Forum

Kuchenne porady

Czy ocet się psuje

  • Autor: ekkore Data: 2016-11-12 16:25:32

    Rozpytałam się dzisiaj.

    Czy ocet balsamiczny może się zepsuć. Mam świadomość, że to nie ma nic wspólnego ze szlachetnym octem balsamicznym z modeny, choć ma w nazwie - to jednak jest to zwykły ocet winogronowy.
    Mam może 1/4 butelki, jeszcze tydzień temu wydaje mi się, że był normalny, bo używałam go do mozzarelli.
    Teraz nie pachnie źle, żeby podejrzewać go fermentację gnilną - tylko strasznie mocno - jakby jego stężenie się zwiększyło. Tak samo smakuje
    Wydawało mi się, że ocet to ostateczny produkt fermentacji właśnie - i raczej tam nie ma co się zepsuć.

    Nota bene bardzo octową sałatkę zjedliśmy (robiłam sos do sałatki greckiej) - i żyjemy, żadnych rewolucji żołądkowych.

Przejdź do pełnej wersji serwisu