Przyjeżdżają do mnie wnuki i bardzo chcę ich ugościć. Może jakieś mięsko? Moze dobre ciasto? Rzadko przyjeżdżają, więc tym bardziej zależy mi na tym, żeby byli zadowoleni, proszę podpowiedzcie mi, co mogę zrobić i podać?
Cokolwiek Babcia poda będzie pysznie.Na nic tak wnuki z utęsknieniem nie czekają jak na babcine ciasto,które im piekła w dzieciństwie lub to co Babcia robiła a oni tak skwapliwie zajadali. Wracają cudowne wspomnienia,które warto pielęgnować :) Podobnie mam ja.Ile bym dała ,by zjeść kawałek chleba,który moja wraz z dziadkiem wypiekali i dodatkowo zawsze obowiązkowo była drożdżówka.Te cudne zapachy na zawsze pozostaną mi w pamięci..
Dokladnie. Podaj nawet najprostsze dania, ale takie ktore beda "dzieciakom" przypominac ich szczeniece lata. Takie ktorych nie dostana w restauracji, ani same nie zrobia.
Ja tesknie za wodzianka, kluskami na parze, chlebkiem z blachy z domowymi powidlami i ziemniakami z blachy z maselkiem i sola.... mmmm... takimi jak wtedy, gdy mialam siedem lat... to byloby dla mnie najwspanialsza uczta...
Cokolwiek Babcia poda będzie pysznie.Na nic tak wnuki z utęsknieniem nie czekają jak na babcine ciasto,które im piekła w dzieciństwie lub to co Babcia robiła a oni tak skwapliwie zajadali. Wracają cudowne wspomnienia,które warto pielęgnować :) Podobnie mam ja.Ile bym dała ,by zjeść kawałek chleba,który moja wraz z dziadkiem wypiekali i dodatkowo zawsze obowiązkowo była drożdżówka.Te cudne zapachy na zawsze pozostaną mi w pamięci..
Od kochanego Dziadka też:) Dziadziuś kojarzy mi się właśnie z chlebem,konkretnym bochenem na dużą blachę. Dawał mi zawsze kromę tego pysznego chleba ze smalcem i skwarkami.Może to zabrzmi dziwnie,ale to właśnie on piekł najlepszy w świecie chleb,a Babcia mu w tym pomagała.Niestety odszedł przedwcześnie na serce.Miałam wtedy 10 lat.:( Przy okazji wszystkim BABCIOM w Dniu ich Święta najlepsze ,najserdeczniejsze życzenia
Mnie babcia kojarzy się z pączkami z nadzieniem z różanej konfitury, takimi prosto z garnka, które sami polewaliśmy sobie lukrem. Niestety, teraz mogę ją odwiedzić tylko na cmentarzu. Proszę mi wierzyć, wszystko będzie dobre, bo babcie to najlepsze co nam się przydarza.
Mnie babcia kojarzy się z pączkami z nadzieniem z różanej konfitury, takimi prosto z garnka, które sami polewaliśmy sobie lukrem. Niestety, teraz mogę ją odwiedzić tylko na cmentarzu. Proszę mi wierzyć, wszystko będzie dobre, bo babcie to najlepsze co nam się przydarza.
U mnie podobnie pączki z różą i miodownik z masa grysikową:)
Tak jak dziewczyny piszą, babcia co by nie podała i tak będzie smaczne,postaraj się o miła atmosferę ,przepisów tutaj masa,nic tylko pichcić :), a może masz coś swojego co im robiłaś gdy były małe?
Moje dorosłe wnuczki zawsze mi mówią tak: Babciu nic nie kombinuj, u ciebie wszystko jest super smaczne.Więc zrobię pączki, sernik i coś na kolację, zastanowię się jeszcze co podam. Miłego świętowania życzę.:))
Moje dorosłe wnuczki zawsze mi mówią tak: Babciu nic nie kombinuj, u ciebie wszystko jest super smaczne.Więc zrobię pączki, sernik i coś na kolację, zastanowię się jeszcze co podam. Miłego świętowania życzę.:))
Bardzo, bardzo dziękuję za podpowiedzi. Rzeczywiscie jak czytałam Wasze wpisy, to przeniosłam się dużo lat do tyłu, przypomniałam sobie jak bardzo wnuki lubiły moje drożdzowe ciasto (ach ten zapach/. Lubiły pieczone udka z kurczaka i ogórki konserwowe lekko słodkie ( królewskie/. Magiczny Dzień Babci iDziadka. Dzień pięknych wspomnień z dzieciństwa, dzień radości i przyjemności.
Moje dorosłe wnuczki zawsze mi mówią tak: Babciu nic nie kombinuj, uciebie wszystko jest super smaczne.Więc zrobię pączki, sernik i coś nakolację, zastanowię się jeszcze co podam. Miłego świętowania życzę.:)) Bardzo, bardzo dziękuję za podpowiedzi. Rzeczywiscie jak czytałam Wasze wpisy, to przeniosłam się dużo lat do tyłu, przypomniałam sobie jak bardzo wnuki lubiły moje drożdzowe ciasto (ach ten zapach/. Lubiły pieczone udka z kurczaka i ogórki konserwowe lekko słodkie ( królewskie/. Magiczny Dzień Babci iDziadka. Dzień pięknych wspomnień z dzieciństwa, dzień radości i przyjemności.
Babcia to wzór cnót i najukochańsza osoba:) Piszę tak nie bez kozery,bo po śmierci mojej Mamusi,to właśnie Ona mnie wychowała.Zawsze razem świętowałyśmy ten dzień,bo tak się składa,że akurat wypadały moje imieniny:) Teraz mogę jedynie znicz zapalić,pogrążając się w zadumie i oczywiście wrócić do wspomnień,których nikt mi nie odbierze.Życzę wszystkiego dobrego dla wszystkich Babć,Dziadków i Wnuków.Nie ma nic piękniejszego niż wspólne spotkanie przy stole przy dobrym cieście drożdżowym,filiżance kawy i oglądaniu starych zdjęć.Pozdrawiam Panią ślicznie i życzę miłych chwil z wnukami
Babcia nie powinna siedzieć w kuchni i mieszać w garnkach i serwować na stół !
Madziu, a jeżeli dla Babci to wielka przyjemność i radość?:)
Wprawdzie na razie babcią nie jestem, ale gotowanie, pieczenie dla moich najbliższych, to dla mnie ogromna radocha. Wyobrażam sobie, że będąc babcią chciałabym właśnie podejmować czymś pysznym wnuczęta i cieszyć się widząc, że im smakuje:)
coraz częściej lubię jak mnie ... do stołu podają i pięknie obsługują .. ))
Ha, Moja Droga, może stajesz się sybarytką?
Ja nią byłam mając lat 15, 16 i wówczas odgrażałam się, że będę miała gosposię i takie tam... i brzydziłam się wziąć do ręki ścierkę do podłogi Teraz gotuję, piekę, rejony jadę i fajnie mi z tym:)
A co do zwyczajów i Babci to na pewno masz rację, ale uparcie twierdzę, że wszystko zależy od babci i jej ( z naciskiem na jej) zwyczajów i nic na siłę:)
Madziu.:) Mnie wystarczy jak wnuczki przyjadą i przyjdą , dostanę Wielkieeeegooo buziaka w podzięce za pyszności które przygotowałam dla nich. Posiedzimy, porozmawiamy i powspominamy czasy jak to było gdy były malutkie. . Ech... piękne to były czasy.:)
Moja wnusia jeszcze mała ( niecałe 6 lat) ale mam tak samo, ten wielgaśny BUZIAK i PRZYTULASEK , jest najsłodszy i najważniejszy :) Do tego słowa "zaraz ci babciu pokażę , jak cię kocham :)))
Przyjeżdżają do mnie wnuki i bardzo chcę ich ugościć. Może jakieś mięsko? Moze dobre ciasto? Rzadko przyjeżdżają, więc tym bardziej zależy mi na tym, żeby byli zadowoleni, proszę podpowiedzcie mi, co mogę zrobić i podać?
Dokladnie. Podaj nawet najprostsze dania, ale takie ktore beda "dzieciakom" przypominac ich szczeniece lata. Takie ktorych nie dostana w restauracji, ani same nie zrobia.
Ja tesknie za wodzianka, kluskami na parze, chlebkiem z blachy z domowymi powidlami i ziemniakami z blachy z maselkiem i sola.... mmmm... takimi jak wtedy, gdy mialam siedem lat... to byloby dla mnie najwspanialsza uczta...
Cokolwiek Babcia poda będzie pysznie.Na nic tak wnuki z utęsknieniem nie
czekają jak na babcine ciasto,które im piekła w dzieciństwie lub to
co Babcia robiła a oni tak skwapliwie zajadali. Wracają cudowne
wspomnienia,które warto pielęgnować :) Podobnie mam ja.Ile bym dała
,by zjeść kawałek chleba,który moja wraz z dziadkiem wypiekali i
dodatkowo zawsze obowiązkowo była drożdżówka.Te cudne zapachy na
zawsze pozostaną mi w pamięci..
od kochanej babci nawet suchy chleb jest pyszny
Od kochanego Dziadka też:) Dziadziuś kojarzy mi się właśnie z chlebem,konkretnym bochenem na dużą blachę. Dawał mi zawsze kromę tego pysznego chleba ze smalcem i skwarkami.Może to zabrzmi dziwnie,ale to właśnie on piekł najlepszy w świecie chleb,a Babcia mu w tym pomagała.Niestety odszedł przedwcześnie na serce.Miałam wtedy 10 lat.:( Przy okazji wszystkim BABCIOM w Dniu ich Święta najlepsze ,najserdeczniejsze życzenia
Mnie babcia kojarzy się z pączkami z nadzieniem z różanej konfitury,
takimi prosto z garnka, które sami polewaliśmy sobie lukrem. Niestety,
teraz mogę ją odwiedzić tylko na cmentarzu. Proszę mi wierzyć, wszystko
będzie dobre, bo babcie to najlepsze co nam się przydarza.
U mnie podobnie pączki z różą i miodownik z masa grysikową:)
Ostatnie słowa mnie wzruszyły :)
Moja babcia robiła pyszną szarlotkę. Niestety nie udało mi się jej jeszcze odtworzyć.
Tak jak dziewczyny piszą, babcia co by nie podała i tak będzie smaczne,postaraj się o miła atmosferę ,przepisów tutaj masa,nic tylko pichcić :), a może masz coś swojego co im robiłaś gdy były małe?
Moje dorosłe wnuczki zawsze mi mówią tak: Babciu nic nie kombinuj, u
ciebie wszystko jest super smaczne.Więc zrobię pączki, sernik i coś na
kolację, zastanowię się jeszcze co podam. Miłego świętowania życzę.:))
Bardzo, bardzo dziękuję za podpowiedzi. Rzeczywiscie jak czytałam Wasze wpisy, to przeniosłam się dużo lat do tyłu, przypomniałam sobie jak bardzo wnuki lubiły moje drożdzowe ciasto (ach ten zapach/. Lubiły pieczone udka z kurczaka i ogórki konserwowe lekko słodkie ( królewskie/. Magiczny Dzień Babci iDziadka. Dzień pięknych wspomnień z dzieciństwa, dzień radości i przyjemności.
Moje dorosłe wnuczki zawsze mi mówią tak: Babciu nic nie kombinuj,
Babcia to wzór cnót i najukochańsza osoba:) Piszę tak nie bez kozery,bo po śmierci mojej Mamusi,to właśnie Ona mnie wychowała.Zawsze razem świętowałyśmy ten dzień,bo tak się składa,że akurat wypadały moje imieniny:) Teraz mogę jedynie znicz zapalić,pogrążając się w zadumie i oczywiście wrócić do wspomnień,których nikt mi nie odbierze.Życzę wszystkiego dobrego dla wszystkich Babć,Dziadków i Wnuków.Nie ma nic piękniejszego niż wspólne spotkanie przy stole przy dobrym cieście drożdżowym,filiżance kawy i oglądaniu starych zdjęć.Pozdrawiam Panią ślicznie i życzę miłych chwil z wnukamiuciebie wszystko jest super smaczne.Więc zrobię pączki, sernik i coś
nakolację, zastanowię się jeszcze co podam. Miłego świętowania
życzę.:)) Bardzo, bardzo dziękuję za podpowiedzi. Rzeczywiscie jak
czytałam Wasze wpisy, to przeniosłam się dużo lat do tyłu, przypomniałam
sobie jak bardzo wnuki lubiły moje drożdzowe ciasto (ach ten zapach/.
Lubiły pieczone udka z kurczaka i ogórki konserwowe lekko słodkie (
królewskie/. Magiczny Dzień Babci iDziadka. Dzień pięknych
wspomnień z dzieciństwa, dzień radości i przyjemności.
Dobry kieliszek babcinej nalewki + babcine pączki + filiżanka aromatycznej kawy lub herbaty .. ))
A później wyrośnięte wnuczęta .... zaproszą babcię na dobry obiad lub kolacje ... ))
Babcia nie powinna siedzieć w kuchni i mieszać w garnkach i serwować na stół !
Babcia nie powinna siedzieć w kuchni i
mieszać w garnkach i serwować na stół !
Madziu, a jeżeli dla Babci to wielka przyjemność i radość?:)
Wprawdzie na razie babcią nie jestem, ale gotowanie, pieczenie dla moich najbliższych, to dla mnie ogromna radocha. Wyobrażam sobie, że będąc babcią chciałabym właśnie podejmować czymś pysznym wnuczęta i cieszyć się widząc, że im smakuje:)
Wszystkim Babciom udanego Święta życzę!
Babci ... coś się od wnucząt należy ... nie tylko kwiatek + bombonierka ew. Geriavit . Warto czasem zmienić zwyczaje i też może być suuperowo ..
Ja nie jestem babcią i nie będę ...uwielbiam mieszać w garach ..ale coraz częściej lubię jak mnie ... do stołu podają i pięknie obsługują .. ))
coraz częściej lubię jak mnie ... do stołu podają i pięknie obsługują
.. ))
Ha, Moja Droga, może stajesz się sybarytką?
Ja nią byłam mając lat 15, 16 i wówczas odgrażałam się, że będę miała gosposię i takie tam... i brzydziłam się wziąć do ręki ścierkę do podłogi Teraz gotuję, piekę, rejony jadę i fajnie mi z tym:)
A co do zwyczajów i Babci to na pewno masz rację, ale uparcie twierdzę, że wszystko zależy od babci i jej ( z naciskiem na jej) zwyczajów i nic na siłę:)
Madziu.:) Mnie wystarczy jak wnuczki przyjadą i przyjdą , dostanę Wielkieeeegooo buziaka w podzięce za pyszności które przygotowałam dla nich. Posiedzimy, porozmawiamy i powspominamy czasy jak to było gdy były malutkie. . Ech... piękne to były czasy.:)
Moja wnusia jeszcze mała ( niecałe 6 lat) ale mam tak samo, ten wielgaśny BUZIAK i PRZYTULASEK , jest najsłodszy i najważniejszy :) Do tego słowa "zaraz ci babciu pokażę , jak cię kocham :)))
Masz rację Makusiu, ten wielki Buziak jest bezcenny.:)