Forum

Kuchenne porady

rogaliki

  • Autor: edyta203 Data: 2015-02-17 19:36:48

    Cześć dziewczyny, chciałabym zrobić rogaliki na francuskim cieście, albo pol-francuskim macie sprawdzone przepisy?

  • Autor: megi65 Data: 2015-02-17 19:52:54

    Z francuskiego ciasta .. jeszcze nie było chętnego, odważnego, może to będziesz Ty

    http://wielkiezarcie.com/recipe98708.html

    Poza tym polecam :

    http://wielkiezarcie.com/recipe61035.html

    http://wielkiezarcie.com/recipe8666.html

  • Autor: edyta203 Data: 2015-02-18 17:41:28

    Hmmm.... Będę miała trudny wybór, do soboty będę miała czas na podjęcie decyzji...powiem co zrobilam, możliwe ze to będę croissant'y:-)  postaram się zrobić zdjęcie:-) 

  • Autor: megi65 Data: 2015-02-18 18:04:27

    Uuuu .. Edycia .. bardzo ambitnie... Powodzenia ..

  • Autor: Wkn Data: 2015-02-21 20:44:56

    I jak wyszły? Dopiero zobaczyłam wątek. Ja z ciasta półfrancuskiego - czytaj z eksperymentalnego połączenia ciasta drożdżowego i gotowego sklepowego francuskiego piekłam kiedyś coś w rodzaju kopertobułek z jabłkami i żurawiną - dobre wyszły, a wyglądały tak:

  • Autor: megi65 Data: 2015-02-21 20:49:34

    Wydłubuje jabłko i żurawinę ,noo dobra i zieleninę też ( wygląda jak młoda pokrzywka ) ...

  • Autor: Wkn Data: 2015-02-21 20:57:00

    To chyba melisa była, a może nie... może jednak mięta... tak, chyba mięta :)

    Pamiętam, że ciasto wyszło smaczne, ale odrobinę za ciężkie, miałam nad nim popracować. Z drugiej strony, jak sobie przypomnę reakcję wcinających pizzerinki cebularzowe "ej, a ostatnio ciasto było lepsze, co ci teraz nie wyszło?!" "Teraz wyrosło jak trzeba, a ostatnio przez przypadek zabiłam część drożdży i z braku czasu nie dałam im porządnie wyrosnąć przed pieczeniem..." "Aha, to następnym razem też zabij i wyjdą boskie!"

    No i co tu teraz zrobić - knocić czy nie knocić... jak tu wszystkim dogodzić :D

  • Autor: megi65 Data: 2015-02-21 20:50:26

    Hallo Edzia ... jak tam spłodziłaś rogaliki ??

  • Autor: edyta203 Data: 2015-02-22 08:22:47

    Kochana wczoraj zrobiłam ciasto z Twojego przepisu:-)  ciasto chłodzi się jeszcze w lodowce, o 2 w nocy wyszłam z kuchni:-)  będą rogaliki dzisiaj mam trochę cykora, bo podwoiłam składniki, dałam aż pół paczki drożdży, mam nadzieje, że nie będzie ich czuć, zdj, tak jak obiecałam wyśle gotowego produktu:-) 

  • Autor: edyta203 Data: 2015-02-22 08:25:41

    A rogaliki będę robić prawdopodobnie popołudniu:-)  zobaczymy co wyjdzie jestem baaardzo ciekawa:-)  trochę zabawy przy tym jest, ale mam nadzieje, ze będę powracać do przepisu

  • Autor: edyta203 Data: 2015-02-22 08:28:01

    A rogaliki będę robić prawdopodobnie popołudniu:-)  zobaczymy co
    wyjdzie jestem baaardzo ciekawa:-)  trochę zabawy przy tym jest, ale mam
    nadzieje, ze będę powracać do przepisu

    Aha nie miałam w domu mleka, więc dodałam śmietanę 18%

  • Autor: megi65 Data: 2015-02-22 09:16:06

    Spoko ... zawsze ''cuś'' tam wyjdzie z piekarnika. No to masz fajną zabawę na popołudnie, tylko nie denerwuj się , podchodź na luzio z uśmiechem na buźce. Ciasta drożdżowe tak lubią .

  • Autor: edyta203 Data: 2015-02-22 09:44:06

    Dam rade, kto jak nie ja:-p

  • Autor: edyta203 Data: 2015-02-22 17:36:12

    są i one, dziękuje za przepis, wyszły przepyszne rogaliki.Zrobiłam z nadzieniem czekoladowym:)

    Image Hosted by UploadHouse.com

  • Autor: as Data: 2015-02-22 21:00:20

    Super. Jak zrobiłaś nadzienie czekoladowe? 

  • Autor: edyta203 Data: 2015-02-23 11:17:38

    Super. Jak zrobiłaś nadzienie czekoladowe? 

    użyłam zwykłej czekolady:-) 

  • Autor: Wkn Data: 2015-02-22 22:15:34

    Zdjęcie jest nie najlepszej jakości, a mimo to widać, że rogaliki super chruper apetycznie! Obawiam się, że nie poprzestałabym na jednym!

  • Autor: edyta203 Data: 2015-02-23 11:23:27

    Zdjęcie jest nie najlepszej jakości, a mimo to widać, że rogaliki super
    chruper apetycznie! Obawiam się, że nie poprzestałabym na jednym!

    zdj.faktycznie słabej jakości, ale muszę przyznać że z małych rogalików wyrosły olbrzymy, nie dosc ze kruche to świetnie odwarstwione, zajadaliśmy się z rodziną całe popołudnie... a i na dzisiaj do pracy sobie "schowałam";) naprawdę warte wypróbowania. przepis oczywiście od megi65:)

  • Autor: Wkn Data: 2015-02-23 19:29:04

    Czyli świeżość zachowują dłużej niż pierwszego dnia po upieczeniu :)

    Uwielbiam rogaliki :)

  • Autor: megi65 Data: 2015-02-23 15:22:31

    Edzia ! Jeszcze raz chylę czoła za ... odwagę kulinarną, przepis 2 lata czekał na tak odważną Kobietkę i szczerze mówiąc ''widząc Twój strach w oczach '' ... trochę się obawiałam o finał ale Ty po mistrzowsku podeszłaś do tematu . Pełen szacun .

  • Autor: mggi63 Data: 2015-02-23 11:06:31

    hehehe megi jestes niemożliwiasta!

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2015-02-23 13:45:08

    Jak już jest temat rogalików, to proszę, pomóżcie. Miałam w ulubionych i wcięło. Rogaliki migdałowe - takie półksiężyce w wałeczka ciasta. Mielone migdały były w cieście a nie jako nadzienie. 

  • Autor: Basialis Data: 2015-02-23 13:57:00

    http://wielkiezarcie.com/recipe28461.html....................moze o te Ci chodzi?

  • Autor: balbisia19 Data: 2015-02-23 20:26:40

    http://wielkiezarcie.com/recipe28461.html

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2015-02-24 06:18:32

    Dzięki. :)

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2015-02-24 06:18:17

    Dzięki, Basiu. Dokładnie o te. Nie wiem jak mi uciekły z ulubionych.

Przejdź do pełnej wersji serwisu