Forum

Kuchenne porady

Przechowywanie suchych produktów

• Autor: argennia Data: 2015-01-18 12:43:37

Jako iż wiosen mi dzisiaj przybyło mąż zabiera mnie w moje ulubione miejsce czyli do... TY TU URZĄDZISZ.

Mam braki jeśli chodzi o pojemniki do przechowywania żywności suchej, które dziś mam zamiar uzupełnić i tutaj mam do was pytanie: szklane czy plastikowe i dlaczego akurat takie ?

• Autor: krysztalek21 Data: 2015-01-18 13:31:26

Szklane najlepiej do mięs i wędlin, plastikowe do suchych produktów kasz, makaronów itp. Warto zwrócić uwagę na to, aby zamknięcia były szczelne. Na przyprawy wybrałabym maleńkie "słoiczki".

PS. Wszystkiego najlepszego z okazji urodzin :)

• Autor: marzena89gb Data: 2015-01-18 16:44:54

Zdecydowanie wybrałabym szklane , do wszystkiego . Był taki czas , że kupowałam plastikowe , ale takie , które można używać również w mikrofali. No i cóż ostatnio syn odgrzewał fasolkę w mikrofali i wydaje mi się , że wszedł w reakcję  z jedzeniem . Stwierdziłam , że koniec z plastikiem i przerzucam się na szkło. 

• Autor: słodki buraczek Data: 2015-01-18 18:23:40

Zdecydowanie wybrałabym szklane , do wszystkiego . Był taki czas , że
    kupowałam plastikowe , ale takie , które można używać
    również w mikrofali. No i cóż ostatnio syn odgrzewał fasolkę
    w mikrofali i wydaje mi się , że wszedł w reakcję z jedzeniem .
    Stwierdziłam , że koniec z plastikiem i przerzucam się na szkło.

Jak się teraz czuje syn...?

• Autor: marzena89gb Data: 2015-01-18 19:41:04

No tak przejęzyczenie . I cóż to wyszło , ha ha.

Zjadłam słowo " pojemnik".

• Autor: Bahati Data: 2015-01-18 21:28:16

Reakcje po fasolce moja byc piorunujace ;)

• Autor: Dżanina Fonda Data: 2015-01-18 21:40:44

No, kutwa! Oplułam monitor!

O.... literówka!

• Autor: Bahati Data: 2015-01-18 21:50:16

Te jest niebezpiecznie bliski Er :D

• Autor: argennia Data: 2015-01-19 09:08:46

Miałam taki sam przypadek. Odgrzewałam gołąbki w sosie pomidorowym w mikrofali i trochę "zagotowałam". Sos dosłownie wżarł się w plastik. Jednak nie pomyślałam wtedy i żadnych reakcjach. To było dawno... :)

• Autor: madina99 Data: 2015-01-18 18:08:12

To zależy,ja zdecydowanie odchodzę od plastiku,gdyż może on wchodzić w reakcję z żywnością .Jednak na przyprawy mam plastikowe podłużne pudełka z przegródkami ale przyprawy są tam w swoich opakowaniach, a jeśli je przesypuję to wtedy już mam szklane pojemniczki ( w tym plastikowym trzymam tzw.żelazny zapas ).Co do reszty pojemniczków to wszystkie mam szklane-szkło nie reaguje z żywnością.

• Autor: Izma73 Data: 2015-01-18 20:21:08

jestem za szklanymi pojemnikami

• Autor: Dżanina Fonda Data: 2015-01-18 20:52:59

Wszystkiego NAJ i...... zdecydowanie szklane.

• Autor: Kicia150 Data: 2015-01-18 23:29:44

Czy w szklanych pojemnikach przechowujecie też mąkę? Ja mam wrażenie,że jakoś zbryla się i do wypieków trzymam po prostu w oryginalnej torebce.Mam problem z grzybami.Kiedyś  po wysuszeniu zawsze wkładałam do torebki papierowej.Przez wiele lat nic się nie działo,a potem zdarzało mi się,że wykluwały się jakieś przędziory ,czy coś do takiego(takie jakby z pajęczynką), jakieś inne torebki robią?Teraz używam słoików szklanych i też zdarzają mi się nieproszenie goście.

• Autor: Dżanina Fonda Data: 2015-01-19 06:11:37

Mąkę "na bieżąco" też mam w szklanym słoju. A resztę trzymam w oryginalnych torbach.

Grzyby w słoikach. Ostatnio miałam nieproszonych gości, zakupionych (chyba) z daktylami. Na szczęście poradziłam sobie, a to, co było w szklanych pojemnikach nie jest do wyrzucenia. :) Tam gości nie było.

• Autor: argennia Data: 2015-01-19 09:13:59

O grzyby też chciałam zapytać, ale mnie wyręczyłaś :)

Miałam suszone schowane w szklanym pojemniku. Na dzień przed wigilią po kąpieli wieczorem chciałam je namoczyć na noc i miałam niespodziankę... jakieś kuleczki, pajęczynki. Całe szczęście Tesco całodobowe i z mokrą głową pędziłam załapując się na dwie ostatnie paczki

Myślę jednak, że moje grzyby mogły nie być dokładnie wysuszone.

• Autor: argennia Data: 2015-01-19 09:27:56

Dziękuję za życzenia!

Zakupy udane :) Mimo iż nie zdążyłam poczytać wszystkich waszych opinii zdecydowałam się na szklane w tym 3 takie słoiki z gumką i klamrą, które mam zamiar mieć na wierzchu wykorzystując jako element dekoracyjny.

Szkło też jest tańsze. 1 pojemnik plastikowy 19,99, a szklany o tej samej pojemności 6 zł :)

Sporo plastików już miałam wcześniej, więc chyba najlepiej je będzie wykorzystać na makarony, jak myślicie ?

Przechowujecie też żywność suchą w zwykłych słoikach z nakrętką ? Takich np. po ogórkach ?

I jeszcze jedno pytanie mam. Jaki macie sposób na przechowywanie orzechów włoskich ? Mam cały worek jeszcze w łupinach, ale jak już będą obrane to jak ? Moja mama daje do zamrażarki. To chyba nie jest głupi pomysł. Tam raczej się nic nie "zaplągnie"

• Autor: Herbaciana Data: 2015-01-19 09:49:40

STO LAT!  choć spóźnione, to bardzo serdeczne. Orzechy łuskam na bieżąco, ale jak mam już gotowe, to w próżniowym pojemniku, takim najzwyczajniejszym z biedronki..Nic się nie dzieje.

• Autor: madina99 Data: 2015-01-19 14:26:37

Orzechy trzymam w łupinach,jeśli je wyłuskam przekładam do szklanego słoja,zakręcam i do lodówki - tam w tej postaci mogą leżeć do dwóch miesięcy.Przechowywane bez lodówki jełczeją.Można też je dać do zamrażarki choć ja nigdy tak nie robię.

Przejdź do pełnej wersji serwisu