Forum

Kuchenne porady

"Krem" do rurek lub ptysiów jak z cukierni

  • Autor: kasnik Data: 2015-01-12 09:31:42

    Kochani, jak w temacie?

    Jak zrobić taki krem? 

    NIe chodzi mi o bitą śmietanę, masę budyniową, ale taką bezę...chyba.

    Jak ją zrobić? Bo, chyba nie tylko to surowe białka z cukrem i już  ptysie, czy rurki napełniać...

    Oj, kto jada te słodkości to wie;)

    Pomóżcie koleżance:)

  • Autor: dorotaibasia Data: 2015-01-12 09:34:41

    Bahati robiła ptysiowe łabędzie z kremem z zaparzanych białek.....i chyba zamiesciła przepis...ale chyba na FB.....

    znalazłam taki przepis http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=2855 dość jasno rozpisane jak zrobić nawet bez użycia termometru

  • Autor: Bahati Data: 2015-01-12 09:40:04

    Jasne. :) 200g cukru bez mieszania gotujemy z 125 ml wody do 121 st C. W miedzyczasie ubijamy 3 bialka i gdy syrop osiagnie 115 st piane zaczynamy ubijac nad para wodna, dodajemy syrop cienkim strumieniem i nadal nad para ubijamy przez 20 minut, po 15 minutach dodajemy sok z polowy cytryny lub szczypte kwasku cytrynowego. Gotowe. :)

  • Autor: kasnik Data: 2015-01-12 16:21:29

    Bahati, jesteś wielka:):):)

  • Autor: Bahati Data: 2015-01-12 16:53:31

    Wypraszam sobie!!! :)

  • Autor: makusia Data: 2015-01-12 18:08:05

  • Autor: kasnik Data: 2015-01-12 19:18:04

  • Autor: reniutka1 Data: 2015-01-12 16:35:40

    Bahati a na ciasto możesz podać przepis, bo wygląda bardzo apetycznie

  • Autor: Bahati Data: 2015-01-12 17:00:43

    Klasyczne ciasto parzone :)

    1 szklanka wody

    1 szklanka maki

    125 g masla/margaryny

    4 jajka

    1 szczypta soli.

    Wode gotujemy z tluszczem i sola, dosypujemy jednym ruchem make i mieszamy energicznie do czasu, az powstanie "klucha" odstajaca od scianek garnka, gladka i szklista. Przykrywamy, studzimy do temperatury pokojowej, po tym czasie dodajemy po jednym jajku, miksujac. Przekladamy do rekawa cukierniczego lub lyzka nakladamy na papier do pieczenia w sporych odstepach. Pieczemy w 200 st C przez okolo 20 minut, do zezlocenia. Po ostudzeniu pezekrajamy i napelniamy kremem. 

  • Autor: yennefer Data: 2015-01-12 18:37:53

    gotujemy z 125 ml wody do 121 st C.

    Termometrem spod pachy da radę?!?

  • Autor: Bahati Data: 2015-01-12 19:01:28

    Ty gorrraca laska i tak pewnie uzywasz termometru cukierniczego do mierzenia wlasnej temperatury. ;)

  • Autor: ekkore Data: 2015-01-12 19:12:28

    Obawiam się, że rtęć (ze starych termometrów) ląduje w podgrzewanej cieczy czy masie.

    Sprawdziłam doświadczalnie - gdy "robiłam" temperaturę w czajniku z gotującą wodą - przed jakąś klasówką w szkole..Ani termometru, ani temperatury - i jeszcze czajnik do wielokrotnego płukania (bo wtedy do głowy mi nie przyszło się przyznać, a tym bardziej zutylizować narzędzie zbrodni - więc płukałam, do skutku w moim mniemaniu. Jako, że wszyscy przeżyli - chyba pozbyłam się trującej ilości)

  • Autor: Bahati Data: 2015-01-12 19:13:46

    Przeciez to oczywista oczywistosc, ze sie zwykly termometr nie nadaje, chocby dlatego, iz ma za mala skale. ;)

  • Autor: ekkore Data: 2015-01-12 19:17:32

    I teraz mi to dopiero mówisz....

    Może wtedy zmierzyłabym termometrem kuchennym...

  • Autor: Bahati Data: 2015-01-12 19:17:59

    Noooo:D

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2015-01-13 06:15:30

    Chyba że się dorysuje!

  • Autor: Krzysia17 Data: 2015-01-12 19:21:16

    No nie! ja zrobiłam tak samo, ale na szczęście termometr pękł jak wyjełam go z czajnika i rtęć rozbiegła się po podłodze. Cichaczem posprzątałam, a nazajutrz grzecznie poszłam do szkoły

  • Autor: Bahati Data: 2015-01-12 20:11:34

    No prosze jakie oszukance... :D

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2015-01-13 06:17:30

    No taj nie termometr. Razem z siostrą paliłyśmy papiery w babci ukochanej kryształowej popielniczce. No i pękła. Schowałam ją na samiuśkim dnie kosza na śmieci, pod ich grubą warstwą. No i, kuśwa, znaleźli. Pytanie, po co szukali?

  • Autor: madina99 Data: 2015-01-13 19:57:13

    Przed świętami kupiłam termometr na allegro za 14 zł,zakres temperatury od -50 do 300 ,dodatkowo jest w takiej przezroczystej tubie.

  • Autor: Herbaciana Data: 2015-01-13 12:06:32

    Ale cudne.

  • Autor: kasnik Data: 2015-01-12 16:20:59

    dziękuję:)

Przejdź do pełnej wersji serwisu