Forum

Gawędy o jedzeniu

zredukowany sos balsamiczny

• Autor: ekkore Data: 2015-03-23 03:03:48

Jadłam dzisiaj zielone smażone pomidory (tomatillo) z mozzarellą oraz ze zredukowanym sosem balsamicznym.

Ok - na bazie octu balsamicznego- ale co dalej. W smaku - lekko słodkawy - co doskonale współgrało z kwaśnością octu balsamicznego. Na ciepło. O konsystencji zagęszczonej.

macie jakiś przepis - albo wiecie jak zrobić?

Moje kubki smakowe zostały powalone na kolana...

• Autor: ja-żaba Data: 2015-03-23 07:47:56

Sprawdzony przepis, znaleziony kilka lat temu w internecie:

10 łyżek octu balsamicznego

łyżka miodu

2 łyżki syropu owocowego ( wg mojego gustu, najlepszy jest malinowy)

Wszystko wlewamy na patelnię i podgrzewamy przez 10 minut, ciągle mieszając. 

• Autor: ekkore Data: 2015-03-23 11:56:59

Dzięki wielgachne.

Będą zielone pomidory w sosie. A potem cukinia - bo wyobraźnia mi podpowiada, że też się nada.

• Autor: Bahati Data: 2015-03-23 21:28:33

Kupuje gotowy sos balsamiczny. Mam truskawkowy, pomaranczowy i klasyczny. Octu balsamicznego tez uzywam, z Modeny ofc, ale glownie do salaty i konfitury z czerwonej cebuli. 

• Autor: ekkore Data: 2015-03-23 21:39:10

I tylko go podgrzewasz? Bo on był ciepły. 

W krainie gotowego wszystkiego pewnie też znajdę. Bo sosów wszelakich po kilka półek w każdym sklepie.

• Autor: Bahati Data: 2015-03-23 21:40:38

Sos z Modemy u nas to podstawa narodowa :) ja nie podgrzewam, uzywam na zimno, ale mozna i na cieplo. :)

• Autor: renataz36 Data: 2015-03-24 07:17:05

Kupuje gotowy sos balsamiczny. Mam truskawkowy, pomaranczowy i klasyczny. Octu
    balsamicznego tez uzywam, z Modeny ofc, ale glownie do salaty i konfitury z
    czerwonej cebuli. 

Podepnę się do Ciebie z prośbą o rozwinięcie tematu octu balsamicznego z Modeny, Dostałam w prezencie po 2 buteleczki tego cuda, jedna jest lejąca (ciekła) podobna konsystencją do sosu sojowego, a druga bardziej gęsta kremowa.... Poradź proszę do czego można ich używać?? Do tej pory daję tylko do sosu winegret (albo ala- winegret) do sałatki greckiej lub innej mieszanki sałat. Ale w ten sposób minie dekada zanim go wykorzystam :)

• Autor: Bahati Data: 2015-03-24 08:38:09

Lejacy to normalny, zeykly ocet balsamiczny. Dodaje go do salaty, sosow, marynat, dodaje do cebuli czerwonej gdy robie konfiture z czerwonym winem. Ten gesty to glassa, polewam nim steki, lody, owoce, na zimno. 

• Autor: Dżanina Fonda Data: 2015-03-24 09:27:19

Ja sobie te cuda w Lidlu kupuję, kiedy jest tydzień włoski. Nawet wczoraj widziała, chyba w dziale Deluxe - gdyby kogoś interesowało.

A z octu ciemnego to robię w wielkim słoiku sos winegret. Schodzi w lecie w ilościach hurtowych.

Przejdź do pełnej wersji serwisu