Ja robię tak: wlewam żółtka do szklanki, tyle ile jest żółtek daję kwaśnej śmietany plus połowę tej porcji i porcjami dodaję mąkę plus szczypta soli. Wyrabiam, znęcam się wałkiem z 5 min, odstawiam przykryte na pół godziny, cienko wałkuję i smażę. W oryginalnym przepisie była taka sama ilość żółtek i śmietany, ale według mnie te są delikatniejsze. Pozdrawiam i powodzenia życzę w faworkowaniu.
Ja bym zrobiła tak, jak Ci napisałam pod przepisem na faworki tysiąca bąbelków - że wymieszałabym oba rodzaje śmietany, które mam w domu (pisałaś, że masz trochę kwaśnej i słodką kremówkę), a zamiast alkoholu wlałabym ocet. Wszystko powinno się ładnie udać. Powodzenia!
W moim przepisie nie ma smietany. A jesli marza mi sie zwykle faworki dodaje jogurt naturalny. Kwasnej smietany u nas brak. A slodkiej mozna dolozyc lyzeczke soku z cytryny, wymieszac i zostawic na troche w temperaturze pokojowej.
Tak, zakwaszanie cytryną jest bardzo dobrym i sprawdzonym pomysłem. Są też dostępne jogurty naturalne, bardzo gęste i tłuste - też świetnie zastępują śmietanę.
Witam. Szukam super przepisu na super faworki! Czy ktoś może się podzielić swoim przepisem??
Ja robię tak: wlewam żółtka do szklanki, tyle ile jest żółtek daję kwaśnej śmietany plus połowę tej porcji i porcjami dodaję mąkę plus szczypta soli. Wyrabiam, znęcam się wałkiem z 5 min, odstawiam przykryte na pół godziny, cienko wałkuję i smażę. W oryginalnym przepisie była taka sama ilość żółtek i śmietany, ale według mnie te są delikatniejsze. Pozdrawiam i powodzenia życzę w faworkowaniu.
a czym można zastąpić śmietanę? karmię piersią a synuś ma skaze białkową więc nie moge jesc nabiału
Frappe
dzięki :)) to coś dla mnie
Wg mnie, najlepsze to te: http://wielkiezarcie.com/recipe52583.html
http://wielkiezarcie.com/recipe7263.html faworki super polecam
A ja chciałam zapytać co się stanie jak dam słodką śmietanę do faworków zamiast kwaśnej ? Nie mamk 18 tylko 36
Ja bym zrobiła tak, jak Ci napisałam pod przepisem na faworki tysiąca bąbelków - że wymieszałabym oba rodzaje śmietany, które mam w domu (pisałaś, że masz trochę kwaśnej i słodką kremówkę), a zamiast alkoholu wlałabym ocet. Wszystko powinno się ładnie udać. Powodzenia!
W moim przepisie nie ma smietany. A jesli marza mi sie zwykle faworki dodaje jogurt naturalny. Kwasnej smietany u nas brak. A slodkiej mozna dolozyc lyzeczke soku z cytryny, wymieszac i zostawic na troche w temperaturze pokojowej.
Tak, zakwaszanie cytryną jest bardzo dobrym i sprawdzonym pomysłem. Są też dostępne jogurty naturalne, bardzo gęste i tłuste - też świetnie zastępują śmietanę.
A alkohol wypiłabym!
No to mnie zaskoczylas ;)
Jasne, polecam z czystym sumieniem :) http://wielkiezarcie.com/recipe113758.html