Forum

Rozmowy wolne i frywolne

Dzień Kobiet

• Autor: kurkuma Data: 2015-03-08 11:49:34

Czy ktoś jeszcze pamięta i obchodzi? Przyznam, że dla mnie to trochę przykra sytuacja kiedy raptem okazuje się, że prawie nikt nie pamięta, albo udaje, że nie pamięta, albo dorabia jakieś dziwaczne teorie  o równouprawnieniu lub uznaje, że to święto komunistyczne, etc . Czy tę nieomal zbiorową amnezję należy powiązać z zanikiem pamięci dziennikarzy bo to święto "nie po linii?", nie amerykańskie? Równocześnie pojawia się halloween czy inne walentynki. O ile osobiście Dzień Zakochanych uważam za sympatyczny akcent, o tyle już halloween to dla mnie zupełnie coś innego - przeciwnego naszej tradycji i powadze Święta Zmarłych - ale to tak nieco na boku. Ciekawa jestem co o tym sądzicie.

• Autor: Rzymianka Data: 2015-03-08 12:45:16

Pamiętać  pamiętam, choćby dlatego,że mój syn zawsze obdarowuje mnie kwiatkiem, w tym roku storczyk. :)

Papież też dzisiaj składał wszystkim kobietom życzenia. Może tak mocno nie "świętujemy" jak kiedyś, ale kto chce to pamięta.

• Autor: goplana2 Data: 2015-03-08 12:48:02

Czy ktoś jeszcze pamięta i obchodzi? Przyznam, że dla mnie to trochę
    przykra sytuacja kiedy raptem okazuje się, że prawie nikt nie pamięta, albo
    udaje, że nie pamięta, albo dorabia jakieś dziwaczne teorie  o
    równouprawnieniu lub uznaje, że to święto komunistyczne, etc . Czy
    tę nieomal zbiorową amnezję należy powiązać z zanikiem pamięci
    dziennikarzy bo to święto "nie po linii?", nie amerykańskie?
    Równocześnie pojawia się halloween czy inne walentynki. O ile
    osobiście Dzień Zakochanych uważam za sympatyczny akcent, o tyle już
    halloween to dla mnie zupełnie coś innego - przeciwnego naszej tradycji i
    powadze Święta Zmarłych - ale to tak nieco na boku. Ciekawa jestem co o tym
    sądzicie.

Zgadzam się w zupełności.Jaki ustrój by nie był,Kobiety nie zniknęły, ani święto z kalendarza też nie. 

• Autor: ekkore Data: 2015-03-08 13:47:31

Ślubny obdarowuje swoje kobiety - w tym roku mamy bukiet czekoladowy. Kotki dostały ekstra karmę.

A wczoraj byliśmy na wycieczce - i pysznym obiedzie.

To żadne wielkie święto - a jedynie takie, żeby się uśmiechnąc - podobnie jak Walentynki.

Co do Halloween - nie ma ono nic w wspólnego ze Świętem Zmarłych - to czas dożynek i zabawy, zakończenie pewnego okresu  i przygotowanie na nowy - ciemny i chłodny. Strachy się wzięły po drodze.

• Autor: kurkuma Data: 2015-03-08 19:03:32

To miłe, że Twój Ślubny pamięta. Zgadzam się, że to żadne wielkie Święto, ale moim zdaniem taki akcent bardzo sympatyczny. Co do Twojego przekonania, że Święto Zmarłych nie ma nic wspólnego z halloween to chyba  twierdzenie nieco dyskusyjne i to nie tylko z uwagi na zbieżność czasową. W moim odczuciu Halloween to raczej próba "oswojenia" śmierci, duchów, potraktowania tej innej strony życia z "przymrużeniem oka"

• Autor: ekkore Data: 2015-03-08 22:46:02

Nie - to tylko informacja przekazywana u nas. Ja też próbowałam to skonfrontować - dowiedzieć się więcej w szkole, cały czas bazując na posiadanej wiedzy, odnosząc się do Święta Zmarłych.

W Stanach - to dożynki. Zakończenie czasu zbiorów. Zebranie plonów - a jako, że kraina dyniowa - to coś trzeba zrobić z pozostałą skorupą. Wymyślono lampiony - a że wycięte otwory przypominały głowę człowieka - nazwano je jack-o lantern. Z biegiem czasu zaczęto wycinać coraz co straszniejsze otwory w dyniach, potem przebierać się, straszyć. Tyle amerykańskiej tradycji, datowanej mniej więcej od 1621 r.

Nie obchodzi się jako takiego Święta Zmarłych.

• Autor: marzena89gb Data: 2015-03-08 15:27:04

1 listopada to nie jest Święto Zmarłych , tylko Wszystkich Świętych , a zmarłych wspominamy 2 listopada. Święto Zmarłych to nazwa za czasów PRL, nazwa komunistyczna.

• Autor: kurkuma Data: 2015-03-08 18:44:16

Czy czasami nie przesadzasz?  Oczywiście, w sensie poprawności  1 listopada to Dzień Wszystkich Świętych, a Święto Zmarłych, inaczej Zaduszki, to 2 listopada. Skoro jednak jesteś taka dokładna to przecież nie napisałam, że Święto Zmarłych przypada 1 listopada. Poza tym co to znaczy święto komunistyczne? Dziś przecież też obchodzimy Zaduszki, nie tylko Wszystkich Świętych (a to, że nie jest to dzień ustawowo wolny ....)

• Autor: as Data: 2015-03-08 18:54:24

U mnie wszyscy moi mężczyźni pamiętali. Tulipany, żonkile i czekoladki. Oczywiście najważniejsza pamięć i życzenia. 

• Autor: Dżanina Fonda Data: 2015-03-08 18:55:32

Każdy pretekst, aby dostać życzenia i buziaka od ukochanej osoby jest dobry. :) Od obcych nie oczekuję życzeń....  ani buziaków.

• Autor: kurkuma Data: 2015-03-08 19:06:13

• Autor: Smosia Data: 2015-03-08 20:16:08

Uwielbiam 'świętowanie' (każda okazja dobra: nasza czy zaimportowana) - wspólne biesiadowanie, nowe dania i masa słodyczy. Zwykle dyskretnie przypominam zapracowanemu Mężowi o kolejnych ważnych dniach.

A w tym roku pogoda była tak piękna, że z biesiadowania wyszły nici, bo ogród ożył i natarczywie zaczął domagać się podcinania gałęzi, wymiatania śmieci po zimie, a nawet przesadzenia truskawek. Późna obiado-kolacja i padamy na nosy. Nic to (jak mawiał Mały Rycerz - Wołodyjowski), wiosna u bram, więc biesiadowanie nadrobimy później, czyli na Wielkanoc.

Pozdrawiam zupełnie nie-komunistycznie wszystkie Panie. Świętujmy póki sił starcza, a jak - to już sprawa indywidualna, byle wesoło i smacznie było.

Oczadziała od ogniskowego dymu, ale zadowolona kobieta .

Przejdź do pełnej wersji serwisu