Tych potraw jest bardzo wiele, Nasz kuchnia jest bardzo urozmaicona i ciekawa, podzielona na rejony kulturowe i geograficzne ... jednak przez wieki ma też wiele naleciałości które wprowadziły się do Naszego Kraju z zagranicy i pozostały do dziś ... dla mnie typowo polskie są:
bigos, kapuśniak (kwaśnica), placki ziemniaczane z kwaśną śmietaną, pyzy "szare", kasza ze skwarkami i zsiadłym mlekiem, babka ziemniaczana (kugiel - chociaż to żydowska specjalność), kiszone ogórki ... no tyle mi przychodzi na myśl ... ale odsyłam do Staropolskiej Kuchni Polskiej ...
Amerykanie nawet używają naszej nazwy "kielbasa" - choć wymówienie dla nich jest trudne. Nie ważne, że ich z marketu nie ma nic wspólnego ze smakiem polskiej wędliny.
A także smalec ze skwarkami.
I to co pisali inni - bigos, pierogi i kwaśne zupy.
Do tego wszystkiego o czym pisali poprzednicy dodałabym jeszcze kapustę zasmażaną z kaszą, grzybami. Możesz zaserwować tradycyjną sałatkę jarzynową i zastanowiłabym się też nad studzieniną, kaszanką. Wprawdzie to bardziej zimne przekąski niż potrawy ale jeśli chcesz się pochwalić to chyba jest czym a goście nie samymi obiadami będą żyć:)
Barszcz czerwony czysty, ogórkowa, żur-barszcz biały, bigos przedewszystkim, salata ze słodkim sosem ze śmietany, zupy owocowe, flaki w wersji zupy, buraczki w zasmazce no i kompoty owocowe
Schabowy, mielony, golombki z kapusty, rosół z kluskami, salatka jarzynowa... to wszystko jest znane i jedzone też gdzie indziej pod inną nazwą.
Które potrawy uważacie za typowo polskie ???
Chodzi mi o takie którymi można pochwalić się przed obcokrajowcami,
takie znane w całej Polsce, a nie tylko danym regionie.
Ja myślę że bigos
a Wy ?????
Tych potraw jest bardzo wiele, Nasz kuchnia jest bardzo urozmaicona i ciekawa, podzielona na rejony kulturowe i geograficzne ... jednak przez wieki ma też wiele naleciałości które wprowadziły się do Naszego Kraju z zagranicy i pozostały do dziś ... dla mnie typowo polskie są:
bigos, kapuśniak (kwaśnica), placki ziemniaczane z kwaśną śmietaną, pyzy "szare", kasza ze skwarkami i zsiadłym mlekiem, babka ziemniaczana (kugiel - chociaż to żydowska specjalność), kiszone ogórki ... no tyle mi przychodzi na myśl ... ale odsyłam do Staropolskiej Kuchni Polskiej ...
a do tych kiszonych ogórków pyszny smalec własnej roboty :)
Mysle ze kapusta z grochem.
Zupa owocowa- garus z ziemniakami okraszonymi cebulka przesmazona na maselku.
Pierogi. Jeśli nie powiesz z czego są zrobione to myślę, że flaki. Kwaśne zupy np. ogórkowa, żur, barszcz, polewka na serwatce.:)
golonka , rosół, schabowy , rolada śląska
gołąbki
Kiełbasa...
Amerykanie nawet używają naszej nazwy "kielbasa" - choć wymówienie dla nich jest trudne. Nie ważne, że ich z marketu nie ma nic wspólnego ze smakiem polskiej wędliny.
A także smalec ze skwarkami.
I to co pisali inni - bigos, pierogi i kwaśne zupy.
I czysty rosół z kluskami.
Do tego wszystkiego o czym pisali poprzednicy dodałabym jeszcze kapustę zasmażaną z kaszą, grzybami.
Możesz zaserwować tradycyjną sałatkę jarzynową i zastanowiłabym się też nad studzieniną, kaszanką.
Wprawdzie to bardziej zimne przekąski niż potrawy ale jeśli chcesz się pochwalić to chyba jest czym a goście nie samymi obiadami będą żyć:)
Taka typowo polska letnia potrawa, to dla mnie ziemniaki posypane koperkiem i popijane zsiadłym mlekiem.
Bigos,gołąbki,pierogi,rosół z makaronem,kluski śląskie z jakimś sosikiem i mięskiem,schabowy,kotlet mielony,buraczki zasmażane.
Barszcz czerwony czysty, ogórkowa, żur-barszcz biały, bigos przedewszystkim, salata ze słodkim sosem ze śmietany, zupy owocowe, flaki w wersji zupy, buraczki w zasmazce no i kompoty owocowe
Schabowy, mielony, golombki z kapusty, rosół z kluskami, salatka jarzynowa... to wszystko
jest znane i jedzone też gdzie indziej pod inną nazwą.