Właśnie przed chwilą dowiedziałam się, że będziemy mieli gości z Francji. Bardzo nas to cieszy, choć nie spodziewaliśmy się tego. Będą już w sobotę na obiad...
Właśnie tu moja prośba....co podać na obiad???
Muszę jutro sama wszystko zorganizować, przygotować. W domu dwójka dzieciaków, mąż w pracy(w sobotę niestety też), a na zawnątrz zimno(wieje, pada lub sypie śnieg)-jak tu z nimi zakupy machnąć jak się prawka nie zrobiło... Więc jutro do wieczora wszystko muszę mieć gotowe.
Podpowiedzcie coś naprawdę fajnego na obiad żebym to mogłą jakoś ogarnąć:)
Pierś z indyka natarta obficie rozmarynem (+sól, pieprz, papryka słodka i co tam lubisz...) upieczona w rękawie foliowym razem z kwaśnymi jabłuszkami. Bez smazenia i bałaganu :) Piecze sie ok godzinę. Poem do podania ładnie w plastry... do tego ziemniaczki lub ryż i warzywa na parze. Lekko, pachnąco elegancko i mało roboty ;) powodzenia!!!
Może jak Francuzy - to coś takiego (wczoraj mi cosik przyświtało przy Top Chefie)-:
piersi kurczaka rozbite na kotleta na to masa : przesmażone pieczarki : na to : masło zmieszane z przeciśnietym ząbkiem czosnku + serek śmietankowy czosnkowy + skoroje drobno - natka pietruszki i kolendra (to musisz uformować jako paluszki i zamrozić). A na srodek krewetki (trza najpierw wrzucić na krótko do bulionu warzywnego). To zrolowane i przesmażone - no takie de volaje. Chciała bym jeszcze do masy maslanej zetrzeć skórke z limonki, cytryny? Robiłam ale bez krewetek i nam smakowało ale nie wiem jakie gusta :)) A jak nie to po polskiemu - gołąbki, bigos albo żeberka na ostro:))
Ja bym nie szla w kuchnię francuska. Nasz kuchnia francuska jest inna od kuchni francuskiej we Francji. Wersja zrobienia coś ich po naszemu nie koniecznie musi im odpowiadać.
Wiem,że się wygłupiasz ale niektórzy mogą iść tym tropem. Wiele lat temu był podobny wątek i ktoś chciał ugościć obcokrajowca daniem z jego kraju. Wtedy padła taka odpowiedź jak ja tu napisała,
Moi francuscy goście bardzo chętnie próbowali specjałów kuchni polskiej. Ze smakiem zjedli też tradycyjny śląski obiad u mojej kuzynki. Pierogi im smakowały, choć popite zostały winem :D.Więc może podasz jakieś tradycyjne polskie dania?
Na obiad dostali rosół z makaronem, pieczeń z szynki z sosem, małe kluseczki śląskie i czerwoną kapuchę:)
Zjedli wszystko:):):)
Ciasta to po prostu zniknęły:)
Teraz dopiero zerknęłam, że więcej podpowiedzi, więc wszystkim dziękuję:) Wcześniej nie miałam czasu...a piekarnika pilnowałam do 1:30...a raczej jego zawartości:)
Pozdrawiam wszystkich i wesołych Świąt wszystkim życzę:)
Witajcie Kochani:)
Właśnie przed chwilą dowiedziałam się, że będziemy mieli gości z Francji. Bardzo nas to cieszy, choć nie spodziewaliśmy się tego. Będą już w sobotę na obiad...
Właśnie tu moja prośba....co podać na obiad???
Muszę jutro sama wszystko zorganizować, przygotować. W domu dwójka dzieciaków, mąż w pracy(w sobotę niestety też), a na zawnątrz zimno(wieje, pada lub sypie śnieg)-jak tu z nimi zakupy machnąć jak się prawka nie zrobiło... Więc jutro do wieczora wszystko muszę mieć gotowe.
Podpowiedzcie coś naprawdę fajnego na obiad żebym to mogłą jakoś ogarnąć:)
Pozdrawiam Was wszystkich:)
Pierś z indyka natarta obficie rozmarynem (+sól, pieprz, papryka słodka i co tam lubisz...) upieczona w rękawie foliowym razem z kwaśnymi jabłuszkami. Bez smazenia i bałaganu :) Piecze sie ok godzinę. Poem do podania ładnie w plastry... do tego ziemniaczki lub ryż i warzywa na parze. Lekko, pachnąco elegancko i mało roboty ;) powodzenia!!!
Może jak Francuzy - to coś takiego (wczoraj mi cosik przyświtało przy Top Chefie)-:
piersi kurczaka rozbite na kotleta na to masa : przesmażone pieczarki : na to : masło zmieszane z przeciśnietym ząbkiem czosnku + serek śmietankowy czosnkowy + skoroje drobno - natka pietruszki i kolendra (to musisz uformować jako paluszki i zamrozić). A na srodek krewetki (trza najpierw wrzucić na krótko do bulionu warzywnego). To zrolowane i przesmażone - no takie de volaje. Chciała bym jeszcze do masy maslanej zetrzeć skórke z limonki, cytryny? Robiłam ale bez krewetek i nam smakowało ale nie wiem jakie gusta :)) A jak nie to po polskiemu - gołąbki, bigos albo żeberka na ostro:))
Na szybko , smacznie i syto ..)) uwierz mi dla głodnych gości wystarczy ..
http://wielkiezarcie.com/recipe24200.html
Do tego mix sałat w ulubionym dressingu
Biorąc po uwagę aurę za oknem ugotuj barszczyk czerwony , w kubeczku lub w szklanicy podany do dnia głównego wyśmienicie pasuje ..
A dla nie lubiących ''czerwonego rosołu '' butelka białego półwytrawnego wina ..
I po robocie ....
dziękuję Wam bardzo, coś wykombinować muszę:) na pewno coś wybiorę i dzięki za pomysły:)
a u nas dziś znów biało ...:(
Witaj .. ! Zerknij na private ...
Może kuchnia francuska?
http://wielkiezarcie.com/recipe113844.html
Ja bym nie szla w kuchnię francuska. Nasz kuchnia francuska jest inna od kuchni francuskiej we Francji. Wersja zrobienia coś ich po naszemu nie koniecznie musi im odpowiadać.
No przecież się wygłupiam Poważnie to bym zrobił coś z kuchni polskiej tak jak pisała trylobicik :)
Wiem,że się wygłupiasz ale niektórzy mogą iść tym tropem. Wiele lat temu był podobny wątek i ktoś chciał ugościć obcokrajowca daniem z jego kraju. Wtedy padła taka odpowiedź jak ja tu napisała,
Moi francuscy goście bardzo chętnie próbowali specjałów kuchni polskiej. Ze smakiem zjedli też tradycyjny śląski obiad u mojej kuzynki. Pierogi im smakowały, choć popite zostały winem :D.Więc może podasz jakieś tradycyjne polskie dania?
Uważam podobnie.Jak jedziemy za granicę chętnie kosztujemy tamtejszych specjałów,podobnie obcokrajowcy.
Podziel się z nami, co dla nich pysznego wykombinowałaś :)
JUż Wam piszę Kochani:)
Na obiad dostali rosół z makaronem, pieczeń z szynki z sosem, małe kluseczki śląskie i czerwoną kapuchę:)
Zjedli wszystko:):):)
Ciasta to po prostu zniknęły:)
Teraz dopiero zerknęłam, że więcej podpowiedzi, więc wszystkim dziękuję:) Wcześniej nie miałam czasu...a piekarnika pilnowałam do 1:30...a raczej jego zawartości:)
Pozdrawiam wszystkich i wesołych Świąt wszystkim życzę:)
Ewa:)