Forum

Kuchenne porady

Mam 3 kilo cytryn... i co dalej?

  • Autor: renataz36 Data: 2015-03-15 14:16:33

    Pytanie jak w tytule, dostałam dużo dojrzałych cytryn, jak je przerobić żeby nie wyrzucić? Pomożecie??

  • Autor: dorotaibasia Data: 2015-03-15 14:39:18

    -tarta cytrynowa

    -grecka zupa cytrynowa

    -nalewka cytrynowa

    -kurcze pieczone  z cząstkami cytryny

    -lemon curd (niezbyt długo ale jednak troszkę da sie przechowac w lodówce)

    -pokrojone w cwierćplasterki zalac wodą w foremkach do lodu i zamrozic...

    i chyba nic wiecej nie przychodzi mi do głowy...

  • Autor: ekkore Data: 2015-03-15 14:47:02

    Syrop cytrynowy.

    Cytryna w plasterki - i do słoja. Warstwa cytryn, warstwa cukru. Pamiętaj o usuwaniu pestek - bo syrop wyjdzie gorzki.

    Potem lemoniadę masz jak znalazł.

    przepis był kiedyś na Wz - ale w tej chwili nie mogę go znaleźć - może tylko na forum?

  • Autor: Smosia Data: 2015-03-15 15:34:25

    Przepisu niestety nie znam, ale kiedyś zostałam obdarowana "Cytryną do herbaty" z dodatkiem rumu. Był to mały (zbyt mały) słoiczek z plasterkami cytryny (jak wyżej wspomniano bez pestek) w syropie cukrowo-rumowym (pyszna była). Można pewnie dodać inny alkohol (wersja dla pełnoletnich!!!), pasujący do herbatek 'z prądem'. Powodzenia.

  • Autor: Bahati Data: 2015-03-15 15:56:51

    Kiszone cytryny. Polecam.

  • Autor: dagusia_29 Data: 2015-03-15 21:08:07

    Dużo słyszałam o kiszonych cytrynach do czego używasz??

  • Autor: Kormag Data: 2015-03-15 16:22:39

    Jak to co ? CYTRYNOWKA :D

  • Autor: ekkore Data: 2015-03-15 18:55:47

    Jak mówisz cytrynówka - to ja polecam mamrotkę

    http://wielkiezarcie.com/recipe22008.html

  • Autor: stokrotka390 Data: 2015-03-15 16:25:08

    ..a moze galaretke z cytryn: wycisnac sok i zagotowac z cukrem zelujacym i do sloikow. Taka galaretke mozna wzbogacic np.o imbir, pomarancze lub zostawic sama. Mozna pozniej wykorzystac do napoi, ciast, deserow lub po prostu na buleczke, pozdrawiam.

  • Autor: Agapis Data: 2015-03-15 17:24:49

    Miałam ostatnio nadmiar cytryn i część z nich zamroziłam jako kostki w woreczkach do lodu. Są genialnym dodatkiem do wody.

  • Autor: dagusia_29 Data: 2015-03-15 21:05:53

    Ja jak miałam dużo cytryn wyciskałam z nich sok i do woreczków z lodem i latem do napojów. Ale też mroziłam umyte cytryny w całości a potem tarłam taką zamrożoną razem z skórką, niesamowity zapach i aromat.

  • Autor: mggi63 Data: 2015-03-16 10:12:13

    http://wielkiezarcie.com/recipe98558.html

Przejdź do pełnej wersji serwisu