Ryba rządzi zupa z makrelą (smakowała wszystkim domownikom, choć najmniej - najmłodszej,ale i tak zjadła kilka łyżek), na drugie karp smażony i złociste ziemniaczki wg tekluni, kapusta kiszona.
Filet wkładam na godzinkę może być dłużej do marynaty z oleju i pieprzu ziołowego (tą wersję tak lubimy).Papier do pieczenia składam na pół i umieszczam na patelni.Na jedną połowę papieru do pieczenia kładę fileta szt. 1,2 lub 3,przykrywam drugą połówką i dociskam palcami, smażę z kazdej strony -3-4 minuty.Następnie przykrywam pokrywą,wyłączam gaz i tak trzymam około 10 minut.Solę na samym końcu.I gotowe
Filet wkładam na godzinkę może być dłużej do marynaty z oleju i pieprzu ziołowego (tą wersję tak lubimy).Papier do pieczenia składam na pół i umieszczam na patelni.Na jedną połowę papieru do pieczenia kładę fileta szt. 1,2 lub 3,przykrywam drugą połówką i dociskam palcami, smażę z kazdej strony -3-4 minuty.Następnie przykrywam pokrywą,wyłączam gaz i tak trzymam około 10 minut.Solę na samym końcu.I gotowe *miało być do patrycji coś się rozjechało
Mggi63 , dziękuję. Zapisałam i zrobię w ten sposób.
Filet wkładam na godzinkę może być dłużej do marynaty z oleju i pieprzu ziołowego (tą wersję tak lubimy).Papier do pieczenia składam na pół i umieszczam na patelni.Na jedną połowę papieru do pieczenia kładę fileta szt. 1,2 lub 3,przykrywam drugą połówką i dociskam palcami, smażę z kazdej strony -3-4 minuty.Następnie przykrywam pokrywą,wyłączam gaz i tak trzymam około 10 minut.Solę na samym końcu.I gotowe *miało być do patrycji coś się rozjechało
Mggi63 , zrobiłam dokładnie jak napisałaś. Tak, jak się spodziewałam, super soczysta i smaczna. Dobry pomysł z tym pieprzem zioołowym. Dziękuję!!!
Jak za dawnych czasów najzwyklejszy obiad- duszone ziemniaki, jajka na twardo i parówki w sosie musztardowym, kapusta kiszona swojska, kompot z truskawek i czereśni.
i zalegle obiadki: barszcz czerwony z ziemniakami, zupa grochówka krem z grzankami i smazonymi kawałkami boczku, zupa z dyni krem z grzankami i kleksem jogurtu
ziemniaki, kotlety z piersi kurczaka, surowka z czerwonej, kotlety mielone w sosie koperkowym, modra kapusta, bitki z indyka w sosie, buraczki z papryka
U Ciebie kaczusia, a u nas... bardzo fotogeniczny, dumny kurczak, z lewa, prawa, z przodu i z tyłu :) Do tego po gotowanym kartofelku ze świeżym, bo mrożonym koperkiem i surówką z pekinki...
....aaaaa to moze zdradzisz mi sekret na czym taki kurak siedzi ? (w sensie cieczy w butelce) bo robiłam z piwem, wodą, jakimś sokiem i nic mi kipieć nie chciało....pomysł ze szczyptą soli dodanej do piwa też nie zadziałał:(
...u mnie tak samo...trochę chyba gotujące się piwko przenika smakiem mięsiwko, ale tylko trochę.... Ja na blaszkę na której stawiam kurcoka leję 2-3 szklanki wody, wtedy ona parując dodaje wilgoci, a piekarnik nie śmierdzi spalenizną, bo wyciekający tłuszcz się nie przypala na ,,wodnistej" blaszce:)
Mnie też zainspirował przepis reklamowany w tv na rybkę w warzywach, niestety dostałam tylko filety z tołpygi, zrobiłam zawijane w pergaminie z warzywami, bez dodatku żadnej oliwy. Było pyszne i bardzo delikatne
Ja akurat nie inspirowałam się reklamowanym w tv przepisem, bo nawet takiego nie widziałam, a ostatnio też nie oglądałam tv, bo jakaś jelitówka mnie dopadła. Wczoraj w rybnym mieli sporą dostawę różnych rybek, to skusiłam się akurat na te 2 rodzaje i chciałam zrobić coś lekkiego. Wyszły delikatne i były pyszne, chociaż dodałam oliwę i nawet trochę masełka do smaku. A tołpygę robiłam wcześniej, ale smażoną. :)
Ja akurat nie inspirowałam się reklamowanym w tv przepisem, bo nawet takiego nie widziałam, a ostatnio też nie oglądałam tv, bo jakaś jelitówka mnie dopadła. Wczoraj w rybnym mieli sporą dostawę różnych rybek, to skusiłam się akurat na te 2 rodzaje i chciałam zrobić coś lekkiego. Wyszły delikatne i były pyszne, chociaż dodałam oliwę i nawet trochę masełka do smaku. A tołpygę robiłam wcześniej, ale smażoną. :)
Lea2, ja chcę takiej rybki!!!!! Proszę, powiedz jak i co?????
Patuś, proszę pytaj, co chcesz wiedzieć. Ja wsadziłam wszysttkie rybki na dużæ blachę od piekarnika, ale napiszę Ci co robiłam od początku. To najpierw warzywa, dałam takie: 3 duże papryki mogæ być różnego koloru, pokroiłam w większą kostkę, potem pokroiłam 3 marchewki, jedne w słupki, drugie w krążki, 1 por pokrojony też w krążki. Na blachę położyłam pergamin, a na nim rozłożyłam pokrojone warzywka, posypałam natkæ pietruszki, polałam trochę oliwy i wymieszałam. Każdą rybkę obsypałam pieprzem cytrynowym i solą himalajską, a w rozcięcia włożyłam lekko zmiażdziony, ale po 2 całe i obrane ząbki czosnku. Do środka włożyłam też po 4 gałązki świeżego koperki i po 2 gałązki świeżej natki pietruszki. Tak przygotowane rybki ułożyłam na warzywkach i jeszcze lekko je skropiłam oliwką oraz położyłam na każdej po plasterku masełka oraz po gałązce świeżego tymianku. Rybki przykryłam drugim papierem pergaminowym i tak piekłam je przez 20 minut, po tym czsie zdjęłam pergamin i dopiekałam je kolejne 20 minut. Ot i cały przepis. :-)
Patuś, proszę pytaj, co chcesz wiedzieć. Ja wsadziłam wszysttkie rybki na dużæ blachę od piekarnika, ale napiszę Ci co robiłam od początku. To najpierw warzywa, dałam takie: 3 duże papryki mogæ być różnego koloru, pokroiłam w większą kostkę, potem pokroiłam 3 marchewki, jedne w słupki, drugie w krążki, 1 por pokrojony też w krążki. Na blachę położyłam pergamin, a na nim rozłożyłam pokrojone warzywka, posypałam natkæ pietruszki, polałam trochę oliwy i wymieszałam. Każdą rybkę obsypałam pieprzem cytrynowym i solą himalajską, a w rozcięcia włożyłam lekko zmiażdziony, ale po 2 całe i obrane ząbki czosnku. Do środka włożyłam też po 4 gałązki świeżego koperki i po 2 gałązki świeżej natki pietruszki. Tak przygotowane rybki ułożyłam na warzywkach i jeszcze lekko je skropiłam oliwką oraz położyłam na każdej po plasterku masełka oraz po gałązce świeżego tymianku. Rybki przykryłam drugim papierem pergaminowym i tak piekłam je przez 20 minut, po tym czsie zdjęłam pergamin i dopiekałam je kolejne 20 minut. Ot i cały przepis. :-)
Lea, dziękuję pięknie. Skopiowałam i jak dostanę jakieś świeże rybki (poza nieśmiertelnymi pstrągami) to zaraz wykorzystam Twój pomysł. Domyślam się, że temperatura piekarnika standrdowo 180stopini?? Pozdrawiam :)
Kapustkę zszatkować i obgotować kilka minut by zmiękła.Następnie odcedzić.Ja to robię na durszlaku i skropić sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym,wymieszać.Odstawić do ostygnięcia.Zetrzeć marchewkę średnią i jabłko (obrane) na tarce jarzynowej i dodać do kapusty oraz cebulę pokrojoną w kostkę i wymieszać,dodać jeszcze około 2 łyżek oleju,posolić i do smaku i dosłodzić nie za dużo.Można dodać trochę pieprzu ale niekoniecznie.Odstawić do lodówki.Ja przeważnie jeszcze dosalam później bo kapusta wciąga sól i za mało słone
Gulasz wołowy ( bitki miałam zrobić ale Pani mięska nie miała dziś odpowiedniego na bitki ) + kasza gryczana a jak kasza gryczana - to tylko ogórasy kiszone :) tradycyjnie :)
Dojadam gołąbki bez zawijania - zapiekane, z sosem pieczarkowym na ostro (wszystko z WŻ), zapijam lekkim czerwonym łinkiem (tym razem bułgarskim). Dla mojego zapracowanego Męża ugotowałam makaron z czosnkiem niedźwiedzim i usmażę niebawem kostki łososiowe, do tego papryka marynowana lub pieczarki na ostro (łinka nie dostanie, bo białego nie kupiłam, a nie będę 'profanować' rybki czerwoną Kadarką)...
Ja od zawsze powtarzam i zdania nie zmienię, że Patrycja ma po prostu ZA DOBRZE! :) Sobie tylko smaka na kaszankę narobiłem od rana :)
No właśnie! Uwielbiam kaszankę! Gdybym tylko miała szczęście kupować z pierwszej ręki to jadłabym na okrągło.. A tak, to czasem zjem "sklepową" - jak to mówią: z braku laku, dobry kit..;)
Ja tyż....na wszelkich grillowych imprezach jestem chyba najtańszym gościem bo kaszanka wystarczy mi w zupełności:) A co do sklepowych to moje typy są następujące: kaszanka swojska z masarni Krzyś, dostępna w sieci Polo market ( lub Mila), kaszanka z zakładów mięsnych Gzella (nie wiem jak duży mają zasieg swoich sklepów firmowych) no i trzecią lokatę zajmuję kaszanka z wątróbką z Lidl-a :)
Wczorajszy rosol z makaronem, na drugie kotlety z piersi kurczaka, ziemniaki, surowka z białej kapusty z koperkiem i szczypiorkiem, brokuły w sosie czosnkowym i sok z pomaranczy
Pierwsze danie ... zupa pieczarkowa z maleńkimi pierożkami.Na drugie "Calzone"-nadzienie to ser żółty, gyros z warzywami, surówka coleslow i sos czosnkowy ;)
Jakie śliczne te pierożki!:) Jak je tak pozwijałaś, że fajnie wygladają? Ciasto normalne pierogowe? Jakie dałaś nadzienie? Wiem, dużo pytań na raz:) ale świetnie wyglądają:))
Dziękuję :). Ciasto zwykłe pierogowe,nadzienie to mięso porosołowe z kaczki ,z dodatkiem pieczarek i cebuli.Czy jesteś na fb ...bo wysłałabym Ci link do filmiku .
Dzisiaj- zupa cebulowa (z serkami topionymi) z grzankami czosnkowymi, na drugie- chleb smażony w jajku (chyba mnie Bóg opuścił w sobotę w piekarni, nie wiem, na cholerę nakupowałam tyle pieczywa).
Jutro- ciąg dalszy cebulowej, łopatka duszona w sosie własnym, kopytki i buraczki albo kapustka z grochem (będziemy gościć Najlepszą z Teściowych). A, i babka cytrynowa.
...A teraz przedstawiamy Państwu autentyczne zdjęcie tajemniczej mgły, która niespodziewanie pojawiła się nad bigosem. Właścicielka bigosu zdążyła zrobić zdjęcie, zanim mgła w tajemniczy sposób zniknęła, nie wiadomo gdzie... Ze "Strefy 11" - Dżanina Fonda...
...A teraz przedstawiamy Państwu autentyczne zdjęcie tajemniczej mgły, która niespodziewanie pojawiła się nad bigosem. Właścicielka bigosu zdążyła zrobić zdjęcie, zanim mgła w tajemniczy sposób zniknęła, nie wiadomo gdzie... Ze "Strefy 11" - Dżanina Fonda...
zajeło się tym W-11 ,to dzis nie potrafią rozkminic tego zjawiska ,zgłosiło się do mnie Archiwum X wierze ze oni dadzą rade
Małpiatko, to do mnie pytanko?.... Jeśli o tartę idzie, od lat mam ulubiony przepis na spód ( teraz tylko pomieszałam mąki ) a nałożenie.....co tam słychać w lodówce ( podgotowany brokuł, podsmażona cebulka i żywiecka i zalewam śmietaną z jajami + ser + przyprawy ) :))
Do Ciebie, Iwciu:) Dzięki! Choć bigos kaszanki też niczego sobie i przypomniał mi, że mam jeszcze porcję w zamrażalniku - trzeba będzie spożytkować w najbliższym czasie:)
Wczorajsza pierś wg mggi63, o dziwo nic nie straciła na smaku i soczystości. Ziemniaki z gałką muszkatołową, smietanką, masłem i koperkiem, marechewka z jabłkiem i chrzanem.
Patrycja, ile chrzanu (czy ze słoiczka?)dodajesz do marchewki z jabłkiem i co jeszcze wtedy-majonez też,czy jogurt?
Ula, na oko hahaha , a raczej do smaku tego chrzanu dodaję, lubię ostre. Chrzan ze słoiczka. Najczęściej mieszam z jogurtem, ale dzisiaj ze śmietaną 18% .
Miały być zwykłe schabowe panierowane , powstały zapiekane z serem i pieczarkami bez panierki , do tego marchewka z groszkiem, mieszanka warzyw z fetą i prażonym słonecznikiem...a i jeszcze był rosół z kury z kluseczkami ;)
Obiad u Turka. Kebab barani, frytki i surówka. Do tego bardzo pikantny sos.
właśnie widziałem na facebook'u
Zupa z mrożonymi podgrzybkami .
U nas był rosół z makaronem, ziemniaki, kotlet mielony, buraczki i ogórki konserwowe.
U nas był wczoraj barszcz czerwony na żeberkach, tłuczone ziemniaki z przesmażoną na złoto cebulą... mniam
Na dziś będzie gulasz z charakterem (oj ostry wyszedł), ziemniaki i surówka z pekińskiej z marchewką
Ryba rządzi zupa z makrelą (smakowała wszystkim domownikom, choć najmniej - najmłodszej,ale i tak zjadła kilka łyżek), na drugie karp smażony i złociste ziemniaczki wg tekluni, kapusta kiszona.
Odgrzewajki tego :)
U nas zalewajka a na drugie frytki z surówka i skrzydełka kompocik z truskawek :)
Taki kompocik z truskawek, pochłonęłabym, nie powiem... :)
Mam jeszcze w piwnicy kilka słoików kompotu z truskawek. Mogę przynieść. Zapraszam.
Gotuj kompocik już jadę z rodzinka .
U mnie dzisiaj kapuśniak z kiszonej kapusty zabielany z ziemniakami okraszonymi cebulką i skwarkami.
Zaciekawił mnie kapuśniak z kiszonej kapusty zabielany , możesz podać przepis?
Zwyczajny kapuśniak gotowany na żeberkach wieprzowych i dodana śmietana , jest pyszny
Próbowałaś może dodac przecieru pomidorowego do zabielanego? Mnie taka wersja bardzo smakuje.
Janka, ja też taka wersję lubię, ale najczęściej daję pokrojone , świeże pomidory.
Do samego nie , ale kiedyś moja mama gotowała taki kapuśniak z ziemniakami w środku i wtedy koncentrat był dodany. Pamiętam , że było dobre.
Janeczko, do kapuśniaku z kiszonej kapusty?
No co kraj to obyczaj....u nas się tak nie dodaje prawdaż?
Prawdaż, mości dobrodziejko :D Dlatego pytam, żeby się upewnić. A nuż Janeczka się pomyliła..... i ją na tym złapiemy.
Ta jak piszesz.
Do kapuśniaku na żeberkach z ziemniakami, lekko zabielanego i w przypływie weny nawet z 2 - 3 łyżkami kaszy jęczmiennej i paroma grzybkami suszonymi.
Wprawdzie z czystym kapuśniakiem ma to już niewiele wspólnego ale nam w tej wersji bardziej smakuje:)
Muszę spróbować :)
Przymusu nie ma
Kwaśnica na wędzonce z żeberkiem.
pierogi z mięsem ,omasta z pieczarek, plus barszczyk czerwony do picia
Moje smaki :)
Naleśniki ruskie z sosem pieczarkowym i żurek
Ale bym zjadła jednego
Potrawka drobiowa z groszkiem ,ryż basmati i surówka z selera i kiwi ...
I co mówi twoje podniebienie? :)
Moje podniebienie mówi nieeee...niestety...
Jednak czekam na ostatniego członka rodziny dla uratowania honoru co byśmy wieśniakami nie byli ...zobaczymy co on na to ......
Eeee...a ja myślałam,ze Ty słodkolubna
Aaaaa to zależy ...
A nooo właśnie widzę....
Honor uratowany ...głowa rodziny to szlachta ...reszta to plebs ...
Spokojnym głosem powiedziane ...dobra ta surówka
Eeeee.... przez te lata małżeństwa toś chyba trochę tym szlachectwem przeszła.
No trochę .... tylko nie moje podniebienie ...
Poczekaj, to się szlachetnieje od dołu.... do "podniebia" dopiero dojdzie.
No właśnie
A coś Ty taka specjalistka?
Wczoraj były placuszki Wkn.... Wszystko razy dwa. Dzisiaj ziemniaki z kapustą i żeberka, kompot wieloowocowy z własnych przetworów.
Zupa grzybowa z makaronem gwiazdki,filet kurczęcy z papirusa,ziemniaki,sałatka z buraczków.
Zupa grzybowa z makaronem gwiazdki,filet kurczęcy z
Ten filet tak soczyście wygląda, mniam. Jak go robisz??papirusa,ziemniaki,sałatka z buraczków.
Filet wkładam na godzinkę może być dłużej do marynaty z oleju i pieprzu ziołowego (tą wersję tak lubimy).Papier do pieczenia składam na pół i umieszczam na patelni.Na jedną połowę papieru do pieczenia kładę fileta szt. 1,2 lub 3,przykrywam drugą połówką i dociskam palcami, smażę z kazdej strony -3-4 minuty.Następnie przykrywam pokrywą,wyłączam gaz i tak trzymam około 10 minut.Solę na samym końcu.I gotowe
*miało być do patrycji coś się rozjechało
Filet wkładam na godzinkę może być dłużej do marynaty z oleju i pieprzu
Mggi63 , dziękuję. Zapisałam i zrobię w ten sposób.ziołowego (tą wersję tak lubimy).Papier do pieczenia składam na
pół i umieszczam na patelni.Na jedną połowę papieru do pieczenia
kładę fileta szt. 1,2 lub 3,przykrywam drugą połówką i dociskam
palcami, smażę z kazdej strony -3-4 minuty.Następnie przykrywam
pokrywą,wyłączam gaz i tak trzymam około 10 minut.Solę na samym końcu.I
gotowe *miało być do patrycji coś się rozjechało
Proszę uprzejmie
Filet wkładam na godzinkę może być dłużej do marynaty z oleju i pieprzu
Mggi63 , zrobiłam dokładnie jak napisałaś. Tak, jak się spodziewałam, super soczysta i smaczna. Dobry pomysł z tym pieprzem zioołowym. Dziękuję!!!ziołowego (tą wersję tak lubimy).Papier do pieczenia składam na
pół i umieszczam na patelni.Na jedną połowę papieru do pieczenia
kładę fileta szt. 1,2 lub 3,przykrywam drugą połówką i dociskam
palcami, smażę z kazdej strony -3-4 minuty.Następnie przykrywam
pokrywą,wyłączam gaz i tak trzymam około 10 minut.Solę na samym końcu.I
gotowe *miało być do patrycji coś się rozjechało
Wczoraj pierogi z kapustą z czerwonym barszczem,dzisiaj to samo.
Jak za dawnych czasów najzwyklejszy obiad- duszone ziemniaki, jajka na twardo i parówki w sosie musztardowym, kapusta kiszona swojska, kompot z truskawek i czereśni.
Kurczak w sosie cytrynowo-koperkowym, ziemniaki, zasmażane buraczki, surówka.
Wczoraj: barszcz czerwony z domowymi uszkami z miesem
Dzisiaj: zostalo farszu miesnego wiec byly pierogi z miesem i kapusta a zupa pomidorowa z kolkami
Zwyczajna zwyczajność, wczorajsza kwaśnica z dzisiejszą wkładką - golonka.
Żurek z białą kiełbasą i jajkiem
Frytki, kotlety sojowe w panierce i surówka z pora
Kalafiorowa i łazanki.
jajo sadzone, ziemniaki tłuczone i kefir lub ogórek kiszony
Kotlety z płatków, ziemniaki z koperkiem i surówka z selera i kiwi. Kompot czereśniowo truskawkowy.
To samo co wczoraj i dodatkowo jeszcze mix sałat z sosem czosnkowym, pestkami dyni i słonecznika.
Krupnik i do wyboru pierogi ruskie ze śmietaną lub makaron z serem i przysmażoną cebulką.
Zapiekanka rybna ze szpinakiem i ziemniakami.
Spaghetti wg heiworth, dzisiaj z łososiem.
U mnie w domu wszyscy je lubią ...nawet i ja ... mimo,że nie przepadam za makaronem ;)
U mnie też spaghetti ale z mięsem mielonym,pomidorami i parmezanem + barszcz czerwony ze śmietaną i ziemniakami ...
Zapiekanka ziemniaczano-jajeczna u nas zwana "gromadą"
Pieczone uda kurczęce.
Wątróbka wg Halinki
Rosół z kaczki z makaronem ,naleśniki z kaszą gryczaną ,serem i jajkami + sos grzybowy ...
Dzisiaj rosol z makaronem, na drugie bigos:
i zalegle obiadki: barszcz czerwony z ziemniakami, zupa grochówka krem z grzankami i smazonymi kawałkami boczku, zupa z dyni krem z grzankami i kleksem jogurtu
ziemniaki, kotlety z piersi kurczaka, surowka z czerwonej, kotlety mielone w sosie koperkowym, modra kapusta, bitki z indyka w sosie, buraczki z papryka
Karkówka z ziemniakami.
Rosół, karkówka z szybkowaru, buraczki zasmażane, ziemniaki.
Pieczone w folii roladki schabowe nadziewane pieczarkami i serem żółtym, podane na sosie serowo - pieczarkowym , kasza gryczana z przesmażoną cebulką i natką pietruszki, zestaw surówek:)
Jarzynowa z kaszą perłową. Kotlety schabowe, farszynki z koperkiem i surówka z fenkuła. Do picia sok wiśniowy ze spiżarki:)
Dziś piekłam kaczusie, nadzianą jabłkiem i pomarańczą ;))
Omg ...uwielbiam .
U Ciebie kaczusia, a u nas... bardzo fotogeniczny, dumny kurczak, z lewa, prawa, z przodu i z tyłu :) Do tego po gotowanym kartofelku ze świeżym, bo mrożonym koperkiem i surówką z pekinki...
Oooo.... butelkowany:) też często robimy:))
....aaaaa to moze zdradzisz mi sekret na czym taki kurak siedzi ? (w sensie cieczy w butelce) bo robiłam z piwem, wodą, jakimś sokiem i nic mi kipieć nie chciało....pomysł ze szczyptą soli dodanej do piwa też nie zadziałał:(
Dorotka, nic nie kipiało, bo... zwyczajnie polewałam go tym, co wyciekało z kuraka :)
Z piwem, solą też próbowałam i nic, niestety...
...u mnie tak samo...trochę chyba gotujące się piwko przenika smakiem mięsiwko, ale tylko trochę.... Ja na blaszkę na której stawiam kurcoka leję 2-3 szklanki wody, wtedy ona parując dodaje wilgoci, a piekarnik nie śmierdzi spalenizną, bo wyciekający tłuszcz się nie przypala na ,,wodnistej" blaszce:)
Też wypracowałam taki "patent" :) Wyglada na to, że takie cudnie kipiące piwko oblewające kurczaka to pic na wodę:)
Tołpyga pstra :)
Surówka z kiwi, pomidora, ogórka kwaszonego, rzodkiewki i sałaty lodowej :)
Wczoraj i dzisiaj ; pieczona karkówka z marynaty z płatkami chilli.
Tym razem zaplanowane z góry,jak nigdy
Rosół z makaronem,roladki schabowe z szynką i serem żółtym, mix surówek.
Dziś pomidorówka po rosole z ryżem,makaronem.
Jutro i środa zupa gołąbkowa, karp smażony,kiszona kapusta.
czw. i piątek będzie krupnik na żołądkach drobiowych, naleśniki z dżemem,
sob. i niedz. pulpety pieczarkowe w sosie, buraczki,papryka czerwona, tłuczone ziemniaki,
Filet, buraczki zasmażane, ziemniaki i dojadanie rosołu.
calzone z mięsem z niedzieli ...
Weekend :)
Filety z dorsza, frytki, surówka.
i pizza :)
Gołąbki bez zawijania z kaszą gryczaną z sosem pomidorowym, puree ziemniaczane ze szczypiorem.
Makaron po bolońsku z oryginalną włoską mieszanką do spaghetti ( piekło w przełyku hahaha),.Zamiast mielonego kawalki piersi drobiowej.
Normalnie też mam makaron po bolońsku z kawałkami piersi drobiowej,tylko myślę,że nie aż tak ostre
Hahahaha, figusiu, bo ja chciałam, żeby mi mordę wypaliło
Sieje i sandacze na warzywach + ziemniaczki :)
Mnie też zainspirował przepis reklamowany w tv na rybkę w warzywach, niestety dostałam tylko filety z tołpygi, zrobiłam zawijane w pergaminie z warzywami, bez dodatku żadnej oliwy. Było pyszne i bardzo delikatne
Ja akurat nie inspirowałam się reklamowanym w tv przepisem, bo nawet takiego nie widziałam, a ostatnio też nie oglądałam tv, bo jakaś jelitówka mnie dopadła. Wczoraj w rybnym mieli sporą dostawę różnych rybek, to skusiłam się akurat na te 2 rodzaje i chciałam zrobić coś lekkiego. Wyszły delikatne i były pyszne, chociaż dodałam oliwę i nawet trochę masełka do smaku. A tołpygę robiłam wcześniej, ale smażoną. :)
Ja akurat nie inspirowałam się reklamowanym w tv przepisem, bo nawet takiego
Lea2, ja chcę takiej rybki!!!!! Proszę, powiedz jak i co?????nie widziałam, a ostatnio też nie oglądałam tv, bo jakaś jelitówka
mnie dopadła. Wczoraj w rybnym mieli sporą dostawę różnych rybek,
to skusiłam się akurat na te 2 rodzaje i chciałam zrobić coś lekkiego.
Wyszły delikatne i były pyszne, chociaż dodałam oliwę i nawet trochę
masełka do smaku. A tołpygę robiłam wcześniej, ale smażoną. :)
Patuś, proszę pytaj, co chcesz wiedzieć. Ja wsadziłam wszysttkie rybki na dużæ blachę od piekarnika, ale napiszę Ci co robiłam od początku. To najpierw warzywa, dałam takie: 3 duże papryki mogæ być różnego koloru, pokroiłam w większą kostkę, potem pokroiłam 3 marchewki, jedne w słupki, drugie w krążki, 1 por pokrojony też w krążki. Na blachę położyłam pergamin, a na nim rozłożyłam pokrojone warzywka, posypałam natkæ pietruszki, polałam trochę oliwy i wymieszałam. Każdą rybkę obsypałam pieprzem cytrynowym i solą himalajską, a w rozcięcia włożyłam lekko zmiażdziony, ale po 2 całe i obrane ząbki czosnku. Do środka włożyłam też po 4 gałązki świeżego koperki i po 2 gałązki świeżej natki pietruszki. Tak przygotowane rybki ułożyłam na warzywkach i jeszcze lekko je skropiłam oliwką oraz położyłam na każdej po plasterku masełka oraz po gałązce świeżego tymianku. Rybki przykryłam drugim papierem pergaminowym i tak piekłam je przez 20 minut, po tym czsie zdjęłam pergamin i dopiekałam je kolejne 20 minut. Ot i cały przepis. :-)
Patuś, proszę pytaj, co chcesz wiedzieć. Ja wsadziłam wszysttkie
Lea, dziękuję pięknie. Skopiowałam i jak dostanę jakieś świeże rybki (poza nieśmiertelnymi pstrągami) to zaraz wykorzystam Twój pomysł. Domyślam się, że temperatura piekarnika standrdowo 180stopini?? Pozdrawiam :)rybki na dużæ blachę od piekarnika, ale napiszę Ci co robiłam od
początku. To najpierw warzywa, dałam takie: 3 duże papryki mogæ być
różnego koloru, pokroiłam w większą kostkę, potem pokroiłam 3
marchewki, jedne w słupki, drugie w krążki, 1 por pokrojony też w
krążki. Na blachę położyłam pergamin, a na nim rozłożyłam pokrojone
warzywka, posypałam natkæ pietruszki, polałam trochę oliwy i
wymieszałam. Każdą rybkę obsypałam pieprzem cytrynowym i solą
himalajską, a w rozcięcia włożyłam lekko zmiażdziony, ale po 2 całe i
obrane ząbki czosnku. Do środka włożyłam też po 4 gałązki świeżego
koperki i po 2 gałązki świeżej natki pietruszki. Tak przygotowane rybki
ułożyłam na warzywkach i jeszcze lekko je skropiłam oliwką oraz
położyłam na każdej po plasterku masełka oraz po gałązce świeżego
tymianku. Rybki przykryłam drugim papierem pergaminowym i tak piekłam je
przez 20 minut, po tym czsie zdjęłam pergamin i dopiekałam je kolejne 20
minut. Ot i cały przepis. :-)
Tak, właśnie 180 stopni, zapomniałam dopisać. Pozdrawiam :)
A dziś na obiad zalewajka i żeberka w miodowym sosie
Kapuśniak wg aryt i "zapiekanka palce lizać" wg Majka2..
Papryka faszerowana,pęczakiem ,mięsem z indyka i pieczarkami w sosie pomidorowym ...
Witam. Mój mąż będzie zajadał fasolkę po bretońsku, a ja ponieważ karmię piersią muszę zadowolić się wczorajszym krupniczkiem i racuchami :)
Piekielnej kuchni ciąg dalszy, kurczak marynowany w piri-piri i smażony na oliwie z chilli, ale ryż łagodny.
Wczoraj pomidorówka, jajo sadzone, ziemniaki i do wyboru buraczki lub sałatka słoikowa.
Dziś pomidorowej cd. & kluchy z sosem.
Wczoraj: kotlet z fileta kurczaka,ziemniaki,surówka z czerwonej kapusty.
Dzisiaj: barszcz ukraiński,kopytka z sosem pieczarkowo - grzybowym i c.d. wczorajszej surówki.
Barszcz biały na bogato- z ziemniakami, kiełbasą, jajkiem na twardo, przysmażoną cebulką i grzybkiem suszonym.
Jutro- pomidorowa z ryżem i kotlety sojowe a,la schabowe z surówką.
Dzisiaj w planie placki ziemniaczane same chrupiące lub z lecho
Mggi63 proszę o przepis na surówkę z czerwonej kapusty ,nie mam dobrego przepisu a Twoja wyglada bardzo smacznie.
Proszę uprzejmie :)
Kapustkę zszatkować i obgotować kilka minut by zmiękła.Następnie odcedzić.Ja to robię na durszlaku i skropić sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym,wymieszać.Odstawić do ostygnięcia.Zetrzeć marchewkę średnią i jabłko (obrane) na tarce jarzynowej i dodać do kapusty oraz cebulę pokrojoną w kostkę i wymieszać,dodać jeszcze około 2 łyżek oleju,posolić i do smaku i dosłodzić nie za dużo.Można dodać trochę pieprzu ale niekoniecznie.Odstawić do lodówki.Ja przeważnie jeszcze dosalam później bo kapusta wciąga sól i za mało słone
Mggi63 bardzo dziękuję za przepis-na pewno wykorzystam
Na zdrówko:)
Pizza.
Lekki krem z pulpetami z brukselką .
Gulasz z parówek,pieczarek i ogórka z ryżem basmati ..
Gulasz wołowy ( bitki miałam zrobić ale Pani mięska nie miała dziś odpowiedniego na bitki ) + kasza gryczana a jak kasza gryczana - to tylko ogórasy kiszone :) tradycyjnie :)
Makaron rurki, pulpety w sosie koperkowym plus ogórki z domowych przetworów.
Pierś z papirusa wg mggi63. Super smaczna i soczysta.
To się bardzo cieszę,że smakowała
Pierś z papirusa wg mggi63. Super smaczna i soczysta.
Zgadzam się. Też zrobiłam kilka dni temu. Dziękuję mggi63 :-):)
Jarzynowa, udko, ziemniaki, buraczki.
Dopisano 15-02-05 17:25:06:
Kiełbaska smażona lub wątróbka drobiowa, ziemniaki sałatka z ogórków kiszonych,papryki marynowanej i cebuli.
smacznego ...
Jarzynowa, fladra w cieście, ziemniaki z koperkiem i sałatka słoikowa.
Ogórkowa,pierogi ruskie ze śmietaną lub makaron z czosnkiem i pieprzem ziołowym.
Dojadam gołąbki bez zawijania - zapiekane, z sosem pieczarkowym na ostro (wszystko z WŻ), zapijam lekkim czerwonym łinkiem (tym razem bułgarskim). Dla mojego zapracowanego Męża ugotowałam makaron z czosnkiem niedźwiedzim i usmażę niebawem kostki łososiowe, do tego papryka marynowana lub pieczarki na ostro (łinka nie dostanie, bo białego nie kupiłam, a nie będę 'profanować' rybki czerwoną Kadarką)...
Krokiety z mięsem i barszczyk czerwony:)
Kaszanka z kawałkami wątróbki, prosto z wczorajszego świniobicia u przyjaciół. Nawet kapustkę do tego dostarczyli.
Kobieto, Ty żyjesz w jakimś kulinarnym raju!:)
Mnie na obczyznie dobija tymi pysznosciami.
Mnie na obczyznie dobija tymi pysznosciami.
Basiu, zaproszenie nie traci aktualności!!!Ja od zawsze powtarzam i zdania nie zmienię, że Patrycja ma po prostu ZA DOBRZE! :)
Sobie tylko smaka na kaszankę narobiłem od rana :)
Ja od zawsze powtarzam i zdania nie zmienię, że Patrycja ma po prostu ZA
DOBRZE! :) Sobie tylko smaka na kaszankę narobiłem od rana :)
Ja od zawsze powtarzam i zdania nie zmienię, że Patrycja ma po prostu
ZADOBRZE! :) Sobie tylko smaka na kaszankę narobiłem od rana :)
Ja od zawsze powtarzam i zdania nie zmienię, że Patrycja ma po prostu ZA
No właśnie! Uwielbiam kaszankę! Gdybym tylko miała szczęście kupować z pierwszej ręki to jadłabym na okrągło.. A tak, to czasem zjem "sklepową" - jak to mówią: z braku laku, dobry kit..;)DOBRZE! :) Sobie tylko smaka na kaszankę narobiłem od rana :)
Ja tyż....na wszelkich grillowych imprezach jestem chyba najtańszym gościem bo kaszanka wystarczy mi w zupełności:) A co do sklepowych to moje typy są następujące: kaszanka swojska z masarni Krzyś, dostępna w sieci Polo market ( lub Mila), kaszanka z zakładów mięsnych Gzella (nie wiem jak duży mają zasieg swoich sklepów firmowych) no i trzecią lokatę zajmuję kaszanka z wątróbką z Lidl-a :)
U mnie też grillowym faworytem jest kaszanka:) Dzięki za wskazówki - poszukam tej pierwszej. Jadłam tę Lidlową i niestety mi nie podeszła..:/
Ja od zawsze powtarzam i zdania nie zmienię, że Patrycja ma po prostu ZA
hahahahahahhahaDOBRZE! :) Sobie tylko smaka na kaszankę narobiłem od rana :)
Sobie tylko smaka na kaszankę narobiłem od rana :)
Już się kiedyś pytałam i dzisiaj zapytam ponownie: "Żona wie?"Już się kiedyś pytałam i dzisiaj zapytam ponownie: "Żona wie?"
Żona wie :)Już się kiedyś pytałam i dzisiaj zapytam ponownie: "Żona wie?" Żona wie
Wspaniała i wyrozumiała kobieta:)
Wspaniała i wyrozumiała kobieta
Jest dokładnie tak jak piszesz :)Kobieto, Ty żyjesz w jakimś kulinarnym raju!:)
Małpiatko, rozbawiłaś mnie doo łez hahahahah . Tak teraz będę myśleć o tym swoim kawałku świataUśliniłam się po kolana
Uśliniłam się po kolana
Rosol z makaronem, na drugie gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym i sałatka z ogórków kiszonych, do picia sok z pomarańczy
Resztka "zapiekanki palce lizać" i pomidorowa z makaronem..
Rosół z makaronem,kotlet schabowy,ziemniaki,surówka z kiszonej kapusty.
Wątróbka wg Halinki :)
Rosół, bitki w sosie serowym, ziemniaki, marchewka z groszkiem.
Wczorajszy rosol z makaronem, na drugie kotlety z piersi kurczaka, ziemniaki, surowka z białej kapusty z koperkiem i szczypiorkiem, brokuły w sosie czosnkowym i sok z pomaranczy
Pierwsze danie ... zupa pieczarkowa z maleńkimi pierożkami.Na drugie "Calzone"-nadzienie to ser żółty, gyros z warzywami, surówka coleslow i sos czosnkowy ;)
Jakie śliczne te pierożki!:) Jak je tak pozwijałaś, że fajnie wygladają? Ciasto normalne pierogowe? Jakie dałaś nadzienie? Wiem, dużo pytań na raz:) ale świetnie wyglądają:))
Dziękuję :). Ciasto zwykłe pierogowe,nadzienie to mięso porosołowe z kaczki ,z dodatkiem pieczarek i cebuli.Czy jesteś na fb ...bo wysłałabym Ci link do filmiku .
Ale pysznosci! Czy filmik tylko na fb mozna zobaczyc?
Obawiam się,że niestety tylko na fb ...ale szukam jeszcze ;)
Lazania i duża micha zieleniny.
Dzisiaj- zupa cebulowa (z serkami topionymi) z grzankami czosnkowymi, na drugie- chleb smażony w jajku (chyba mnie Bóg opuścił w sobotę w piekarni, nie wiem, na cholerę nakupowałam tyle pieczywa).
Jutro- ciąg dalszy cebulowej, łopatka duszona w sosie własnym, kopytki i buraczki albo kapustka z grochem (będziemy gościć Najlepszą z Teściowych). A, i babka cytrynowa.
Jagnięcina; rosół z tejże z ziemniakami i smażona z rozmarynem, czosnkiem i tymiankiem. Obowiązkowo do tego kapusta kiszona, zasmażana.
Zupa pomidorowa z makaronem gwiazdki (kółek w sklepie brak ;), na drugie pierogi z miesem i kapusta, koktajl truskawkowy
Wczoraj i dzisiaj pieczeń drobiowa wg onlyred.
W szale pierogów dla jednych w barszczu dla drugich tak
Makaron z sosem cytrynowo-śmietanowo-serowym, z papryczką peperonii i kawałkami kurczaka.
Kotlet z fileta kurczaka,ziemniaki,sałatka z buraczków i papryki,fasolka z bułką tartą.
Kwasówka z uszkami z grzybów
Schab z szybkowara w sosie, sałatka szwedzka od Toffik, ziemniaki
Wczoraj dla każdego coś miłego, czyli pizza i moja niby-tarta cebulowa (tym razem z papryczką chili)..
Wczoraj zrobiona i dziś z synusiem dojadamy....Tarta Brokułowa na razowym spodzie :))
Bigos
...A teraz przedstawiamy Państwu autentyczne zdjęcie tajemniczej mgły, która niespodziewanie pojawiła się nad bigosem. Właścicielka bigosu zdążyła zrobić zdjęcie, zanim mgła w tajemniczy sposób zniknęła, nie wiadomo gdzie... Ze "Strefy 11" - Dżanina Fonda...
...A teraz przedstawiamy Państwu autentyczne zdjęcie tajemniczej mgły,
zajeło się tym W-11 ,to dzis nie potrafią rozkminic tego zjawiska ,zgłosiło się do mnie Archiwum X wierze ze oni dadzą radektóra niespodziewanie pojawiła się nad bigosem. Właścicielka bigosu
zdążyła zrobić zdjęcie, zanim mgła w tajemniczy sposób
zniknęła, nie wiadomo gdzie... Ze "Strefy 11" - Dżanina Fonda...
Wygląda obłędnie! Z przepisu czy z głowy?:)
Wygląda obłędnie! Z przepisu czy z głowy?:)
dziękuje, z głowy zawsze cos po swojemu zmodyfikujeWygląda obłędnie! Z przepisu czy z głowy?:)
Małpiatko, to do mnie pytanko?.... Jeśli o tartę idzie, od lat mam ulubiony przepis na spód ( teraz tylko pomieszałam mąki ) a nałożenie.....co tam słychać w lodówce ( podgotowany brokuł, podsmażona cebulka i żywiecka i zalewam śmietaną z jajami + ser + przyprawy ) :))Do Ciebie, Iwciu:) Dzięki! Choć bigos kaszanki też niczego sobie i przypomniał mi, że mam jeszcze porcję w zamrażalniku - trzeba będzie spożytkować w najbliższym czasie:)
Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami i jajkiem, gołąbki bez zawijania olusi23..
Wczorajsza pierś wg mggi63, o dziwo nic nie straciła na smaku i soczystości. Ziemniaki z gałką muszkatołową, smietanką, masłem i koperkiem, marechewka z jabłkiem i chrzanem.
Patrycja, ile chrzanu (czy ze słoiczka?)dodajesz do marchewki z jabłkiem i co jeszcze wtedy-majonez też,czy jogurt?
Patrycja, ile chrzanu (czy ze słoiczka?)dodajesz do marchewki z
Ula, na oko hahaha , a raczej do smaku tego chrzanu dodaję, lubię ostre. Chrzan ze słoiczka. Najczęściej mieszam z jogurtem, ale dzisiaj ze śmietaną 18% .jabłkiem i co jeszcze wtedy-majonez też,czy jogurt?
...dzięki, to dam na oko i do smaku tego chrzanu..
Właśnie to jest plus,że na następny dzień tak samo smakuje :)
Wczoraj : kiełbasiano-warzywny mix,kasza kuskus dla niektórych i ziemniaki,surówka z białej kapusty.
Dzisiaj : zupa jarzynowa,bitki z szynki,ziemniaki,surówka z marchewki i jabłka.
Wczorajszy kurczak pieczony nadziewany kaszą gryczaną i grzybami :)
Rosół z makaronem i fasolka perłowa po bretońsku z pieczywem.
Ostatnio na wyjeździe ...
bigos drobiowy makusi ...ziemniaki ,wieprzowina w sosie śliwkowym i mix sałat ...
Już w domu ...makaron a'la carbonara ...ziemniaki ,dorsz panierowany ,kapusta pekińska z ogórkami i chrzanem ...
Dziś ...zupa jarzynowa z ryżem ,ziemniaki ,sałata lodowa i szynka w sosie ogórkowym ...
Golabki bez zawijania
Podudzia z kurczątka pieczone,ziemniaki,pieczarki podsmażone,surówka z kiszonej kapusty.
Czwartek: rosol z makaronem, na drugie rolady w sosie własnym, kluski śląskie i modra kapusta
Piatek: zupa jarzynowa, na drugie gołąbki w sosie pomidorowym
Dzisiaj: Lane kluski na rosole, na drugie bigos z chlebem
Krupnik z pęczakiem i kąskami z indyka, grillowana pierś indycza :)
Rosołek ze swojskim makaronem,ziemniaczki,piers w cieście nalesnikowym,marchewka z groszkiem, sałatka z kapusty z domowych przetworów
Proszę mi natychmiast oddać moje miski na zupę. Może być razem z rosołem!
Ja swojej miski nie wstawiłam ,pies je w lepszej ,ale ja kocham pomimo starosci
Uuuuu, mój pies ma Zeptera! Kto zasłużył, ten ma firmową zastawę.
Ale miskę mi oddaj.
Miały być zwykłe schabowe panierowane , powstały zapiekane z serem i pieczarkami bez panierki , do tego marchewka z groszkiem, mieszanka warzyw z fetą i prażonym słonecznikiem...a i jeszcze był rosół z kury z kluseczkami ;)
Rosół wołowy z makaronem. Ziemniaki,karkówka i ogórki konserwowe. Kompot z wiśni.
Pomidorowa z makaronem,kotlet mielony pieczony,ziemniaki,buraczki na ciepło.
Jeden z moich ubionych zestawów :) w letnim sezonie buraczki zamieniam na mizerie:)
Tak ja też mam zakodowany taki zestaw od dziecinstwa bo nic tak nie pasuje do mielonego jak buraczki
Jak byłam z kumpelą nad Białym (mggi wie) to mnie goniła pół jeziora "bo ona musi zjeść mielonego z mizerią". :)
Mniam :)
Wczoraj rosol z makaronem, na drugie piersi kurczaka w sosie pieczarkowym, ziemniaki z koperkiem i mix salat z ogorkiem kiszonym
Dzisiaj bedzie krupnik i nie wiem co dalej....
czy można prosić o utworzenie nowego wątku obiadowego bo ciężko się przegląda te Wasze pyszności
Pozostale risotto z malzami, bialym winem i grada padano. :) Ryska placki ziemniaczane.
Calzone wg przepisu pwyso z farszem z salami,parmezanem i oliwkami.
Nowe obiadki rozpoczęte:) http://wielkiezarcie.com/forumThread.php?id=706620&post=706620