A my dzisiaj zarzutkę, frytki, kotlety z mortadeli zapiekane z pomidorem i żółtym serem plus co kto lubi, ze słoika.
Przeczytałam najpierw dwa słowa "zrzutkę" i "frytki" i szybko zinterpretowałam sobie, że się składacie w robocie i zamawiacie frytki No, ale już załapałam i tylko zapytam co to ta zarzutka, bo jakoś nie miałam okazji...?
Ze sloika to ja lubie pic moj trunek ulubiony nr 1. Wiec poprosze. Drugi ulubiony lubie pic z butelki, ale tylko w kuchni. :) tylko piwa nie lubie wcale.
U nas dziś zupa jarzynowa (kalafior, brukselka, fasolka szparagowa, marchew, pietruszka, seler, ziemniaki, etc) z kaszą jaglaną - postanowiłam odzwyczajać swoje 3letnie dziecię od rosołu z makaronem.. I co? I sukces! Za drugim podejściem (przy pierwszym na sam widok stwierdziła: nie lubiem) zjadła całą michę! Sory za ten nieadekwatny do sytuacji entuzjazm, matki tak czasem mają..;)
Smaczna (delikatna dla niej, ja swoją porcję solidnie potraktowałam świeżo mielonym pieprzem:)) Naprawdę jestem w szoku, bo prób przekonania jej do innej niż rosół zupy było kilkanaście.. Jestem zadowolona:)
Z żadnego przepisu, tzn z mojego przepisu :) Jak przestanę brać z Ciebie przykład iskończę się lenić to postaram się go wklepać :) To bierz ze mnie przyykład, lenia odstawiłam w kąt, bierz się za robotę i wklepuj ten przepis!!!!
Zrobione ... tureckie pide ... mięso z indyka przyprawione na ostro, brokuły, pieczarki, cebula, ser żółty-podane z sosem czosnkowym :) (pierwsza partia gotowa, następna w piekarniku - jakoś dużo wyszło ;) )
Janeczko, ciasto takie jak na pizzę ... ja robiłam na oko ... Składniki farszu przesmażone ,po ostudzeniu dodałam starty ser żółty i dokładnie wymieszałam.
Sobota i wczoraj; kiełbasa biała pieczona w ciemnym piwie porter, rewelacyjny quiche cztery sery wg. Gluba666, sosiki do tego, fasolka po bretońsku z wędzonym żebrem i mięsem, plastry łopatki w sosie własnym.
Wygląda extrunio! Że też mi nigdy nikt takich cepelinów nie zapodał..:( Zawsze mi się podobają i dziobnęłabym kawałek, a nie wiem nawet jak smakują..:/
Krem z brukwi z ryżem i kaparami. Na drugie - placki z kaszy gryczanej z kiełbasą dla Mego a dla mnie z pokruszoną fetą plus surówka z czerwonej kapusty.
Patrycjo proszę napisz jak robisz to mięsko bo pysznie wygląda :) I co to za kawałek łopatka?
Mggi63 , to kawałek od szynki z tym delikatnym tłuszczykiem, ale cielęcą łopatkę i karczek też tak robię. Jest dobra na ciepło i na zimno, zamiast wędlin. Na noc marynuję w przyprawach roztartch z masłem; tymianek, pieprzu, paprykę chilli, rozmaryn, czosnek, sól i swoją wegetę. Jak nie mam domowej wegety to dodaję delikat do mięs. Zioła ostrożnie, po szczypcie, żeby nie zdominowały smaku. Obsmażam na złoto z każdej strony, zmniejszam ogień i duszę pod przykryciem aż będzie krucha ale soczysta. Ważne , żeby ogień czy temp. nie były wysokie. cielęcina lubi niższe temperatury. Jak znajdę czas to wstawię dokładny przepis. Pozdrawiam.
Po wczorajszym czyszczeniu lodówki... wracam z pracy a tu Kochanie Moje zaserwowało spaghetti z warzywami różniastymi i (niestety) okrutną ilością papryczek chilli. Zakaszlan, zapluta i zasmarkana... dałam radę.
Na drugie pizza ale przyszedł kolega i zeżarliśmy wspólnie, zanim zrobiłam zdjęcie.
U nas wariacja drobiowo-wołowa: czyli filety (paski) z kurczaka marynowane w gyrosie, zasypane pieczarkami i cebulką (sól, pieprz czosnkowy, tymianek i bazylia), kolejna warstwa to wołowinka tatarowa (gotowiec z przyprawami) pokryta cząstkami jabłek mocno obsypanymi przyprawą jabłkowo-pomarańczową. By to strawić - łinko gruzińskie. Brzmi jak sen zwariowanego kucharza, ale wyszło mniamuśnie. A może zbyt wcześnie chwalę ...
Paczka mrożonego szpinaku (z biedry chyba 450g), 2 spore cebule, 2 ząbki czosnku, 1/2 kostki sera białego pakowanego po 250g, 1/2 kostki sera typu feta pakowanego po 270g (u mnie mlekovita), pieprz, gałka muszk.
Na patelni rumienimy cebulę pokrojoną w kostkę, do rumianej dodajemy zamrożony szpinak i pod przykryciem chwilę doprowadzamy do miękkości, odkrywamy i dodajemy rozgnieciony czosnek, chwilę smażymy, doprawiamy (nie solimy). W płytkiej misce rozgniatamy widelcem sery i łączymy z przestudzonym szpinakiem. Teraz możemy ostatecznie doprawić, może nawet dosolić :)) (Ja nie użyłam samej fety, bo mąż nie specjalnie ją lubi, więc muszę być delikatna, a myślę że bardzo dobrze smakuje takie łączenie)
Taki dość uniwersalny u mnie Paczka mrożonego szpinaku (z biedry chyba 450g), 2 spore cebule, 2 ząbki czosnku, 1/2 kostki sera białego pakowanego po 250g, 1/2 kostki sera typu feta pakowanego po 270g (u mnie mlekovita), pieprz, gałka muszk. Na patelni rumienimy cebulę pokrojoną w kostkę, do rumianej dodajemy zamrożony szpinak i pod przykryciem chwilę doprowadzamy do miękkości, odkrywamy i dodajemy rozgnieciony czosnek, chwilę smażymy, doprawiamy (nie solimy). W płytkiej misce rozgniatamy widelcem sery i łączymy z przestudzonym szpinakiem. Teraz możemy ostatecznie doprawić, może nawet dosolić :)) (Ja nie użyłam samej fety, bo mąż nie specjalnie ją lubi, więc muszę być delikatna, a myślę że bardzo dobrze smakuje takie łączenie)
Ciiiiii....nie mów głośno nie dosyć , że leniwa to jakaś chitra się zrobiłam hahahahah. Będą na jutro , zapraszam, ostatecznie pół miseczki mogę Ci odstapić
Pieczone pakieciki z wyfiletowanych udek kurczaka , podane z pikantnym sosem z suszonych śliwek, miks sałat z pomarańczą, granatem, orzechami, skropiony sosem na bazie octu balsamicznego, pieczone ziemniaki ;)
Składniki ...wyfiletowane mięso z udek kurczaka pokrojone w kostkę,przyprawione na ostro,podsmażone pieczarki z cebulą,tarty żółty ser,posiekana natka pietruszki ... wszystko zawinięte w skórę z kurczaka ;)
O żesz kurde! Tak daleko moja wyobraźnia nie sięgnęła kiedy próbowałam rozgryźć temat:) A ta skóra to wystarczy z udek przed filetowaniem? Czy trzeba kolejny egzemplarz kuraka oskalpowac?
Bahatek, a sosiki do sushi to robisz jakieś własne kompozycje, czy kupujesz gotowe? Szukam jakiegoś fajnego, domowego który nadawałby się do sajgonek....:)
Żurek, polędwica wieprzowa smażona z whisky i rozmarynem z kurkami w sosie śmietanowym, frytki surówka
Filet drobiowy panierowany, kopytka z sosem mięsnym, zestaw surówek :)
Mniam... kopytka...muszę zrobić w najbliższym czasie
Zestaw surówek też pewnie maniam:)
Dziękuję :-) Surówki takie proste, ale dobre...:-)
Same pysznośći
Dziękuję :-) Danie nieskomplikowane, ale smaczne...:-)
U nas dzisiaj powtóka pieczarkowa(jak spostrzegłam na zdjęciach z 25-ego lutego), rodzinka stwierdziła, że było pyszne i domagają się powtórki.
Wczoraj kupiliśmy większą ilość pieczarek i do dzieła;)
Zupa pieczarkowa, gotowane ziemniaki, sos pieczarkowy, pieczarki jak kotlet-czyli panierowane i smażone, do tego chcą jeszcze pieczarki na maśle...
Na deser będzie ciasto WZ-ka, właśnie się piecze.
Pieczarki na kotlet ...ale narobiłaś smaka ...
I zrobione na kolację :)))
Mąż patrząc na zdjęcia stwierdził: Kochanie, zjadłbym taki żurek...zrobisz niedłgo...co...już dawno nie było...
Zapiekanka po bolońsku z pieczarkami
Pyszotka :-) Bardzo lubię makaron po bolońsku...:-)
i makaron,i kopytka i rózne kluchy Lea
Kaszanko, to jest to, co my misiaczki lubimy najbardziej, prawda ?... :))
Lea święte słowa
Krupnik zabielany, na drugie piersi z kaczki wg przepisu http://wielkiezarcie.com/recipe107748.html ziemniaki i kapusta zasmazana, do picia sok z jabłek.
lazani z sosem bolońskim ...
Indyk z groszkiem od bahusa ,ryż i ogórki ...zakwas na żurek już się zrobił i w najbliższych dniach będzie żurek :)..
Ulubiona pierś w papirusie wg mggi63. Brukselka wyszła mi dzisiaj bardzo gorzka, nie wiem dlaczego
A cukru koleżanka dodała do gotowania?
Bogusiu, koleżanka dodała, ale niezjadliwe brrrr. Dziwne, bo jeszcze takich nie miałam.
Czasem trzeba dodac mleka
Czasem trzeba dodac mleka
Kaszanko1, dzieki za radę, następnym razem dodam mleka. Nigdy wcześniej nie gotowałam z mlekiem, więc spróbuję.Nie ma za co ,twoje obiadki mnie powalają....pozdrawiam
Nie ma za co ,twoje obiadki mnie powalają....pozdrawiam
Kaszanko1, dziękuję i wice "wersal" Również pozdrawiam.I głębie wycinać bardziej.
I głębie wycinać bardziej.
Makusiu, następnym razem wytnę głębie głębiej, hihihi, a najlepiej zrobię zupełną resekcję tychżeI głębie wycinać bardziej. Makusiu, następnym razem wytnę głębie
głębiej, hihihi, a najlepiej zrobię zupełną resekcję tychże
I jeszcze na krzyż naciąć
I jeszcze na krzyż naciąć
Mggi63, a pewnie, na krzyż z nimi , a co hahahahahahaŻeby się uchować przed takimi sytuacjami zawsze odlewam pierwszą wodę z brukselki.
Żeby się uchować przed takimi sytuacjami zawsze odlewam pierwszą wodę z
Dzanina, to Twoje "zawsze" i ja stosować zaczę!!!! Żal, oj żal było rzeczonymi kosz wypełnićbrukselki.
Schab duszony w sosie (wg MR), makaron kolanka i mizeria.
Wczoraj zupa jarzynowa i kasza gryczana z gulaszem + ogórek kiszony.
Dziś placki ziemniaczane z gulaszem, który został, zupa też jeszcze jest :)
Zupa jarzynowa z wkładką mięsną, na drugie miruna w panierce, surowka z kiszonej i ziemniaki, do picia sok z marchewki, grejpfruta i jabłek.
Schab pieczony, ziemniaki tłuczone i kiszony ogórek
Zapiekane gołąbki w sosie pomidorowym
Zupa ogórkowa i pierogi z mięsem wczoraj a dziś ogórkowa i naleśniki z czym kto lubi :)
A my dzisiaj zarzutkę, frytki, kotlety z mortadeli zapiekane z pomidorem i żółtym serem plus co kto lubi, ze słoika.
A my dzisiaj zarzutkę, frytki, kotlety z mortadeli zapiekane z pomidorem i
Przeczytałam najpierw dwa słowa "zrzutkę" i "frytki" i szybko zinterpretowałam sobie, że się składacie w robocie i zamawiacie frytki No, ale już załapałam i tylko zapytam co to ta zarzutka, bo jakoś nie miałam okazji...?żółtym serem plus co kto lubi, ze słoika.
W Lublinie to kapuśniak z kiszonej kapusty. :)
Ze sloika to ja lubie pic moj trunek ulubiony nr 1. Wiec poprosze. Drugi ulubiony lubie pic z butelki, ale tylko w kuchni. :) tylko piwa nie lubie wcale.
Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami, na drugie domowe pierogi ruskie okraszane cebulka, do picia sok z jablek
Flądry.
Nigdy nie jadłam flądry. Dużo mają ości?
Nigdy nie jadłam flądry. Dużo mają ości?
Iwett, dużo ale łatwe do usunięcia.U nas dziś zupa jarzynowa (kalafior, brukselka, fasolka szparagowa, marchew, pietruszka, seler, ziemniaki, etc) z kaszą jaglaną - postanowiłam odzwyczajać swoje 3letnie dziecię od rosołu z makaronem.. I co? I sukces! Za drugim podejściem (przy pierwszym na sam widok stwierdziła: nie lubiem) zjadła całą michę! Sory za ten nieadekwatny do sytuacji entuzjazm, matki tak czasem mają..;)
Brawo! Musiała byc bardzo smaczna zupka ?
Smaczna (delikatna dla niej, ja swoją porcję solidnie potraktowałam świeżo mielonym pieprzem:)) Naprawdę jestem w szoku, bo prób przekonania jej do innej niż rosół zupy było kilkanaście.. Jestem zadowolona:)
Poniedziałek i wtorek:
Strogonow z polędwicy wieprzowej, ziemniaki, ćwikła z chrzanem, surówka, zielenina.
Środa i czwartek:
Gołąbki z kaszą gryczaną bez zawijania pieczone w sosie pomidorowym, puree ziemniaczane ze szczypiorem, surówka, mix sałat z winegretem.
Gluba, ło matko, ja chcę te gołąbki!!! Z jakiego przepisu???
Gluba, ło matko, ja chcę te gołąbki!!! Z jakiego przepisu???
Z żadnego przepisu, tzn z mojego przepisu :) Jak przestanę brać z Ciebie przykład i skończę się lenić to postaram się go wklepać :)Z żadnego przepisu, tzn z mojego przepisu :) Jak przestanę brać z Ciebie przykład i
To bierz ze mnie przyykład, lenia odstawiłam w kąt, bierz się za robotę i wklepuj ten przepis!!!!skończę się lenić to postaram się go wklepać :)
Z żadnego przepisu, tzn z mojego przepisu :) Jak przestanę brać z
Nie wierzę!Ciebie przykład iskończę się lenić to postaram się go wklepać
:) To bierz ze mnie przyykład, lenia odstawiłam w kąt, bierz się za
robotę i wklepuj ten przepis!!!!
Kurde, ależ te twoje zdjęcia, to łooo....!
Placki ziemniaczane z pieczarkami i serem mozzarella.
Ziemniaczki pieczone ala frytki ,filet z flądry,sałatka z domowych przetworów
Smażony dorsz w bułce i jajku,miruna w mące + mix sałat z sosem czosnkowym ...
Zupa ogorkowa z ziemniakami, na drugie pierogi leniwe, do picia sok z jabłek.
Damska część rodziny wczorajszą jarzynową z kaszą jaglaną; na drugie delikatnie zmodyfikowana zapiekanka makaronowa z jajkiem wg ilki76..
Żurek z jajkiem i kiełbasą ,kotlet schabowy,sos pieczarkowy,ziemniaki,buraczki,mix sałat ..
Kalafiorowa,podudzie z kurczęcia pieczone,ziemniaki,ogórek kiszony z cebulka i olejem.
Wczoraj- barszczyk czerwony zabielany z ziemniakami i ziemniaczane łódeczki (wg iwci-pycha).
Dziś- barszczyku ciąg dalszy i naleśniki z parówkami zapiekane w sosie serowym (wg MR).
Rosół z makaronem ,ziemniaki ,kotlety mielone z farszem pieczarkowym,buraczki z domowych przetworów
Zrobione ... tureckie pide ... mięso z indyka przyprawione na ostro, brokuły, pieczarki, cebula, ser żółty-podane z sosem czosnkowym :) (pierwsza partia gotowa, następna w piekarniku - jakoś dużo wyszło ;) )
Planowałam na kolację pizzę ale to mi się bardziej podoba:):):)
Powiedz proszę, jak robiłaś ciasto ? Farsz jak mniemam Twojego pomysłu i jeśli się nie mylę to mięso, grzyby i cebule przesmażone?
Janeczko, ciasto takie jak na pizzę ... ja robiłam na oko ... Składniki farszu przesmażone ,po ostudzeniu dodałam starty ser żółty i dokładnie wymieszałam.
Dziękuję za szybka odpowiedz:) Będą zamiast pizzy:)
Przyznam ... są pyszne .
Zrobiłam i na pewno będą powtórki. Zdjęcia niestety nie doczekały :):) Mięso " porosołowe" też się nadaje do farszu :):):)
Barszcz ukraiński ,ziemniaki,fasolka z bułką tartą ,marchewka z masłem ,kurczak ...
Rosół, królika z szybkowara, ziemniaki, marchewka z groszkiem.
Janeczka Twoje objadki obserwuje i naprawde sa super ,oczami ich sie pozera ze smakiem
Rosol z domowym makaronem, na drugie kotlety z piersi kurczaka ziemniaki i surówka z czerwonej kapusty w majonezie, do picia sok z jabłek
Sobota i wczoraj; kiełbasa biała pieczona w ciemnym piwie porter, rewelacyjny quiche cztery sery wg. Gluba666, sosiki do tego, fasolka po bretońsku z wędzonym żebrem i mięsem, plastry łopatki w sosie własnym.
Myślałaś kiedyś może o adopcji? Byłabym chętna od zaraz :):):)
Myślałaś kiedyś może o adopcji? Byłabym chętna od zaraz :):):)
Pakuj manele i przepisy na ciastaJesteś pewna ? :):):)
Istne szaleństwo !
Istne szaleństwo !
Mggi63, no mówię Tobie, czyste lenistwoNieładnie tak przekręcać
Wczoraj - Pizza z krewetkami i kiełbaską żywiecką, połowa na sosie pomidorowym, połowa na sosie śmietanowym :))
Polędwiczki drobiowe smażone w cieście, pieczone ziemniaki, surówka z czerwonej kapusty, sos czosnkowy.
Panierka!! Dawaj przepis !!!
Hmmmm.... a u mnie wyjadanie z lodówki do czysta! Inaczej nic nie ugotuję.
Czyli obiad myśliwski, kto sobie co upoluje. Powiem z autopsji, ze to dość skuteczna metoda na wyczyszczenie urządzeń chłodniczych :):):)
Masz rację, Janeczko. A dzisiaj w nagrodę pizza! :)
Kaszanka z cebulką ,ziemniaki,ogórek i papryka i wczorajszy barszcz ...
Bardzo smacznie
Nie ma to jak kaszanka na gorąco
Mggi to było dobre hahahaha
Tez bardzo lubię
aż sie zawstydziłam
Oj tam...oj tam prawda jest taka,że wszamać Cię to cała przyjemność
Ja też.
Jasne! To się nazywa nepotyzm!
Uwielbiam taki zestaw
Ożesz kurde! Się uśliniłem :) Pyszności!
Spaghetti z pesto z rukoli.
Wczoraj a'la gołąbek w sosie pomidorowo-pieczarkowym,ziemniaki a dzisiaj filet z kurczęcy z papirusa,ziemniaki,szpinak.
Ja chcę trochę SZPINAKA!!!!!!
Ostatnio barszcz ukraiński na 2 dni, łopatka duszona w sosie grzybowym,pyry,kapusta kiszona...
Dziś nalepiłam trochę...domowe pyzy z mięsem okraszone cebulką..
Jutro pierogi z tym samym mięsnym farszem...dużo...
Fasolka po bretońsku + chleb
Cepeliny i surówka z kapusty
łomatko aż mi ślinka pociekła... i nie wiem co lepsze czy pierogi czy ta surówka (uwielbiam takie gdzie jest więcej marchewki niż kapusty) :)
Wygląda extrunio! Że też mi nigdy nikt takich cepelinów nie zapodał..:( Zawsze mi się podobają i dziobnęłabym kawałek, a nie wiem nawet jak smakują..:/
Pierożki z mięsem i posypka z pieczarek ,barszczyk czerwony do picia
Spaghetti z sosem bolońskim.
Z powodu grypy a racze Grypy! :ze słoika : klopsiki pudliszki + makaron all dente :) Na nic innego nie mam siły .....:(
Krem z brukwi z ryżem i kaparami. Na drugie - placki z kaszy gryczanej z kiełbasą dla Mego a dla mnie z pokruszoną fetą plus surówka z czerwonej kapusty.
Kawałki kurczaka panierowane,ziemniaki ,mix sałat z sosem czosnkowym...
Cielęcina, z założenia na dwa dni ale marne sznse...
Kurde no! Ale pychotki masz :)
Patrycjo proszę napisz jak robisz to mięsko bo pysznie wygląda :) I co to za kawałek łopatka?
Patrycjo proszę napisz jak robisz to mięsko bo pysznie wygląda :) I co to
Mggi63 , to kawałek od szynki z tym delikatnym tłuszczykiem, ale cielęcą łopatkę i karczek też tak robię. Jest dobra na ciepło i na zimno, zamiast wędlin. Na noc marynuję w przyprawach roztartch z masłem; tymianek, pieprzu, paprykę chilli, rozmaryn, czosnek, sól i swoją wegetę. Jak nie mam domowej wegety to dodaję delikat do mięs. Zioła ostrożnie, po szczypcie, żeby nie zdominowały smaku. Obsmażam na złoto z każdej strony, zmniejszam ogień i duszę pod przykryciem aż będzie krucha ale soczysta. Ważne , żeby ogień czy temp. nie były wysokie. cielęcina lubi niższe temperatury. Jak znajdę czas to wstawię dokładny przepis. Pozdrawiam.za kawałek łopatka?
Dzięki :)
Patrycjo, rzuć w wątku wielkanocnym przepisem na białą kiełbasę pieczoną w piwie, proszę. Bardzo poczebujemy.
Patrycjo, rzuć w wątku wielkanocnym przepisem na białą kiełbasę
Ok, lecę do wielkanoocnego.pieczoną w piwie, proszę. Bardzo poczebujemy.
Wczoraj niedzielny rosol z makaronem, na drugie łosoś z patelni, mix salat z pomidorem i ryz, do picia sok z pomaranczy.
Dzisiaj: krem z cieciorki z grzankami, na drugie makaron z białym serem, do picia sok z jabłek.
Po wczorajszym czyszczeniu lodówki... wracam z pracy a tu Kochanie Moje zaserwowało spaghetti z warzywami różniastymi i (niestety) okrutną ilością papryczek chilli. Zakaszlan, zapluta i zasmarkana... dałam radę.
Na drugie pizza ale przyszedł kolega i zeżarliśmy wspólnie, zanim zrobiłam zdjęcie.
Kochana na przeziębienie bardzo dobre są wszelakie "pikantności"
Racja... skutecznie mnie oczyściło. :)
Zupa fasolowa i kuskus wg Elfiony.
Pyszne serowe Quiche od Gluba666
Ryż naturalny,mix sałat z sosem balsamicznym ,gulasz z indyka od ilki ...
Pomidorowa z makaronem, na drugie kasza, pulpety w sosie wlasnym salatka z ogorka kiszonego, cebuli i kukurydzy, do picia sok z pomaranczy
U nas wariacja drobiowo-wołowa: czyli filety (paski) z kurczaka marynowane w gyrosie, zasypane pieczarkami i cebulką (sól, pieprz czosnkowy, tymianek i bazylia), kolejna warstwa to wołowinka tatarowa (gotowiec z przyprawami) pokryta cząstkami jabłek mocno obsypanymi przyprawą jabłkowo-pomarańczową. By to strawić - łinko gruzińskie. Brzmi jak sen zwariowanego kucharza, ale wyszło mniamuśnie. A może zbyt wcześnie chwalę ...
Kotlety schabowe lub drobiowe panierowane, ziemniaki tłuczone i kiszony ogórek
mhm, wygląda pysznie:)
u mnie też dziś frytki, razem z rybką (Sandacz) i surówką w marchewki z chrzanem:)
Co tu dużo pisać....
Pieczony kurczak i marchewka z groszkiem, prawda? ;)
????? Z kukurydzą przecież!
No przeciez!
Co tu dużo pisać....
...jak to co... Podzielę się posiłkiem....iwcia w domu tego nie maDawaj, będziemy sobie popierdywać na dwa głosy.
Dawaj, będziemy sobie popierdywać na dwa głosy.
Pasi mi to......juuuuż lecę :))Dawaj, będziemy sobie popierdywać na dwa głosy.
Na trzy...własnie zjadłam resztki z niedzieli. Lecę otworzyć okna, przeciąg wskazany hihihihi....polecam wentylek...jeden koniec w dupkę drugi za okno :D
Niebezpiecznie dobre, niesamowie proste do zrobienia. Tradycyjne, z Florencji, gnocchi di ricotta.
Niebezpiecznie dobre, niesamowie proste do zrobienia. Tradycyjne, z Florencji, gnocchi di ricotta.
Placki ziemniaczane ,z sosem pieczarkowym ,i smietaną z cukrem
Białe kluski ziemniaczane z mięsem
Gulasz indyczo-pieczarkowy + makaron...
Żeberka w sobie chrzanowych, surówka z pekinki.
Zupa pomidorowa z makaronem, na drugie kluski śląskie, rolady z sosem i modra kapusta
Poniedziałek obiad poniedzielny.
Wtorek i środa bogracz i gołąbki z ryżu i mięsa.
Dziś jarzynowa i placki po węgiersku dla nas a młoda ziemniaki z gulaszem bo placki zje jak musi, miałam dzis dzień dobroci dla rodziny.:):):)
Pierogi Ze Szpinakiem :))
Pierogi Ze Szpinakiem :))
iwciaG można prosić przepis na farsz szpinakowy?Taki dość uniwersalny u mnie
Paczka mrożonego szpinaku (z biedry chyba 450g), 2 spore cebule, 2 ząbki czosnku, 1/2 kostki sera białego pakowanego po 250g, 1/2 kostki sera typu feta pakowanego po 270g (u mnie mlekovita), pieprz, gałka muszk.
Na patelni rumienimy cebulę pokrojoną w kostkę, do rumianej dodajemy zamrożony szpinak i pod przykryciem chwilę doprowadzamy do miękkości, odkrywamy i dodajemy rozgnieciony czosnek, chwilę smażymy, doprawiamy (nie solimy). W płytkiej misce rozgniatamy widelcem sery i łączymy z przestudzonym szpinakiem. Teraz możemy ostatecznie doprawić, może nawet dosolić :)) (Ja nie użyłam samej fety, bo mąż nie specjalnie ją lubi, więc muszę być delikatna, a myślę że bardzo dobrze smakuje takie łączenie)
Taki dość uniwersalny u mnie Paczka mrożonego szpinaku (z biedry
Dziękujęchyba 450g), 2 spore cebule, 2 ząbki czosnku, 1/2 kostki sera białego
pakowanego po 250g, 1/2 kostki sera typu feta pakowanego po 270g (u mnie
mlekovita), pieprz, gałka muszk. Na patelni rumienimy cebulę pokrojoną w
kostkę, do rumianej dodajemy zamrożony szpinak i pod przykryciem chwilę
doprowadzamy do miękkości, odkrywamy i dodajemy rozgnieciony czosnek,
chwilę smażymy, doprawiamy (nie solimy). W płytkiej misce rozgniatamy
widelcem sery i łączymy z przestudzonym szpinakiem. Teraz możemy
ostatecznie doprawić, może nawet dosolić :)) (Ja nie użyłam samej fety,
bo mąż nie specjalnie ją lubi, więc muszę być delikatna, a myślę że
bardzo dobrze smakuje takie łączenie)
Spaghetti z oliwą ,czosnkiem ,natką i papryczką + parmezan ...
Barszcze czerwony zabielany z ziemniakami, na drugie kopytka z maslem i cukrem do picia sok z jablek
Pierś w papirusie w pieprzu ziołowym wg mggi63 i krupnik na wędzonym żeberku.
A flaki gdzie? w wątku kolacyjnym mam szukac?
A flaki gdzie? w wątku kolacyjnym mam szukac?
Ciiiiii....nie mów głośno nie dosyć , że leniwa to jakaś chitra się zrobiłam hahahahah. Będą na jutro , zapraszam, ostatecznie pół miseczki mogę Ci odstapićTo i dla mnie odlej tylko cichoooo....
To i dla mnie odlej tylko cichoooo....
hahahahahahahahahahahaha oplułam monitor, oki cicho sza, chlapnę chochlę i dla Cię!!!
Jasne, jakie wy ciche i tajemnicze jesteście. NIKT nie słyszał!
LUDZIE........ PATRYCJA ROBI FLAKI!!!!!!!!!!!
Poczekaj mądralo teraz to będziesz miała tyłek w potrzasku!!!
Jasne, jakie wy ciche i tajemnicze jesteście. NIKT nie
.... a sie wywrzeszczasz, ło ludu Bębenki pękają!!!!!!!!słyszał! LUDZIE........ PATRYCJA ROBI FLAKI!!!!!!!!!!!
Jajo sadzone, ziemniaki tłuczone i papryka marynowana lub maślanka.
Zurek z ziemniakami i kiełbaska, na drugie bigos z chlebem, do picia sok z pomaranczy
Wczoraj ryż z warzywami, dziś kiełbasa podsmażana z cebulą, ziemniaki i sałatka do wyboru.
A u mnie dzisiaj powtórka, kluski z mięsem
Wątróbka drobiowa smażona,ziemniaki,mizeria.
Rzeczone i wywrzeszczone - flaczki wołowe.
Wiedziałam,że można na Ciebie liczyć :) Mniammmm....
Się doczekałam, biere wszystko :D
Wczoraj ziemniaki faszerowane po wiejsku z przepisu Mlodej..
Pieczone pakieciki z wyfiletowanych udek kurczaka , podane z pikantnym sosem z suszonych śliwek, miks sałat z pomarańczą, granatem, orzechami, skropiony sosem na bazie octu balsamicznego, pieczone ziemniaki ;)
Bardzo, ale to bardzo chciałabym poznać bliżej ów pakieciki:) Będę wdzieczna za instrukcję....Z góry dziękuje i pozdrawiam.
Składniki ...wyfiletowane mięso z udek kurczaka pokrojone w kostkę,przyprawione na ostro,podsmażone pieczarki z cebulą,tarty żółty ser,posiekana natka pietruszki ... wszystko zawinięte w skórę z kurczaka ;)
O żesz kurde! Tak daleko moja wyobraźnia nie sięgnęła kiedy próbowałam rozgryźć temat:) A ta skóra to wystarczy z udek przed filetowaniem? Czy trzeba kolejny egzemplarz kuraka oskalpowac?
Ja wykorzystałam skóry z porcji rosołowych :)
Dziękuję
Znaczy się nic
Cycek indyczki, ziemniaki, sałata.
Skrzydełka pieczone, sałata z sosem ziołowo-paprykowym, brokuł.
A na koniec: cycek, skrzydełka, ryż dziki, brokuł i sałata.
Udka po węgiersku ,kasza gryczana biała,surówka z pora ,marchewki i jabłka + barszcz czysty ...
Zupa z soczewicy i zielonej fasolki,kotlet mielony,ziemniaki,surówka z kiszonej kapusty.
Szynka pieczona, tłuczone ziemniaki, surówka z sałaty lodowej.
Dopisano 15-03-22 23:44:02:
Dopisano 15-03-22 23:47:22:
Zupa pomidorowa, pierogi ruskie i miks surówek :)Mąż zrobił sobie świeżonkę po sobotnim świniobicu u przyjaciól, a choreńka tylko królika z rosołku.
Kapuśniak ze słodkiej kapusty, Najlepszy- paluszki rybne z surówką z kiszonej, my- duszone pieczarki ze świeżą bagietką.
Zupa pomidorowa z makaronem.Kluski śląskie,drobiowe roladki i kapusta zasmażana.Kompot agrestowo-truskawkowy.
Barszcz z uszami - jutro to samo ale jako drugioe danie - z przesmażonym boczkiem i cebulką, a reszta barszczu we filiżankach.
Sałatka z brązowym ryżem, wędzonym twarogiem i suszonymi pomidorami by małpiatka.
Dawno nie robiłam.. Smakowało chociaż?;)
Niom. Własnie dojadłam w pracy. Ryż - bo został mi z obiadu a smak nawet ciutkę zbliżony.
Obiad na szybko, sushi.
Test nowego ryzu..
Nie do konca zadowalajaco wypadl.
Bahatek, a sosiki do sushi to robisz jakieś własne kompozycje, czy kupujesz gotowe? Szukam jakiegoś fajnego, domowego który nadawałby się do sajgonek....:)
Kochana mam gotowy sos Kikkoman do sushi i sashimi, osobno sos sojowy. Tak samo jak i ocet ryzowy i gotowa zaprawe do ryzu, tez Kikkoman. Polecam. :)
Aaaa, dzięki za info :))
Zupa z borowików.
Pizza jako wynik sprzątania lodówki
Krupnik na pęczaku z golonką wędzoną ...