Niedziela: rosół z makaronem, karczek zapiekany z pieczarkami i zoltym serem, ziemniaki, 3 surowki: marcherwka z chrzanem, ogorki kiszone z cebula w oliwie, z kapusty czerwonej w majonezie
Poniedzialek: powtorka z niedzieli
Wtorek: krupnik z ziemniakami, warzywa w ciescie francuskiem
Sroda: zupa pieczarkowa, pulpety w sosie wlasnym, kasza surowka z marchewki
Plany na czwartek czyli jutro: zupa pomidorowa z kółkami, na drugie risotto z kurczakiem w roli głownej
Synusiowe obiadki, wczoraj Spageteria bezmięsna z pieczarkami i papryką, dzisiaj Pierś w pieprzu ziołowym i Bahusowy czerwony ryż ( tym razem zamiast na soku pomidorowym, zrobiony na pomidorach krojonych z puszki - pycha )
Niom, tak jak Gabi napisała. Baaaardzo łagodny twaróg (mnie się kojarzy z mozarellą w smaku). Pierwszy raz w życiu jadłam i powiem szczerze, że wole ostrzejsze smaki.
Kaszankę zostawiam innym, ale zupką oj nie pogardziłabym!
U mnie dziś na obiad kotleciki z jajeczkami przepiórczymi podane "na wsiowo" - po prostu z gotowanymi pyrami z koperkiem i kiszonymi ogórasami oraz sałatą ze śmietaną :)
Te kulki smażyłam na takiej porządnej warstwie płytkiego oleju na patelni. Ale można je też upiec w piekarniku, spryskawszy wcześniej oliwą lub olejem. Bardzo smaczne wychodzą też z frytownicy beztłuszczowej, ale w jej przypadku również polecam spryskanie oliwą lub olejem przed pieczeniem :) Z patelni wyjdą bardziej soczyste, podobne do kotletów mielonych, z piekarnika i airfryera bardziej chrupiące - co kto lubi.
Te kulki smażyłam na takiej porządnej warstwie płytkiego oleju na patelni. Ale można je też upiec w piekarniku, spryskawszy wcześniej oliwą lub olejem. Bardzo smaczne wychodzą też z frytownicy beztłuszczowej, ale w jej przypadku również polecam spryskanie oliwą lub olejem przed pieczeniem :) Z patelni wyjdą bardziej soczyste, podobne do kotletów mielonych, z piekarnika i airfryera bardziej chrupiące - co kto lubi.
W poprzednich latach właśnie tak było, ale w tym jest nieco inaczej - moim zadaniem jest opracowanie smacznych przepisów, w których bazą albo dodatkiem smakowym jest ser - no i sami powiedzcie, nie da się zrobić dobrego żuru z serem? Jasne, że się da :D I zdjęcia dodatkowo uczę się robić, biedny Pampas poszedł w odstawkę, musi walczyć o aparat ;P
To tak jak u mnie, tyle że skwarki z kabanosa i myśliwskiej (wg Kuronia-Juniora), a sama kasza gotowana z dodatkiem masła (pomysł M.Kuronia). Dorzuciłam troszkę żurawinki, bazylii i pieprzu cytrynowego, a dodatkiem była ćwikła z chrzanem. Mężuś dojadał wczorajsze ruskie (na śniadanie też je wcinał...).
Aż się muszę znowu pochwalić, bo z okazji jednego z nielicznych wolnych wieczorów Ślubnego postanowiłam popościć z moim sushi :) Od walentynek nie robiłam sushi i już cała rodzina, z bezrozumnym uporem, domagała się tego posiłku , więc ku uciesze wszystkich członków...tadam :)
Ciąg dalszy szczawiowej z jajem i grzankami, Najlepszy- paluszki rybne i surówka z kiszonej, my- kuskus Elfiony z warzywami i kurczakiem na ostro (pycha).
Z małą różnicą tylko, ponieważ w roli kurczaka wystąpił indyk, mix sałat udawała marchewka z groszkiem i kukurydzą, a ziemniaki były takie bardziej podłużne, bo zamieniły się we frytki, natomiast pieczarki i ser grały same siebie .
Z małą różnicą tylko, ponieważ w roli kurczaka wystąpił indyk, mix sałat udawała marchewka z groszkiem i kukurydzą, a ziemniaki były takie bardziej podłużne, bo zamieniły się we frytki, natomiast pieczarki i ser grały same siebie .
Ps. I znowu jestem, nie wiedzieć dlaczego, podwójnie ;)
Jakie pysznosci! Barszczu ukrainskiego nigdy nie robilam, a uwielbiam ten "babciny" byl pycha........nie potrafie.Nalesnikow nie cierpie smazyc, zawsze zwalam wine na patelnie. ( gdzie sa te patelnie od cyganek?)
Basiu, fakt patelnia to podstawa.Mialam kiedys tą 'cygankową'' ale nadal można spotkac,potem smażyłam na teflonowej a teraz dorobiłam sie do naleśników i tu jestem w pełni zadowolona.Ostatnio smażą moje dziewuszki ja tylko dyryguję Generalnie do niedawna naleśniki to był deser ale coś się pozmieniało towarzystwu
Polecam Basiu ceramiczną patelnię do naleśników, mam już 3 z kolei (wypiekły się) ale naleśniki wychodzą piękne i nic się nie targa (aha do ciasta zawsze dodaję odrobinę oleju - a na patelnię tylko przed pierwszym placuszkiem wlewam odrobine i dobrze rozgrzewam)
A ja mam inny patent z domu mojej teściowej ... u mojej mamy naleśniki zawsze ociekały tłuszczem i były dość grube ...a u teściowej były suche,zgrabne i cieniutkie ...przed pierwszym plackiem wlewam niewielką ilość oleju,następnie patelnię smaruję kawałkiem świeżej słoniny wbitej na widelec ...potem już do każdego naleśnika wystarczy tylko słonina :) ...w zamrażarce mam zawsze zapas pokrojonej w większą kostkę słoniny w razie ochoty na naleśniki :)...
Mam podobny patent:) Jak nie mam słoniny, nadziewam kawałek smalcu na widelec i lekko tylko smaruję patelnię - w zasadzie tylko ją dotykam, aby był ślad tłuszczu. I, moim zdaniem, ważne jest, żeby naleśniki układać miedzy talerzami - jeden na drugim. Przy zachowaniu tych reguł, zawsze wychodzą mi odpowiednio cienkie i mięciutkie
Tak robila moja Babcia, ja jakos malo cierpliwosci mam.Ostatnio kupilam takie elektryczne "ustrojstwo" do nalesnikow z takim drewnianym waleczkiem.Po swietach wyprobuje.Dziekuje Wam za dobre rady.
A ja dorzucę, że z braku słoniny (której nigdy nie mam) kapię na patelnię oleju i "wycieram" ją kawałkiem ręcznika papierowego. Basiu... a wałeczek to sobie można... Naleśnik się przecież genialnie rozlewa przy ruchach patelnią. Ja swój wałeczek użyłam jako rozpałeczkę do kominka.
Wczoraj barszcz czerwony z ziemniakami, na drugie pierogi z mięsem i kapusta (syn robił gwiazdki i ozdabial talerze, potem kazal zrobic zdjecie i wystawic :)
Ktoś tu kiedyś pisał,że mój synuś po mamusi ....nooo ale Twój to mały mistrzu :) bardzo ładnie udekorował talerz ...ciekawe po kim taki talent ma ? ...ślicznie :)
U nas dzisiaj rybka pieczona ze skórką cytrynową i ziołami oraz ziemniaki i sałatka z piwnicy...znaczy z warzyw sałatka, ale z piwnicy przyniesiona, bo tam zwyczajowo przechowuję przetwory ;)
Barszcz biały z jajem (święconym) i białą kiełbasą. Na drugie- duszony karczek w sosie, młode ziemniaki (z Izraela) i młoda kapusta ( z rynku). Wesołego Zajęca!!
Dziś będzie żurek z białą kiełbasą i jajkiem, a wytrybowana, faszerowana (wątróbka drobiowa, cebula, jabłka, rodzynki) i fachowo zszyta przez pana domu kaczusia czeka, by zostać upieczoną i spałaszowaną..:)
Kurczaki z nadzieniem gryczano-grzybowym z płatkami papryki i przyprawami, biała kiełbasa pieczona w marynacie piwno-musztardowej z przyprawami, cebulą i papryką, sałatka szwedzka z ogórków, ćwikła, sałata lodowa mieszana :)
I nie zapomnij przeskalować zdjęcia, jeśli będziesz wstawiać za duże, serwer nie przyjmie. Ja zmniejszam sobie tak do 1000-1500px (zdjęcia po 3-4 tys pikseli w rozmiarach nie przechodzą)
Lenka, zrobiłam kilka dni temu ten schab. Powiem krótko: rewelacja! Goście prawie talerze wylizali, teściowa pod wrażeniem, a mąż po rękach chciał mnie całować Ten przepis wchodzi na stałe do naszego menu
Hura, hura, eksperyment z nowym przepisem się udał :) Dziś na obiad były wege pierożki z ciasta krucho-drożdżowego z soczewicą, cebulą, pieczarkami i ziemniaczkami.
Dzisiaj przeżywałam wewnętrzne rozterki nad miską z zaczątkiem farszu: - z ziemniakami czy z serkiem - z ziemniakami czy z ziemniakami i serkiem - z serkiem - nie, jednak z ziemniakami - no to może nastepnym razem trochę tak trochę siak, na próbę :)
łosoś pieczony w folii z bardzo dużą ilością natki i sporą ilością cytryny w plasterkach i surówka wielowarzywna ( mix ogórka, papryki czerwonej, żółtej, rzodkiewki, selera naciowego rukoli skropiony oliwą , posypany pieprzem cytrynowym )
My obżeramy się dzisiaj zupą z zielonych szparagów (przyjechały do polskich warzywniaków z Meksyku z jakiejś desert farm i są przepyszniaste i super aromatyczne) - z domowymi grzankami na solonym maśle i odrobiną słodkiej śmietanki. Super, super, super - sezon szparagowy, podobnie jak grillowy uważam za otwarty! :)
Jak ja Tobie zazdroszczę , mniam....szparagi Dzisiaj moja chińszczyzna z makaronem sojowym i grzybami mun. Niestety fotki dalej nie mogę wstawić, klikam w ten plusik ale nic się nie otwiera. Tak że nie mogę wybrać zdjęcia z pulpitu. Mąż chyba uradowany , bo rzekł "no teraz tylko jedzenie a nie focenie" hihihihi.
Z Opery. Nooo, szkoda, trochę się uzależniłam od wątku obiadowego a tylko z fotkami widzę sens. Chciałam też wstawić komentarze do przepisów, ale bez fotki ?????
Dziś różnorodnie ... rosół z prawdziwej wiejskiej kaczki , dla lubiących - gołąbki (ja obowiązkowo z chlebem), dla reszty filet z kaczki w sosie z czerwonym winem i rodzynkami, miks sałat z pomarańczą, orzeszkami ziemnymi i sosem balsamicznym ;)
Sobota i niedziela - obiad, który robi się sam (z małą pomocą Młodej) czyli rosół kaczkowy z fasolą, królik pieczony z cebulką, ziemniaki, buraczki i surówka z różności.
Dzisiaj to, co tygryski lubią najbardziej : schabowy z ziemniakami i sałatką ze słoika....oczywiście sałatka bardziej z kapusty, marchewki i papryki, ale ze słoika ją wyciągnęłam, bo jesienią tam ją wepchnęłam :).
Cieszę się, jak nie wiem co :). Fajnie by było, żeby i obiadki były lubiane, ale jeszcze Ślubny rozwodem nie grozi i dzieciory się nie wyprowadzają, więc źle nie jest...chyba ;).
Mggi, Wkn, makusiu hahahahahah cieszę się jak dziecko, tym bardziej , że jestem skończoną humanistką Jak to niewiele do szczęścia potrzeba. Nooo , ale doping z Waszej strony mobilizuje!!! Teraz to już będę wstawiać fotki bez opamiętania hihihi!!!!
U nas były kurze "pęciny" z ryżem i duszoną papryką z cebulą, oraz fasolka..., a też mogło być tak skromniutko... i pysznie, to nie...wzięło i poniosło mnie ;).
Eee, wolę uparcie się upierać, że to ja taka zdolna jestem, bo inne fotki dalej kobylaste są i tutaj i w wątku deserowym, tylko moja taka cud, miód, filigranowa . Ale walnę i większą... zachowam się przyzwoicie jak Dżanina i też nie będę Wam żałować ;).
Niedziela i poniedziałek rosół, kotleciki z cyca, sałatka słoikowa.
Wtorek i dziś pomidorówka, kopytka leniwe i potrawka z mięsa rosołowego + zapasy spiżarniane. Miała być kasza z gulaszem ( mięso uduszone) ale skoro tak słabo przez Stefana gotowane schodzi to będzie na jutro.
Ooo, jak dobrze, że jest ktoś, kto tak samo jak ja dopuszcza się profanacji frytek ;) Ja tylko z piekarnika robię, ale nikogo już nie częstuję, bo powiedziano mi, że dobre frytki MUSZĄ być z oleju.... Skoro moje niedobre, to trudno, potrafię iść pod prąd i uparcie z piekarnika serwuję, a rodzinka lubi to ;).
Dzisiaj nie mogę pochwalić się obiadem, bo mogę zostać posądzona o wykorzystanie materiałów przewożonych i za długo składowanych w moich okolicach .
Zupa z borowików, kaszanka smażona z cebulą, pieczywo.
Pycha:)
U nas pulpety w sosie ogórkowym, inspiracja bahusa :)
Ładniejsze niż moje...
Ładniejsze niż moje...
Krokiety ze świeżymi grzybami i kapustą :))
A już są świeże grzyby ?
U mnie są..... w zamrażarce na świeżo zamrożone....hi hi hi:)) Chodziło mi o to, że inaczej niż z kapustą i suszonymi grzybami....
Mniam!
Protestuje ta jedna z kaszanek wyglada jakby wymiękła po imprezie:)
Pęczak (albo ziemniaki), żeberka z rozmarynem i tymiankiem duszone w sosie własnym, kalafior duszony i surówka z pekinki.
Krupnik na pęczaku z golonką wędzoną ,makaron z kiełbasą ,jajkiem i parmezanem ...
Niedziela: rosół z makaronem, karczek zapiekany z pieczarkami i zoltym serem, ziemniaki, 3 surowki: marcherwka z chrzanem, ogorki kiszone z cebula w oliwie, z kapusty czerwonej w majonezie
Poniedzialek: powtorka z niedzieli
Wtorek: krupnik z ziemniakami, warzywa w ciescie francuskiem
Sroda: zupa pieczarkowa, pulpety w sosie wlasnym, kasza surowka z marchewki
Plany na czwartek czyli jutro: zupa pomidorowa z kółkami, na drugie risotto z kurczakiem w roli głownej
Kluchy z mięsem
Synusiowe obiadki, wczoraj Spageteria bezmięsna z pieczarkami i papryką, dzisiaj Pierś w pieprzu ziołowym i Bahusowy czerwony ryż ( tym razem zamiast na soku pomidorowym, zrobiony na pomidorach krojonych z puszki - pycha )
Podsmażone pierogi z kapustą i grzybami + barszcz ...
Jako, że prawie mnie w domu nie ma... kupne bułki, za to do nich bryndza i bundz oryginalne, no i zapleśniały lazur.
Bundz? A cóż to takowego??
Bundz to ser, coś jak twaróg .
Niom, tak jak Gabi napisała. Baaaardzo łagodny twaróg (mnie się kojarzy z mozarellą w smaku). Pierwszy raz w życiu jadłam i powiem szczerze, że wole ostrzejsze smaki.
Dzięki za oświecenie mnie :) Ja też lubuję się w wyrazistych smaczkach
Kaszankę zostawiam innym, ale zupką oj nie pogardziłabym!
U mnie dziś na obiad kotleciki z jajeczkami przepiórczymi podane "na wsiowo" - po prostu z gotowanymi pyrami z koperkiem i kiszonymi ogórasami oraz sałatą ze śmietaną :)
Ale piękniusie :)
A te kulki piekłaś w piekarniku czy na patelni? A jeśli tak to na jakim tłuszczu?
Te kulki smażyłam na takiej porządnej warstwie płytkiego oleju na patelni.
I o to mi chodziło ...dzięki.Ale można je też upiec w piekarniku, spryskawszy wcześniej oliwą lub
olejem. Bardzo smaczne wychodzą też z frytownicy beztłuszczowej, ale w jej
przypadku również polecam spryskanie oliwą lub olejem przed
pieczeniem :) Z patelni wyjdą bardziej soczyste, podobne do kotletów
mielonych, z piekarnika i airfryera bardziej chrupiące - co kto lubi.
Białe kiełbaski zapiekane na fasoli w pomidorach :)
Dopisano 15-03-26 21:30:33:
Wtorek: Filet kurczęcy w sosie śmietanowo - ziołowym,ziemniaki, brokuły,surówka z czerwonej kapusty.
Środa: ogórkowa,kluchy śląskie z przysmażoną cebulką i c.d.surówki.
Dzisiaj: kotlet schabowy,kasza jęczmienno-gryczana z pieczarkami,sałatka z buraczków.
To ja dzisiaj wpadnę w przelocie na pozostałości z wczoraj.
No co Ty z wczoraja to już ino puste talerze się ostały....zapraszam na dzisiejsza rybkę po grecku
Dzisiaj żurek z klopsikami :)
http://wielkiezarcie.com/dziugas/recipes/114320
Wkn a to rozgrzewka przed Wielkanocą ? :)
W poprzednich latach właśnie tak było, ale w tym jest nieco inaczej - moim zadaniem jest opracowanie smacznych przepisów, w których bazą albo dodatkiem smakowym jest ser - no i sami powiedzcie, nie da się zrobić dobrego żuru z serem? Jasne, że się da :D I zdjęcia dodatkowo uczę się robić, biedny Pampas poszedł w odstawkę, musi walczyć o aparat ;P
Ziemniaczki ,bigos i kotlecik z cyca kurzęcego
Oczywiście,że się da :) Zresztą sery mają taką zaletę,że świetnie się komponują z większością produktów.
Zupa kalafiorowa z ryżem ,kotlety z ziemniaków z sosem z kozaków + sałaty ...
Kasza gryczana z dużymi skwarkami z brzuszka i maślanka albo zsiadłe mleko.
Kasza gryczana z dużymi skwarkami
To tak jak u mnie, tyle że skwarki z kabanosa i myśliwskiej (wg Kuronia-Juniora), a sama kasza gotowana z dodatkiem masła (pomysł M.Kuronia). Dorzuciłam troszkę żurawinki, bazylii i pieprzu cytrynowego, a dodatkiem była ćwikła z chrzanem. Mężuś dojadał wczorajsze ruskie (na śniadanie też je wcinał...).ryba panierowana smażona, frytki i kiszona kapusta.
Mlodziez rosol z makaronem ( nie cierpie rosolu...) a ja gotowany brokul.
Dzieci zjadły pyzy drożdżowe na parze z sosem jogurt+dżem.
Weekend mielone,ziemniaki tłuczone,mizeria lub pomidor z jogurtem.
Rybka po grecku,ziemniaki,surówka z kiszonej kapusty.
Aż się muszę znowu pochwalić, bo z okazji jednego z nielicznych wolnych wieczorów Ślubnego postanowiłam popościć z moim sushi :) Od walentynek nie robiłam sushi i już cała rodzina, z bezrozumnym uporem, domagała się tego posiłku , więc ku uciesze wszystkich członków...tadam :)
No imponujące!
Do ideału mi jeszcze daleko, ale jakie dobre... :)
Wow, porywam z wędzoną rybką, chiba jest ?
Makusiu jest, bo ja jednak rzadko "surowiznę" używam :)
Uwielbiam!
U mnie dziś kapuśniak na żeberkach z ziemniaczkami.
Wspaniałe i pięknie wyszły :)
Dziękuję .
Ooooo, jakież Cudeńka mnie ominęły.....
Zupa szczawiowa z jajkiem i grzankami, na drugie- zapiekanka z kiełbasą (z moich przepisów).
Barszcz czerwony,ziemniaki z wody,kotlet mielony i ogórki konserwowe.Kompot malinowy.
Zupa kalafiorowa z ryżem,pulpety z sosem ogórkowym,ziemniaki ,surówka z pekińskiej,marchewki i ogórka ...
Na życzenie powtórka pt.kotlet schabowy,pieczarki duszone,ziemniaki surówka z kapusty kiszonej.
Mielony , ziemniaczki z koperkiem i korniszony.
Tradycyjny rosół,kluski śląskie szpinakowe,roladka z serem mozzarella i wiosenna surówka z pekińskiej.Sok żurawinowy.
Ciąg dalszy szczawiowej z jajem i grzankami, Najlepszy- paluszki rybne i surówka z kiszonej, my- kuskus Elfiony z warzywami i kurczakiem na ostro (pycha).
Kurczak pieczony, pieczone ziemniaki, mizeria.
Filet z kurczaka z pieczarkami i serem ,ziemniaki,mix sałat z sosem czosnkowym ...
U mnie prawie to samo ;)
U mnie prawie to samo ;)
Ps. I znowu jestem, nie wiedzieć dlaczego, podwójnie ;)
Rosół z makaronem. Na drugie pieczone ćwiartki z kurczaka, tłuczone ziemniaki i surówka z sałaty lodowej.
No to tak po kolei:
Piątek: kluski ze srem :)
Sobota: grochówka z ciecierzycy, udko z przyprawą myśliwską, frytki i sałata ze śmietaną.
Niedziela: różniaste pizze. Ta np. z serami, cebulą i oliwkami.
A dzisiaj resztki...
,,Łikendowo"
Dzisiaj:
Sobota: krem z cieciorki z grzankami z boczku, na drugie kluski slaskie z sosem pieczarkowym
Niedziela: rosol z makaronem, gulasz z indyka, ziemniaki i buraczki z papryka
Dzisiaj: wczorajszy rosol i spagetti
Bogracz + chleb ...
Ziemniaki w mundurkach i kalafior z sosem śmietanowo-serowym :)
W niedzielę :podudzia z kurczaka,ziemniaki,buraczki,mizeria.
Poniedziałek:Bitki z szynki w sosie,pęczak,marchewka,ogórki kiszone z cebulką i olejem.
Dzisiaj:kiełbaska przysmażana,ziemniaki smażone,sos pieczarkowy.
ale ładne i na pewno smaczne
As, moje dziecięta tak wcinają :D ja to się napatrzę i już mi się odechciewa
Poniedziałek: pierś z papirusa, ziemniaki i surówka z pekinki.
Wtorek: udka po myśliwsku duszone z dużą ilością cebuli, ziemniaki i znowu pekinka.
Barszcz ukraiński,naleśniki z serem i jogurtem lub krokiety z pieczarkami i sosem czosnkowym.
Jakie pysznosci! Barszczu ukrainskiego nigdy nie robilam, a uwielbiam ten "babciny" byl pycha........nie potrafie.Nalesnikow nie cierpie smazyc, zawsze zwalam wine na patelnie. ( gdzie sa te patelnie od cyganek?)
Basiu, fakt patelnia to podstawa.Mialam kiedys tą 'cygankową'' ale nadal można spotkac,potem smażyłam na teflonowej a teraz dorobiłam sie do naleśników i tu jestem w pełni zadowolona.Ostatnio smażą moje dziewuszki ja tylko dyryguję Generalnie do niedawna naleśniki to był deser ale coś się pozmieniało towarzystwu
Polecam Basiu ceramiczną patelnię do naleśników, mam już 3 z kolei (wypiekły się) ale naleśniki wychodzą piękne i nic się nie targa (aha do ciasta zawsze dodaję odrobinę oleju - a na patelnię tylko przed pierwszym placuszkiem wlewam odrobine i dobrze rozgrzewam)
Dokładnie tak Reniu :-D
A ja mam inny patent z domu mojej teściowej ... u mojej mamy naleśniki zawsze ociekały tłuszczem i były dość grube ...a u teściowej były suche,zgrabne i cieniutkie ...przed pierwszym plackiem wlewam niewielką ilość oleju,następnie patelnię smaruję kawałkiem świeżej słoniny wbitej na widelec ...potem już do każdego naleśnika wystarczy tylko słonina :) ...w zamrażarce mam zawsze zapas pokrojonej w większą kostkę słoniny w razie ochoty na naleśniki :)...
Mam podobny patent:) Jak nie mam słoniny, nadziewam kawałek smalcu na widelec i lekko tylko smaruję patelnię - w zasadzie tylko ją dotykam, aby był ślad tłuszczu. I, moim zdaniem, ważne jest, żeby naleśniki układać miedzy talerzami - jeden na drugim. Przy zachowaniu tych reguł, zawsze wychodzą mi odpowiednio cienkie i mięciutkie
Dokładnie tak samo ...
Tak robila moja Babcia, ja jakos malo cierpliwosci mam.Ostatnio kupilam takie elektryczne "ustrojstwo" do nalesnikow z takim drewnianym waleczkiem.Po swietach wyprobuje.Dziekuje Wam za dobre rady.
A ja dorzucę, że z braku słoniny (której nigdy nie mam) kapię na patelnię oleju i "wycieram" ją kawałkiem ręcznika papierowego. Basiu... a wałeczek to sobie można... Naleśnik się przecież genialnie rozlewa przy ruchach patelnią. Ja swój wałeczek użyłam jako rozpałeczkę do kominka.
Wczoraj barszcz czerwony z ziemniakami, na drugie pierogi z mięsem i kapusta (syn robił gwiazdki i ozdabial talerze, potem kazal zrobic zdjecie i wystawic :)
Dzisiaj zurek z ziemniakami i powtorka pierogów.
gratulacje dla syna za dekoracje
dziekuje :)
Ktoś tu kiedyś pisał,że mój synuś po mamusi ....nooo ale Twój to mały mistrzu :) bardzo ładnie udekorował talerz ...ciekawe po kim taki talent ma ? ...ślicznie :)
Mały artysta
Żurek z całymi ziemniakami i pizza.Do picia mięta.
Wczoraj pstrąg i pęczak z warzywami, dzisiaj wątróbka cielęca.
To:
Znowu z serem haha, ale skoro smaczne to co będę narzekać :D
Kotlet z piersi kurczęcej,ziemniaki,surówka z białej kapusty.
Kotlet z piersi kurczęcej,ziemniaki,surówka z białej kapusty.
Patrząc na Twój talerz, takiego slinotoku dostałam, że poleciałam i kotleta z cycka zrobiłam. Ufffff apetyt zaspokojony
Hahaha Patrycjo z wzajemnością bo ja też tak mam :D Ale musiało Ci się baaaaardzo zachcieć :)
Tortellini przysmażone z boczkiem ,pekińską i cebulką + barszcz czysty ...
Takie proste a takie apetyczne :)
U nas dzisiaj rybka pieczona ze skórką cytrynową i ziołami oraz ziemniaki i sałatka z piwnicy...znaczy z warzyw sałatka, ale z piwnicy przyniesiona, bo tam zwyczajowo przechowuję przetwory ;)
Super obiad - moje smaki :)
To tak jak moje :)
Dobrze,że wytłumaczyłaś z tą piwnicą bo już miałam kudłate myśli
Śledź holenderski,mus jabłkowy,ziemniaki i cebulka ...
Wczoraj jakieś spaghetti wymodzone przez Szczęście Moje
A dzisiaj bezzdjęciowo - żur, ach, ten tradycyjny żur i bułka z bryndzą.
Były smażone fileciki z flądry z pieczonymi ziemniakami i własnoręcznie kiszoną kapustą z ziołami....już pominę, że kapucha też z piwnicy .
Barszcz biały z jajem (święconym) i białą kiełbasą.
Na drugie- duszony karczek w sosie, młode ziemniaki (z Izraela) i młoda kapusta ( z rynku).
Wesołego Zajęca!!
Dziś będzie żurek z białą kiełbasą i jajkiem, a wytrybowana, faszerowana (wątróbka drobiowa, cebula, jabłka, rodzynki) i fachowo zszyta przez pana domu kaczusia czeka, by zostać upieczoną i spałaszowaną..:)
Dopisano 15-04-05 18:55:47:
No i wjechała na stół! Pyszna!Kurczaki z nadzieniem gryczano-grzybowym z płatkami papryki i przyprawami, biała kiełbasa pieczona w marynacie piwno-musztardowej z przyprawami, cebulą i papryką, sałatka szwedzka z ogórków, ćwikła, sałata lodowa mieszana :)
Pozostałości poświąteczne, mostek cielęcy faszerowany chyba najbardziej mi w te święta smakował. Nie wiem jak wstawić fotki
Patrycjo poniżej ramki gdzie piszesz wiadomość masz miejsce do wstawienia zdjęcia i klikasz w krzyżyk i załączasz a następnie "wyślij".
I nie zapomnij przeskalować zdjęcia, jeśli będziesz wstawiać za duże, serwer nie przyjmie. Ja zmniejszam sobie tak do 1000-1500px (zdjęcia po 3-4 tys pikseli w rozmiarach nie przechodzą)
ja miałam problem wczoraj ale poszło w końcu :) w sumie dużo prościej jak było :D
Smażona kiełbasa, frytki, sałatka szwedzka i pięć sosów do wyboru. :)
Pieroguchy Ruskie.... wczoraj i dziś :))
Mogę dyskretnie się przysiąść?
Spagetti z duszonym karczkiem ,cukinią i papryką
Ja tam bez pytania porywam parę sztuk Az ślinka leci :)
Aż przetestuję wklejanie zdjęć ;)
U nas ostatni kawałek mojego schabu po sztygarsku z ziemniakami i modrą kapustą.
Lenka, ten schab to z kiełbaską w srodku???
Ja dzisiaj schab z grilla w soku z pomarańczy. Fotki za cholerkę nie mogę wstawić
No jak nie możesz kurczeeee??? poniżej masz biały krzyżyk na niebieskim tle i klikasz i pobierasz sobie z kompa a następnie ----> wyślij.
No właśnie klikam od wczoraj i nic, pisze tylko; dodaj plik, jak chcę dodać to nie reaguje.
Patrycja a może trzeba zdjęcie zmniejszyć bo gdzieś w uwagach było napisane chyba,że jak za duże to nie bierze....
Na życzenie synka kapusniak
Można nawet przeciągnąć fotkę myszką ;D
Patrycja a i owszem, z kiełbaską :)
Moje zdjęcia też jakieś kobylaste wchodzą....ale chociaż udało mi się :)
Lenka, zrobiłam kilka dni temu ten schab. Powiem krótko: rewelacja! Goście prawie talerze wylizali, teściowa pod wrażeniem, a mąż po rękach chciał mnie całować
Ten przepis wchodzi na stałe do naszego menu
To miód dla moich uszu :) Cieszę się okrutnie, że mięsko smakowało, ale podejrzewam, że to głównie zasługa dobrej kucharki .
Przepis fantastyczny, to i kucharce jakoś poszło :)))
Pozdrawiam serdecznie :)
Zapiekanka ziemniaczana wg ilki76.. Prosta i pyszna!
Hura, hura, eksperyment z nowym przepisem się udał :)
Dziś na obiad były wege pierożki z ciasta krucho-drożdżowego z soczewicą, cebulą, pieczarkami i ziemniaczkami.
Zgrabniutkie wyszły te pierożki a nie jak to określiłaś kobyły Mniammm uwielbiam soczewicę tylko ja nie bezczeszczę farszu ziemniakami
Dzisiaj przeżywałam wewnętrzne rozterki nad miską z zaczątkiem farszu:
- z ziemniakami czy z serkiem
- z ziemniakami czy z ziemniakami i serkiem
- z serkiem
- nie, jednak z ziemniakami
- no to może nastepnym razem trochę tak trochę siak, na próbę :)
.
Brokułowa i kluski ze srem:)
Smażona rybka,ziemniaczki smażone i surówka z kiszonej kapusty.
Zapiekanka ziemniaczana wg ilka76 pycha
łosoś pieczony w folii z bardzo dużą ilością natki i sporą ilością cytryny w plasterkach i surówka wielowarzywna ( mix ogórka, papryki czerwonej, żółtej, rzodkiewki, selera naciowego rukoli skropiony oliwą , posypany pieprzem cytrynowym )
My obżeramy się dzisiaj zupą z zielonych szparagów (przyjechały do polskich warzywniaków z Meksyku z jakiejś desert farm i są przepyszniaste i super aromatyczne) - z domowymi grzankami na solonym maśle i odrobiną słodkiej śmietanki.
Super, super, super - sezon szparagowy, podobnie jak grillowy uważam za otwarty! :)
Jak ja Tobie zazdroszczę , mniam....szparagi
Dzisiaj moja chińszczyzna z makaronem sojowym i grzybami mun.
Niestety fotki dalej nie mogę wstawić, klikam w ten plusik ale nic się nie otwiera. Tak że nie mogę wybrać zdjęcia z pulpitu. Mąż chyba uradowany , bo rzekł "no teraz tylko jedzenie a nie focenie" hihihihi.
Kurczę, ale z tymi zdjęciami to szkoda. Może to wina wersji przeglądarki. Z jakiej korzystasz?
Z Opery. Nooo, szkoda, trochę się uzależniłam od wątku obiadowego a tylko z fotkami widzę sens. Chciałam też wstawić komentarze do przepisów, ale bez fotki ?????
wstawiam fotkę z Opery.. Patrycja, może wyczyść pliki cookie , tzw "ciasteczka"
A dlaczego teraz zdjęcia to wychodzą takie wielgachne wcześniej było ok?
Bo Pampas widać chciał tak z wykopem i wypasem pampasem, a tu się okazało, że ciuteczkę za kobylaste i teraz się zastanawia :D
A no to niech kombinuje jak przedobrzył
Super zapiekanka ziemniaczana z mięskiem mielonym ,zacnie doprawionym .
Zupka pieczarkowa i zapiekanka ziemniaczana wg ilki 76.
Brokułowej ciąg dalszy, ziemniaki, wątróbka z jabłkiem i cebulą, kompot wiśniowy:)
Kulki mięsne w sosie chili (słodko-kwaśnym) frytki, surówka.
Dziś różnorodnie ... rosół z prawdziwej wiejskiej kaczki , dla lubiących - gołąbki (ja obowiązkowo z chlebem), dla reszty filet z kaczki w sosie z czerwonym winem i rodzynkami, miks sałat z pomarańczą, orzeszkami ziemnymi i sosem balsamicznym ;)
Gołąbki z ziemniakami.
W piątek były ziemniaki faszerowane wszystkim z (chyba) gzikiem. :)
Sobota i niedziela - obiad, który robi się sam (z małą pomocą Młodej) czyli rosół kaczkowy z fasolą, królik pieczony z cebulką, ziemniaki, buraczki i surówka z różności.
U mnie dzisiaj zmiotki z lodówki, czyli bardzo smaczne spaghetti z warzywami, śmietanką i serem :)
Dzisiaj to, co tygryski lubią najbardziej : schabowy z ziemniakami i sałatką ze słoika....oczywiście sałatka bardziej z kapusty, marchewki i papryki, ale ze słoika ją wyciągnęłam, bo jesienią tam ją wepchnęłam :).
Lenka lubię komentarze do Twoich obiadków
Cieszę się, jak nie wiem co :). Fajnie by było, żeby i obiadki były lubiane, ale jeszcze Ślubny rozwodem nie grozi i dzieciory się nie wyprowadzają, więc źle nie jest...chyba ;).
Resztki po wczorajszym "generale" z jabłkiem, ziemniakiem, cebulą i czosnkiem.
No żesz gdzie te focie?
Mggi, alleluja hahahaha udało się. Niestety z innej przeglądarki, którą średnio szanuję hihihi. Masz tego generała, ok??
No, i tak trzymać! Tzn nie to średnie szanowanie, tylko zdjęć do nas skuteczne wstawianie!
Mggi, Wkn, makusiu hahahahahah cieszę się jak dziecko, tym bardziej , że jestem skończoną humanistką Jak to niewiele do szczęścia potrzeba. Nooo , ale doping z Waszej strony mobilizuje!!! Teraz to już będę wstawiać fotki bez opamiętania hihihi!!!!
No to prawie tak jak ja spróbuj mnie przebić, hihi
....a masz, chociaż z Tobą szanse marne
To taki fragment świąt minionych.
Te "jajkowe twarze" mnie rozwaliły, superrrrrrrrr
Noooo, świnki jak się patrzy, moja i mężusia facjatka.
Dobre!
A jajka najlepsze
Jaaciee, takich debeściarskich jajek to bym do Bożego Narodzenia nie zjadła :)
Lenka, hahahahahaha oplułam monitor. Tylko saperów w pogotowiu trzeba mieć, coby detonacja nie nastąpiła w chałupie
A wtedy jeszcze te aromatyczne atrakcje węchowe...bezcenne ;)
O jeja ale przystojny i apetyczny generał :)
Łazanki...dobre były :)
Wygladaja bardzo apetycznie............a z czym zrobilas?Tez na jutro zaplanowalam z boczkiem, cebulka i wlasnymi zamrozonymi grzybami.
A ja jeszcze nie wiem, co jutro na obiad, ale chyba wypadałoby wykorzystać resztę zielonych szparagów.
Basiu, z kiełbasą i wędzonym schabem, cebulka i biała kapusta, następnym razem zrobię z kiszoną ;)
kurczak na włoską nutę ... z ryżem lub makaronem sałata z pomidorami i ogórkiem zielonym ...
Pikantne podudzie,marchewka,buraczki ziemniaki ...
Zupa z ciecierzycy :)
Zupa brokulowa :)
Filet z kurczaka w papirusie (ostatnio mój ulubiony) frytki i brokuły z sosem
Skromniutko, schabowy.
Jak ja lubię takie skromne obiady.....
U nas były kurze "pęciny" z ryżem i duszoną papryką z cebulą, oraz fasolka..., a też mogło być tak skromniutko... i pysznie, to nie...wzięło i poniosło mnie ;).
Ale udało mi się zdjęcie pomniejszyć . W końcu nie jakaś kobyła ;)
Jesteś wielka i to bardziej niż Twoje zdjęcie. Mogło by być ciut większe:D
Noo, pojechałam po bandzie w drugą stronę :) Muszę jeszcze poćwiczyć z fotkami....
Nic Ci się nie udało, tylko Pampas naprawił byka w kodzie źródłowym.
Teraz je powiększ, bo nic nie widzimy. Podudzie wygląda jak fasolka
Ale Dżaniny fotka ,,big mama sita" nadal, to co naprawił???
A co tam wam będę żałować...!
Nooo właśnie.....
Eee, wolę uparcie się upierać, że to ja taka zdolna jestem, bo inne fotki dalej kobylaste są i tutaj i w wątku deserowym, tylko moja taka cud, miód, filigranowa .
Ale walnę i większą... zachowam się przyzwoicie jak Dżanina i też nie będę Wam żałować ;).
Teraz zdjęcie super. Ładne, smacznie i odpowiednio duże.
Makaron z czosnkiem niedźwiedzim, potrawka drobiowa, buraczki.
Niedziela i poniedziałek rosół, kotleciki z cyca, sałatka słoikowa.
Wtorek i dziś pomidorówka, kopytka leniwe i potrawka z mięsa rosołowego + zapasy spiżarniane. Miała być kasza z gulaszem ( mięso uduszone) ale skoro tak słabo przez Stefana gotowane schodzi to będzie na jutro.
Warzywno -pomidorowa , na piersi kurczaka .
Wczoraj taki tam mix albo frytki z ketchupem a dzisiaj kapuśniak z kiszonej kapusty + micha risotta z kurczakiem & kaszą gryczaną.
U mnie dzisiaj obiad gwizdany, dobrze, że tutaj trochę się nasycę hehehe. Lecę zrobic frytki, bo Twoje już pewnie wspomniem....
Ale mniamniaste były bo dawno nie robiłam, tylko z piekarnika my jadamy :)
Ooo, jak dobrze, że jest ktoś, kto tak samo jak ja dopuszcza się profanacji frytek ;) Ja tylko z piekarnika robię, ale nikogo już nie częstuję, bo powiedziano mi, że dobre frytki MUSZĄ być z oleju.... Skoro moje niedobre, to trudno, potrafię iść pod prąd i uparcie z piekarnika serwuję, a rodzinka lubi to ;).
Dzisiaj nie mogę pochwalić się obiadem, bo mogę zostać posądzona o wykorzystanie materiałów przewożonych i za długo składowanych w moich okolicach .
Lenko zabrzmiało intrygująco... z tym przewożeniem i składowaniem hm
Potrawka drobiowa, pęczak, buraczki i surówka z pekinki z kukurydzą. Plus barszcz as.
Szpinakowo z nutką czosnku . ))
Pyszności :)
O jejkuuuu , ale pyszności, a jak kusząco wygląda mniam!!!!!
Grillowany filet drobiowy, ziemniaki ze szczypiorkiem, fasolka szparagowa :)
Kasza gryczana z gulaszem:)
Zapraszamy do kontynuacji wątku
http://wielkiezarcie.com/forum/16854037072419679392