Forum

Kuchenne porady

Goście, goście...:) pomóżcie

• Autor: kasnik Data: 2015-04-02 21:12:06

Witajcie Kochani:)

Właśnie przed chwilą dowiedziałam się, że będziemy mieli gości z Francji. Bardzo nas to cieszy, choć nie spodziewaliśmy się tego. Będą już w sobotę na obiad...

Właśnie tu moja prośba....co podać na obiad??? 

Muszę jutro sama wszystko zorganizować, przygotować. W domu dwójka dzieciaków, mąż w pracy(w sobotę niestety też), a na zawnątrz zimno(wieje, pada lub sypie śnieg)-jak tu z nimi zakupy machnąć jak się prawka nie zrobiło... Więc jutro do wieczora wszystko muszę mieć gotowe.

Podpowiedzcie coś naprawdę fajnego na obiad żebym to mogłą jakoś ogarnąć:)

Pozdrawiam Was wszystkich:)

• Autor: melon Data: 2015-04-02 21:50:56

Pierś z indyka natarta obficie rozmarynem (+sól, pieprz, papryka słodka i co tam lubisz...) upieczona w rękawie foliowym razem z kwaśnymi jabłuszkami. Bez smazenia i bałaganu :) Piecze sie ok godzinę. Poem do podania ładnie w plastry... do tego ziemniaczki lub ryż i warzywa na parze. Lekko, pachnąco elegancko i mało roboty ;) powodzenia!!!

• Autor: iwett Data: 2015-04-02 22:35:00

Może jak Francuzy - to coś takiego (wczoraj mi cosik przyświtało przy Top Chefie)-:

piersi kurczaka rozbite na kotleta na to masa : przesmażone pieczarki : na to :    masło zmieszane z przeciśnietym ząbkiem czosnku + serek śmietankowy czosnkowy + skoroje drobno - natka pietruszki i kolendra (to musisz uformować jako paluszki i zamrozić).    A na srodek krewetki (trza najpierw wrzucić na krótko do bulionu warzywnego). To zrolowane i przesmażone - no takie de volaje. Chciała bym jeszcze do masy maslanej zetrzeć skórke z limonki, cytryny?  Robiłam ale bez krewetek i nam smakowało ale nie wiem jakie gusta :))   A jak nie to po polskiemu - gołąbki, bigos albo żeberka na ostro:))

• Autor: megi65 Data: 2015-04-03 07:02:41

Na szybko , smacznie i syto ..)) uwierz mi dla głodnych gości wystarczy ..

http://wielkiezarcie.com/recipe24200.html

Do tego mix sałat w ulubionym dressingu

Biorąc po uwagę aurę za oknem ugotuj barszczyk czerwony , w kubeczku lub w szklanicy podany do dnia głównego wyśmienicie pasuje ..

A dla nie lubiących ''czerwonego rosołu '' butelka białego półwytrawnego wina ..

I po robocie ....

• Autor: kasnik Data: 2015-04-03 07:13:54

dziękuję Wam bardzo, coś wykombinować muszę:) na pewno coś wybiorę i dzięki za pomysły:)

a u nas dziś znów  biało ...:(

• Autor: megi65 Data: 2015-04-03 07:17:17

Witaj .. ! Zerknij na private ...

• Autor: Gluba666 Data: 2015-04-03 11:52:16

Może kuchnia francuska?

http://wielkiezarcie.com/recipe113844.html

• Autor: as Data: 2015-04-04 11:45:41

Ja bym nie szla w kuchnię francuska. Nasz kuchnia francuska jest inna od kuchni francuskiej we Francji. Wersja zrobienia coś ich po naszemu nie koniecznie musi im odpowiadać. 

• Autor: Gluba666 Data: 2015-04-04 12:01:24

No przecież się wygłupiam Poważnie to bym zrobił coś z kuchni polskiej tak jak pisała trylobicik :)

• Autor: as Data: 2015-04-04 20:09:08

Wiem,że się wygłupiasz ale niektórzy mogą iść tym tropem. Wiele lat temu był podobny wątek i ktoś chciał ugościć obcokrajowca daniem z jego kraju. Wtedy padła taka odpowiedź jak ja tu napisała, 

• Autor: trylobicik Data: 2015-04-03 13:20:40

Moi francuscy goście bardzo chętnie próbowali specjałów kuchni polskiej. Ze smakiem zjedli też tradycyjny śląski obiad u mojej kuzynki. Pierogi im smakowały, choć popite zostały winem :D.Więc może podasz jakieś tradycyjne polskie dania?

• Autor: goplana2 Data: 2015-04-03 15:26:57

Uważam podobnie.Jak jedziemy za granicę chętnie kosztujemy tamtejszych specjałów,podobnie obcokrajowcy.

• Autor: Wkn Data: 2015-04-03 20:56:32

Podziel się z nami, co dla nich pysznego wykombinowałaś :)

• Autor: kasnik Data: 2015-04-04 21:39:21

JUż Wam piszę Kochani:)

Na obiad dostali rosół z makaronem, pieczeń z szynki z sosem, małe kluseczki śląskie i czerwoną kapuchę:)

Zjedli wszystko:):):)

Ciasta to po prostu zniknęły:)

Teraz dopiero zerknęłam, że więcej podpowiedzi, więc wszystkim dziękuję:) Wcześniej nie miałam czasu...a piekarnika pilnowałam do 1:30...a raczej jego zawartości:)

Pozdrawiam wszystkich i wesołych Świąt wszystkim życzę:)

Ewa:)

Przejdź do pełnej wersji serwisu