Forum

Kuchenne porady

Mix ciastowy

  • Autor: iwett Data: 2015-01-09 18:49:23

    Hej! Witajcie w Nowym Roku! Mąż ma w poniedziałek imieniny i trza cosik upiec ale żadne tam torty.

    Otóż chodzi za mną coś takiego: blat chrupiący (francuskie, karpatka......), blat bezowy chrupiący, przełożenie jakiś delikatny krem i do tego koniecznie galaretka z owocami lub mus. Mam dużo orzechów więc też się zmieszczą. Uwaga: serniki odpadają:)!

    Buszuję w necie już jakiś czas ale zussamen do kupy nic a nic nie mogę skleić:) Może pomożecie!!!

  • Autor: megi65 Data: 2015-01-09 19:58:03

    Hej Kobieto .. ! Już stworzyłaś . Ale nie mieszaj zbyt wiele smaków ..tak jak z modą można przekombinować

    Biszkopt orzechowy na połowę .. w to na spód mus truskawkowy z galaretką i serkiem masacrpone ,wkładka bezowa i pozostała część kremu na to biszkopt orzechowy ..

    Wierzch delikatna fala z masy budyniowej lub ubita śmietana z karmelem i wióry gorzkiej czekolady .

    Pasuje iwett ? Nazwijmy ciasto ...Habanera... ( słynna melodia z opery Carmen, która była grzechu warta Cyganką ) i ciasto jest ''śniade grzechu warte ''.

  • Autor: iwett Data: 2015-01-09 21:45:12

    O jeny fajnie brzmi ale jak to uszyć na miarę Taka zdolniacha jak Ty to ja nie jestem niestety:( Myślałam o jakimś konkretnym linku na takie cudo. Niestety ciacha to piekę od wielkiego dzwonu i częściej mi nie wychodzi jak wychodzi:) A tu takie wyzwanie.

  • Autor: megi65 Data: 2015-01-09 22:18:28

    Oj iwett ... ciasto wymyśliłam z tego co sugerowałaś, nic trudnego )))

    Biszkopt orzechowy podejrzyj na WZ ...

    Jak podasz wymiary formy do ułożę dla Ciebie proporcje masy. Masa jest prosta pyszna, blacik z 3 białek .

    Jakby co to pukaj do mnie ... Chętnie pomogę ..A najchętniej to razem z Tobą zalogowałabym się w kuchni i do ... Habanery .. ))) Pozdrawiam

  • Autor: iwett Data: 2015-01-10 13:29:22

    Witaj megi! Dzięki za zaangażowanie i chęć pomocy:) Otóż czym dysponuję: blaszka tortownica 22 cm i wg Twojej sugestii to truskawki odpadają - Mój ich nie cierpi. Ale za to dysponuję musem z winogron własnej roboty więc chyba dodać tylko galaretki dla stężenia. Mam sporo różnych galaretek i puszkę mixa owocowego, brzoskwiń i ananasów. I jak nadmieniłam sporo orzechów laskowych i włoskich. Mój to lubi ciasta ptysiowe, karpatki, napoleonki a w ogóle......wszystko co chrupie.......

    Więc kochana jak masz przy roboczej sobocie odrobinę czasu i chęci to może coś obmyślisz tylko błagam takie cobym zdążyła chociaż do Wielkanocy skończyć:) A ja tym czasem lecę skreślać lotka

    D: A propo ja nie kumata - co to Habanera?

  • Autor: gabigold Data: 2015-01-10 13:55:53

    Jakas opera chyba?coś z Carmen ?tak kojarzę:)

  • Autor: iwett Data: 2015-01-10 14:28:43

    O kurde! Tak to jest jak się tylko na dyskoteki chodziło

  • Autor: megi65 Data: 2015-01-10 15:55:28

    To na kiedy to ciasto pieczemy .. ? Ile dajesz mi czasu .. ? Podaj składniki jakie chcesz użyć ..

    Zapowiedz mężowatemu,że chrupać mu będą orzechy ... Chyba ,ze zrobimy karpatkę i przełożymy ją dwuskładnikowym kremem .. ooo

    Karpatkę upieczemy ( rozciągniemy ciasto ) na dużej blaszce z piekarnika i sruu przetniemy i mamy już dwa blaty i .. pobawimy się z kremami .Klasyka dwupoziomowy kremik :owocowy i budyniowy .. albo zrobimy łaty , ciapki .. i też będzie piknie ale awangardowo .

    Ale to już nic nie będzie miało wspólnego z Habanerą raczej z ''Tatrzańską przygodą ''

    Odnośnie Habanery ...

    Habanerataniec i rodzaj muzyki pochodzący z Kuby, rozpowszechniony w Hiszpanii, w tempie umiarkowanym i metrum 2/4. Charakteryzuje się silnym akcentem na pierwszej części taktu, zrytmizowany. Nazwa habanera powstała w Madrycie w latach 1850.

    Jedną z najsławniejszych habaner świata jest piosenka La Paloma oraz melodia El Arreglito napisane przez Sebastiána Iradiera. Melodia Iradiera El Arreglito została wykorzystana przez Georges'a Bizeta w operze Carmen. Bizet uważał, że El Arreglito jest melodią ludową.

  • Autor: iwett Data: 2015-01-10 17:14:50

    Tak megi ,tak zrobię - machnę karpatkę akurat z nią nie mam problemu i właśnie tak piekę na całą blachę.

    Do tego krem na bazie białej czekolady i kremówki a drugi lekkie capuccino z kawałkami orzechów laskowych. Gdzieś tam wsadzę tą galaretkę winogronową i gitara - niech się odczepi a w prezencie dostanie ulubione paluchy z kminkiem a potem..............potem będę czekała aż mnie zaprosi do jakieś fajnej knajpy np. do Amaro . Bo dlaczego zawsze jego imieniny, moje imieniny a ja sterczę w tych garach

    A teraz nie myślę o ciachach bo napchałam się pyzów i muszę poleżeć:)..........Ale jeszcze raz dziękuję Ci za dobre chęci i życzę miłej soboty przy na pewno przepysznym ciachu.

  • Autor: megi65 Data: 2015-01-10 18:22:27

    Kreatywna i odważna Dziewczynka jesteś ... Takie lubię, a nie pytające ''a jak nie wyjdzie,a ile dodać, a kiedy dodać ?

    Możesz zostać moją Koleżanką .

  • Autor: iwett Data: 2015-01-10 19:07:05

    Ta moja kreatywność to przeważnie w koszu ląduje jak w te święta:( Tak kombinowałam z makiem - może takie albo takie ciacho aż w końcu stanęło na zwykłym makowcu.

    Zrobiłam masę - kupiony mielony mak, kupa bakalii, masełko orzechowe no i z patelni próbuję - o kuźwa a to gorzkie jak cholera! Wcześniej 2 razy kupowałam taki mak mielony ale był dobry a ten z innej firmy!

    Koleżanką mogę zostać ale nie będę pytać ile masz lat i gdzie mieszkasz i o ciachach to za dużo nie pogadamy bo ja z ciast to wiadomo..........tylko śledzia i to najlepiej w piwie .P!

    Imprezka w poniedziałek - ale tylko we dwoje- teściowej grzecznie dziękujemy

  • Autor: ekkore Data: 2015-01-11 15:37:16

    U mojej siostry na święta makowiec tez był gorzki - taki mak kupiła. Byliśmy w rodzinnym gronie - ale każdy tylko popróbował i nawet z grzeczności albo braku innego ciasta nie było chętnych do jedzenia.

  • Autor: iwett Data: 2015-01-11 15:49:28

    No właśnie nie wiadomo jak ten mak sprawdzić? Przecież nie otworzę torebki w sklepie Gdy sprawdziłam opakowanie to data przydatności była 05.2015r. ale podejrzewam,że oni pakują już taki wilgotny, lekko spleśniały.

    Ten teraz gorzki to był w pomarańczowej torebce, natomiast wcześniej kupiłam w wąskiej białej - muszę to zapamiętać na przyszłość. Nie lubię wyrzucać pieniędzy w błoto

  • Autor: janeczka669 Data: 2015-01-09 22:26:57

    Brzmi fajnie,

    choć nie wiem czy połączenie truskawek i orzechów................. dla mnie zbyt " egzotyczne".

  • Autor: megi65 Data: 2015-01-10 09:14:43

    Kochana .. czasem trzeba złamać kanony, bo nic nowego nie odkryjemy ale orzechy w biszkpcie bedą zmielone na ''pył i mąkę '' .. absolutnie nie bedą przeszkadzać zmiksowanej truskawie w mascarpone ..Tak przynajmniej czują moje kubaski smakowe ..

  • Autor: janeczka669 Data: 2015-01-10 09:31:29

    Pewnie masz rację.........................

    a ja i tak " widzę palmy" :)

  • Autor: ekkore Data: 2015-01-09 20:43:05

    Moim zdaniem chcesz przekombinować.

    Moja propozycja jest taka: http://wielkiezarcie.com/recipe5086.html

    Masz galaretkę - możesz zrobić mus jabłkowy, zagęszczany galaretką, przepyszny krem kokosowy.

    Jako wariację: zrobiłabym biszkopt orzechowy, zamiast herbatników bezę.

    Albo zamiast kososu orzechy do kremu - też się da, bo sama przekładałam blaty miodowe orzechami zalanymi mlekiem.

Przejdź do pełnej wersji serwisu