Forum

Gawędy o jedzeniu

kasza jaglana

  • Autor: iza1 Data: 2015-03-12 08:51:49

    jak ugotować kaszę jaglaną aby nie była gorzka, ale pyszna i sypka? macie jakieś 'sposoby' ?

  • Autor: inka21 Data: 2015-03-12 09:04:40

    właśnie przed chwilą zrobiłam z niej krokiety z mięsem i kasza jaglaną.Podstawa to absolutnie nie gotować jej w woreczku, ja do wrzącej wody dodaję 1/4 łyżeczki cukru i soli- tej już wg uznania i gotuję wsypując kaszę BEZ WORECZKA 15 minut na maleńkim ogniu, co 5 min dolewam zimnej wody do uzupełnienia, Po czasie od razu przecedzam na gęstym sicie, tak by nie wpiła resztki wody i voila.. Smacznego.

  • Autor: iza1 Data: 2015-03-12 09:06:10

    właśnie przed chwilą zrobiłam z niej  krokiety z mięsem i kasza
    jaglaną.Podstawa to absolutnie nie gotować jej w woreczku, ja do wrzącej
    wody dodaję 1/4 łyżeczki cukru i soli- tej już  wg uznania i gotuję
    wsypując kaszę BEZ WORECZKA 15 minut na maleńkim ogniu, co 5 min dolewam
    zimnej wody do uzupełnienia, Po czasie od razu przecedzam na gęstym sicie,
    tak by nie wpiła resztki wody i voila.. Smacznego.

    ja mam taką kaszę na kg , bez woreczka, ale nie prażysz jej wcześniej na patelni?

  • Autor: Ewa1982 Data: 2015-03-12 09:21:50

    Ja przelewam ją zimną wodą a potem wrzątkiem i nigdy nie była gorzka.

  • Autor: pavett Data: 2015-03-12 12:59:07

    Robię dokładnie tak samo.Na sito przelewam zimna wodą, potem wrzątkiem.I zawsze jest pyszna

  • Autor: inka21 Data: 2015-03-13 10:19:12

    nie praże, nie ma takiej potrzeby

  • Autor: marzena89gb Data: 2015-03-12 09:22:51

    Przed ugotowaniem kaszy przelewam ją wrzątkiem , wtedy nie jest taka gorzka. Jednak kasza jaglana zawsze ma trochę goryczki . Nie kupuję kaszy w woreczkach. Na 1 szkl kaszy , 2,5 szkl wody lub mleka. Po zagotowaniu wody wsypuję kaszę i na małym ogniu ją gotuję, aż wchłonie wodę. Trwa to ok 15 min. Podczas gotowania nie wolno mieszać kaszy , bo się przypala. Gotowana na wodzie jest bardziej sypka , niż gotowana na mleku.

  • Autor: iza1 Data: 2015-03-12 10:08:17

    dziękuję wszystkim za rady, pozdrawiam.

  • Autor: pa1982 Data: 2015-03-12 10:52:35

    to może ja się podepnę i zapytam o Wasze ulubione przysmaki z kaszy jaglanej

  • Autor: pasia50 Data: 2015-03-12 11:16:00

    Gotuje tak jak marzena

  • Autor: pasia50 Data: 2015-03-12 11:25:52

    Kasza jaglana jest bardzo zdrowa,dodaje ją dośc często,do kotletów mielonych do pierogów z serem białym,do gołąbków zamiast ryżu,do chleba jak piękę.Trochę kaszy uprażyłam na patelni i zmieliłam na mąke  w młynku do kawy i dodaję do nalesników.

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2015-03-12 12:17:12

    Do chleba w jakiej postaci?

  • Autor: pasia50 Data: 2015-03-12 13:54:08

    do chleba dodaję ugotowaną

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2015-03-12 19:30:44

    Dzięki.

  • Autor: madina99 Data: 2015-03-16 22:52:09

    A ja mielę .

  • Autor: pa1982 Data: 2015-03-12 12:21:59

    o dobry pomysł z tym mieleniem

  • Autor: pasia50 Data: 2015-03-12 13:56:29

    przed zmieleniem trzeba ją uprażyc na patelni aby mąka nie była gorzka

  • Autor: pavett Data: 2015-03-12 13:05:00

    Uwielbiam kaszę i często u nas gości , rodzinka też  nie gardzi,uwielbiajanp.:Zapiekankę jaglaną z warzywami i soczewicą, kotlety z jajek i kaszy jaglanej,Jaglana zapiekanka ze szpinakiem i gorgonzolą,a dzieciaki uwialbiają domową jaglana nutellę :-)

  • Autor: pa1982 Data: 2015-03-12 13:50:02

    zaciekawiła mnie ta jaglana nutella,możesz coś więcej?

  • Autor: pavett Data: 2015-03-12 14:25:12

    Proszę bardzo :-)

    5 łyżek kaszy jaglanej

    szklanka mleka

    5 kostek gorzkiej czekolady (85% )

    1 łyżka karobu

    kilka orzechów laskowych

    opcjonalnie: łyżeczka cynamonu, łyżeczka miodu

    1. Kaszę jaglaną opłukać w wodzie i ugotować w mleku, pod koniec gotowania dodać czekoladę.
    2. Ugotowaną i wystudzoną kaszę zblendować z pozostałymi składnikami.

    Dopisano 15-03-12 14:59:45:

    Musze dodać że nie jest to mój autorski przepis tylko podpatrzony gdzieś na blogu.

    Co nie zmienia faktu że pychota;-)

  • Autor: pa1982 Data: 2015-03-12 16:10:05

    a co to karob?

  • Autor: pavett Data: 2015-03-12 19:05:48

    Taki zamiennik kakao Ja używam w domu tylko karobu jest zdrowszy od kakao, nie zawiera kofeiny, jest niskotluszczowy Jest ciut slodszy od kakao i ma jaśniejszy kolorek

    Oczywiście możesz użyć zwyklego kakao:-)

  • Autor: słodki buraczek Data: 2015-03-12 20:46:42

    ....i nie uzależnia! Bo kakao uzależnia (patrz: czekolada )

    Karob to inaczej mączka chleba świętojańskiego. Jest wg smaczniejszy od kakao.

  • Autor: słodki buraczek Data: 2015-03-12 20:53:44

    Ostatnio zrobiłam "jaglotto". Miałam przepis na risotto, lecz zamiast ryżu dałam sparzoną kasze jaglaną. Nie mogłam się najeść. Rodzince też bardzo smakowało.

    Robię też "budyń" z kaszy jaglanej. Niebawem mam zamiar przymierzyć się do jakiegoś ciasta z zastosowaniem tej kaszy. U kuzynki jadłam przepyszną szarlotkę na kaszy jaglanej.

    Zdarza mi się również ugotować kaszę jaglaną jako dodatek do obiadu, np. do delikatnego gulaszu. Sąsiadka robi rybę po grecku i...podaje ją na ciepło właśnie z kaszą jaglaną.

  • Autor: pavett Data: 2015-03-13 10:28:33

    Z ciast i ciasteczek z kaszą jaglaną polecam ci placek jaglano-twarogowy z borówkami, jaglano-migdalowe trufle

  • Autor: słodki buraczek Data: 2015-03-14 22:06:52

    możesz podać linki?

  • Autor: słodki buraczek Data: 2015-03-14 22:06:53

    możesz podać linki?

  • Autor: Lea2 Data: 2015-03-12 20:04:12

    Kaszę jaglaną często dodaję do zup i robię np. krupniczek jaglany, a także placuszki, kotleciki, kluseczki lub dodaję do farszu na pierogi, piekę ciasteczka... :)

Przejdź do pełnej wersji serwisu