właśnie przed chwilą zrobiłam z niej krokiety z mięsem i kasza jaglaną.Podstawa to absolutnie nie gotować jej w woreczku, ja do wrzącej wody dodaję 1/4 łyżeczki cukru i soli- tej już wg uznania i gotuję wsypując kaszę BEZ WORECZKA 15 minut na maleńkim ogniu, co 5 min dolewam zimnej wody do uzupełnienia, Po czasie od razu przecedzam na gęstym sicie, tak by nie wpiła resztki wody i voila.. Smacznego.
właśnie przed chwilą zrobiłam z niej krokiety z mięsem i kasza jaglaną.Podstawa to absolutnie nie gotować jej w woreczku, ja do wrzącej wody dodaję 1/4 łyżeczki cukru i soli- tej już wg uznania i gotuję wsypując kaszę BEZ WORECZKA 15 minut na maleńkim ogniu, co 5 min dolewam zimnej wody do uzupełnienia, Po czasie od razu przecedzam na gęstym sicie, tak by nie wpiła resztki wody i voila.. Smacznego.
ja mam taką kaszę na kg , bez woreczka, ale nie prażysz jej wcześniej na patelni?
Przed ugotowaniem kaszy przelewam ją wrzątkiem , wtedy nie jest taka gorzka. Jednak kasza jaglana zawsze ma trochę goryczki . Nie kupuję kaszy w woreczkach. Na 1 szkl kaszy , 2,5 szkl wody lub mleka. Po zagotowaniu wody wsypuję kaszę i na małym ogniu ją gotuję, aż wchłonie wodę. Trwa to ok 15 min. Podczas gotowania nie wolno mieszać kaszy , bo się przypala. Gotowana na wodzie jest bardziej sypka , niż gotowana na mleku.
Kasza jaglana jest bardzo zdrowa,dodaje ją dośc często,do kotletów mielonych do pierogów z serem białym,do gołąbków zamiast ryżu,do chleba jak piękę.Trochę kaszy uprażyłam na patelni i zmieliłam na mąke w młynku do kawy i dodaję do nalesników.
Uwielbiam kaszę i często u nas gości , rodzinka też nie gardzi,uwielbiajanp.:Zapiekankę jaglaną z warzywami i soczewicą, kotlety z jajek i kaszy jaglanej,Jaglana zapiekanka ze szpinakiem i gorgonzolą,a dzieciaki uwialbiają domową jaglana nutellę :-)
Taki zamiennik kakao Ja używam w domu tylko karobu jest zdrowszy od kakao, nie zawiera kofeiny, jest niskotluszczowy Jest ciut slodszy od kakao i ma jaśniejszy kolorek
Ostatnio zrobiłam "jaglotto". Miałam przepis na risotto, lecz zamiast ryżu dałam sparzoną kasze jaglaną. Nie mogłam się najeść. Rodzince też bardzo smakowało.
Robię też "budyń" z kaszy jaglanej. Niebawem mam zamiar przymierzyć się do jakiegoś ciasta z zastosowaniem tej kaszy. U kuzynki jadłam przepyszną szarlotkę na kaszy jaglanej.
Zdarza mi się również ugotować kaszę jaglaną jako dodatek do obiadu, np. do delikatnego gulaszu. Sąsiadka robi rybę po grecku i...podaje ją na ciepło właśnie z kaszą jaglaną.
Kaszę jaglaną często dodaję do zup i robię np. krupniczek jaglany, a także placuszki, kotleciki, kluseczki lub dodaję do farszu na pierogi, piekę ciasteczka... :)
jak ugotować kaszę jaglaną aby nie była gorzka, ale pyszna i sypka? macie jakieś 'sposoby' ?
właśnie przed chwilą zrobiłam z niej krokiety z mięsem i kasza jaglaną.Podstawa to absolutnie nie gotować jej w woreczku, ja do wrzącej wody dodaję 1/4 łyżeczki cukru i soli- tej już wg uznania i gotuję wsypując kaszę BEZ WORECZKA 15 minut na maleńkim ogniu, co 5 min dolewam zimnej wody do uzupełnienia, Po czasie od razu przecedzam na gęstym sicie, tak by nie wpiła resztki wody i voila.. Smacznego.
właśnie przed chwilą zrobiłam z niej krokiety z mięsem i kasza
ja mam taką kaszę na kg , bez woreczka, ale nie prażysz jej wcześniej na patelni?jaglaną.Podstawa to absolutnie nie gotować jej w woreczku, ja do wrzącej
wody dodaję 1/4 łyżeczki cukru i soli- tej już wg uznania i gotuję
wsypując kaszę BEZ WORECZKA 15 minut na maleńkim ogniu, co 5 min dolewam
zimnej wody do uzupełnienia, Po czasie od razu przecedzam na gęstym sicie,
tak by nie wpiła resztki wody i voila.. Smacznego.
Ja przelewam ją zimną wodą a potem wrzątkiem i nigdy nie była gorzka.
Robię dokładnie tak samo.Na sito przelewam zimna wodą, potem wrzątkiem.I zawsze jest pyszna
nie praże, nie ma takiej potrzeby
Przed ugotowaniem kaszy przelewam ją wrzątkiem , wtedy nie jest taka gorzka. Jednak kasza jaglana zawsze ma trochę goryczki . Nie kupuję kaszy w woreczkach. Na 1 szkl kaszy , 2,5 szkl wody lub mleka. Po zagotowaniu wody wsypuję kaszę i na małym ogniu ją gotuję, aż wchłonie wodę. Trwa to ok 15 min. Podczas gotowania nie wolno mieszać kaszy , bo się przypala. Gotowana na wodzie jest bardziej sypka , niż gotowana na mleku.
dziękuję wszystkim za rady, pozdrawiam.
to może ja się podepnę i zapytam o Wasze ulubione przysmaki z kaszy jaglanej
Gotuje tak jak marzena
Kasza jaglana jest bardzo zdrowa,dodaje ją dośc często,do kotletów mielonych do pierogów z serem białym,do gołąbków zamiast ryżu,do chleba jak piękę.Trochę kaszy uprażyłam na patelni i zmieliłam na mąke w młynku do kawy i dodaję do nalesników.
Do chleba w jakiej postaci?
do chleba dodaję ugotowaną
Dzięki.
A ja mielę .
o dobry pomysł z tym mieleniem
przed zmieleniem trzeba ją uprażyc na patelni aby mąka nie była gorzka
Uwielbiam kaszę i często u nas gości , rodzinka też nie gardzi,uwielbiajanp.:Zapiekankę jaglaną z warzywami i soczewicą, kotlety z jajek i kaszy jaglanej,Jaglana zapiekanka ze szpinakiem i gorgonzolą,a dzieciaki uwialbiają domową jaglana nutellę :-)
zaciekawiła mnie ta jaglana nutella,możesz coś więcej?
Proszę bardzo :-)
5 łyżek kaszy jaglanej
szklanka mleka
5 kostek gorzkiej czekolady (85% )
1 łyżka karobu
kilka orzechów laskowych
opcjonalnie: łyżeczka cynamonu, łyżeczka miodu
Dopisano 15-03-12 14:59:45:
Musze dodać że nie jest to mój autorski przepis tylko podpatrzony gdzieś na blogu.
Co nie zmienia faktu że pychota;-)
a co to karob?
Taki zamiennik kakao Ja używam w domu tylko karobu jest zdrowszy od kakao, nie zawiera kofeiny, jest niskotluszczowy Jest ciut slodszy od kakao i ma jaśniejszy kolorek
Oczywiście możesz użyć zwyklego kakao:-)
....i nie uzależnia! Bo kakao uzależnia (patrz: czekolada )
Karob to inaczej mączka chleba świętojańskiego. Jest wg smaczniejszy od kakao.
Ostatnio zrobiłam "jaglotto". Miałam przepis na risotto, lecz zamiast ryżu dałam sparzoną kasze jaglaną. Nie mogłam się najeść. Rodzince też bardzo smakowało.
Robię też "budyń" z kaszy jaglanej. Niebawem mam zamiar przymierzyć się do jakiegoś ciasta z zastosowaniem tej kaszy. U kuzynki jadłam przepyszną szarlotkę na kaszy jaglanej.
Zdarza mi się również ugotować kaszę jaglaną jako dodatek do obiadu, np. do delikatnego gulaszu. Sąsiadka robi rybę po grecku i...podaje ją na ciepło właśnie z kaszą jaglaną.
Z ciast i ciasteczek z kaszą jaglaną polecam ci placek jaglano-twarogowy z borówkami, jaglano-migdalowe trufle
możesz podać linki?
możesz podać linki?
Kaszę jaglaną często dodaję do zup i robię np. krupniczek jaglany, a także placuszki, kotleciki, kluseczki lub dodaję do farszu na pierogi, piekę ciasteczka... :)