Nigdzie nie mogę ich ostatnio dostać:( Wcześniej zawsze kupowałam w Auchan. Przez dłubi czas nie jeździłam do tego sklepu, więc ostatnio wybrałam się specjalnie po ciacha bo mężusia naszło na bajaderki od Różyczki...a tu niemiła niespodzianka...ciacha zniknęły:( W żadnym sklepie nie mogę ich znaleźć:( Gdzie Wy kupujecie?
Mam. Przepis pochodzi z książki (Pieczone przysmaki)
Herbatniki Digestive:
-150 g mąki razowej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1/2 łyżeczki soli (ja proponuję gruboziarnistą - fajnie chrupie:))
- 1/2 łyżeczki sody
- 30 g płatków owsianych
- 20g otrębów
- 100 g ciemnego cukru muskavado
- 50 g masła pokrojonego na małe kawałki
- 4 łyżki mleka
Przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól do miski. Wrzucic otręby, dodać płatki owsiane i cukier - dobrze wymieszać.
Dodać masło i rozetrzeć je palcami na kruszonkę. Wlać 3 łyzki mleka i starannie wyrobić miękkie ciasto.
Jeśli zbyt suchę dodać jeszcze łyżkę mleka.
Wyłożyć ciasto na na arkusz pergaminu i ufoormować wałek. Owinąć pergaminem i delikatnie toczyć w tę i z powrotem. Włożyć w pergaminie do lodówki na 30 min. (można przechowywać do 4 dni).
Odwinąc ciasto i kroić na plasterki ok. 8mm. Piec ok. 12min. w tem. 190 stopni.
Przełożyć na metalową kratkę do wystygnięcia.
Przepis podałam zgodnie z oryginałem - proponuję zrobić z podwójnej porcji coby na darmo piekarnika nie grzać:) Przepis na ok. 25 herbatników.
Kilka dni temu piekłam te ciasteczka z Twojego przepisu i muszę powiedzieć , że są lepsze niż jakiekolwiek ciasteczka owsiane. Mojemu M nie smakują , a ja je uwielbiam.
Fajnie,że Ci smakowały:)) Zapomniałam wspomnieć aby przechowywać je w zamkniętej puszce. Wczoraj piekłam trochę inne - jeśli lubisz takie klimaty to może i na te się skusisz. PYCHOTKI:
- 1 szklanka zmielonych na pył płatków owsianych
- 3 szklanki maki krupczatki
- pół szklanki cukru
- 4 jaja
- 1 kostka margaryny (dalam kasie)
- pół szklanki śmietany gestej 18%
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli gruboziarnistej
- łyżka przyprawy do piernika (niekoniecznie)
- olejek rumowy (niekoniecznie)
- garść siemienia lnianego (niekoniecznie)
Wsypujemy mąkę zmieszaną z proszkiem, płatki owsiane. Śmietane mieszamy z żółtkami. Wlewamy do mąki. Dodajemy pokrojoną drobną margarynę i resztę składkików. Zagniatamy kruche ciasto. Jeśli się nie chce za bardzo lepić dodaję po trochu lodowatej wody. Zawijamy i do lodówki.
Teraz masa:
- szklanka drobno posiekanych orzechów
- pół szklanki kremówki ew.mleka
- 5 dkg masła
- 1/4 szklanki cukru
- białka pozostałe od jajek
- troszeczkę soku z cytryny
W rondelku zagotować śmietanę z cukrem i masłem, dodać orzechy. Pogotować 5 minut.
Białka ubić na sztywno pod koniec ubijania wlać soku z cytryny - dodać do masy orzechowej - podgrzewać aż masa urośnie.
Z ciasta wykrawać ciasteczka podpiec w 200 st. na złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i położyć na każde po trochu masy. Włączyć górne ogrzewanie i piec teraz w 160 st. przez 10 minut.
Zmniejszyć temp. do 100 st i dosuszać przy otwartych drzwiczkach przez następne 20-30 minut.
Wychodzą z tego 2 blachy ciastek.
Można ten przepis wykorzystać też jako spód do mazurka z bezą.
Podałam przepis "z głowy" po moich modyfikacjach. Mam nadzieję,że coś nie sknociłam:)
Kochane Żarłoki:)
Powiedzcie proszę, gdzie kupię ciastka Digestive.
Nigdzie nie mogę ich ostatnio dostać:( Wcześniej zawsze kupowałam w Auchan. Przez dłubi czas nie jeździłam do tego sklepu, więc ostatnio wybrałam się specjalnie po ciacha bo mężusia naszło na bajaderki od Różyczki...a tu niemiła niespodzianka...ciacha zniknęły:( W żadnym sklepie nie mogę ich znaleźć:( Gdzie Wy kupujecie?
Pozdrawiam:)
kupowałam niedawno w Tesco. Trochę inaczej zapakowane niż te które wcześniej kupowałam
dziękuję
Najlepiej samej upiec:) Taniej, więcej i zawsze pod ręką nie trzeba nigdzie jeździć:))
Podasz jakiś przepis na domowe?
Właśnie, ja też poproszę o przepis:)
Mam. Przepis pochodzi z książki (Pieczone przysmaki)
Herbatniki Digestive:
-150 g mąki razowej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1/2 łyżeczki soli (ja proponuję gruboziarnistą - fajnie chrupie:))
- 1/2 łyżeczki sody
- 30 g płatków owsianych
- 20g otrębów
- 100 g ciemnego cukru muskavado
- 50 g masła pokrojonego na małe kawałki
- 4 łyżki mleka
Przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól do miski. Wrzucic otręby, dodać płatki owsiane i cukier - dobrze wymieszać.
Dodać masło i rozetrzeć je palcami na kruszonkę. Wlać 3 łyzki mleka i starannie wyrobić miękkie ciasto.
Jeśli zbyt suchę dodać jeszcze łyżkę mleka.
Wyłożyć ciasto na na arkusz pergaminu i ufoormować wałek. Owinąć pergaminem i delikatnie toczyć w tę i z powrotem. Włożyć w pergaminie do lodówki na 30 min. (można przechowywać do 4 dni).
Odwinąc ciasto i kroić na plasterki ok. 8mm. Piec ok. 12min. w tem. 190 stopni.
Przełożyć na metalową kratkę do wystygnięcia.
Przepis podałam zgodnie z oryginałem - proponuję zrobić z podwójnej porcji coby na darmo piekarnika nie grzać:) Przepis na ok. 25 herbatników.
Dziękuję.
Ja tez dziękuję:)
Psze bardzo:) Ale własnie wróciłam z B......i widziałam,że "rzucili" ten towar :)
B.... jak Biedronka? Bo u mnie nie ma, a też potrzebuję...
No kochana to było ponad tydzień temu :) Zresztą nie na półkach ze słodyczami ale zaraz przy wejściu ...... no może tam jeszcze popatrz.
I ja dziękuję :) Z braku otrębów, może dodam sezam albo mak (może być ciekawie).
Kilka dni temu piekłam te ciasteczka z Twojego przepisu i muszę powiedzieć , że są lepsze niż jakiekolwiek ciasteczka owsiane. Mojemu M nie smakują , a ja je uwielbiam.
Fajnie,że Ci smakowały:)) Zapomniałam wspomnieć aby przechowywać je w zamkniętej puszce. Wczoraj piekłam trochę inne - jeśli lubisz takie klimaty to może i na te się skusisz. PYCHOTKI:
- 1 szklanka zmielonych na pył płatków owsianych
- 3 szklanki maki krupczatki
- pół szklanki cukru
- 4 jaja
- 1 kostka margaryny (dalam kasie)
- pół szklanki śmietany gestej 18%
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli gruboziarnistej
- łyżka przyprawy do piernika (niekoniecznie)
- olejek rumowy (niekoniecznie)
- garść siemienia lnianego (niekoniecznie)
Wsypujemy mąkę zmieszaną z proszkiem, płatki owsiane. Śmietane mieszamy z żółtkami. Wlewamy do mąki. Dodajemy pokrojoną drobną margarynę i resztę składkików. Zagniatamy kruche ciasto. Jeśli się nie chce za bardzo lepić dodaję po trochu lodowatej wody. Zawijamy i do lodówki.
Teraz masa:
- szklanka drobno posiekanych orzechów
- pół szklanki kremówki ew.mleka
- 5 dkg masła
- 1/4 szklanki cukru
- białka pozostałe od jajek
- troszeczkę soku z cytryny
W rondelku zagotować śmietanę z cukrem i masłem, dodać orzechy. Pogotować 5 minut.
Białka ubić na sztywno pod koniec ubijania wlać soku z cytryny - dodać do masy orzechowej - podgrzewać aż masa urośnie.
Z ciasta wykrawać ciasteczka podpiec w 200 st. na złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i położyć na każde po trochu masy. Włączyć górne ogrzewanie i piec teraz w 160 st. przez 10 minut.
Zmniejszyć temp. do 100 st i dosuszać przy otwartych drzwiczkach przez następne 20-30 minut.
Wychodzą z tego 2 blachy ciastek.
Można ten przepis wykorzystać też jako spód do mazurka z bezą.
Podałam przepis "z głowy" po moich modyfikacjach. Mam nadzieję,że coś nie sknociłam:)
Proponuję część upiec bez bezy. W smaku bardzo podobne do degistive:)
Dzięki , też fajny przepisik , może kiedyś wypróbuję.