Forum

Kuchenne porady

Odzielająca się polewa

  • Autor: ekkore Data: 2015-01-24 19:59:40

    Robiłam polewę czekoladową z chipsów (takie kropelki czekoladowe) czekoladowych, specjalnie przeznaczonych do topienia czy pieczenia - wszystko mieszane i rozpuszczane w kąpieli wodnej.

    Co jest przyczyną, że polewa czekoladowa się rozwarstwia.

    Zawsze do tej pory myślałam, że margaryna.

    Teraz jednak użyłam masło (ale w innych przypadkach też było masło), nie mleko tylko słodką śmietankę - a i tak się tłuszcz się wytrącił. Nie jest to pierwsza polewa robiona po przeprowadzce, ale pierwsza, która mi się rozwarstwiła.

    Może użyta czekolada jest przyczyną?

  • Autor: dorotaibasia Data: 2015-01-24 20:31:40

    Specem nie jestem ale obstawiałabym, że rozpuszczona czekolada osiagnęła zbyt wysoką temperaturę.

  • Autor: Alll Data: 2015-01-24 20:49:02

    Dokładnie jest tak jak napisałaś.

  • Autor: ekkore Data: 2015-01-24 21:02:21

    Może i być. Bo Ślubny coś potrzebował - jak zwykle niecierpiącego zwłoki, poszłam ratować świat, zapominając zmniejszyć poziom grzania pod gotującą się wodą. Jak wróciłam, niby chwila - była nawet lekko skarmelizowana po bokach miski. Nie woda tylko polewa.

    Dzięki za informacje. Co chwile się człowiek uczy coś nowego.

    I pytanie na przyszłość (bo teraz to zjedliśmy z warstwą masła, nie zmniejszyło to wartości smakowych sernika, połowa tortownicy poszła na raz) - czy można to uratować? Znaczy poczekać aż zastygnie - i na nowo rozpuścić, już powoli - czy to szkody nieodwracalne?

  • Autor: kromselka Data: 2015-01-24 23:16:06

    Też tak miałam. Rozpuściłam na parze czekoladę z masłem i się rozwarstwiło. Myślałam że będę musiał wyrzucić ale przypomniałam sobie że kiedyś, gdzieś przeczytałam żeby dodać łyżkę kwaśnej śmietany i porządnie zamieszać. Polewa uratowana.

  • Autor: Alll Data: 2015-01-24 23:23:30

    To zależy jak mocno jest przegrzana. Możesz spróbować dodać ociupinkę gorącej wody.

    Czekolada nie lubi szybkiego podgrzewania. Przy czym gorzka do topnienia potrzebuje wyższej temperatury, a biała niższej.

  • Autor: marzena89gb Data: 2015-01-24 21:06:28

    Ostatnio robiłam polewę do piernika staropolskiego i kupiłam taką samą czekoladę i śmietankę co zwykle , bo polewa wyglądała rewelacyjnie i też tłuszcz się oddzielił. Stwierdziłam , że to wina śmietanki , więc użyłam innej i to samo . W końcu kupiłam inną czekoladę i dopiero się udało. Może to być wina czekolady.

  • Autor: Teresa40 Data: 2015-01-25 16:33:47

    Dobrze jest tez dodać żółtko do przestudzonej polewy, wymieszac łyżką i gotowe.

  • Autor: rdzina Data: 2015-01-25 16:51:21

    Witam jeżeli polewa mi się rozwarstwi (robię na maśle ),to mieszam ją trzepaczką ''śniegówką'' ta co wygląda jak mikrofon szybciutko i polewa się ładnie łączy czasami dokładam łyżkę mleka i śmigam trzepaczką ale podstawa to pilnować żeby się nie podgrzała za bardzo .

  • Autor: janeczka669 Data: 2015-01-25 18:32:07

    Mój ratunek to dodanie śmietany lub mleka, dokładne rozmieszanie i ponowne ogrzanie, nie zdarzyło się by nie pomogło.:)

  • Autor: kayunia Data: 2015-01-26 14:14:55

    Robię podobnie - łycha śmietany, tylko już nie podgrzewam i mieszam bardzo energicznie. I też nie miałam sytuacji, żeby nie pomogło:)

  • Autor: goplana2 Data: 2015-01-30 12:19:02

    Mój ratunek to dodanie śmietany lub mleka, dokładne rozmieszanie i
    ponowne ogrzanie, nie zdarzyło się by nie pomogło.:)

    Robię identycznie.:) Zawsze pomaga.

Przejdź do pełnej wersji serwisu