Forum

Kuchenne porady

Babka-róża

• Autor: mamamirelki Data: 2015-04-01 09:11:48

Witajcie!

Kupiłam silikonową foremkę do babek w kształcie róży (Pavoni). Zrobiłam babkę (ucieraną) i zoonk! Zakalec. To nie pierwsza babka, przepisy mam sprawdzone i trzymam się ich, bo geniuszem nie jestem, więc nie eksperymentuję. Forma ma średnicę ok. 21cm. irytujące jest to, że rusza się i w obawie przed krzywym kształtem, włożyłam ją do okrągłej tortownicy (były tam 2 cm wolnego miejsca). Zwiększyłam czas o 5 min.Użyłam 3 szklanki mąki. Może to za dużo na nią. Mam wrażenie, że ta foremka spłaszcza się i ciasto rozlewa się deformując ten piękny kształt. Na szczęście ciasto po upieczeniu odchodzi od formy zgodnie z planem. Macie jakieś doświadczenia z taką formą? Może sprawdzony przepis..A tak chciałam mieć śliczną babę...

• Autor: Dżanina Fonda Data: 2015-04-01 10:23:30

Kupiłam sobie silikonową formę na babę i od razu ją wypróbowałam. Przy wlewaniu ciasta trochę się odkształcała, ale "pełna" stała równo. Czas zwiększyłam prawie o 20 minut. Sprawdzałam patyczkiem ale długo jej nie piekłam i nie pamiętam, może w normalnej formie tez zwiększałam czas w stosunku do tego zapisanego w zeszycie.

Myślę, że niepotrzebna była ta tortownica, która trochę zatrzymywała ciepło i za krótko piekłaś. Bardziej zaawansowane koleżanki mogą podpowiedzieć lepiej. :)

• Autor: Bahati Data: 2015-04-01 10:54:20

Silikon do cyckow, nie kuchni. Taka moja zasada. :D

• Autor: Dżanina Fonda Data: 2015-04-01 11:11:11

A moja nie! :P

• Autor: Beata500 Data: 2015-04-01 10:35:25

Moje babki z foremek silikonowych to same zakalce. Nie mam pojęcia dlaczego. Przestałam piec.

• Autor: Basialis Data: 2015-04-01 10:57:03

Tez wszystkie wyrzucilam..........szkoda nerwow i pracy.

• Autor: Beata500 Data: 2015-04-01 11:11:35

Ja na razie wyrzuciłam jedną. A taka była piękna - czerwona. Zostały mi dwie , prezent od córki. Leżą i zajmują miejsce.

• Autor: mamamirelki Data: 2015-04-01 11:26:36

Silikon do cycków - genialne!!!

Mam nadzieję, że nie będę musiała tej cudnej formy przerabiać na cokolwiek... Dzisiaj kolejna próba. Ale coś w nich jest nie tego... Chociaż muffinki wychodzą z silikonu ok. Moją babę sprawdzałam patyczkiem - był suchy. Obczytałam trochę w sieci o żelaznych zasadach pieczenia bab i nawet ciekawych rzeczy się dowiedziałam ;) Ktoś przypomniał, żeby nie piec nic w "te dni". I wiecie, że wiele kobiet to potwierdza. A może to jednak nie zabobon, nie "średniowiecze"? Przed burzą też chyba nie gotować barszczu czy rosołu?

No ruszam do boju z babą! I tylko jaj "od chłopa" mi żal...

• Autor: Bahati Data: 2015-04-01 11:30:23

I ja przez ciebie babe poczynilam. Rosnie sobie radosnie przytulona do kaloryfera. :) 

• Autor: mamamirelki Data: 2015-04-01 11:53:16

Tak mi się skojarzyło - skoro baba tuli się do kaloryfera (rodzaj męski), to będzie to baba cycata? Coś mi się te silikony z cyckami będą łączyć...:) Oj przyda się trochę rozrywki w ten czas i w taką pogodę.

A wiecie jaki facet jest niezbędny?

Musi mieć srebro na głowie, złoto w kieszeni i stal w spodniach..

Wszystkiego miłego!

• Autor: makusia Data: 2015-04-01 13:16:49

Piekę z silikonowych formach, nie mam problemu , ani z pieczeniem , ani wyciąganiem gotowych wypieków, trzeba tylko piec dłużej i stawiać foremkę na dolnej półce, najlepiej sprawdzaj patyczkiem ( takim do szaszłyków) wbij go delikatnie w ciasto, musi być suchy po wyjęciu. Ciasto wyciągam po paru minutach i studzę na kratce. 

W silikonach, piekę babki, muffiny i babeczki. Inne ciasta wolę piec w blaszkach :)

• Autor: Beata500 Data: 2015-04-01 15:59:14

Makusiu, czy wkładasz ruszt na najniższy poziom, czy kładziesz  bezpośrednio " na piekarnik" ?

• Autor: makusia Data: 2015-04-01 17:10:28

Beatko, na ruszt, na najniższym poziomie.

Podsyłam fotki z babki z adwokatem, pieczona w formie silikonowej ta tez z silikonu ;:D

• Autor: Beata500 Data: 2015-04-01 17:52:18

Dziękuję bardzo , spróbuję . A babki piękne!

• Autor: makusia Data: 2015-04-01 20:16:26

Dziękuję bardzo , spróbuję . A babki piękne!

Dziękuję ,próbuj Beatko, z takiej formy "wyskakują same" :) 

• Autor: Beata500 Data: 2015-07-16 20:43:27

Nie podziękowałam i nie mogę sobie darować. Dziękuje makusiu! Odczarowałaś moje babki. U mnie sprawdziło się pieczenie na najniższym poziomie . I nie ma znaczenia w jakiej foremce.
    Dzisiaj piekłam w formie metalowej i wyszła.

• Autor: mggi63 Data: 2015-04-01 16:11:07

Jakoś silikonowe formy do mnie nie przemawiają.Piekę jedynie muffiny bo te się rewelacyjnie zachowują

• Autor: goplana2 Data: 2015-04-01 17:01:58

Ja kilka dni temu kupiłam formę z pokryciem teflonowym i babka urosła pięknie.Idealnie odchodzi od formy po upieczeniu.Dodam,że piekłam babkę piaskową o ile ma to jakiekolwiek znaczenie.Przymierzałam się do zakupu silikonowej ,bo dużo osób zachwalało,ale w końcu nie odważyłam się kupić.

Przejdź do pełnej wersji serwisu