Forum

Kuchenne porady

Jak zrobić dobre grzane piwo?

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2015-01-11 14:50:00

    Z góry się przyznaję, że nigdy nie robiłam, a nawet nie piłam. Bardzo proszę o wasze rady: co dodać? kiedy? jak mocno podgrzać piwo? No, nie wiem zupełnie nic a Moje Szczęście jest chore i ma zapotrzebowanie na taki napitek. Aha, czy można zrobić z piwa ciemnego, typu porter?

  • Autor: ekkore Data: 2015-01-11 15:02:15

    Nie można zrobić dobrego grzanego piwa. Jest beeee - każde...

    Wino - to już inna bajka.

  • Autor: makaronka Data: 2015-01-11 16:39:55

    Stanowczo protestuję że jest beee,trzeba zagrzać z gożdzikami i dolać soku malinowego,pycha

  • Autor: Tekla Data: 2015-01-11 17:47:04

    Moim zdaniem grzane piwko jest dobre właśnie jak nas coś "pobiera". Ja robię to tak. Na 0,5 l piwa daję 1 żółtko, 3 łyżeczki cukru, 4-5 goździków, cukier wanilinowy, sok z cytryny oraz mniej niż 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu (lub kawałek kory cynamonowej). Odlewam trochę piwa (tak ok 200 ml), dodaję cukier wanilinowy, goździki, zagrzewam bardzo dobrze ale nie gotuję. W międzyczasie z żółtka i cukru ucieram kogel mogel. Jak żółtko jest już dobrze utarte dodaję do niego resztę zimnego) piwa, dobrze mieszam i dodaję do tego gorącego. Wszystko mieszam i dobrze podgrzewam. Dodaję sok z cytryny i cynamon. Gotowe, można spożywać w celu "leczniczym". Można jeszcze dosmaczyć wg własnego gustu. Fajnie rozgrzewa i jest bardzo smaczne. Pamiętaj, żeby nie zagotować piwa.

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2015-01-11 17:57:45

    Dzięki. Mam nadzieję, że nie zrobię jajecznicy. :)

  • Autor: Tekla Data: 2015-01-11 20:00:15

    Robię tak od lat i wierz mi nigdy nie zrobiła mi się jajecznica.  Zwróć uwagę, że do utartego żółtka wlewasz ponad 300 ml zimnego piwa i tą mieszaninę dodajesz do wcześniej rozgrzanego   ok. 200 ml piwa. Nie ma siły żeby żółtko się ścięlo.

  • Autor: megi65 Data: 2015-01-11 19:57:39

    Sporadycznie piję piffko z dodatkami . Grzane lubię jak mocno mroźno za oknem. Grzane ale nie ''przgerzane'' temp. oscyluje ok.40-50 C ..Piwo , miód i imbir (korzeń ) .

    Spróbuj zaserwować Lubemu, może nie zaszkodzi

  • Autor: Herbaciana Data: 2015-01-11 20:03:15

    Nie lubię piwa, ale takie chętnie wypiję od czasu do czasu. Czasem zamiast imbiru daję goździk i odrobinę cynamonu. A i najlepsze jest z miodem gryczanym lub lipowym. Smacznego!

  • Autor: megi65 Data: 2015-01-11 20:10:56

    Ja też nie .....do czasu jak dojrzałam do tego smaku . Nadal rozwijam się ''smakowo'' i pracuję nad tym abym nie skupiła się w życiu na tym co lubię . Życie czasem jest tak kruche i krótkie a świat ma tyle cudownych smaków i zapachów .. )) Pozdrawiam ..)

  • Autor: pwyso Data: 2015-01-11 20:32:42

    moim zdaniem trzeba go zagrzać

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2015-01-11 20:42:11

    Go - tego piwa, czy go - tego męża?

  • Autor: Herbaciana Data: 2015-01-11 20:52:46

    Tak mi się przypomniało....Wiecie jak leczy się reumatyzm spirytusem? Spirytus się wypija, a bolące stawy naciera się... butelką. Podobno efekt murowany, przynajmniej na jakiś czas.

  • Autor: pwyso Data: 2015-01-11 23:20:10

    oboj-go !!!

  • Autor: Jola666 Data: 2015-01-12 11:21:28

    Muszę spróbować ! Tego sposobu nie znałam

    PS pomyliłam się ,to było do Herbacianej :)

  • Autor: as Data: 2015-01-12 14:44:58

    ale przynajmniej fajnie Ci niechcący wyszło 

  • Autor: Jola666 Data: 2015-01-12 11:25:32

    Grzane robię najprościej : na 1 l piffka dodaję 1 łychę miodu z 5 goździków i szczyptę cynamonu ,podgrzewam do ok 45 st ,sprawdzam temperaturę organoleptycznie gorące ale nie parzy w język jest OK !.Pycha :)

  • Autor: martok Data: 2015-01-12 21:06:47

    "Grzane robię najprościej"

    Ja muszę wyznać, że najbardziej lubię jeszcze prostsze: Na 0,5 litra piwa daję parę goździków (dosłownie 4-5) i 2-3 łyżeczki cukru. To wszystko. I zgadzam się z Megi, że grzane piwo nie powinno być zbyt gorące - nie może parzyć.

  • Autor: Kormag Data: 2015-01-12 23:39:35

    No ja znam inny przepis na grzane piwo.

    Po pierwsze należy pamiętać, że jeśli piwo ma być spożyte w celach leczniczych należy go wypić dużo bo ma mało witamin. Tak więc otworzyć kilka(naście) butelek, wypić i poczekać aż rozgrzeje od środka :D

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2015-01-13 06:14:21

    No i chyba ten sposób najbardziej by się Mojemu Kochanemu spodobał. :D

  • Autor: Bahati Data: 2015-01-13 17:24:52

    Oooo mi tez, tylko wymienie piwo na lepszy trunek. Tez niskowitaminowy. :) 

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2015-01-13 21:37:03

    Dwa pijaki!

  • Autor: Bahati Data: 2015-01-13 22:35:11

    Ooood raaaazu pijaki. Awitaminoza szaleje!!! 

  • Autor: Herbaciana Data: 2015-01-13 12:03:08

    No i to jest jakiś sposób i na dodatek oszczędnie i ekologicznie, bo to ni gazu, ni prądu nie trzeba, więc i dziura ozonowa się nie powiększa i te inne....

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2015-01-13 12:21:13

    No i to jest jakiś sposób i na dodatek oszczędnie i ekologicznie, bo
    to ni gazu, ni prądu nie trzeba, więc i dziura ozonowa się nie powiększa i
    te inne....

    ... dziury?

  • Autor: Bahati Data: 2015-01-13 17:25:14

    Budzetowe...

Przejdź do pełnej wersji serwisu