Forum

Gawędy o jedzeniu

zredukowany sos balsamiczny

  • Autor: ekkore Data: 2015-03-23 03:03:48

    Jadłam dzisiaj zielone smażone pomidory (tomatillo) z mozzarellą oraz ze zredukowanym sosem balsamicznym.

    Ok - na bazie octu balsamicznego- ale co dalej. W smaku - lekko słodkawy - co doskonale współgrało z kwaśnością octu balsamicznego. Na ciepło. O konsystencji zagęszczonej.

    macie jakiś przepis - albo wiecie jak zrobić?

    Moje kubki smakowe zostały powalone na kolana...

  • Autor: ja-żaba Data: 2015-03-23 07:47:56

    Sprawdzony przepis, znaleziony kilka lat temu w internecie:

    10 łyżek octu balsamicznego

    łyżka miodu

    2 łyżki syropu owocowego ( wg mojego gustu, najlepszy jest malinowy)

    Wszystko wlewamy na patelnię i podgrzewamy przez 10 minut, ciągle mieszając. 

  • Autor: ekkore Data: 2015-03-23 11:56:59

    Dzięki wielgachne.

    Będą zielone pomidory w sosie. A potem cukinia - bo wyobraźnia mi podpowiada, że też się nada.

  • Autor: Bahati Data: 2015-03-23 21:28:33

    Kupuje gotowy sos balsamiczny. Mam truskawkowy, pomaranczowy i klasyczny. Octu balsamicznego tez uzywam, z Modeny ofc, ale glownie do salaty i konfitury z czerwonej cebuli. 

  • Autor: ekkore Data: 2015-03-23 21:39:10

    I tylko go podgrzewasz? Bo on był ciepły. 

    W krainie gotowego wszystkiego pewnie też znajdę. Bo sosów wszelakich po kilka półek w każdym sklepie.

  • Autor: Bahati Data: 2015-03-23 21:40:38

    Sos z Modemy u nas to podstawa narodowa :) ja nie podgrzewam, uzywam na zimno, ale mozna i na cieplo. :)

  • Autor: renataz36 Data: 2015-03-24 07:17:05

    Kupuje gotowy sos balsamiczny. Mam truskawkowy, pomaranczowy i klasyczny. Octu
    balsamicznego tez uzywam, z Modeny ofc, ale glownie do salaty i konfitury z
    czerwonej cebuli. 

    Podepnę się do Ciebie z prośbą o rozwinięcie tematu octu balsamicznego z Modeny, Dostałam w prezencie po 2 buteleczki tego cuda, jedna jest lejąca (ciekła) podobna konsystencją do sosu sojowego, a druga bardziej gęsta kremowa.... Poradź proszę do czego można ich używać?? Do tej pory daję tylko do sosu winegret (albo ala- winegret) do sałatki greckiej lub innej mieszanki sałat. Ale w ten sposób minie dekada zanim go wykorzystam :)

  • Autor: Bahati Data: 2015-03-24 08:38:09

    Lejacy to normalny, zeykly ocet balsamiczny. Dodaje go do salaty, sosow, marynat, dodaje do cebuli czerwonej gdy robie konfiture z czerwonym winem. Ten gesty to glassa, polewam nim steki, lody, owoce, na zimno. 

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2015-03-24 09:27:19

    Ja sobie te cuda w Lidlu kupuję, kiedy jest tydzień włoski. Nawet wczoraj widziała, chyba w dziale Deluxe - gdyby kogoś interesowało.

    A z octu ciemnego to robię w wielkim słoiku sos winegret. Schodzi w lecie w ilościach hurtowych.

Przejdź do pełnej wersji serwisu