Hej! Witajcie w Nowym Roku! Mąż ma w poniedziałek imieniny i trza cosik upiec ale żadne tam torty.
Otóż chodzi za mną coś takiego: blat chrupiący (francuskie, karpatka......), blat bezowy chrupiący, przełożenie jakiś delikatny krem i do tego koniecznie galaretka z owocami lub mus. Mam dużo orzechów więc też się zmieszczą. Uwaga: serniki odpadają:)!
Buszuję w necie już jakiś czas ale zussamen do kupy nic a nic nie mogę skleić:) Może pomożecie!!!
Hej Kobieto .. ! Już stworzyłaś . Ale nie mieszaj zbyt wiele smaków ..tak jak z modą można przekombinować
Biszkopt orzechowy na połowę .. w to na spód mus truskawkowy z galaretką i serkiem masacrpone ,wkładka bezowa i pozostała część kremu na to biszkopt orzechowy ..
Wierzch delikatna fala z masy budyniowej lub ubita śmietana z karmelem i wióry gorzkiej czekolady .
Pasuje iwett ? Nazwijmy ciasto ...Habanera... ( słynna melodia z opery Carmen, która była grzechu warta Cyganką ) i ciasto jest ''śniade grzechu warte ''.
O jeny fajnie brzmi ale jak to uszyć na miarę Taka zdolniacha jak Ty to ja nie jestem niestety:( Myślałam o jakimś konkretnym linku na takie cudo. Niestety ciacha to piekę od wielkiego dzwonu i częściej mi nie wychodzi jak wychodzi:) A tu takie wyzwanie.
Witaj megi! Dzięki za zaangażowanie i chęć pomocy:) Otóż czym dysponuję: blaszka tortownica 22 cm i wg Twojej sugestii to truskawki odpadają - Mój ich nie cierpi. Ale za to dysponuję musem z winogron własnej roboty więc chyba dodać tylko galaretki dla stężenia. Mam sporo różnych galaretek i puszkę mixa owocowego, brzoskwiń i ananasów. I jak nadmieniłam sporo orzechów laskowych i włoskich. Mój to lubi ciasta ptysiowe, karpatki, napoleonki a w ogóle......wszystko co chrupie.......
Więc kochana jak masz przy roboczej sobocie odrobinę czasu i chęci to może coś obmyślisz tylko błagam takie cobym zdążyła chociaż do Wielkanocy skończyć:) A ja tym czasem lecę skreślać lotka
To na kiedy to ciasto pieczemy .. ? Ile dajesz mi czasu .. ? Podaj składniki jakie chcesz użyć ..
Zapowiedz mężowatemu,że chrupać mu będą orzechy ... Chyba ,ze zrobimy karpatkę i przełożymy ją dwuskładnikowym kremem .. ooo
Karpatkę upieczemy ( rozciągniemy ciasto ) na dużej blaszce z piekarnika i sruu przetniemy i mamy już dwa blaty i .. pobawimy się z kremami .Klasyka dwupoziomowy kremik :owocowy i budyniowy .. albo zrobimy łaty , ciapki .. i też będzie piknie ale awangardowo .
Ale to już nic nie będzie miało wspólnego z Habanerą raczej z ''Tatrzańską przygodą ''
Odnośnie Habanery ...
Habanera – taniec i rodzaj muzyki pochodzący z Kuby, rozpowszechniony w Hiszpanii, w tempie umiarkowanym i metrum 2/4. Charakteryzuje się silnym akcentem na pierwszej części taktu, zrytmizowany. Nazwa habanera powstała w Madrycie w latach 1850.
Jedną z najsławniejszych habaner świata jest piosenka La Paloma oraz melodia El Arreglito napisane przez Sebastiána Iradiera. Melodia Iradiera El Arreglito została wykorzystana przez Georges'a Bizeta w operze Carmen. Bizet uważał, że El Arreglito jest melodią ludową.
Tak megi ,tak zrobię - machnę karpatkę akurat z nią nie mam problemu i właśnie tak piekę na całą blachę.
Do tego krem na bazie białej czekolady i kremówki a drugi lekkie capuccino z kawałkami orzechów laskowych. Gdzieś tam wsadzę tą galaretkę winogronową i gitara - niech się odczepi a w prezencie dostanie ulubione paluchy z kminkiem a potem..............potem będę czekała aż mnie zaprosi do jakieś fajnej knajpy np. do Amaro . Bo dlaczego zawsze jego imieniny, moje imieniny a ja sterczę w tych garach
A teraz nie myślę o ciachach bo napchałam się pyzów i muszę poleżeć:)..........Ale jeszcze raz dziękuję Ci za dobre chęci i życzę miłej soboty przy na pewno przepysznym ciachu.
Ta moja kreatywność to przeważnie w koszu ląduje jak w te święta:( Tak kombinowałam z makiem - może takie albo takie ciacho aż w końcu stanęło na zwykłym makowcu.
Zrobiłam masę - kupiony mielony mak, kupa bakalii, masełko orzechowe no i z patelni próbuję - o kuźwa a to gorzkie jak cholera! Wcześniej 2 razy kupowałam taki mak mielony ale był dobry a ten z innej firmy!
Koleżanką mogę zostać ale nie będę pytać ile masz lat i gdzie mieszkasz i o ciachach to za dużo nie pogadamy bo ja z ciast to wiadomo..........tylko śledzia i to najlepiej w piwie .P!
Imprezka w poniedziałek - ale tylko we dwoje- teściowej grzecznie dziękujemy
U mojej siostry na święta makowiec tez był gorzki - taki mak kupiła. Byliśmy w rodzinnym gronie - ale każdy tylko popróbował i nawet z grzeczności albo braku innego ciasta nie było chętnych do jedzenia.
No właśnie nie wiadomo jak ten mak sprawdzić? Przecież nie otworzę torebki w sklepie Gdy sprawdziłam opakowanie to data przydatności była 05.2015r. ale podejrzewam,że oni pakują już taki wilgotny, lekko spleśniały.
Ten teraz gorzki to był w pomarańczowej torebce, natomiast wcześniej kupiłam w wąskiej białej - muszę to zapamiętać na przyszłość. Nie lubię wyrzucać pieniędzy w błoto
Kochana .. czasem trzeba złamać kanony, bo nic nowego nie odkryjemy ale orzechy w biszkpcie bedą zmielone na ''pył i mąkę '' .. absolutnie nie bedą przeszkadzać zmiksowanej truskawie w mascarpone ..Tak przynajmniej czują moje kubaski smakowe ..
Hej! Witajcie w Nowym Roku! Mąż ma w poniedziałek imieniny i trza cosik upiec ale żadne tam torty.
Otóż chodzi za mną coś takiego: blat chrupiący (francuskie, karpatka......), blat bezowy chrupiący, przełożenie jakiś delikatny krem i do tego koniecznie galaretka z owocami lub mus. Mam dużo orzechów więc też się zmieszczą. Uwaga: serniki odpadają:)!
Buszuję w necie już jakiś czas ale zussamen do kupy nic a nic nie mogę skleić:) Może pomożecie!!!
Hej Kobieto .. ! Już stworzyłaś . Ale nie mieszaj zbyt wiele smaków ..tak jak z modą można przekombinować
Biszkopt orzechowy na połowę .. w to na spód mus truskawkowy z galaretką i serkiem masacrpone ,wkładka bezowa i pozostała część kremu na to biszkopt orzechowy ..
Wierzch delikatna fala z masy budyniowej lub ubita śmietana z karmelem i wióry gorzkiej czekolady .
Pasuje iwett ? Nazwijmy ciasto ...Habanera... ( słynna melodia z opery Carmen, która była grzechu warta Cyganką ) i ciasto jest ''śniade grzechu warte ''.
O jeny fajnie brzmi ale jak to uszyć na miarę Taka zdolniacha jak Ty to ja nie jestem niestety:( Myślałam o jakimś konkretnym linku na takie cudo. Niestety ciacha to piekę od wielkiego dzwonu i częściej mi nie wychodzi jak wychodzi:) A tu takie wyzwanie.
Oj iwett ... ciasto wymyśliłam z tego co sugerowałaś, nic trudnego )))
Biszkopt orzechowy podejrzyj na WZ ...
Jak podasz wymiary formy do ułożę dla Ciebie proporcje masy. Masa jest prosta pyszna, blacik z 3 białek .
Jakby co to pukaj do mnie ... Chętnie pomogę ..A najchętniej to razem z Tobą zalogowałabym się w kuchni i do ... Habanery .. ))) Pozdrawiam
Witaj megi! Dzięki za zaangażowanie i chęć pomocy:) Otóż czym dysponuję: blaszka tortownica 22 cm i wg Twojej sugestii to truskawki odpadają - Mój ich nie cierpi. Ale za to dysponuję musem z winogron własnej roboty więc chyba dodać tylko galaretki dla stężenia. Mam sporo różnych galaretek i puszkę mixa owocowego, brzoskwiń i ananasów. I jak nadmieniłam sporo orzechów laskowych i włoskich. Mój to lubi ciasta ptysiowe, karpatki, napoleonki a w ogóle......wszystko co chrupie.......
Więc kochana jak masz przy roboczej sobocie odrobinę czasu i chęci to może coś obmyślisz tylko błagam takie cobym zdążyła chociaż do Wielkanocy skończyć:) A ja tym czasem lecę skreślać lotka
D: A propo ja nie kumata - co to Habanera?
Jakas opera chyba?coś z Carmen ?tak kojarzę:)
O kurde! Tak to jest jak się tylko na dyskoteki chodziło
To na kiedy to ciasto pieczemy .. ? Ile dajesz mi czasu .. ? Podaj składniki jakie chcesz użyć ..
Zapowiedz mężowatemu,że chrupać mu będą orzechy ... Chyba ,ze zrobimy karpatkę i przełożymy ją dwuskładnikowym kremem .. ooo
Karpatkę upieczemy ( rozciągniemy ciasto ) na dużej blaszce z piekarnika i sruu przetniemy i mamy już dwa blaty i .. pobawimy się z kremami .Klasyka dwupoziomowy kremik :owocowy i budyniowy .. albo zrobimy łaty , ciapki .. i też będzie piknie ale awangardowo .
Ale to już nic nie będzie miało wspólnego z Habanerą raczej z ''Tatrzańską przygodą ''
Odnośnie Habanery ...
Habanera – taniec i rodzaj muzyki pochodzący z Kuby, rozpowszechniony w Hiszpanii, w tempie umiarkowanym i metrum 2/4. Charakteryzuje się silnym akcentem na pierwszej części taktu, zrytmizowany. Nazwa habanera powstała w Madrycie w latach 1850.
Jedną z najsławniejszych habaner świata jest piosenka La Paloma oraz melodia El Arreglito napisane przez Sebastiána Iradiera. Melodia Iradiera El Arreglito została wykorzystana przez Georges'a Bizeta w operze Carmen. Bizet uważał, że El Arreglito jest melodią ludową.
Tak megi ,tak zrobię - machnę karpatkę akurat z nią nie mam problemu i właśnie tak piekę na całą blachę.
Do tego krem na bazie białej czekolady i kremówki a drugi lekkie capuccino z kawałkami orzechów laskowych. Gdzieś tam wsadzę tą galaretkę winogronową i gitara - niech się odczepi a w prezencie dostanie ulubione paluchy z kminkiem a potem..............potem będę czekała aż mnie zaprosi do jakieś fajnej knajpy np. do Amaro . Bo dlaczego zawsze jego imieniny, moje imieniny a ja sterczę w tych garach
A teraz nie myślę o ciachach bo napchałam się pyzów i muszę poleżeć:)..........Ale jeszcze raz dziękuję Ci za dobre chęci i życzę miłej soboty przy na pewno przepysznym ciachu.
Kreatywna i odważna Dziewczynka jesteś ... Takie lubię, a nie pytające ''a jak nie wyjdzie,a ile dodać, a kiedy dodać ?
Możesz zostać moją Koleżanką .
Ta moja kreatywność to przeważnie w koszu ląduje jak w te święta:( Tak kombinowałam z makiem - może takie albo takie ciacho aż w końcu stanęło na zwykłym makowcu.
Zrobiłam masę - kupiony mielony mak, kupa bakalii, masełko orzechowe no i z patelni próbuję - o kuźwa a to gorzkie jak cholera! Wcześniej 2 razy kupowałam taki mak mielony ale był dobry a ten z innej firmy!
Koleżanką mogę zostać ale nie będę pytać ile masz lat i gdzie mieszkasz i o ciachach to za dużo nie pogadamy bo ja z ciast to wiadomo..........tylko śledzia i to najlepiej w piwie .P!
Imprezka w poniedziałek - ale tylko we dwoje- teściowej grzecznie dziękujemy
U mojej siostry na święta makowiec tez był gorzki - taki mak kupiła. Byliśmy w rodzinnym gronie - ale każdy tylko popróbował i nawet z grzeczności albo braku innego ciasta nie było chętnych do jedzenia.
No właśnie nie wiadomo jak ten mak sprawdzić? Przecież nie otworzę torebki w sklepie Gdy sprawdziłam opakowanie to data przydatności była 05.2015r. ale podejrzewam,że oni pakują już taki wilgotny, lekko spleśniały.
Ten teraz gorzki to był w pomarańczowej torebce, natomiast wcześniej kupiłam w wąskiej białej - muszę to zapamiętać na przyszłość. Nie lubię wyrzucać pieniędzy w błoto
Brzmi fajnie,
choć nie wiem czy połączenie truskawek i orzechów................. dla mnie zbyt " egzotyczne".
Kochana .. czasem trzeba złamać kanony, bo nic nowego nie odkryjemy ale orzechy w biszkpcie bedą zmielone na ''pył i mąkę '' .. absolutnie nie bedą przeszkadzać zmiksowanej truskawie w mascarpone ..Tak przynajmniej czują moje kubaski smakowe ..
Pewnie masz rację.........................
a ja i tak " widzę palmy" :)
Moim zdaniem chcesz przekombinować.
Moja propozycja jest taka: http://wielkiezarcie.com/recipe5086.html
Masz galaretkę - możesz zrobić mus jabłkowy, zagęszczany galaretką, przepyszny krem kokosowy.
Jako wariację: zrobiłabym biszkopt orzechowy, zamiast herbatników bezę.
Albo zamiast kososu orzechy do kremu - też się da, bo sama przekładałam blaty miodowe orzechami zalanymi mlekiem.