Forum

Kuchenne porady

Jaki placek "na drogę "?

• Autor: pavett Data: 2015-03-31 20:59:41

Witajcie Kochane, licze na Wasza pomoc.Mam za zadanie przygotowanie poczestunku dla uczestnikow marszu. I tak bedzie ognisko (tu prowiant wlasny), kawa, herbata, kompot i potrzebuje pomyslu na placek. Marsz bedzie 30 maja, wiec pewnie juz bedzie cieplo, dlatego ciasto raczej bez mas, galaretek. No i bardzo wazne zeby bylo dosc tanio i malopracochlonne bo musze przygotowac ok. 20 blach. Macie jakies pomysly ?

• Autor: kaja72 Data: 2015-03-31 21:24:41

Może coś z rabarbarem bo maj to akurat sezon rabarbarowy polecam "placek rabarbarowy ze szpitala" jest przepyszny i raczej niedrogi :)

• Autor: domino29 Data: 2015-03-31 21:39:01

Z rabarbarem lub innymi owocami przepyszne i zawsze się udaje http://wielkiezarcie.com/recipe31849.html

• Autor: megi65 Data: 2015-03-31 21:52:21

Mogą być : kruszony , pleśniaki , murzynki ( nawet z kleksami sera ) , babki cytrynowe, łaciate . Rogaliki też są nieskomplikowane nawet parę odmian muffin też szybka i fajna sprawa .. )) Jabłecznik na szybko z kruszonką czy jak już było sugerowane ciacha kręcone z rabarbarem ))

• Autor: Bahati Data: 2015-03-31 22:30:30

jablecznik na polkruchym ciescie z kruszonka, plesniak, viasto jogutrowe, drozdzowka z kruszonka albo owocami ( duzo, tanio, latwo), ciasto marchwiowe, murzynek z dzemem, rogaliki, albo kruche albo puszyste, wole puszyste z marmolada albo tylko popruszone pudrem. Ciasta na oleju z owocami.

• Autor: ekkore Data: 2015-04-01 03:52:02

wiewiórka, dziad, salceson - czy jeszcze jak nazwiesz - czyli jabłkowiec z orzechami. łatwe w wykonaniu i bardzo smaczne...

Albo jak dziewczyny radzą pleśniak

• Autor: pavett Data: 2015-04-01 06:32:13

Chyba skłonię się właśnie w kierunku jakiegoś pleśniaka, lub może olejowe z owocami?Niestety rogalik odpadają nie wyobrażam sobie zwijać 400 szt rogalików, Zapłakalabym się :-)

• Autor: Bahati Data: 2015-04-01 08:08:58

Szkoda, ze nie moge Ci pomoc, 400 rogalikow to dla mnie pikus. :) ale ja kooocham takiemrzeczy robic.

• Autor: pavett Data: 2015-04-01 12:41:44

Chapeau bas 400 rogalików to pikuś.A masz może jakiś prosty przepis na rogaliki?

Kurcze ale to nadziewanie, zwijanie, smarowanie białkiem każdego...przeraża mnie to.:-)

• Autor: megi65 Data: 2015-04-01 08:25:25

Pavett ... dobrze rozumie chcesz upiec 20 szt. ciast tego samego rodzaju .. ?? Przecież można urozmaicić i zrobić dwie porcje rogali . Czy wszyscy muszą wcinać to samo ciacho .. ? Polecam z dwóch porcji masz 64 szt.i można upiec dwa dni wcześniej, długo trzymają świeżość )))

http://wielkiezarcie.com/recipe61035.html

http://wielkiezarcie.com/recipe61035.html

• Autor: pavett Data: 2015-04-01 12:39:53

Tak dobrze zrozumiałaś bedzie to poczęstunek pod "gruszą" podczas marszu historycznego.I ne za bardzo wiem jakbm miała wśród ok 400 osób latac i pytać jakie chce ciastko takie takie czy takie.Także pomyslałam że np. zrobie jedną wersję placka tylko z różnymi owocami np truskawki,rabarbar jabłka.Czy coś w tym stylu choć nie powiem rogaliki mnie kuszą również tym bardziej że  moglabym ich zrobić wcześniej

• Autor: megi65 Data: 2015-04-01 14:51:37

Moja Droga ....a dlaczego masz pytać i latać .?.Pod gruszą stoły i ciasta pokrojone + galanteria drożdżowa i  samoobsługa ... Tutaj kopczyk rogali .. tam stosik ciasta z rabarbarkiem a tu piramidka muffin .. No niech wędrowcy nie będą tacy wybredni ... jeden weźmie rogalik, inny kruche ciacho z jabsem  i .. w drogę bez marudzenia )))

Kruche ciasta na 2-3 dni wcześniej spokojnie możesz upiec .. ))

• Autor: pavett Data: 2015-04-01 15:08:12

Tylko wlasnie jest problem ze stołem bo "grusza" a dokładnie dąb jest jeden jedyny w szczerym pole w promieniu kilku km, ale może to jakies rozwiązanie lepiej juz przewieźć ze dwa stoły niz latać z tacami.

• Autor: megi65 Data: 2015-04-01 15:32:20

Grusza, kasztan czy dąb..dwa lub trzy lekkie stoły ogrodowe i ''piechota'' podchodzi ... ..a Ty tylko dyskretnie dokładasz prowiant . Tacki i obsługa jak na raucie w ambasadzie to nietrafiony pomysł ''w tak pięknych okolicznościach przyrody '' )))

• Autor: pavett Data: 2015-04-01 13:16:57

A podpowiedzcie mi ile wcześniej mogę przygotować kruche ciasto i trzymac w zamrażalce?

Przejdź do pełnej wersji serwisu