Przepisu niestety nie znam, ale kiedyś zostałam obdarowana "Cytryną do herbaty" z dodatkiem rumu. Był to mały (zbyt mały) słoiczek z plasterkami cytryny (jak wyżej wspomniano bez pestek) w syropie cukrowo-rumowym (pyszna była). Można pewnie dodać inny alkohol (wersja dla pełnoletnich!!!), pasujący do herbatek 'z prądem'. Powodzenia.
..a moze galaretke z cytryn: wycisnac sok i zagotowac z cukrem zelujacym i do sloikow. Taka galaretke mozna wzbogacic np.o imbir, pomarancze lub zostawic sama. Mozna pozniej wykorzystac do napoi, ciast, deserow lub po prostu na buleczke, pozdrawiam.
Ja jak miałam dużo cytryn wyciskałam z nich sok i do woreczków z lodem i latem do napojów. Ale też mroziłam umyte cytryny w całości a potem tarłam taką zamrożoną razem z skórką, niesamowity zapach i aromat.
Pytanie jak w tytule, dostałam dużo dojrzałych cytryn, jak je przerobić żeby nie wyrzucić? Pomożecie??
-tarta cytrynowa
-grecka zupa cytrynowa
-nalewka cytrynowa
-kurcze pieczone z cząstkami cytryny
-lemon curd (niezbyt długo ale jednak troszkę da sie przechowac w lodówce)
-pokrojone w cwierćplasterki zalac wodą w foremkach do lodu i zamrozic...
i chyba nic wiecej nie przychodzi mi do głowy...
Syrop cytrynowy.
Cytryna w plasterki - i do słoja. Warstwa cytryn, warstwa cukru. Pamiętaj o usuwaniu pestek - bo syrop wyjdzie gorzki.
Potem lemoniadę masz jak znalazł.
przepis był kiedyś na Wz - ale w tej chwili nie mogę go znaleźć - może tylko na forum?
Przepisu niestety nie znam, ale kiedyś zostałam obdarowana "Cytryną do herbaty" z dodatkiem rumu. Był to mały (zbyt mały) słoiczek z plasterkami cytryny (jak wyżej wspomniano bez pestek) w syropie cukrowo-rumowym (pyszna była). Można pewnie dodać inny alkohol (wersja dla pełnoletnich!!!), pasujący do herbatek 'z prądem'. Powodzenia.
Zrobiłabym to :
http://wielkiezarcie.com/recipe98558.html
lub to :) :
http://wielkiezarcie.com/recipe95618.html
Kiszone cytryny. Polecam.
Dużo słyszałam o kiszonych cytrynach do czego używasz??
Jak to co ? CYTRYNOWKA :D
Jak mówisz cytrynówka - to ja polecam mamrotkę
http://wielkiezarcie.com/recipe22008.html
..a moze galaretke z cytryn: wycisnac sok i zagotowac z cukrem zelujacym i do sloikow. Taka galaretke mozna wzbogacic np.o imbir, pomarancze lub zostawic sama. Mozna pozniej wykorzystac do napoi, ciast, deserow lub po prostu na buleczke, pozdrawiam.
Miałam ostatnio nadmiar cytryn i część z nich zamroziłam jako kostki w woreczkach do lodu. Są genialnym dodatkiem do wody.
Ja jak miałam dużo cytryn wyciskałam z nich sok i do woreczków z lodem i latem do napojów. Ale też mroziłam umyte cytryny w całości a potem tarłam taką zamrożoną razem z skórką, niesamowity zapach i aromat.
http://wielkiezarcie.com/recipe98558.html