Forum

Kuchenne porady

Twarde ciasto na pierogi

  • Autor: almad Data: 2015-01-17 12:31:37

    witam, zachciało mi się pierogów i zrobiłam ciasto wg przepisu Meggi65 ( http://wielkiezarcie.com/recipe70229.html ) wszystko robiłam tak jak trzeba, ale wyszło twarde. I co jeszcze z nim można zrobić? można go jakoś uratować? szkoda mi tego ciasta i mojej pracy.

  • Autor: Izma73 Data: 2015-01-17 13:13:33

    Może dodaj wody,mleka albo oleju czy też rozpuszczonego masła.Mąkę najlepiej dodawać stopniowo a nie wszystko na raz.

  • Autor: megi65 Data: 2015-01-17 13:30:50

    Almand ... ! Nie mam pojęcia dlaczego wyszło Tobie ''stalowe ciasto '' no cóż ... do trzech razy sztuka. Ja nie jestem pierogowa, bo u mnie za tą ''galanterią'' nie przepadają więc nic mądrego nie poradzę. Jednak nie zniechęcaj się ... . Pozdrawiam serdecznie.

  • Autor: almad Data: 2015-01-17 14:49:29

    Meggi - robiłam już kiedyś Twoje ciasto i wyszło bardzo dobre, ale tym razem wyszło takie a nie inne i mam pytanie - CZY MOŻNA URATOWAĆ to ciasto, czy po prostu wyrzucić je do kosza. To, że robiłam z podwójnej porcji to uważam, że nie ma znaczenia. Niestety, u mnie są pierogowcy w domu.

  • Autor: iwett Data: 2015-01-17 15:59:07

    Może pokrój na makaron. Zdaje się, że tam musi być twarde ciasto.

  • Autor: janeczka669 Data: 2015-01-17 16:23:32

    Jakoś nie widzę ciasta ze śmietaną w wersji makaronowej. Próbowałabym dodawać po troszkę wody i zarabiać. Faktem jest, że łatwiej jest ciasto rzadkie zagęścić niż twarde uplastycznić ale co masz do stracenia?

  • Autor: iwett Data: 2015-01-17 16:36:06

    Nie wiem. Tak mi przyszło do głowy Bo skoro są kluski śmietanowe?!

  • Autor: Herbaciana Data: 2015-01-17 16:21:53

    Może mąka była po prostu bardziej sucha. Proponuję dodać kwaśnej śmietany lub wody i oleju.

  • Autor: aggusia35 Data: 2015-01-17 21:36:30

    Jak masz twarde ciasto to dolej ciepłej wody stopniowo po trochu, aż uzyskach miękkość o jaką ci chodzi. Możesz też je wsadzić do reklamówki worka i zamknąć( związać)  na trochę ( 30 min) i zmięknie.

  • Autor: Smosia Data: 2015-01-17 16:39:40

    Dalsze wyrabianie ręczne, to trudna praca, zwłaszcza gdy jest go dużo (podwójna porcja). Dobrą radą jest przerobienie tego ciasta na makaron - do rosołu może średnio pasować, ale do pomidorowej chyba tak.

    Zbyt gęste/twarde ciasto rozrzedzam wodą lub olejem i nie wyrabiam ręcznie (z moimi "gałązkami" jak nazwała moje ręce starsza siostra, niewiele bym zdziałała). Ja spróbowałabym z olejem - smarować i wyrabiać, aż zmięknie i nabierze sprężystości (ale nie będzie lepkie). Gdyby z "oliwienia" nic nie wyszło, to zawsze na kluchy można pokroić lub na "prażynki" (nazwa nasza, domowa, dla placków z ciasta pierogowego) wykroić szklanką. Ugotować, a jeszcze lepiej po ugotowaniu podsmażyć i podać jako zamiennik klusek do mięsa, warzyw czy jako przekąskę. Powodzenia.

  • Autor: aggusia35 Data: 2015-01-17 21:39:00

    Ja jak robię z większej porcji to zagniotę wszytko i dziele na dwa kawałki i każdy zagniatam ręcznie osobno. Zawsze tez mam ciepłą wodę na stolnicy jak jest za twarde dolewam wody 

  • Autor: kayunia Data: 2015-01-17 19:06:19

    Ja też miałam kiedyś podobny przypadek, że ciastem można było walić o ścianę. Nie byłam jednak taka mądra żeby je przerobić na kluski i wywaliłam... Z zasady nie wyrzucam jedzenia, więc byłam zła i przykro było...

    Problemem chyba jest mąka, bo ja kilkakrotnie robiłam pierogi i uszka z przepis od Megi i ciasto, za każdym razem, było cudownie plastyczne i mięciutkie w ugotowanych już pierogach.

  • Autor: Alicja9 Data: 2015-01-18 14:04:35

    Zrób makaron można ususzyć trochę a z reszty ciasta podpłomyki dzieci je uwielbiają i nie tylko  :-))

     

  • Autor: ulcia76 Data: 2015-01-18 15:10:43

    pani Magda G. pokazywała raz żeby przykryć na chwilę ciasto gorącym talerzem, osobiscie nie sprawdzałam ale może warto ...i tak nic już nie masz do stracenia ;-) pozdrawiam

  • Autor: irenka62 Data: 2015-01-18 19:39:36

    Usmaż faworki, ale na pewno już coś zrobiłaś

  • Autor: almad Data: 2015-01-19 10:16:12

    dziękuję za podpowiedzi, zrobiłam makaron i trochę podsmażonych placuszków

Przejdź do pełnej wersji serwisu