Forum

Kuchenne porady

Herbatniki Digestive

• Autor: kasnik Data: 2015-03-18 21:24:18

Kochane Żarłoki:)

Powiedzcie proszę, gdzie kupię ciastka Digestive.

Nigdzie nie mogę ich ostatnio dostać:( Wcześniej zawsze kupowałam w Auchan. Przez dłubi czas nie jeździłam do tego sklepu, więc ostatnio wybrałam się specjalnie po ciacha bo mężusia naszło na bajaderki od Różyczki...a tu niemiła niespodzianka...ciacha zniknęły:( W żadnym sklepie nie mogę ich znaleźć:( Gdzie Wy kupujecie?

Pozdrawiam:)

• Autor: Krystyna911 Data: 2015-03-18 21:34:21

kupowałam niedawno w Tesco. Trochę inaczej zapakowane niż te które wcześniej kupowałam

• Autor: kasnik Data: 2015-03-19 11:35:36

dziękuję

• Autor: iwett Data: 2015-03-19 07:57:24

Najlepiej samej upiec:) Taniej, więcej i zawsze pod ręką nie trzeba nigdzie jeździć:))

• Autor: as Data: 2015-03-19 11:23:24

Podasz jakiś przepis na domowe?

• Autor: kasnik Data: 2015-03-19 11:35:08

Właśnie, ja też poproszę o przepis:)

• Autor: iwett Data: 2015-03-19 12:16:55

Mam. Przepis pochodzi z książki (Pieczone przysmaki)

Herbatniki Digestive:

-150 g mąki razowej

-1 łyżeczka proszku do pieczenia

-1/2 łyżeczki soli (ja proponuję gruboziarnistą - fajnie chrupie:))

- 1/2 łyżeczki sody

- 30 g płatków owsianych

- 20g otrębów

- 100 g ciemnego cukru muskavado

- 50 g masła pokrojonego na małe kawałki

- 4 łyżki mleka

Przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól do miski. Wrzucic otręby, dodać płatki owsiane i cukier - dobrze wymieszać.

Dodać masło i rozetrzeć je palcami na kruszonkę. Wlać 3 łyzki mleka i starannie wyrobić miękkie ciasto.

Jeśli zbyt suchę dodać jeszcze łyżkę mleka.

Wyłożyć ciasto na na arkusz pergaminu i ufoormować wałek. Owinąć pergaminem i delikatnie toczyć w tę i z powrotem. Włożyć  w pergaminie do lodówki na 30 min. (można przechowywać do 4 dni).

Odwinąc ciasto i kroić na plasterki ok. 8mm. Piec ok. 12min. w tem. 190 stopni.

Przełożyć na metalową kratkę do wystygnięcia.

Przepis podałam zgodnie z oryginałem - proponuję zrobić z podwójnej porcji coby na darmo piekarnika nie grzać:) Przepis na ok. 25 herbatników.

• Autor: as Data: 2015-03-19 12:23:54

Dziękuję. 

• Autor: iwett Data: 2015-03-19 12:33:11

• Autor: kasnik Data: 2015-03-19 15:07:08

Ja tez dziękuję:)

• Autor: iwett Data: 2015-03-19 16:31:38

Psze bardzo:) Ale własnie wróciłam z B......i widziałam,że "rzucili" ten towar :)

• Autor: mgronik Data: 2015-03-28 23:41:04

B.... jak Biedronka? Bo u mnie nie ma, a też potrzebuję...

• Autor: iwett Data: 2015-03-29 11:53:49

No kochana to było ponad tydzień temu :) Zresztą nie na półkach ze słodyczami ale zaraz przy wejściu ...... no może tam jeszcze popatrz.

• Autor: Smosia Data: 2015-03-20 18:00:01

I ja dziękuję :) Z braku otrębów, może dodam sezam albo mak (może być ciekawie).

• Autor: marzena89gb Data: 2015-03-29 14:19:39

Kilka dni temu piekłam te ciasteczka z Twojego przepisu i muszę powiedzieć , że są lepsze niż jakiekolwiek ciasteczka owsiane. Mojemu M nie smakują , a ja je uwielbiam.

• Autor: iwett Data: 2015-03-29 15:48:21

Fajnie,że Ci smakowały:)) Zapomniałam wspomnieć aby przechowywać je w zamkniętej puszce. Wczoraj piekłam trochę inne - jeśli lubisz takie klimaty to może i na te się skusisz. PYCHOTKI:

- 1 szklanka zmielonych na pył płatków owsianych

- 3 szklanki maki krupczatki

- pół szklanki cukru

- 4 jaja

- 1 kostka margaryny (dalam kasie)

- pół szklanki śmietany gestej 18%

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1 łyżeczka soli gruboziarnistej

- łyżka przyprawy do piernika (niekoniecznie)

- olejek rumowy (niekoniecznie)

- garść siemienia lnianego (niekoniecznie)

Wsypujemy mąkę zmieszaną z proszkiem, płatki owsiane. Śmietane mieszamy z żółtkami. Wlewamy do mąki. Dodajemy pokrojoną drobną margarynę i resztę składkików. Zagniatamy kruche ciasto.  Jeśli się nie chce za bardzo lepić dodaję po trochu lodowatej wody. Zawijamy i do lodówki.

Teraz masa: 

- szklanka drobno posiekanych orzechów

- pół szklanki kremówki ew.mleka

- 5 dkg masła

- 1/4 szklanki cukru

- białka pozostałe od jajek

- troszeczkę soku z cytryny

W rondelku zagotować śmietanę z cukrem i masłem, dodać orzechy. Pogotować 5 minut.

Białka ubić na sztywno pod koniec ubijania wlać soku z cytryny - dodać do masy orzechowej - podgrzewać aż masa urośnie.

Z ciasta wykrawać ciasteczka podpiec w 200 st. na złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i położyć na każde po trochu masy. Włączyć górne ogrzewanie i piec teraz w 160 st. przez 10 minut. 

Zmniejszyć temp. do 100 st i dosuszać przy otwartych drzwiczkach przez następne 20-30 minut.

Wychodzą z tego 2 blachy ciastek.

Można ten przepis wykorzystać też jako spód do mazurka z bezą.

Podałam przepis "z głowy" po moich modyfikacjach. Mam nadzieję,że  coś nie sknociłam:)

• Autor: iwett Data: 2015-03-30 19:40:18

Proponuję część upiec bez bezy. W smaku bardzo podobne do degistive:)

• Autor: marzena89gb Data: 2015-03-31 17:13:42

Dzięki , też fajny przepisik , może kiedyś wypróbuję.

Przejdź do pełnej wersji serwisu