Forum

Gawędy o jedzeniu

smak sera dżiugas

  • Autor: ekkore Data: 2015-03-25 13:17:47

    W związku ze sponsorowanym konkursem pojawiło się sporo przepisów z wykorzystaniem tego sera.

    Ja go raczej nie kupię (z racji braku) - natomiast mogłabym się zastanowić nad użyciem jakiegoś innego - o podobnej nucie smakowej.

    Moja wyobraźnia na podstawie opisu producenta podpowiada mi ser zbliżony w smaku do emmentalera górskiego - w zależności od czasu leżakowania.

    Jako pasujące zamienniki wersji długo leżakującej użyłabym wspomnianego wyżej sera, pecorino, parmezanu czy asiago.

    Dla wersji młodej - sery z gatunku baby bell czy naszego liliputa. U mnie jest szwajcarski i szwajcarski baby. No może jeszcze provolon - ale on już bardziej zbliżający się do bezpłciowej mozzarelli.

    Ale równie dobrze mogę się mylić.

    Może ktoś używający wyjaśni mi? Wkn - do dzieła.

  • Autor: Wkn Data: 2015-03-25 13:32:48

    Kurczę, jak by go opisać... hm... w pierwszej chwili myślałam, że będzie jak ser Bursztyn, ale nie, odnoszę wrażenie, że jednak Dziugas jest lepszy. Pewnie jak przysłowiowy pies z kulawą nogą bym się za nim nie obejrzała, gdyby nie to, że przygotowuję przepisy z jego użyciem. Muszę to kupię, normalna rzecz. Udało mi się nabyć na początek 3 rodzaje - pokruszony przypominający parmezan, plastrowany ostry i lekko kruszący się podczas zwijania w rulonik, oraz długodojrzewający - trójkątny - ten ostatni okazał się strzałem w dziesiątkę. Jest aromatyczny, ale pachnie ładnie, z ledwo ledwo wyczuwalną kwaśną nutą. Ostry w smaku, nie za twardy. Przepięknie daje się ścierać na tarce od ziemniaków, przez co można go używać do posypywania makaronów i zapiekanek. To z nim upiekłam wczoraj eksperymentalne ciasteczka francuskie - płat ciasta posmarowany ajwarem i posypany startym na proszek długodojrzewającym serem Dziugas.

    Jeśli ktoś szuka fajerwerków, niepowtarzalności w smaku, super wykwintu czy nie wiadomo czego jeszcze, może się rozczarować, bo... Dziugas to po prostu bardzo przyzwoity ser, odpowiednio wyleżakowany, o bardzo dobrej konsystencji. Jest produktem, który się nie psuje, jak to bywa z wieloma tanimi żółtymi serami. Mogę go uczciwie polecić.

    Dziś wieczorem będę sprawdzać, czy zasmakuje mi w ciasteczkach kruchych, a może zagniotę ciasto drożdżowo-kruche z serem i zawinę w nie kiełbaski - jeszcze pomyślę :) Fajnie tak testować i eksperymentować.

  • Autor: Wkn Data: 2015-03-25 13:36:44

    W związku ze sponsorowanym konkursem pojawiło się sporo przepisów z
    wykorzystaniem tego sera. Ja go raczej nie kupię (z racji braku) - natomiast
    mogłabym się zastanowić nad użyciem jakiegoś innego - o podobnej nucie
    smakowej. Moja wyobraźnia na podstawie opisu producenta podpowiada mi ser
    zbliżony w smaku do emmentalera górskiego - w zależności od czasu
    leżakowania. Jako pasujące zamienniki wersji długo leżakującej
    użyłabym wspomnianego wyżej sera, pecorino, parmezanu czy asiago.
    dzieła.

    Ementalery bywają jednocześnie ostre i słodkawe - to dla tej ich słodyczy nie wszystkie lubię. Dziugas wydaje mi się bardziej wyważony smakowo. Czuję ostrość, pachnie dojrzałym serem. To co lubię :)

    Czy podobny do parmeziano? Raczej chyba do dobrego grana padano - a przynajmniej do takich jego wersji, które sobie ulubiłam.

    Młodego Dziugasa zakupić mi się nie udało - jeszcze poszukam. Może w Piotrze i Pawle? Ktoś widział, ktoś wie? Te długodojrzewające i plastrowane do kanapek nabywałam w Carefourze.

  • Autor: ekkore Data: 2015-03-25 14:03:47

    Młody emmentaler jest słodkawy - ja też go nie lubię za bardzo. Dojrzały nie. Nabiera pikantnego smaku im dłużej leżakuje.

    Jak pisałam wyleciała mi z głowy nazwa grana padano - a został parmezan - choć chyba bardziej myślałam o tym co nie napisałam.

    nie chodzi o to, że dla mnie sery smakują tak samo - tylko są z tej samej grupy smakowej - gdzieś tam w tonach, nutach - można odnaleźć podobne smaki.

    Czyli już wiem jak się poruszać plus minus - w kierunku jakich smaków.

  • Autor: Wkn Data: 2015-03-25 14:06:06

    No właśnie, ja o tych młodych ementalerach pisałam - Pampas je bardzo lubi, mi nie wchodzą kompletnie - jakieś takie na wpół dojrzałe - ni to ni sio, już ostre, ale jeszcze za słodkawe :)

  • Autor: ekkore Data: 2015-03-25 14:44:26

    Z twardych serów włoskich najbardziej lubię pecorino - powalił mnie na kolana we Włoszech.

    A tu odnalazłam queso manchego - który wywołuje uczucie ekstazy. Do tego winogrona lub suszona żurawina oraz orzechy (jeszcze nie wiem czy pecan czy nerkowce, nie mogę się zdecydować, które bardziej mi pasują) lub migdały. i jeszcze lampka wina...

  • Autor: bahus Data: 2015-03-28 02:14:43

    Kto mi powie gdzie ten ser można kupić...chętnie bym spróbował ale w Poznaniu go nie widzę.

  • Autor: Wkn Data: 2015-03-28 08:10:32

    Też myślałam, że będzie go ciężko dostać, jednak okazało się, że leży na półkach: Carefoura, Auchana, Abo.

  • Autor: makusia Data: 2015-03-28 11:16:42

    W Lidlu, też jest .

  • Autor: bahus Data: 2015-03-28 14:31:12

    Do Lidla mam 200 metrów...hihihi najciemniej pod latarnią

  • Autor: makusia Data: 2015-03-28 17:19:13

    Dokładnie ;)

  • Autor: małpiatka Data: 2015-03-28 14:34:51

    Ja kupowałam już bardzo dawno temu w Piotrze i Pawle. 

  • Autor: w jesiennym stroju Data: 2015-03-28 15:26:50

    W  Almie można kupić

  • Autor: Wkn Data: 2015-03-28 22:42:56

    Wychodzi na to, że wszędzie można kupić, tylko Bahus nie szukał

  • Autor: bahus Data: 2015-03-28 23:20:22

    Dużo szperam w serach ale ten jakoś widocznie umknął mojej uwadze.

  • Autor: Wkn Data: 2015-03-29 08:49:12

    Włącz reklamy, włącz reklamy... adin dwa tri cztery... czy już widzisz sery?!

  • Autor: Lea2 Data: 2015-03-29 13:26:00

    Jest też w Kauflandzie :-) 

  • Autor: ekkore Data: 2015-03-29 14:42:00

    A jak smakuje?

    Czy ktoś poza Wkn - z osób aktywnych na forum próbował?

    ja naprawdę jestem ciekawa smaku. Jak przyjadę do Polski we wrzeniu - jak nie znikną z rynku do tego czasu spróbuję sama - ale teraz jestem ciekawa doznań smakowych.

Przejdź do pełnej wersji serwisu