Forum

Kuchenne porady

Goście, goście...:) pomóżcie

  • Autor: kasnik Data: 2015-04-02 21:12:06

    Witajcie Kochani:)

    Właśnie przed chwilą dowiedziałam się, że będziemy mieli gości z Francji. Bardzo nas to cieszy, choć nie spodziewaliśmy się tego. Będą już w sobotę na obiad...

    Właśnie tu moja prośba....co podać na obiad??? 

    Muszę jutro sama wszystko zorganizować, przygotować. W domu dwójka dzieciaków, mąż w pracy(w sobotę niestety też), a na zawnątrz zimno(wieje, pada lub sypie śnieg)-jak tu z nimi zakupy machnąć jak się prawka nie zrobiło... Więc jutro do wieczora wszystko muszę mieć gotowe.

    Podpowiedzcie coś naprawdę fajnego na obiad żebym to mogłą jakoś ogarnąć:)

    Pozdrawiam Was wszystkich:)

  • Autor: melon Data: 2015-04-02 21:50:56

    Pierś z indyka natarta obficie rozmarynem (+sól, pieprz, papryka słodka i co tam lubisz...) upieczona w rękawie foliowym razem z kwaśnymi jabłuszkami. Bez smazenia i bałaganu :) Piecze sie ok godzinę. Poem do podania ładnie w plastry... do tego ziemniaczki lub ryż i warzywa na parze. Lekko, pachnąco elegancko i mało roboty ;) powodzenia!!!

  • Autor: iwett Data: 2015-04-02 22:35:00

    Może jak Francuzy - to coś takiego (wczoraj mi cosik przyświtało przy Top Chefie)-:

    piersi kurczaka rozbite na kotleta na to masa : przesmażone pieczarki : na to :    masło zmieszane z przeciśnietym ząbkiem czosnku + serek śmietankowy czosnkowy + skoroje drobno - natka pietruszki i kolendra (to musisz uformować jako paluszki i zamrozić).    A na srodek krewetki (trza najpierw wrzucić na krótko do bulionu warzywnego). To zrolowane i przesmażone - no takie de volaje. Chciała bym jeszcze do masy maslanej zetrzeć skórke z limonki, cytryny?  Robiłam ale bez krewetek i nam smakowało ale nie wiem jakie gusta :))   A jak nie to po polskiemu - gołąbki, bigos albo żeberka na ostro:))

  • Autor: megi65 Data: 2015-04-03 07:02:41

    Na szybko , smacznie i syto ..)) uwierz mi dla głodnych gości wystarczy ..

    http://wielkiezarcie.com/recipe24200.html

    Do tego mix sałat w ulubionym dressingu

    Biorąc po uwagę aurę za oknem ugotuj barszczyk czerwony , w kubeczku lub w szklanicy podany do dnia głównego wyśmienicie pasuje ..

    A dla nie lubiących ''czerwonego rosołu '' butelka białego półwytrawnego wina ..

    I po robocie ....

  • Autor: kasnik Data: 2015-04-03 07:13:54

    dziękuję Wam bardzo, coś wykombinować muszę:) na pewno coś wybiorę i dzięki za pomysły:)

    a u nas dziś znów  biało ...:(

  • Autor: megi65 Data: 2015-04-03 07:17:17

    Witaj .. ! Zerknij na private ...

  • Autor: Gluba666 Data: 2015-04-03 11:52:16

    Może kuchnia francuska?

    http://wielkiezarcie.com/recipe113844.html

  • Autor: as Data: 2015-04-04 11:45:41

    Ja bym nie szla w kuchnię francuska. Nasz kuchnia francuska jest inna od kuchni francuskiej we Francji. Wersja zrobienia coś ich po naszemu nie koniecznie musi im odpowiadać. 

  • Autor: Gluba666 Data: 2015-04-04 12:01:24

    No przecież się wygłupiam Poważnie to bym zrobił coś z kuchni polskiej tak jak pisała trylobicik :)

  • Autor: as Data: 2015-04-04 20:09:08

    Wiem,że się wygłupiasz ale niektórzy mogą iść tym tropem. Wiele lat temu był podobny wątek i ktoś chciał ugościć obcokrajowca daniem z jego kraju. Wtedy padła taka odpowiedź jak ja tu napisała, 

  • Autor: trylobicik Data: 2015-04-03 13:20:40

    Moi francuscy goście bardzo chętnie próbowali specjałów kuchni polskiej. Ze smakiem zjedli też tradycyjny śląski obiad u mojej kuzynki. Pierogi im smakowały, choć popite zostały winem :D.Więc może podasz jakieś tradycyjne polskie dania?

  • Autor: goplana2 Data: 2015-04-03 15:26:57

    Uważam podobnie.Jak jedziemy za granicę chętnie kosztujemy tamtejszych specjałów,podobnie obcokrajowcy.

  • Autor: Wkn Data: 2015-04-03 20:56:32

    Podziel się z nami, co dla nich pysznego wykombinowałaś :)

  • Autor: kasnik Data: 2015-04-04 21:39:21

    JUż Wam piszę Kochani:)

    Na obiad dostali rosół z makaronem, pieczeń z szynki z sosem, małe kluseczki śląskie i czerwoną kapuchę:)

    Zjedli wszystko:):):)

    Ciasta to po prostu zniknęły:)

    Teraz dopiero zerknęłam, że więcej podpowiedzi, więc wszystkim dziękuję:) Wcześniej nie miałam czasu...a piekarnika pilnowałam do 1:30...a raczej jego zawartości:)

    Pozdrawiam wszystkich i wesołych Świąt wszystkim życzę:)

    Ewa:)

Przejdź do pełnej wersji serwisu