Zamówiłam w sklepie internetowym pestki moreli gorzkie.Muszę zaznaczyć ze to pierwszy taki mój zakup,nigdy ich nie jadłam.Po zjedzeniu muszę stwierdzic ze one nie są gorzkie smakują podobnie jak migdały.Może ktoś kupował gorzkie,i jaki one mają smak.Pozdrawiam
Takie pestki powinny mieć gorzki posmak. Może spróbuj po zjedzeniu owocu (brzoskwinia, morela, śliwa) rozbić pestkę delikatnie młotkiem, w środku będzie ziarenko, które nadaje się do zjedzenia i ono ma gorzki posmak. Nawet dla porównania rozgryź pestkę jabłka i zobaczysz smak. Mówią, że jeżeli ziarenko ma gorzki smak to zawiera tzw. amigdalinę czyli wit. B17.
Witam. Właśnie rozgryzłam taką pestkę, żeby sprawdzić jak smakuje /ktoś w rodzinie kupił w sklepie ze zdrową żywnością/. Pierwszy moment - smak migdałów, w miarę gryzienia i przeżuwania - smak gorzkawy, zresztą podobny jak pestek jabłek czy śliwek. Nie jest to jednak jakaś gorycz okropna, lecz gorzkawy posmak. Dla porównania pogryź kilka pestek z jabłek - smak podobny.
Dziękuje za odpowiedz.Mozesz się popytać tej osoby co kupiła te pestki po ile dziennie je,my jemy po trzy.Czytając wpisy to różnie,jedzą po kilka,kilkanaście a nawet kiladziesiąt.Pozdrawiam
Zajada profilaktycznie po 4 pestki dziennie, tzn. na początku były 4 dziennie, a teraz ... hm, brak jednoznacznej odpowiedzi, myślę, że był słomiany zapał, a teraz pewnie jak sobie przypomni.
Zamówiłam w sklepie internetowym pestki moreli gorzkie.Muszę zaznaczyć ze to pierwszy taki mój zakup,nigdy ich nie jadłam.Po zjedzeniu muszę stwierdzic ze one nie są gorzkie smakują podobnie jak migdały.Może ktoś kupował gorzkie,i jaki one mają smak.Pozdrawiam
Takie pestki powinny mieć gorzki posmak. Może spróbuj po zjedzeniu owocu (brzoskwinia, morela, śliwa) rozbić pestkę delikatnie młotkiem, w środku będzie ziarenko, które nadaje się do zjedzenia i ono ma gorzki posmak. Nawet dla porównania rozgryź pestkę jabłka i zobaczysz smak. Mówią, że jeżeli ziarenko ma gorzki smak to zawiera tzw. amigdalinę czyli wit. B17.
Witam. Właśnie rozgryzłam taką pestkę, żeby sprawdzić jak smakuje /ktoś w rodzinie kupił w sklepie ze zdrową żywnością/. Pierwszy moment - smak migdałów, w miarę gryzienia i przeżuwania - smak gorzkawy, zresztą podobny jak pestek jabłek czy śliwek. Nie jest to jednak jakaś gorycz okropna, lecz gorzkawy posmak. Dla porównania pogryź kilka pestek z jabłek - smak podobny.
Dziękuje za odpowiedz.Mozesz się popytać tej osoby co kupiła te pestki po ile dziennie je,my jemy po trzy.Czytając wpisy to różnie,jedzą po kilka,kilkanaście a nawet kiladziesiąt.Pozdrawiam
Polecam ten artykuł http://www.poradyherrbaty.pl/2015/01/pestki-moreli-gorzkiej-lekiem-na-raka.html co do leczenia tym nowotworu to mam mieszane uczucia ale jako profilaktyka jak najbardziej. Wtedy 3-4 sztuki dziennie wystarczą :)
Zajada profilaktycznie po 4 pestki dziennie, tzn. na początku były 4 dziennie, a teraz ... hm, brak jednoznacznej odpowiedzi, myślę, że był słomiany zapał, a teraz pewnie jak sobie przypomni.