Forum

Kuchenne porady

faworki

  • Autor: joamyt83 Data: 2015-02-09 13:10:37

    Witam. Szukam super przepisu na super faworki! Czy ktoś może się podzielić swoim przepisem??

  • Autor: Herbaciana Data: 2015-02-09 13:43:38

    Ja robię tak: wlewam żółtka do szklanki, tyle ile jest żółtek daję kwaśnej śmietany plus połowę tej porcji i porcjami dodaję mąkę plus szczypta soli. Wyrabiam, znęcam się wałkiem z 5 min, odstawiam przykryte na pół godziny, cienko wałkuję i smażę. W oryginalnym przepisie była taka sama ilość żółtek i śmietany, ale według mnie te są delikatniejsze. Pozdrawiam i powodzenia życzę w faworkowaniu.

  • Autor: joamyt83 Data: 2015-02-09 14:46:37

    a czym można zastąpić śmietanę? karmię piersią a synuś ma skaze białkową więc nie moge jesc nabiału

  • Autor: Bahati Data: 2015-02-09 15:27:57

    Frappe

    • 200 g maki
    • 40 g masla/ smalcu
    • 2 jaja
    • 1 lyzka cukru
    • 1 cytryna (skorka)
    • Szczypta soli

    Zagniesc gladkie ciasto, zawinac w folie i odstawic na pol godziny. Rozwalkowac cienko, pociac jak faworki, smazyc w 175 st C. Posypac cukrem pudrem

  • Autor: joamyt83 Data: 2015-02-09 17:28:20

    dzięki :)) to coś dla mnie 

  • Autor: ewka63 Data: 2015-02-09 16:32:34

    Wg mnie, najlepsze to te: http://wielkiezarcie.com/recipe52583.html

  • Autor: hela36 Data: 2015-02-09 17:13:52

    http://wielkiezarcie.com/recipe7263.html faworki super polecam

  • Autor: argennia Data: 2015-02-12 09:41:56

    A ja chciałam zapytać co się stanie jak dam słodką śmietanę do faworków zamiast kwaśnej ? Nie mamk 18 tylko 36

  • Autor: Wkn Data: 2015-02-12 10:08:19

    Ja bym zrobiła tak, jak Ci napisałam pod przepisem na faworki tysiąca bąbelków - że wymieszałabym oba rodzaje śmietany, które mam w domu (pisałaś, że masz trochę kwaśnej i słodką kremówkę), a zamiast alkoholu wlałabym ocet. Wszystko powinno się ładnie udać. Powodzenia!

  • Autor: Bahati Data: 2015-02-12 10:14:40

    W moim przepisie nie ma smietany. A jesli marza mi sie zwykle faworki dodaje jogurt naturalny. Kwasnej smietany u nas brak. A slodkiej mozna dolozyc lyzeczke soku z cytryny, wymieszac i zostawic na troche w temperaturze pokojowej.

  • Autor: Wkn Data: 2015-02-12 17:03:34

    Tak, zakwaszanie cytryną jest bardzo dobrym i sprawdzonym pomysłem. Są też dostępne jogurty naturalne, bardzo gęste i tłuste - też świetnie zastępują śmietanę.

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2015-02-12 10:47:21

    A alkohol wypiłabym!

  • Autor: Bahati Data: 2015-02-12 10:54:32

    No to mnie zaskoczylas ;)

  • Autor: makusia Data: 2015-02-13 00:02:56

    Jasne, polecam z czystym sumieniem :) http://wielkiezarcie.com/recipe113758.html

Przejdź do pełnej wersji serwisu