chcę zrobić jabłka zapiekane takie jak robiła moja Mama.Wiem.że to były jabłka chyba wydrążone,były zapiekane i zalane ugotowanym .Ja tego nie jadałam bo nie lubię budyniu,a teraz moja ciężarna córka chce bym to przygotowała,Nie wiem czy ten budyń też był zapiekany.czy te jabłka upieczone zalać gorącym budyniem,czy wydrążone jabłka czymś wypełnić???? Liczę na Waszą pomoc!
umyj jabłko, osusz, wydrąż środek, tak, by na dnie pozostała warstwa jabłka,jeśli lubcie cynamon, obsyp środek cynamonem, do środka jabłka daj łyżeczkę miodu, bakalie jakie lubicie(rodzynki, migdały,śliwki, morele-pokrojone w paski,, wiórki kokosowe, możesz dodać kostkę czekolady, ułóż na blaszce, dj do nagrzanego do 200 stopni piekarnika grzałka góra i dół, zmniejsz do 160stopni włącz termoobieg i zapiekaj 20-25 min.
jeśli wolisz wersję z budyniem, to wcześniej ugotuj go w sposób tradycyjny i gorącym zapełnij dół wydrążonego jabłka, potem dodaj bakalie, ale już bez miodu i zlej budyniem, reszta do wykonania jak powyżej.
To nie będzie dokładna odpowiedż na Twoje pytanie.Jeśli córce zależy tylko na jabłka z budyniem,wypróbuj i z zalanym wcześniej,i po upieczeniu jabłek.Ja jadłam kilka razy jabłka zapiekane z żurawiną, to był dżem zapiekany w wydrążonym jabłku.Pyszne.Czytałam też przepis na zapiekane,wydrążone,faszerowane musem z brzoskwiń z wcześniej zarumienionymi wiórkami kokosowymi.Czy w tym drugim przepisie był cynamon,nie pamiętam,bo w pierwszym na pewno nie.A,w drugim,bo to był przepis na grilla,jabłka smarowało się masłem i zapiekało owinięte w folie aluminiową.
Bardzo dziękuję za udzielone propozycje,chyba najbardziej przepisy podesłane przez mariolan podobne są do sposobu robienia przez moją zmarłą Mamę .Jeszcze raz wielkie dzięki!!
Bardzo dziękuję za udzielone propozycje,chyba najbardziej przepisy podesłane przez mariolan podobne są do sposobu robienia przez moją zmarłą Mamę .Jeszcze raz wielkie dzięki!!
Witam Ja ostatnio jadłam taki placek zalany budyniem był bardzo dobry,W tortownicy lub na blaszce ciasto kruche podpieczone na spodzie na tym cieście poukładane jedno obok drugiego wydrążone obrane jabłka. W gniazdach nasiennych bakalie zamoczone w alkoholu i w lukach między jabłkami mogą to być morele śliwki ,orzechy według gustu i to wszystko zalane budyniem i zapiekane.2 budynie ugotować do ugotowanego budyniu wlać szklankę śmietany kremówki i wymieszać,tym budyniem zalać jabłka i zapiekać(jabłka mają być nie bardzo duże żeby nie wystawały z foremki)smacznego.
Mam prośbę chcę zrobić jabłka zapiekane takie jak robiła moja Mama.Wiem.że to były jabłka chyba wydrążone,były zapiekane i zalane ugotowanym .Ja tego nie jadałam bo nie lubię budyniu,a teraz moja ciężarna córka chce bym to przygotowała,Nie wiem czy ten budyń też był zapiekany.czy te jabłka upieczone zalać gorącym budyniem,czy wydrążone jabłka czymś wypełnić???? Liczę na Waszą pomoc!
umyj jabłko, osusz, wydrąż środek, tak, by na dnie pozostała warstwa jabłka,jeśli lubcie cynamon, obsyp środek cynamonem, do środka jabłka daj łyżeczkę miodu, bakalie jakie lubicie(rodzynki, migdały,śliwki, morele-pokrojone w paski,, wiórki kokosowe, możesz dodać kostkę czekolady, ułóż na blaszce, dj do nagrzanego do 200 stopni piekarnika grzałka góra i dół, zmniejsz do 160stopni włącz termoobieg i zapiekaj 20-25 min.
jeśli wolisz wersję z budyniem, to wcześniej ugotuj go w sposób tradycyjny i gorącym zapełnij dół wydrążonego jabłka, potem dodaj bakalie, ale już bez miodu i zlej budyniem, reszta do wykonania jak powyżej.
To nie będzie dokładna odpowiedż na Twoje pytanie.Jeśli córce zależy tylko na jabłka z budyniem,wypróbuj i z zalanym wcześniej,i po upieczeniu jabłek.Ja jadłam kilka razy jabłka zapiekane z żurawiną, to był dżem zapiekany w wydrążonym jabłku.Pyszne.Czytałam też przepis na zapiekane,wydrążone,faszerowane musem z brzoskwiń z wcześniej zarumienionymi wiórkami kokosowymi.Czy w tym drugim przepisie był cynamon,nie pamiętam,bo w pierwszym na pewno nie.A,w drugim,bo to był przepis na grilla,jabłka smarowało się masłem i zapiekało owinięte w folie aluminiową.
https://www.winiary.pl/przepis.aspx/115325/jablka-pieczone-w-budyniu
http://wirtualny.doradcasmaku.pl/przepis/164460/zapiekane-jablka-z-budyniem.html
znalazlam taki przepis może będzie pasować
Bardzo dziękuję za udzielone propozycje,chyba najbardziej przepisy podesłane przez mariolan podobne są do sposobu robienia przez moją zmarłą Mamę .Jeszcze raz wielkie dzięki!!
Bardzo dziękuję za udzielone propozycje,chyba najbardziej przepisy
Witam Ja ostatnio jadłam taki placek zalany budyniem był bardzo dobry,W tortownicy lub na blaszce ciasto kruche podpieczone na spodzie na tym cieście poukładane jedno obok drugiego wydrążone obrane jabłka. W gniazdach nasiennych bakalie zamoczone w alkoholu i w lukach między jabłkami mogą to być morele śliwki ,orzechy według gustu i to wszystko zalane budyniem i zapiekane.2 budynie ugotować do ugotowanego budyniu wlać szklankę śmietany kremówki i wymieszać,tym budyniem zalać jabłka i zapiekać(jabłka mają być nie bardzo duże żeby nie wystawały z foremki)smacznego.podesłane przez mariolan podobne są do sposobu robienia przez moją zmarłą
Mamę .Jeszcze raz wielkie dzięki!!
A ja wczoraj z ciekawości zrobiłam jabłka wg tego pierwszego przepisu i muszę przyznać ze były pyszne